=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Kiedyś tak tankowałem i w ten sposób uszkodziłem pływak. Efekt - brak poprawnych wskazań na zegarach, wskazówka ustawiłała się jak chciała. Po jakimś czasie to się uregulowało, ale już nigdy po zatankowaniu do pełna (nie pod korek, bo przestałem), nie pokazywała pełnego baku, tylko nieco mniej. Innymi słowy straciłem w miarę zaufane źródło o ilości paliwa w baku.
Sprawa nie dotyczyła Skody.
Od tamtego czasu przestałem tankować pod korek bo jak dla mnie nie ma takiej konieczności i nie znajduję uzasadnienia do takiego tankowania w swoim użytkowaniu samochodu.
Pod korek tankowalem autka jak chcialem sprawdzic spalanie w miare wiarygodnie to dwa do trzech razy na okolo 1tys km a pozniej to tyle ile kasy bylo, chyba ze zdarzyly sie "oszczednosci" to pod korek i w baku i w bankach ;p
Gdzieś czytałem, że w przypadku diesli takie tankowanie pod korek niczym nie grozi ale w przypadku benzyny można narobić więcej złego niż dobrego (coś tam z węglem aktywnym znajdującym się w odpowietrzniku się dzieje). Nie wiem jak macie w octaviach ale ja w fabii mając 45l zbiornik paliwa zalewając paliwo do odpowietrznika mogę wlać 50l. Nigdy jednak tego nie robię i zawsze natomiast tankuję do odbicia a potem dolewam tyle, żeby zaokrąglić do pełnej kwoty sumę do zapłaty
Ja tankowałem z odpowietrzeniem w każdym z aut i nigdy nie miałem problemów. Za to dwa razy dopadły mnie rzadkie przypadłości występujące 1 na ileś tam tysięcy aut, stąd śmiem twierdzić, że prędzej dopadnie nas coś w rodzaju typowej dla danego modelu usterki niż usterka z zalewania do pełna. :roll:
Mi dzis cos zaczał wariowac wskaźnik poziomu paliwa oraz wyświetlacz zasięgu. Miałem 35 km zasięgu i zatankowałem za 30 zł odjechałem ze stacji, patrze a zasięg dalej ten sam i maleje. Zajechalem więc na kolejna stacje i znow 30 zł zalałem i dalej to samo, az zasięg zszedł do 0 i wskazówka tez jest na 0, a wlalem wsumie za 60 zł...
Jade teraz zatankować do pełna. Zobaczymy co się stanie. ALe dziwne jest juz to ze nie reaguje ani wskazówka ani zasięg na takie drobne doleweanie.
Komentarz