FRONT ASSIST

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • EstebanA759659
    Classic
    • 2016
    • 10

FRONT ASSIST

Zamieszczone przez krzg
    Coś chyba pomieszałes, miej gasnicę w pogotowiu

Na schemacie sterowanie LIN idzie od silnika w tylnych drzwiach do silnika w przednich drzwi (lub odwrotnie jak wolisz: od silnika w przednich do silnika w tylnych drzwiach). Jest do dokładnie odbicie lustrzane przeciwnej strony. Zrób dokładnie tak samo jak stronę lewą (skoro Ci działa). Masa w punkcie masy w słupku, LIN do przednich drzwi, pozostałe dwa przewody: jeden pod bezpiecznik, drugi jak na schemacie (nie pamiętam już). U mnie sterowanie LIN w wiązce drzwi pasażera przód już było więc doprowadziłem tylko przewód od tylnych drzwi do kostki w słupku A.
    talk zrobilem i nie działa.

Pokombinuje ze sterownikiem przednich prawych drzwi. moze musze go przekodowac na tył.

[ Dodano: Pon 07 Lip, 14 12:15 ]
    instalacje po prawej jak i lewej stronie zrobiłem identycznie.

[ Dodano: Pon 07 Lip, 14 12:16 ]
    A co do kabli to:

1 kabel uziemienie
    2 kabel LIN od drzwi przednich do tylnych
    3. zasilanie bezpiecznik 32
    4. kabel w wiazce czarno-czerwony, ktory jest pod bezpiecznikiem nr 34

tak mam zrobione po obu stronach.

[ Dodano: Pon 07 Lip, 14 12:19 ]
    Zamieszczone przez krzynol
    kolo nie kodował leweych P drzwi, bo jak wcześniej napisał samo mu się zakodowało (w bordnetzie)

sterowniki 701/702 D jak najbardziej podejdą
    ale drugi mam 1T0 959 702 R w prawych drzwiach

w lewych , które działają (mowa o przekazywaniu na tył) jest 1T0 959 701 D

Czy muszą być te same literki na końcu "D:" ??
    Here is my web page - ewa
  • apko
    Drive
    • 2013
    • 44

FRONT ASSIST

Witam,
    testował ktoś system FRONT ASSIST, ja próbowałem, ale za przeproszeniem się zesrałem ze strachu a on dalej nie hamował, choć na wyświetlaczu narysował mi dwa samochody i wykrzyknik pomiędzy nimi, a podobno powinien hamować najpierw krótko, a potem jak kierownik nie reaguje to po całości z dymem z kół włącznie....

Podobnie z system CITY coś tam, też powinien hamować, ale nie wiem kiedy jak już się wrypię czy 3 cm wcześniej?
    PW

Komentarz

• elektrykprosty
      Rider
      • 2013
      • 311

Widziałem testy z dużym kartonem.
      Niektóre marki umiały wyhamować.

Komentarz

• ujacek
        Drive
        • 2013
        • 57

Zamieszczone przez apko
        nie hamował, choć na wyświetlaczu narysował mi dwa samochody i wykrzyknik pomiędzy nimi
        Z instrukcji wynika, że to dopiero "Ostrzeżenie przed niebezpiecznym odstępem". Potem powinna się pojawić "Ostrzeżenie wstępne" z rysunkiem dużego auta, a dopiero potem - po zignorowaniu - ostrzegawcze przyhamowanie. Cytując ten podręcznik użytkownika w kwestii już samego hamowania automatycznego: "Dzięki zmniejszeniu prędkości jazdy Front Assist może przyczynić się do zredukowania skutków wypadku".
        Czyli może należy uznać, że "Ostrzeżenie wstępne" oznacza w praktyce "właśnie wjechałeś komuś w d***"?
        Tak mnie to ciekawi, bo właśnie zamówiłem O3 z tą drogą zabawką.
        Pozdrawiam - Jacek

O3 Combi 1.4 TSI Elegance Beż Capuccino

Komentarz

• jn
          Classic
          • 2013
          • 2

front assist skoda

Trzy dni temu nabyłem Octavię 1,8 z front assist i niestety ten system w moim samochodzie również nie działa. Nie hamuje podczas jazdy z prędkością powyżej 30 km/h i przy małych prędkościach od 5-30 km/h. W mojej Octavi mechanicy po 2 godzinach debat doszli do wniosku , że jednak system nie działa i mają sprowadzić przyrząd do kalibracji radaru i naprawiać. Na koniec wizyty sprawdzaliśmy ten system w serwisie w innym modelu Skody - Citigo i tam przy najeżdżaniu na karton wszystko działa idealnie. Pojazd sam staje.
          JSN

Komentarz

• lempart
            Drive
            • 2013
            • 97

jn
            No jak sam nie staje to jest problem I nalezy kalibrowac

OK -- a teraz bez zartow Rozumiem, ze zamawiales sam Front Assist, tak? Czy masz tez moze Adaptive Cruise Control?
            Czy ten radar w przednim zderzaku jest solidnie obudowany? Zastanawialem sie, czy zwykle dojechanie na parkingu pod sciane nie spowoduje problemow z ewentualnym uszkodzeniem.

Komentarz

• BogoWroc01
              Classic
              • 2013
              • 22

A mnie ciekawi inna sprawa. Jakim cudem ten system może działać z manualną skrzynią biegów? System sam rozłącza bieg w przypadku wykrycia przeszkody, czy dławi silnik i blokuje hamulce?

Byłbym wdzięczny za objaśnienie

Komentarz

• wozhd
                Ambiente
                • 2013
                • 103

jn, nie robiłem jeszcze testu z kartonem, ale też mam obawy że u mnie to nie działa. Wnioski opieram o to że specjalnie niebezpiecznie zbliżałem się do przeszkody z prędkością powyżej 5 km/h i w ostatnim momencie to ja hamowałem, nie było również żadnych ostrzeżeń o jakich mowa w instrukcji. Dodatkowo kolorowy MaxiDot posiada specjalną wizualizację odstępu, która w moim przypadku nic nie pokazuje.

[ Dodano: Wto 15 Paź, 13 22:04 ]
                A jednak częściowo to działa. Dzisiaj jadąc autostradą przy prędkościach ~130 na mój pas wpakowało się nagle auto przy czym odległość do niego była około 5 metrów, na MaxiDocie dostałem ostrzeżenie o potencjalnym wypadku. Ale co mnie dziwi, był tylko bardzo drobny obrazek który łatwo przeoczyć. Moim zdaniem o wiele trafniej by było jak by do tego był sygnał dźwiękowy, można to przeoczyć.
                O3 1.8 TSI Blue Race

Komentarz

• elektrykprosty
                  Rider
                  • 2013
                  • 311

Na pewno działa wstępne ostrzeżenie (dwa autka z wykrzyknikiem) i ostrzeżenie (duża czerwona grafika + sygnał dźwiękowy). Dzis niechcący wypróbowałem.
                  Na automatyczne hamowanie juz nie czekałem.
                  Super sprawa. Na pewno pomoże uniknąć kilku stłuczek.
                  Czekam az któreś towarzystwo ubezpieczeń wprowadzi zniżki za posiadanie takich udogodnień.

Komentarz

• Qgar
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 246
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

A czy w przypadku posiadania ADAPTIVE CRUISE ASSISTANT ma się z automatu FRONT ASSISTANT czy też te dwie opcje się wykluczają?
                    Pytam, bo wg konfiguratora nie można ich wybrać równocześnie.
                    Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
                    Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• jn
                      Classic
                      • 2013
                      • 2

Już 4 razy byłem z moim niedziałającym front assist w serwisie Skody i robią testy, podłączają do komputera i wysyłają wyniki pomiarów do jakiejś ważniejszej Skody a tam twierdzą, że komputer nie wykazuje błędu i system działa a faktycznie wcale nie działa. Niestety trzeba stwierdzić, że samochodu nie sprawdzili przed opuszczeniem fabryki i wydali wadliwy produkt. Mam nadzieję, ze inne systemy są sprawne, np. poduszki powietrzne.
                      JSN

Komentarz

• mac_aaron
                        Elegance
                        • 2012
                        • 984
                        • Octavia III (5E3)
                        • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez Qgar
                        A czy w przypadku posiadania ADAPTIVE CRUISE ASSISTANT ma się z automatu FRONT ASSISTANT czy też te dwie opcje się wykluczają?
                        Pytam, bo wg konfiguratora nie można ich wybrać równocześnie.
                        PODBIJAM czy ktoś zna odpowiedź?

Komentarz

• apko
                          Drive
                          • 2013
                          • 44

Z tym kartonem to może być lipa, bo mikrofale nie bardzo się odbijają od tektury, tylko przez nią przelatują, proponuję nakleić na karton folię aluminiową spożywczą i ponowić testy.
                          Te radary nie mogą być zbyt czułe, bo jak będzie leżała gałąź na drodze to będzie afera, że mamy tył samochodu rozbity bo się zatrzymał bez powodu...
                          PW

Komentarz

• MadDriver
                            Rider
                            • 2013
                            • 285

Od swojego dilera dostalem taka odpowiedz jesli chodzi o Adaptive Cruise Control i Front Assist:

ACC z automatyczną skrzynią biegów:
                            > zakres utrzymywanej prędkości jazdy 30–160 km/h, 160–0 km/h,
                            > w razie potrzeby hamuje samochód aż do zatrzymania,
                            > gdy samochód się zatrzyma, pozostaje zahamowany przez kolejne 1,5 sekundy; jeśli pojazd z przodu ruszy w ciągu tego czasu, ACC automatycznie podejmie dalszą pracę.
                            > gdy samochód stał przez ponad 1,8 sekundy, kierowca sam będzie musiał rozpocząć jazdę (zostanie o tym poinformowany).

Aktywny tempomat jest funkcją wspomagania, która ma na celu zwiększenie komfortu a nie bezpieczeństwa. Zapobieganie kolizjom zapewnia inna funkcja – kontroli odstępu z funkcją awaryjnego hamowania Front Assistant. Gdy trzeba, samochód może hamować na żądanie ACC z opóźnieniem do 3.5 m/s2. Kiedy potrzebne jest większe opóźnienie, ACC wzywa kierowcę, by zareagował. Gdy aktywna jest funkcja Front Assistant, przejmuje ona kontrolę opóźnienia i hamuje z opóźnieniem 6 m/s2. W trybie miejskim (poniżej 30 km/h) Front Assistant hamuje z opóźnieniem 8 m/s2.

Z tego wynika, ze ACC ma niejako funkcje FA (zatrzymuje samochod w razie koniecznosci). Ciekawe co jesli samochod stoi 1.6 sekundy
                            Mój Brzydal :-)

Komentarz

• Qgar
                              Ambiente
                              • 2013
                              • 246
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

No właśnie z tego opisu nie byłbym tak do końca pewien czy ACC zawiera FA. Owszem ACC zatrzyma samochód, ale trzeba pamiętać, że tempomat trzeba aktywować - w sensie wskazać prędkość, z którą chcemy się poruszać.
                              FA spodziewałbym się, że jest włączony cały czas i będzie reagować zawsze w krytycznej sytuacji.
                              W związku z tym pytanie czy zdanie
                              Zapobieganie kolizjom zapewnia inna funkcja – kontroli odstępu z funkcją awaryjnego hamowania Front Assistant
                              świadczy o tym, że trzeba osobno mieć FA, czy też FA jest składową ACC, ale działa inaczej - nie trzeba FA aktywować tak jak ACC.

Inne jeszcze pytanie: Czy faktycznie przy ACC jeśli auto nie ruszy w ciągu tych 2ch sekund, to trzeba faktycznie samemu ruszyć? Ciekawi mnie to w połączeniu z DSG, bo gdzieś mi się kiedyś obiło o oczy lub uszy, że ACC sprawdza się w korku i sam podjeżdża. A jak wiemu w korku często się stoi dłużej niż 2 sekundy

Komentarz

• MadDriver
                                Rider
                                • 2013
                                • 285

Masz racje -- FA jest aktywne zawsze. Jesli ACC jest wylaczone to nie wiadomo czy FA zadziala (jesli w ogole jest). ACC z FA o tyle wchodza sobie w droge, ze gdyby jedno i drugie bylo wlaczone, to bylyby jaja. Strona niestety tez specjalnie tematu nie wyjasnia, ani manual.
                                No i niestety moj dealer nie znal tematu bo to nowosc w ofercie (chociaz to kiepskie wytlumaczenie).

Komentarz

• Qgar
                                  Ambiente
                                  • 2013
                                  • 246
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dlaczego uważasz, że ACC aktywne i FA by wchodziły sobie w drogę i byłyby jaja?

Moim zdaniem to się w ogóle nie wyklucza. Mając ACC ustawiasz odległość przy jakiej się auto trzyma auta poprzedzającego, tymczasem FA reaguje dopiero, gdy grozi dzwon, w związku z czy przy aktywnym ACC, FA po prostu nigdy nie będzie miało potrzeby zadziałania. FA natomiast będzie reagował przy wyłączonym ACC. Tyle wg mnie teoria, ale jak to jest z praktyką? Ot, jestem ciekawy.

Komentarz

• MadDriver
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 285

OK, mozemy sobie tylko pospekulowac, bo nie znamy tak na prawde detali dzialania.

ACC i FA moglyby sie pogryzc, gydby w ACC odleglosc od poprzedzajacego samochodu byla na tyle mala, ze aktywowal by sie rowniez FA. Jadac przeciez 160 km/h, FA nie moze zaczac dzialac dopiero, gdy jestesmy 5 metrow od poprzedzajacego samochodu, bo wtedy co najwyzej minimalizowac mogloby skutki dzwona

Poza tym ACC rowniez moze zatrzymac samochod. Gdy zwolni ponizej 30 km/h wylaczy sie -- tzn. juz sam nie przyspieszy, gdyby mial wolny pas, ale tez i zatrzyma sie, gdy przed nami jest samochod w korku. Wtedy "kolizja" z FA moglaby pojawic sie jeszcze szybciej.

Tak czy owak, FA mnie jakos bardzo nie grzeje. Zalezy mi przede wszystkim na dobrze dzialajacym ACC, bo w dlugich podrozach autostradowych powinno to byc bardzo pomocne.

Komentarz

• rafik11
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 448

chyba rozwieje wasze wątpliwości bo w konfiguratorze teraz albo zaktualizowali albo coś zmienili ale jak wybiera się ACC tempomat to nie można wybrać FA i odwrotnie jak wybiorę ACC to brak możliwości wyboru FA. Jesli to jest ze sobą połączone to ten ACC wychodzi na to ze jest w rozsądnej cenie bo za 2800 mamy ACC i FA, a nie jak było na początku w konfiguratorze ACC 2800 + FA 1200=4000zł

Komentarz

• MadDriver
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 285

rafik11, nie rozwiales niestety Wlasnie o tym debatowalismy -- czemu w konfiguratorze tak jest, ze wybranie jednego wyklucza drugie Sledze konifgurator od wrzesnia i tak bylo caly czas.

Komentarz

• mac_aaron
                                          Elegance
                                          • 2012
                                          • 984
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez MadDriver
                                          Sledze konifgurator od wrzesnia i tak bylo caly czas.
                                          Potwierdzam.
                                          Nadal nie wiadomo czy FA jest "gratisem" do ACC...

Komentarz

• Qgar
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 246
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zapytałem SAP:
                                            1) Czy opcja tempomatu adaptacyjnego (Adaptive Cruise Assistant) zawiera system Front Assistant - auto hamuje przed przeszkodą nawet, gdy nie jest włączony tempomat?
                                            I otrzymałem:
                                            Zamieszczone przez Skoda Info
                                            1) tak
                                            Więc chyba sprawa wyjaśniona

Komentarz

• mac_aaron
                                              Elegance
                                              • 2012
                                              • 984
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJSA 1.8 TSI 180 KM

No to teraz koszt ACC został usprawiedliwiony

Komentarz

• NC
                                                Classic
                                                • 2013
                                                • 36

Czy Front Assist zdziala cos w przypadku pojawienia sie dzikich zwierzat na drodze?
                                                Duzo jezdze po zmroku poza miastem i zastanawialem sie nad tym dodatkiem.

Ktos juz byl w podobnej sytuacji z uzyciem FA?

Komentarz

• ketivv
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1155

Zamieszczone przez Qgar
                                                  Zapytałem SAP:
                                                  1) Czy opcja tempomatu adaptacyjnego (Adaptive Cruise Assistant) zawiera system Front Assistant - auto hamuje przed przeszkodą nawet, gdy nie jest włączony tempomat?
                                                  I otrzymałem:
                                                  Zamieszczone przez Skoda Info
                                                  1) tak
                                                  Więc chyba sprawa wyjaśniona
                                                  to czemu ACC nie można uruchomić poniżej 30 km/h ?

działa w dół czyli od 160 km/h - 0 km/h
                                                  ale w drugą stronę dopiero od 30 czy 40 km/h w gorę

ale faktycznie może sam FA jest sam w sobie aktywny

Komentarz

Pracuję...