No właśnie.. że w O3 tylko mocniejsze miały skrzynię to pisałem kilka wątków wcześniej, ale kolega pisał o o2.
Octavia III 1.4 TSI - opinie
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpisWersja 86 KM 160 Nm nie ma szóstego biegu (w fabii mk3 jest tak samo - tylko jeszcze słabsza wersja 1.2 ma mniejsze hamulce). Jak ci to pokazać? Poszukaj sam w jakimś wiarygodnym katalogu.
Nie będę niczego szukał, nie było o2 1.2tsi z 5 biegami, co innego o3Kodiaq 1.5 DSG Style
Komentarz
-
-
Gość
A faktycznie. Cyferki mi się pomyliły. Przepraszam.
A to nawet pasuje do ogólnego zubożenia wszystkiego co istotne w kolejnej wersji.
Komentarz
-
Maciek napisałeś , że jak kupisz 1.8tsi z określonej serii to będzie brała olej - doprowadzenie do ładu ok. 6 tys.
OK. Tylko jaka to seria ?
Na czym polega to doprowadzenie do ładu , czemu tak drogo to wychodzi ?
Czy nie lepiej i taniej po prostu dolewać ten litr czy dwa oleju niż wydawać 6 tys ???
ile to oleju będzie za 6 tys)
Komentarz
-
-
Witam. Zarejestrowałem się dziś bo moja O3 zaczęła wydawać dziwne odgłosy przy skręcaniu w lewo i szukałem pomocy na forum. Octavia kupiona w lutym, salon polska, przebieg 51 tys km. Dziś byłem w serwisie żeby zdiagnozować problem. Werdykt wstępny - usterka mechanizmu roznicowego ale żeby to potwierdzić trzeba zdjąć i rozebrać skrzynię i koszt tego to 1500 zł. Ogólnie przekazano mi że koszty naprawy mogą wynieść do 10 000 zł. Być może producent da rabat i pokryje część kosztów... ale pewności nie ma.
Także mega zraziłem się do Skody chociaż do niedawna byłem nią zachwycony. Rozumiem takie usterki ale po 200 tyś km a nie 58 tys.....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez nightmare Zobacz wpisWitam. Zarejestrowałem się dziś bo moja O3 zaczęła wydawać dziwne odgłosy przy skręcaniu w lewo i szukałem pomocy na forum. Octavia kupiona w lutym, salon polska, przebieg 51 tys km. Dziś byłem w serwisie żeby zdiagnozować problem. Werdykt wstępny - usterka mechanizmu roznicowego ale żeby to potwierdzić trzeba zdjąć i rozebrać skrzynię i koszt tego to 1500 zł. Ogólnie przekazano mi że koszty naprawy mogą wynieść do 10 000 zł. Być może producent da rabat i pokryje część kosztów... ale pewności nie ma.
Także mega zraziłem się do Skody chociaż do niedawna byłem nią zachwycony. Rozumiem takie usterki ale po 200 tyś km a nie 58 tys.....
Komentarz
-
-
a i dodam ze w aso na naprawę czekałem 3 tyg a w serwisie 24 h wiec trochę jest różnica a tu strona do firmy naprawdę gorąco polecam http://skrzyniebiegowskc.pl/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tosterano Zobacz wpisMaciek napisałeś , że jak kupisz 1.8tsi z określonej serii to będzie brała olej - doprowadzenie do ładu ok. 6 tys.
OK. Tylko jaka to seria ?
Na czym polega to doprowadzenie do ładu , czemu tak drogo to wychodzi ?
Czy nie lepiej i taniej po prostu dolewać ten litr czy dwa oleju niż wydawać 6 tys ???
ile to oleju będzie za 6 tys)
OCTAVIA '01
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez nightmare Zobacz wpisWitam. Zarejestrowałem się dziś bo moja O3 zaczęła wydawać dziwne odgłosy przy skręcaniu w lewo i szukałem pomocy na forum. Octavia kupiona w lutym, salon polska, przebieg 51 tys km. Dziś byłem w serwisie żeby zdiagnozować problem. Werdykt wstępny - usterka mechanizmu roznicowego ale żeby to potwierdzić trzeba zdjąć i rozebrać skrzynię i koszt tego to 1500 zł. Ogólnie przekazano mi że koszty naprawy mogą wynieść do 10 000 zł. Być może producent da rabat i pokryje część kosztów... ale pewności nie ma.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PRE2ES Zobacz wpis
Miałem to samo. Wymiana poduszki skrzyni biegów rozwiązała problem. Koszt nie całe 200 zł. Podejrzewam że u Ciebie jest to samo.
Komentarz
-
-
Ten dźwięk był trudny do opisania. Bardziej jak łożysko,które się już rozleciało. Przegub ma takie charakterystyczne stukanie. A tutaj było bardziej chrobotanie. Tylko przy skręcie w lewo. Niezależnie od tego czy jechałeś na biegu, z gazem, bez gazu, na luzie.
Poduszkę wymieniałem sam, stara oryginalna była zerwana - znana bolączka O3.
Wielu osobom ASO mówiło o mechanizmie różnicowym a winowajcą była poduszka.Ostatnio edytowany przez PRE2ES; 48985.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PRE2ES Zobacz wpisTen dźwięk był trudny do opisania. Bardziej jak łożysko,które się już rozleciało. Przegub ma takie charakterystyczne stukanie. A tutaj było bardziej chrobotanie. Tylko przy skręcie w lewo. Niezależnie od tego czy jechałeś na biegu, z gazem, bez gazu, na luzie.
Poduszkę wymieniałem sam, stara oryginalna była zerwana - znana bolączka O3.
Wielu osobom ASO mówiło o mechanizmie różnicowym a winowajcą była poduszka.
Dodatkowo w weekend potrzebuje zrobić trase ~700km i się zacząłem obawiać czy nie rozsypie mi się gdzieś skrzynia po drodze..Ostatnio edytowany przez prnow; 49346.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez prnow Zobacz wpis
Mam ten sam problem. 150tys przebiegu i bardzo dziwny dźwięk tylko przy skręcie w lewo, coś właśnie jak chrobotanie/ocieranie. Problem w tym, że wydaje mi się, że gdy skręcam na luzie bądź na sprzęgle dźwięk ten nie występuje więc obawiam się właśnie o mechanizm różnicowy...
Dodatkowo w weekend potrzebuje zrobić trase ~700km i się zacząłem obawiać czy nie rozsypie mi się gdzieś skrzynia po drodze..
Zdemontuj poduszkę i sprawdź jej stan. 15 minut roboty.
Komentarz
-
-
Albo występuje ale cicho. Wyłącz radio, otwórz okno i sprawdź.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Karolex_2004 Zobacz wpis
Ja dla mnie to Akcja serwisowa na teką usterkę przy tak niskim przebiegu auta, ja mam nalatane 96kkm i po zakupie dopiero zacząłem słyszeć ten dźwięk i zastanawiam się czy nie skorzystać z możliwości Rękojmi, co Wy na to.
Podsumowując, jeśli auto ma gwarancji, to się nie zastanawiaj, tylko z niej korzystaj. Jeśli już nie ma, to lokalny, polecany warsztat od skrzyń biegów i niech się w ASO z ich możliwymi 10k za naprawę bujają
Komentarz
-
-
Albo występuje ale cicho. Wyłącz radio, otwórz okno i sprawdź.
Komentarz
-
-
Ja ma 1.4 TSI 150 KM CZDA z manualną skrzynią (2016 rocznik 68 tys km przebiegu) i nie dolewam ani grama oleju między wymianami (co ok. 13 tys km). Nalewam Miller EE 5W30 nieznacznie pod górną kreskę na bagnecie i do kolejnej wymiany poziom oleju tylko troszkę się obniża. Jeżdżę 80 km dziennie w proporcji miasto 50% - trasa szybkiego ruchu 50%.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rustin Zobacz wpisPanowie 1.4 w O3 które jest pozbawione wad i nie chleje oleju jak opętana? każda 150 konna ?
Silnik 1.4 TSI możemy spotkać w większości samochodów Volkswagena, Skody, Seata i Audi. Obecny na rynku 12 lat doczekał się wielu odmian. 1.4 TSI to cała gama różnych silników, niektóre…
Mnie niec nie pije, mojemu znajomemu, ktory ma flote tych aut i dzieki ktorego opinii mam swoje rowniez nic.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rustin Zobacz wpisPanowie 1.4 w O3 które jest pozbawione wad i nie chleje oleju jak opętana? każda 150 konna ?
Komentarz
-
Komentarz