Automatyczne dogrzewanie - w ustawieniach climatronica
Zwiń
X
-
Automatyczne dogrzewanie - w ustawieniach climatronica
Po wejściu na climatroniku w setup - ustawienia jest opcja automatyczne dogrzewanie. W instrukcji jest to wytłumaczone jak "Automatyczne dogrzewanie - włączanie/wyłączanie szybkiego nagrzania wnętrza"
I tu jest moje pytanie na czym to polega jak to działa i czym to dogrzewa elektrycznie itp?
Dziękuję za wszelkie informacje.
-
-
Przykro mi kolego, że odebrałeś moje pytanie jako głupie zdałem je bo naprawdę nie wiem o co chodzi w tej opcji ale dziękuję za podanie strony doczytam w instrukcji na stronie 113. Generalnie czy włączę czy nie tą opcje to webasto działa i ogrzewa samochód.
Przeczytałem kolego instrukcję i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie może jednak jak coś znalazłeś to byś wkleił tu na forum.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fario1969Nie mam Webasto, i w ustawieniach mam również tą opcję.
Ja mam benzyne i takiej opcji nie ma.Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72190
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez FestexxZamieszczone przez fario1969Nie mam Webasto, i w ustawieniach mam również tą opcję.
Ja mam benzyne i takiej opcji nie ma.
PzdrPzdr, Fredy
Silnik w mojej O3 smaruje olej
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Fredy.PWZamieszczone przez FestexxZamieszczone przez fario1969Nie mam Webasto, i w ustawieniach mam również tą opcję.
Pzdr
znalazłem coś o tym na stronie 76 i 77 instrukcji obsługi Amudsena, to opcja tylko w Climatronicu.Załączone plikiO3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496
Komentarz
-
-
Tak mam webasto, ale wydaje mi się że to opcja w Climatronicu samym jest.
Może ma ktoś climastronic bez webasto i sprawdzi czy ma tę opcję ?
Wówczas wszystko będzie jasneO3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
Komentarz
-
-
wiec wszystko jasne, opcja dostępna z ON lub webastoO3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
Komentarz
-
-
W manualnej klimatyzacji w samochodzie z Webasto silnik był dogrzewany przez Webasto poniżej 5 stopni na zewnątrz i przy włączonym ogrzewaniu działo się to samoczynnie i nie było żadnej opcji żeby to wyłączyć.
Z tego co koledzy piszą wnioskuję, że w climatronicu doszła możliwość wyłączenia tego dogrzewania i nic więcej się nie zmieniło. Ale czytając wpisy kolegów wygląda na to, że jednostki Diesla mają zamontowany piec do nagrzewania płynu chłodzącego (element systemu Websto oczywiście bez możliwości zdalnego włączania i nagrzewania samochodu na postoju)
Wystarczyło by w instrukcji napisać, że jest to opcja w samochodach wyposażonych w system niezależnego ogrzewania i samochodach z silnikiem diesla, która umożliwia szybkie nagrzanie silnika w temperaturach poniżej 5 stopni i sprawa by była jasna.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukaszc2. Ale czytając wpisy kolegów wygląda na to, że jednostki Diesla mają zamontowany piec do nagrzewania płynu chłodzącego (element systemu Websto oczywiście bez możliwości zdalnego włączania i nagrzewania samochodu na postoju)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Fredy.PWZamieszczone przez FestexxZamieszczone przez fario1969Nie mam Webasto, i w ustawieniach mam również tą opcję.
Pzdr
- Profil klimatyzacji;
- Automat. zamknięty obieg powietrza.
PzdrPzdr, Fredy
Silnik w mojej O3 smaruje olej
Komentarz
-
-
To, co posiadają właściciele Diesli to zapewne zuheizer.
Więcej informacji, co prawda w nieco barbażyńskim języku , można znaleźć tutaj:
Nie wiem, jak to się może nazywać po polsku. W zasadzie jest to chyba nawet ten sam piec, co przy ogrzewaniu postojowym (choć tutaj mogę się mylić), ale pozbawiony funkcji nagrzewania wnętrza.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Chris11W zasadzie jest to chyba nawet ten sam piec, co przy ogrzewaniu postojowym (choć tutaj mogę się mylić), ale pozbawiony funkcji nagrzewania wnętrza.
Dziękuję za odpowiedzi po tych odpowiedziach sprawa jest już jasna. Funkcja polega na dogrzaniu silnika przy temperaturach poniżej 5 stopni (przy włączonym ogrzewaniu) poprzez dogrzewanie płynu przez piec. Występuje w samochodach diesla oraz w benzynowych z Websto. Gdy występuje climatronik opcje włącza się przez opisane ustawienia a w samochodach z manualna klimatyzacją wystarczy przekręcić ogrzewanie na max i system się też włącza sam (z manualem miałem opanowane) oczywiście przy temperaturze poniżej +5 stopni.
A tak na marginesie koledzy z silnikami diesla mogą posiadany układ rozbudować do ogrzewania postojowego niewielkim kosztem (niewielkim mam na myśli kosztem mniejszym niż cały montaż webasto).
[ Dodano: Sob 10 Maj, 14 23:51 ]
Zamieszczone przez nikolakisWydaje mi się, że jest to jakaś grzałka elektryczna, albo działa to na zasadzie farelki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LeniwiecZamieszczone przez greg505Automatyczne ogrzewanie szyby
Mam podgrzewaną szybę, ale takiej opcji w klimie nie znalazłem. Chyba że coś przeoczyłem.
Nie sprawdzalem tego, ale wydaje mi sie ze jak wlaczysz max nawiew na szybe, to sie powinno wlaczyc podgrzewanie szybyBlack magic
Komentarz
-
Komentarz