jo
Xenony w O3
Zwiń
X
-
No właśnie. Kiedyś był artykuł w gazecie o tych nowych xenonach. Walą w bambuko. Hmm jedynie kuszące jest to, że lampa lepiej wygląda i może lepiej rozprowadza światło, ale siła światła porównywalna z H7, stąd pewnie założenie np. Osram Night Brakerów niweluje opłacalność zakupu słabszych xenonów.Była O1 jest F2.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Dig Dugspryskiwacze czy te nowe oszukiwane xenony czyli 25 W i nie ma samopoziomowania bo nie trzeba ??Zamieszczone przez Dig Dugo tych nowych xenonach. Walą w bambukoOII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
Auto Detailing: Dream Car Studio
(znajdź również na fb)
Komentarz
-
-
Maicroft, no ale trochę racji mają koledzy, że "robieni jesteśmy bambuko". Widząc w cenniku ksenony człowiek nie pomyśli, iż są to "bida" ksenony.
Poza tym te palniki 25W częściowo są droższe bo to nowość, ale też o ile dobrze pamiętam (tak na 85%) to te palniki zintegrowane są z przetwornicą i wymienia się od razu to i to.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
może i palniki są droższe, ale koszt produkcji całego systemu jest dla producenta tańszy. Poza tym w przyszłości będzie można wymienić same lampy ze zwykłych na ksenonowe i cieszyć się legalnymi ksenonami a nie tak jak teraz - musisz dodać spryski i poziomowanie albo HIDY.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Enriquez, Fakt, wystarczy wymienić lampy, ale te nowe xenony 25W dają podobne światło co zwykłe reflektory + lepsze żarówki. Tak przynajmniej pisali w gazecie.
Więc poza wizualną poprawą i może lepszym rozłożeniem światła nie wiele dadzą. Oczywiście w autach z soczewkami w serii nawet wyglądu nie poprawią.Była O1 jest F2.
Komentarz
-
-
To akurat Twoje zdanie, natomiast ja uważam, że żadna żarówka halogenowa o mocy 55W nie da Ci tych 2000 lumenów. A wygląd z soczewkami w serii poprawią choćby poprzez zmianę barwy światła. To jest zawsze coś za coś. Tak samo z nowymi LEDami - w zasadzi od ksenonu 35W też niewiele wnoszą a jak się zepsują to koszty nie są liczone w setkach tylko w tysiącach, bo wymieniasz całą lampę i do tego w LEDzie...Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Barwę poprawisz żarówkami. Ja mam Osram NB+ i barwa jest biała. A jasność i rozkład światła jest OK. Gdyby te xenony kosztowały niewiele, to ok. ale w Rapidzie chcą 1900 zł. Przecież to porażka. bo dostajesz trochę lepiej od żarówki zwykłej, nie to co xenony normalne, gdzie miałeś 2 razy lepiej.
W Octavii 3 wycieli soczewki w standardzie i chcąc poprawić wygląd musisz xenony kupować.Była O1 jest F2.
Komentarz
-
-
Ja rozumiem, że nic za darmo, ale wprowadzili nowe ksenony, nie żeby umożliwić ludziom zakup tańszych ksenonów, tylko by ściągnąć kasę, bo nikt nie informuje Cie że są one tylko trochę lepsze od zwykłych żarówek, tylko widnieje nazwa Xenon, która działa na ludzi hipnotycznie. Ale zanim się ludzie zorientują to trochę zarobią.
Poza tym xenony powinny być tańsze, w sumie to powinny być w standardzie, bo koszt ich wytworzenia jest niewspółmiernie niższy od ceny jaką żądają. W sumie to element poprawiający bezpieczeństwo i UE mogła wymusić ich stosowanie.
Jak wprowadzili ESP to ceny wcale nie poszły w górę, bo koszt ESP to pewnie kilkanaście Euro, a koszt myśli technicznej wrócił się już kilkanaście razy tak jak w xenonach.
W przypadku pseudo-xenonów to dla mnie kolejna próba oszukańczego wyłudzenia pieniędzy od klienta i tyle.
Jak xenony to pełne 35W, samopoziomowanie i spryski.Była O1 jest F2.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Enriquezmoże i palniki są droższe, ale koszt produkcji całego systemu jest dla producenta tańszy. Poza tym w przyszłości będzie można wymienić same lampy ze zwykłych na ksenonowe i cieszyć się legalnymi ksenonami a nie tak jak teraz - musisz dodać spryski i poziomowanie albo HIDY.
Dla mnie to krok wstecz ... co innego jakby był wybór w konfiguratorze różnych opcji.
PS Na ebay są po 80Euro
i tak ogólnie (ba ja mam ksenony) zastanawiam się czy do tych ksenonów potrzeba specjalnych kloszy, czy można do O2 ze zwykłymi wrzucić (+ oczywiście jakieś mody aby to zamocować) ?Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Pewnie tak, bo to inny rodzaj źródła światła. Podobnie jak z HID-ami.
To, że dają mniej światłą to jedno, ale na kloszu masz napisane oznaczenie czy do żarnika, czy do wyładowczego (xenon). Gdyby to nie było przeszkodą, to do każdej lampy byś założył jako zamiennik, taki zestaw HID, ale na 25W.
Ciekawe jak ktoś kupi bieda-xenon i padnie mu palnik, to opłacać mu się będzie kupić HID za 200 zł ale na 35W niż nowy palik w serwisie. A lampę będzie miał z oznaczeniem, że pod xenon, więc podczas kontroli mu skoczą.Była O1 jest F2.
Komentarz
-
Komentarz