mój niegrzecznie nie spał w naszym łóżku - wiercił się, kopał, gadał. Fajnie jest jak czujesz nogę młodego w swoich żebrach albo jak dostaniesz z buta w twarz podczas snu (bo akurat młodemu zachciało się zmienić pozycję - nogi tam gdzie głowa a głowa tam gdzie nogi) ogólnie wesoło jest :diabelski_usmiech
[ Dodano: Pią 27 Lut, 15 08:00 ]
Zamieszczone przez aksia89
...a zrobila ci która cos..
tak - Ty rozwiązałaś języki niejednemu w naszym temacie (topiku) Dziękuję w swoim imieniu
Witam
W cenniku vw pojawiła się jetta z silnikiem 2.0 TSI DSG /manual niedostępny/. Z uwagi, że prawie wszyscy kupujący RS-a TSI wybierają automat, oba te auta można porównać. Co waszym zdaniem jest lepszą propozycją i dlaczego. Liczę na obiektywizm choć to forum Skody :wink:
Moje małe podsumowanie:
Octavia:
+ trochę lepsze osiągi 6.9 vs. 7.2 "do setki" przy znacznie mniejszym spalaniu w mieście 8.1 O3 vs 10.5 ! Jetta /katalogowo/, w trasie podobnie,
+ układ kierowniczy z Golfa gti i hamulce /z Golfa gti performance/, wyższy moment obrotowy,
+ bardziej funkcjonalny bagażnik - liftback a nie sedan, pojemność bagażników porównywalna,
+ możliwość dokupienia pewnych opcji ACC, lepsze audio, park assist itp, niedostępne w Jetta,
+ czarna podsufitka,
+ nowszy model /choć może to akurat wada :?: /,
Jetta
+ DSG z autohold, koniec ciśnięcia hamulca na światłach,
+ lepsze wykonanie /choć ponoć Jetta odstaje na minus od reszty vw/,
+ większy prestiż,
+ mniejsza utrata wartości, choć to model wychodzący z produkcji,
+ sportowe fotele,
Remis w kategoriach:
= rozmiary: jetta 4 cm krótsza - dla jednych wada dla innych zaleta,
= oba mają sportowe zawieszenie,
= bogatsze wyposażenie w O3 przy jednak wyższej cenie.
Nie powiedział bym żeby jetta robiła wiekszy prestiż. Wg mnie jest właśnie odwrotnie bo RS to auto nietuzinkowe. Za każdym razem jak ktos mnie pyta jakie auto zamówiłem i słyszy że octavia to ahamm ok fajnie, ale jak dodam, ze rs to od razu czuć pobudzenie i zainteresowanie i grad dodatkowych pytań. Uwielbiam to robić ciekawskim i zawsze na początek mowie tylko octavia :wink:
Btw czemu ten wątek nie jest w dziale kupujemy auto? Co on ma wspólnego z serwisowaniem i eksploatacją
Przez sentyment i ogólną świeżość modelu brałbym pod uwagę octavie RS, ale jak miałbym czekać do przyszłego roku na realizację, to pewnie nie wzgardziłbym Jettą. Zagłosowałem na RS, bo z dwóch stojących obok siebie, bez czekania na realizację wziąłbym RS.
Jak dla mnie Jetta to taki tańszy passat i pewnie dla sporej ilości osób 8 letni passat zza zachodniej granicy będzie miał większy prestiż niż nowa jetta. Ja osobiście brałbym octavie gdybym miał dokonać wyboru z pośród tych dwóch proponowanych. Dodatkowo o ile nie rozważasz kombi to tak jak pisałeś, octavia - liftback, jetta - sedan. Weź w przyszłości żonie pralkę jettą przewieź :lol:
Wg mnie jest właśnie odwrotnie bo RS to auto nietuzinkowe
jakie tam nietuzinkowe- ot zwykła flotówka się zrobiła:roll:
może było nietuzinkowe jesli chodzi o O2/O2FL RS ale przy tej ilości O3 RS która się wyroiła obecnie na ulice i na forum przestaje takie być :roll:
Zamieszczone przez Bonthyc
w przyszłości żonie pralkę jettą przewieź
a to firmy teraz nie dowożą i nie zabieraja od razu starej że trzeba samemu? :wink:
metrotest, dla mnie wybór jest prosty- lubisz sportową jazdę- RS, wolisz spokój i nieco wyższy prestiż- wybieraj Jettę
opcjami typu aktywny tempomat czy asystent parkowania się nie przejmuj- do Jetty bez problemu to da rade dołożyć- kolega spacewalker ci to ogarnie, ale do O3 juz nie da rady(na razie miejmy nadzieję)
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
+ bardziej funkcjonalny bagażnik - liftback a nie sedan, pojemność bagażników porównywalna
sprawdziłem i Skoda ma 600 litrów a Jetta 510 jak dla mnie spora różnic a nie porównywalna, do tego sedan... teraz mam sedana i nigdy więcej, w Skodę wszystko wchodzi a w sedana... szkoda gadać
to już w podobnej ( trochę wyższej) cenie Passata ogarniesz
a to firmy teraz nie dowożą i nie zabieraja od razu starej że trzeba samemu? :wink:
Nie jeśli dostałeś od kogoś za darmo używaną sprawną pralkę Zamiast pralki może to być cokolwiek innego o dużych gabarytach: rower dla dziecka, wózek typu gondola, stół, fotel obrotowy czy płyta gipsowa z castoramy. Zwracam po prostu uwagę na ograniczenie jakie trzeba wziąć pod uwagę decydując się na sedana. Zresztą jak ktoś woli sedany to mu tego przecież nie zabraniam :wink: Kolega spytał się co byśmy woleli a ja bym wolał octavie w liftbacku (a jeszcze lepiej w kombi ).
Re: Octavia RS 2.0 TSI DSG czy VW Jetta 2.0 TSI DSG?
Zamieszczone przez metrotest
Witam
W cenniku vw pojawiła się jetta z silnikiem 2.0 TSI DSG /manual niedostępny/. .
Kwestia
1. Ceny (nie wnikalem w szczegóły cenników i dodatków)
2. Dostępności. Jeżeli na O3 rs trzeba czekać z 10 mies albo i więcej to mając alternatywę w postaci Jetty szybko dostępnej nie zastanawialbym się ani minuty i brał VW.
jakie tam nietuzinkowe- ot zwykła flotówka się zrobiła:roll:
może było nietuzinkowe jesli chodzi o O2/O2FL RS ale przy tej ilości O3 RS która się wyroiła obecnie na ulice i na forum przestaje takie być
Nie no bez przesady, pokaż mi choć jedną firmę, która ma taką flotę. Inna sprawa ile takich aut widziałeś na ulicy? Ja przez ten okres od wejścia do produkcji na ulicy widziałem jednego RS. I patrząc co się teraz dzieje z terminami to przez ten rok wiele się nie zmieni :wink:
I patrząc co się teraz dzieje z terminami to przez ten rok wiele się nie zmieni
zastosuj prosty przelicznik- ile na forum jest RSów O2/O2FL a ile już jest O3?
okaże się, że więcej jest O3RS niż O2 i O2fl razem wziętych
popatrz na tematy w dziale - nasze auta- ile tam już się wyroiło O3rs :roll:
- może dlaego nie widzisz :P
ja w przeciągu samego marca widziałem tylko w Warszawie 4sztuki a do tego Luki przuważył jeszcze dwie inne w tym czerwoną i niebieską
dwie inne widziałem jadąc "7"
jak dla mnie- na tak krótki okres sprzedaży - zrobiło się to bardzo popularne auto- a skoro takie się staje- traci urok niepowtarzalności
przepraszam autora tematu za małe OT
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
+ bardziej funkcjonalny bagażnik - liftback a nie sedan, pojemność bagażników porównywalna
sprawdziłem i Skoda ma 600 litrów a Jetta 510 jak dla mnie spora różnic a nie porównywalna, do tego sedan... teraz mam sedana i nigdy więcej, w Skodę wszystko wchodzi a w sedana... szkoda gadać
to już w podobnej ( trochę wyższej) cenie Passata ogarniesz
W kwestii bagażnika miałem na myśli to, że oba są już wystarczająco duże.
Co do Passata to z tym silnikiem jest ok. 30 tys. zł drożej więc różnica jest spora.
I patrząc co się teraz dzieje z terminami to przez ten rok wiele się nie zmieni
zastosuj prosty przelicznik- ile na forum jest RSów O2/O2FL a ile już jest O3?
okaże się, że więcej jest O3RS niż O2 i O2fl razem wziętych
popatrz na tematy w dziale - nasze auta- ile tam już się wyroiło O3rs :roll:
- może dlaego nie widzisz :P
ja w przeciągu samego marca widziałem tylko w Warszawie 4sztuki a do tego Luki przuważył jeszcze dwie inne w tym czerwoną i niebieską
jak dla mnie- na tak krótki okres sprzedaży - zrobiło się to bardzo popularne auto- a skoro takie się staje- traci urok niepowtarzalności
przepraszam autora tematu za małe OT
No to masz szczęście, albo RSy kręcą się w koło Ciebie :wink: w małopolsce ich nie widać. Nie znam też żadnej firmy, która miałaby taką flotę. Piszesz, że u kolegi Bomber jest flota z RS tzn ile aut? Z tego co widzę to on ma w podpisie 2.0 TDI i w swoim wątku napisał, że polityka firmy jest żeby brać TDI. Dla mnie flota to 20+ aut dla innych pewnie jeszcze więcej. I do celów statystycznych nie brał bym forum jako wyroczni, bo to jest bardzo złudne.
Nie upieram się, że to jest rodzynek i unikat, ale też nie powiem o RS, że to auto flotowe. Minął już prawie rok, a Tobie udało się 6 takich aut zobaczyć mnie jedno . To chyba nie jest jakaś wielka masówka?
Dla porównania proponuję zobaczyć ile już jest opli insignia po lifcie, który był pod koniec roku.
Basik_, zwracaj uwage na dokładną treść mojej wypowiedzi
i tak - napisałem wyraźnie "ot zwykła flotówka się zrobiła" a nie, że w każdej firmie jest flota co najmniej 20 RSów Bomber czym jeździ a co ma w podpisie to różne sprawy- poza tym ja napisałem o tym co jest u niego w firmie a nie w podpisie
dla mnie flotówka oznacza widac ciut co innego niż dla ciebie
i tak dalej napisałem wyraźnie
"ja w przeciągu samego marca widziałem tylko w Warszawie 4sztuki a do tego Luki przuważył jeszcze dwie inne w tym czerwoną i niebieską
a ty na to -
Zamieszczone przez Basik_
Minął już prawie rok, a Tobie udało się 6 takich aut zobaczyć
ja mówiłem o marcu 2014 a nie o jakimś bliżej nieokreślonym roku o którym ty wspominasz
ople insignia mnie nie interesują- temat był o zakupie Octavii RS albo Jetty a nie opla insigni :lol:
Jetta kojarzy mi sie z autem flotowym. Co chwile na ulicy widze oklejona w alior bank. Jak dla mnie wybor bylby prosty. Jeden znaczacy minus rs nie da sie tego auta kupic
Komentarz