Park Assist 2.0

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kuba2221
    Classic
    • 2016
    • 9

Park Assist 2.0

Ciekawe jak im te średnie prędkości wychodzą takie same w różnych autach/testach 8)
    Ale swoją drogą, to rzeczywiście dla cyklu "poza miastem" jest to bliskie realiom. Pomijając kwestię tego, że mamy tu rolki, to przy tej średniej prędkości i płynnej jeździe w realu wynik wychodzić może bardzo podobny - porównuję tu ze swoimi osiągami.
    Za to chyba nijak ten cykl miejski niemożliwy do odtworzenia tak na codzień. Mi się udaje osiągnąć katalogowe spalanie, ale przy średniej prędkości prawie 2 razy większej, na co ma wpływ mają liczne odcinki z ograniczeniem 70km/h i przynajmniej 10km jazdy.

Ale może właśnie przy niższej prędkości spalanie byłoby mniejsze? Jak sądzicie?

Pomijam tę średnią 18km/h, bo taką to ja mam przy korkach, czyli brak płynności jazdy - no i wówczas spalanie zamiast 6L/100 to wychodzi z 9.

A jak to jest z tymi czterema cyklami 200-sekundowymi? Bo wspomniałeś yuby123, że cykle są 4, a potem, że bierze się te 200s pod uwagę. Co z pozostałymi 3x200s?

edit
    Przeliczyłem tak szybciorem, że przy tej średniej prędkości ok. 18km/h to muszą jechać jednak 4x200s, żeby zrobić te ok.4km, bo w 200s to się robi około 1km.
    Pytanie jakie odstępy czasowe są między tymi odcinkami - może w ten sposób liczą jakoś wpływ SS?

Himenek, jak widzisz oni też jadą z 13 minut te 4km... tylko podkreślę jadą, bo Ty pewnie stoisz w korku, a w wolnych momentach przesuwasz się z większą prędkością i stąd spalanie z innej bajki, choć średnia prędkość zapewne podobna
  • Qgar
    Ambiente
    • 2013
    • 246
    • Octavia III combi (5E5)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Park Assist 2.0

Witam!

Czy ktoś się orientuje czy w przypadku posiadania wersji Elegance O3 jest mniej czujników (jest przód i tył) w porównaniu z posiadaniem opcjonalnego PA2.0 (dodatkowo czujniki boczne)?

Taką informację podał mi Sprzedawca w salonie, ale coś mi się nie chce wierzyć w to.

Może ktoś posiadający wersję Elegance bez PA2.0 sprawdzić czy przy parkowaniu na wyświetlaczu pokazane są także boczne obrysy auta (paski wokół całego auta), czy tylko przód i tył?
    Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
    Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• Festexx
      Rider
      • 2013
      • 286

W elegance bez P.A. 2.0 to na bank nie ma czujników z boku samochodu, sprawdzałem u kolegi.
      Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72190

Komentarz

• greg505
        L&K
        • 2013
        • 1239

a gdzie dokladnie sie one znajduja?
        Black magic

Komentarz

• Festexx
          Rider
          • 2013
          • 286

Zamieszczone przez greg505
          a gdzie dokladnie sie one znajduja?
          Czujniki boczne są umieszczone jak na zdjęciu z przodu i z tyłu samochodu.
          Załączone pliki
          Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)

Komentarz

• greg505
            L&K
            • 2013
            • 1239

mysalem ze one sa w standardzie :?
            Black magic

Komentarz

• Qgar
              Ambiente
              • 2013
              • 246
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

A przydają się te boczne czujniki przy parkowaniu "ręcznym"?

Pomijam oczywiście sytuację z wykorzystaniem PA, bo tam pewnie są potrzebne do znajdowania miejsca.

Komentarz

• Festexx
                Rider
                • 2013
                • 286

No w sumie to pokazują z boku odległości, ale każdy może ocenić patrząc w lusterko, natomiast są niezbędne do automatycznego parkowania

Komentarz

• elektrykprosty
                  Rider
                  • 2013
                  • 311

dodatkowe 4 czujniki sa jedynie z park assist. W sumie monitorowane jest 360 stopni wokol auta.
                  W zwyklym parkowaniu tez sie przydają.

Komentarz

• lesstar
                    Drive
                    • 2013
                    • 67

Może ktoś posiadający wersję Elegance bez PA2.0 sprawdzić czy przy parkowaniu na wyświetlaczu pokazane są także boczne obrysy auta (paski wokół całego auta), czy tylko przód i tył?
                    Jeszcze nie mam, ale czekam na realizację zamówienia. Boczne czujniki są tylko przy zakupie asystenta parkowania 2.0.

Komentarz

• Alf
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 169

Zastanawiam się, czy posiadacze systemu używają go często, czy raczej jest to taki bajer którego uzywa sie kilka razy żeby pokazać znajomym, a pozniej parkujemy juz sami..

Sam walczę codziennie w centrum miasta ze znalezieniem miejsca do zaparkowania i wydaje mi sie, ze moglym owego systemu uzywac glownie do oszacowania czy miejce obok ktorego przejezdzam jest wystarczajace do parkowania rownoleglego, czy tez nie... Ograniczylbym ilosc prob przymierzania sie do parkowania, pytanie czy jest to warte doplaty 1250 pln...

Prosze o opinie uzytkownikow uzywajacych systemu....
                      O3 1,4 TSI 140KM Elegance
                      Pakiet Amazing, Sunset, Webasto, Park Assist 2.0,
                      Przebieg-ponad 25 000 km ...

Komentarz

• kowal 2002
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 5161

Alf, używam dosyć często w centrum miasta tam gdzie właśnie "na oko" jest za ciasno albo na styk. Często patrząc na ilość miejsca nie spróbowałbym się wciskać, bo trzeba by się ostro nakręcić kierą a PLA 2.0 parkuje bez większych problemów ( zazwyczaj na raz, czasem na dwa - raz zdarzyło mi się chyba "na trzy", ale było naprawdę ciasno ).
                        Czy dopłacił bym 1250 pln? To zależy w zamian "za co" :diabelski_usmiech .
                        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• bolo81
                          Ambiente
                          • 2013
                          • 249
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Przy zamówieniu zrezygnowałem z Park Assist. Dlaczego? Po pierwsze cena (za drogi system), po drugie jestem jeszcze na tyle młody że sobie z parkowaniem radze (może na starość będzie bardziej mi przydatny) a po trzecie jak jest mało miejsca do parkowania (ciasno) to nie będę się wciskał nowym autem, gdyż "sąsiadujące auta" drzwiami poobijają mi fure, także i tak szukam "bezpiecznego" miejsca.
                          O3 RS TSI DSG

Komentarz

• Alf
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 169

Cena dla wersji elegance wydaje sie byc w miare akceptowalna, oprocz wlasnej wygody (dodatkowe czujniki boczne) mysle bardziej o drugiej polowie, ktora pewnie od czasu do czasu bedzie musiala nim manewrowac, a doswiadczenia duzego nie ma....
                            Kto uzywał, ten sobie chwali, wiec moze faktycznie wezme..

Komentarz

• leonn
                              RS
                              • 2011
                              • 2726
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Alf
                              mysle bardziej o drugiej polowie, ktora pewnie od czasu do czasu bedzie musiala nim manewrowac, a doswiadczenia duzego nie ma....

Kto uzywał, ten sobie chwali, wiec moze faktycznie wezme
                              U siebie nie mam jeszcze PA 2.0, ale będę go w niedługim czasie montował. a cenowo mnie to wyjdzie drożej niz Ciebie :cry:

Dzisiaj gdybym kupował nowe auto to zapłacił bym te 1250pl, żeby mieć ten bajer, albo dla bezpieczeństwa jak będzie parkowała połówka :wink:

Komentarz

• Alf
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 169

Ok, decyzja podjeta- biorę
                                Jeszcze tylko zobacze na roznice w maxidot kolorowym i czarno-bialym, bo byc moze warto w takim przypadku doplacic do koloru... Widzial ktos na zywo obie wersje?

Komentarz

• MadDriver
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 285

Czarnobialego nie widzialem Ale widzialem kolorowy w RS: sliczny Bajer, bo bajer, ale sliczny
                                  Mój Brzydal :-)

Komentarz

• Alf
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 169

A czy te same informacje dotyczace parkowania pojawiaja sie rowniez na kolorowym wyswietlaczu radia? Będę mieć Bolero, wiec moze nie ma sensu doplacać do kolorowego maxidota?

Komentarz

• elektrykprosty
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 311

Informacje z czujników parkowania (odstęp) są wyświetlane tylko na Bolero (lub nawigacji).
                                      Na maxidocie jest info o automatycznym parkowaniu i ew. znalezieniu dobrego miejsca.

Porównanie czarno białego z kolorowym jest widoczny na ostatnim obrazku z prawej strony

Nawet jeśli nie będziesz używać automatycznego parkowania to dodatkowe czujniki z boku się przydają.

Komentarz

• Alf
                                        Ambiente
                                        • 2013
                                        • 169

Dzięki, przekonaliście mnie
                                        Domówiłem i Park Assist i kolorowy MaxiDot w zamian za pakiet Chrom, który opóźniał mi produkcję.
                                        Samochód ma być na kilka ładnych lat, to podarowałem sobie odrobinę luksusu :wink:

Komentarz

• Prim
                                          L&K
                                          • 2013
                                          • 1040
                                          • Audi

Słusznie
                                          Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

Zamieszczone przez Alf
                                            w zamian za pakiet Chrom, który opóźniał mi produkcję.
                                            wychodzi na to że za kilka lat O3 z początku produkcji z chromami to będą białe kruki bardzo poszukiwane... :wink:
                                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Prim
                                              L&K
                                              • 2013
                                              • 1040
                                              • Audi

Zamieszczone przez leszekmw
                                              wychodzi na to że za kilka lat O3 z początku produkcji z chromami to będą białe kruki bardzo poszukiwane...
                                              obawiam się, że te chromy już w przyszłym roku będą wyglądały jak szare listwy... ;] (bez urazy...też zamawiałem)
                                              Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• elektrykprosty
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 311

Zamieszczone przez Prim
                                                Zamieszczone przez leszekmw
                                                wychodzi na to że za kilka lat O3 z początku produkcji z chromami to będą białe kruki bardzo poszukiwane...
                                                obawiam się, że te chromy już w przyszłym roku będą wyglądały jak szare listwy... ;] (bez urazy...też zamawiałem)
                                                Szare kruki?
                                                Pewno pojawi się na forum temat czym najlepiej usunąć nalot/rdzę z pakietu chrom przed sprzedażą auta.

Wracając do park assist. Ponoć jest funkcja automatycznego hamowania podczas parkowania jeśli kierowca jedzie zbyt szybko. Ktos ma tu jakieś doświadczenia?

Komentarz

• Qgar
                                                  Ambiente
                                                  • 2013
                                                  • 246
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez elektrykprosty
                                                  Wracając do park assist. Ponoć jest funkcja automatycznego hamowania podczas parkowania jeśli kierowca jedzie zbyt szybko. Ktos ma tu jakieś doświadczenia?
                                                  Ostatnio próbowałem parkować i w sumie na tyle blisko drugiego auta PA prowadził, że sam wyhamowałem na komunikat - choć nie wiem do końca czy PA też tego nie zrobił równocześnie, bo de facto patrzyłem w lusterko, więc reakcja opóźniona na komunikat.

A swoją drogą to PA mi się "zapętlił" wtedy. Parkowałem prostopadle w hali garażowej - wjazd do hali, po prawej miejsce do zaparkowania, po lewej ściana. Gdy PA nie dał rady na 1 raz wjechać tyłem, to potem już w kółko przód<-> tył (ściana<->narożnik zderzaka sąsiedniego auta). Gdy po 3ch takich manewrach nie widziałem różnicy w umiejscowieniu auta wziałem kierownicę w swoje ręce.
                                                  Akurat to był Golf 7 Variant, ale pewnie w O3 nie byłoby różnicy.

Ciekawe za to przy jakich odległościach od samochodów po bokach O3 parkuje, bo Golf potrzebuje 25cm. Za to o ile tak zaparkuje, to nie wiem w jaki sposób wysiąść z tego auta wtedy - chyba przez bagażnik :/

Komentarz

Pracuję...