[1.8] Olej po 3kkm - wymiana

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alonzo_
    RS
    • 2009
    • 2460
    • Hyundai

Podobnie uważam jak przedmówcy (zwłaszcza jak pisze kolega Łabik) . Nie widzę sensu zmieniać oleju na nowym silniku po 2/3 czy 5 tyś. Chyba, że auto stoi ze 2-3 lata albo tak mało jeździ.
    Zanieczyszczenia ewentualne po montażu łapie filtr a olej wg mnie swoich parametrów nie traci.
    Ja osobiście sądzę, że najważniejszy to zdrowy rozsądek, tzn nie popadać ze skrajności (wymiana w nowym po 2/3 tyś km) w drugą skrajność (latanie 30 kkm na oliwie)
    Nie żydzić ale też nie dać się golić.
    Ale to moje zdanie. Każdy niech robi w swoim aucie jak uważa.
    Pierwszą wymiankę zrobiłem na 15 kkm i co tyle będę robił kolejne.

Pzdr

Komentarz

• Panoramix
      Ambiente
      • 2009
      • 125

Proponuje przeczytać sobie wątek olejowy na forum subaru - tam jest dość dobrze wyjaśnione dlaczego warto wymienić olej po pierwszych 3 - 5kkm.
      Głównie liczy się to czego nie widać gołym okiem.

Michał
      "Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere."

Komentarz

• mac_aaron
        Elegance
        • 2012
        • 984
        • Octavia III (5E3)
        • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez Panoramix
        Proponuje przeczytać sobie wątek olejowy na forum subaru
        A można prosić konkretniej? Bo zapytanie google o forum subaru daje dużo wyników...

Komentarz

• Panoramix
          Ambiente
          • 2009
          • 125

Hej

Dla wytrwałych - to ma ponad 500 stron.

Michał
          "Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere."

Komentarz

• ujacek
            Drive
            • 2013
            • 57

Zamieszczone przez mac_aaron
            Niedługo na forum będą zalecać wymianę oleju z każdym tankowaniem do pełna... :shock:
            Właściwie to już tak było. W Syrence
            Pozdrawiam - Jacek

O3 Combi 1.4 TSI Elegance Beż Capuccino

Komentarz

• Alonzo_
              RS
              • 2009
              • 2460
              • Hyundai

Dzięki, ale jakby Ci tu napisać ....poleciałeś trochę kolego :szeroki_usmiech
              Skoro uważasz, że trzeba wymienić wcześniej bo:......
              to może znajdź konkretny fragment i nam tu wklej.
              Mogę się mylić w moim przekonaniu ale ja uważam jak wyżej. Co innego w silnikach mocno wysilonych lub eksploatowanych w trudnych warunkach, poddanym dużym przeciążeniom.
              Ja akurat nie znam sie na subaru i nie wiem jak to w bokserach.
              Zdaję sobie sprawę, że czasami trzeba czesto ( jeździłem moto wyczynowym i tam zmieniałem co max 1 tyś km) ale to wynikało z wyżyłowania silnika, ilości oleju w układzie i warunków eksploatacji.
              Wklej interesujący fragment, jak się mylę to zmienię zdanie (choć w przypadku mojego auta...już za późno :shock: ).
              Pzdr

Komentarz

• Przem78
                Rider
                • 2013
                • 561

Zamieszczone przez Łabik
                Wymiana oleju częściej niż zaleca producent, na pewno wyjdzie na zdrowie autu. Ale nie ma co popadać w paranoje. Najlepiej trzymać się zasady raz w roku lub 15 tyś km wymieniać olej i wszystkie filtry.
                Amen, na tym proponuje zakończyć dyskusję o olejach (jest wątek olejowy) i wymianach. IMO wszystkie strony wypowiedziały swoje zdanie każdy może sobie wyciągnąć wnioski sam.
                Pozdr. Przemek

Komentarz

Pracuję...