madmax777, dla Ciebie czarna
Octavia III 1.4 TSI - opinie
Zwiń
X
-
Octavia III 1.4 TSI - opinie
Znajomy przymierza się do zakupu Octavii III z silnikiem 1.4 TSI.
Co sądzicie o tym samochodzie? Jak z tym silnikiem 1.4 TSI?Czarna perła O2 FL:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58593
-
-
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Re: Octavia III 1.4 TSI - opinie
Zamieszczone przez zielarzlolZnajomy przymierza się do zakupu Octavii III z silnikiem 1.4 TSI.
Co sądzicie o tym samochodzie? Jak z tym silnikiem 1.4 TSI?
Jak auto miałoby latać np. po autostradach to wtedy z kolei wdziąłbym 2.0 TDI
No ale to moja opinia poparta jazdami testowymi i odczuciami.Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł"! Pozdrawiam
Komentarz
-
-
sangod, słowo/a klucz "na krótkich trasach" przy takiej eksploatacji TDI paliłaby niewiele mniej.
zielarzlol, tematów jest dużo.... wiele znajdziesz informacji na temat tego silnika.
Ja osobiście gorąco polecam i kupiłbym ten silnik jeszcze raz! Zaskoczył mnie MEGA pozytywnie pod każdym względem.. ekonomią przede wszystkim
Komentarz
-
-
Również mogę napisać, że jestem mile zaskoczony tym silnikiem, te 140 koni i 250Nm całkiem fajnie radą sobie z tym autem i pomimo, że mocy nigdy za dużo jak narazie mi stykaSprzedawca z serwisu wygadał się mi po cichu, że po gwarancji można coś zrobić na 160/180KM, ciekawy jestem czy to serce wytrzyma??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sangod(nie spali zbyt dużo)Respect All,Fear No One!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Primsangod, słowo/a klucz "na krótkich trasach" przy takiej eksploatacji TDI paliłaby niewiele mniej.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
loru, równie dobrze mogę powiedzieć że sangod, fantazjuje... ja jeżdzę 1.4 TSI po Warszawie w godzinach szczytu w pełnym korku i mi średnio wychodzi 6,5 - 7,0 - komputer - wyniki motostat - dystrybutor.
Fantazja mnie nie ponosi - po prostu jeżeli ktoś potrafi tym silnikiem (TSI) "zrobić" taki wynik to równie dobrze na TDI tez w podobnych warunkach będzie nażekał... znam takich.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Primja jeżdzę 1.4 TSI po Warszawie w godzinach szczytu w pełnym korku i mi średnio wychodzi 6,5 - 7,0 - komputer - wyniki motostat - dystrybutor.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Dane z tabeli:
6,7 - miasto
4,9 - poza miastem
5,5 - średnio
Owszem - jadę chwilę obwodnicą ale najpierw zaliczam całą Puławska od strony Piaseczna rano, w strone Piaseczna po południu...
Pisze/mówię jak jest (jak Max Kolonko) - nie staram sie na siłę przekonywać kogolowiek do tego silnika.
Komentarz
-
-
Przyłączę się również do tych pieśni pochwalnychZrobiłem już ponad 2000 km, z czego w ostatni weekend około 1100 km po S-kach, autostradach i zapchanych krajówkach. Na baku zrobiłem prawie 800 km, co dało spalanie na poziomie 6,07 z dystrybutora
Z użytkowania jestem mega zadowolony.
PzdrPzdr, Fredy
Silnik w mojej O3 smaruje olej
Komentarz
-
-
no wychodzi na to że vw zrobił w końcu jakiś zajebiście rewelacyjny silnik.
spalanie w korkach 6,5 litra .. , na trasie 5 litrów.. , jakoś tylko jeszcze w prasie o nim cicho .O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Ja tam nie wierzę w takie wyniki. Jeżdżę tą moją F-2 i morze (720 km) robię wg. dystrybutora ze średnią 5.6-5.8l/100 km i jest to jazda łajzy nocą czyli 10 km ponad dozwolone i max. 110-115 km na ekspresówce. Do tego jadę nocą od 22. Zrobiłem już 4 takie trasy i gdyby nie to, że dziecko śpi i pasuje taka jazda, to tak się nie da jeździć. Około 11 godzin jazdy z 2 przerwami średnia 68 km/h.
Takim tempem nie da się jechać za dnia, bo jak nie wyprzedzisz, albo nie przyciśniesz miejscami to zajedziesz za 13 godzin i średnią z 10 km/h mniejszą.
Przy normalnej jeździe spalanie jest większe około 1.5 litra. Byłem raz moją F-2 sam w Gdańsku na szkoleniu i jechałem normalnie, bo za paliwo płacił pracodawcaAle to była normalna jazda "ze wszystkimi", na ekspresówce 110-120, czasem 140 jak kolumna podciągnęła.
Podobna jazda tylko Golfem 1.9 TDI 115KM wychodziła około 6 litrów na 100km, ale tam była skrzynia 6 biegowa i to było z 8 lat temu, jeszcze S-7 nie było.
Jak jadę PSJ po mieście (moim małym mieście) w sobotę do południa, to mam 6,5/7,2 średnią, ale w tygodniu gdzie załapię się na światła lub stoję za dziadkiem przed skrzyżowaniem bo nie może wyjechać, to średnia mi zaraz podskoczy do ok 8, a jak zatrzymam się tu i tam, to 8.5 l/100 km.
Jakimkolwiek autem nie jechałem, to jadąc na trasie do Gdańska mam fajną średnią do Kielc, tam jazda przez miasto więc średnia rośnie, w Radomiu na rondzie też dojdzie 0,1 do średniej później dowala mi Warszawa, zanim wyjadę to pieron bierze oszczędność z trasy. Później jest OK i trochę odrobię średnią i wychodzi średnia 7. Podobnie miałem jadąc do Wrocławia (teraz już nie jeżdżę) zanim autostradę zrobili, przejazd przez Katowice i okolice dołował średnią.
I nie chce mi się wierzyć, że 1.4 TSI 140 km jest taki super oszczędny. W to, że pali on podobnie do słabszych silników oferując większą moc to uwierzę, ale to, że 140 KM w ogóle nie woła "jeść" i pali mniej niż 86KM w mojej F-2 to nie. Bo większego ekodrivingu nie da się uprawiać niż ja uprawiamno chyba, że SS daje takie oszczędności. A wy macie w Warszawie lub innym dużym mieście średnią jak na trasie. Przestańcie, bo jeszcze ktoś uwierzy i kupi auto łudzony oszczędnością, tak jak osiągami w najsłabszych silnikach.
Bez obrazy, silnik jest super i średnia 7,5-8 jest naprawdę OK. Jak tak wychodzi, to nie trzeba koloryzować, bo to spoko wynik przy tych osiągach.Była O1 jest F2.
Komentarz
-
-
Dig Dug,
Miałem wcześniej Fabie II - dziadkowóz - 70KM 1.2 HTP
teraz mam OIII 1.4 TSI
jeżdżę po tych samych trasach.
KRK-Kielce-KRK
KRK-WRO-KRK ... plus okoliczne miejscowości, plus KRK...
średnio spalanie mi wychodzi 7,7
ale na autostradach przy 140-160 km/h spalanie wychodzi 6,2 (podczas gdy F2 juz 10)
IMHO, róznica wychodzi z zastosowanie 6-tego biegu. Obniża obroty.
Druga sprawa, że nowe TSI konstrukcyjnie przystosowane jest do jazdy na zubożonej mieszance. Więc, przyśpiesz jak najszybciej, potem włącz tempomat, i nie ruszaj.
Reasumując - fajny silniczek (przynajmniej na razie :szeroki_usmiech )
Pozdr“It is mine, I tell you. My own. My precious. Yes, my precious.”
― J.R.R. Tolkien, The Fellowship of the Ring
Komentarz
-
Komentarz