Dodatkowa ochrona po upływie fabrycznej gwarancji.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MarcinK.
    Classic
    • 2018
    • 1

Jakiś nowy model Samsunga :?: :hehe
  • MarcinK.
    Drive
    • 2014
    • 50

Witam.
    Pytanie, czy orientował się już ktoś w jaki sposób można w ASO wykupić/przedłużyć ochronę gwarancyjną na kolejny okres. Wiem już, że nie ma możliwości dokupienia "pakietu pogwarancyjnego" i wydłużyć ochronę na 4 lata (do 60 bądź 120 tys. km) - ta opcja jest dostępna tylko w momencie kupna samochodu. Słyszał ktoś może o innych opcjach? Moja gwarancja kończy się w lipcu...
    Pozdrawiam

Komentarz

• polrob
      Rider
      • 2013
      • 535
      • Superb III (3V3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Kolego pewnie w niedługim czasie dostaniesz ofertę od Skody na wykupienie specjalnego ubezpieczenia działającego podobnie jak gwarancja. Ja pierwszą O3 odbierałem w maju 2013 i w lutym dostałem dokumenty z tym ubezpieczeniem związane. U dealera też powinni Ci udzielić więcej info.
      jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
      była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
      była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• MarcinK.
        Drive
        • 2014
        • 50

Dziękuję za odpowiedź. Dobra informacja (zależy mi na takim "ubezpieczeniu"). Czy możesz podać mi (może być na priv) - jaki jest przybliżony koszt takiego ubezpieczenia i czy proponują różne warianty do wyboru?
        Z góry dzięki.

Komentarz

• neoXs
          Rider
          • 2010
          • 555

Zamieszczone przez polrob
          Kolego pewnie w niedługim czasie dostaniesz ofertę od Skody na wykupienie specjalnego ubezpieczenia działającego podobnie jak gwarancja. Ja pierwszą O3 odbierałem w maju 2013 i w lutym dostałem dokumenty z tym ubezpieczeniem związane. U dealera też powinni Ci udzielić więcej info.
          Ja kupiłem w kwietniu 2013 i do dzisiaj nic nie dostałem więc radzę iść się zapytać dealera. Zresztą ja sam też pójdę się o to spytać. Aczkolwiek ja pytałem o to pod koniec roku to pakiet maksymalny, 2 lata "gwarancji" to jednorazowo 4 tys zł....

Komentarz

• polrob
            Rider
            • 2013
            • 535
            • Superb III (3V3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

MarcinK.,
            Chętnie bym pomógł ale ofertę wyrzuciłem bo autka już nie mam od października także nie zagłębiałem się w jej treść. Z tego co pamiętam to była jakaś specjalna zniżka jakbym zdecydował się podpisać umowę dosyć szybko. Wiem że nawet wszystkie dokumenty przyszły już wypełnione tylko podpis i przelew.
            jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
            była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
            była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• MarcinK.
              Drive
              • 2014
              • 50

Jeszcze raz dzięki.
              Jutro spróbuję rozpocząć temat z ASO.
              Jeżeli rzeczywiście ma takie ubezpieczenie kosztować ok. 4 tys. - to chyba odpuszczę, a pieniądze odłożę w banku na wszelki wypadek, jak przez dwa lata nic się nie stanie to będę do przodu. W przypadku gdyby jednak coś się wydarzyło to pokryję naprawę z tych środków. Mimo wszystko uważam (mam nadzieję), że w tak młodym aucie nie wystąpią poważne usterki, których naprawa wymagałaby aż takich środków. Obecnie mam przejechane 23tys. km, za kolejne dwa lata może będzie 50tys. km przebiegu...

Komentarz

• neoXs
                Rider
                • 2010
                • 555

Marcin to daj znać jak już się czegoś dowiesz w ASO

Komentarz

• kowal 2002
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 5161

Wszystkie informację macie na stronie SKODY. Na pierwszy rzut oka wygląda to ciekawie, ale jak się zagłębić w "niuanse" to już tak super nie jest. Ja brałem pakiet Złoty na 12 miesięcy to płaciłem coś ok. 1500 pln. Jak wiesz, że coś będzie wkrótce do wymiany ( typu dwumasa, sprężarka itp ) a nie da się tego zweryfikować przy zawieraniu ubezpieczenia ( kontrola w ASO ) to jesteś do przodu, bo to naprawy rzędu 3-5 tyś pln i ubezpieczenie to pokryje.
                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• dontak
                    Rider
                    • 2008
                    • 586
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Ja dostałem propozycję wykupienia dodatkowego ubezpieczenia. Z tego co pamiętam był to koszt około 1600 PLN.
                    OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• MarcinK.
                      Drive
                      • 2014
                      • 50

Do informacji ze stron SKODY dotarłem jeszcze przed redagowaniem tego posta
                      Napisałem do SKODY zapytanie (formularz z www) i ....... cisza (wówczas założyłem post).
                      Jak pisałem wyżej....pora sprawdzić co powiedzą (czy w ogóle mają wiedzę) - Panie/Panowie w ASO.
                      Pozdrawiam

[ Dodano: Pon 16 Mar, 15 08:53 ]
                      kowal 2002,
                      dontak
                      ,

Wartości o których piszecie (1500-1600zł) to ubezpieczenie na 12 czy 24 miesiące?

Komentarz

• dontak
                        Rider
                        • 2008
                        • 586
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez MarcinK.
                        [ Dodano: Pon 16 Mar, 15 08:53 ]
                        kowal 2002,
                        dontak
                        ,

Wartości o których piszecie (1500-1600zł) to ubezpieczenie na 12 czy 24 miesiące?
                        Na 12 miesięcy
                        OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• MarcinK.
                          Drive
                          • 2014
                          • 50

Dzięki.

[ Dodano: Pon 16 Mar, 15 20:36 ]
                          Propozycja SKODA FINANCE: pakiet platynowy (najlepszy) 1 rok za 1695zł a 2 lata 3435zł.
                          Nie wiem teraz co zrobić: gdyby było "trochę" taniej to bym wykupił na pewno, gdyby było "trochę" drożej to na pewno nie.... Przy w/w wartościach nie wiem co zrobić

Komentarz

• neoXs
                            Rider
                            • 2010
                            • 555

Jeśli mi też zaproponują ~1700zł za platynę to się na nią skuszę. Ale dlatego, że coś mi skrzypi w pedale sprzęgła, raz na bramkach na A4 nie chciało mi się otworzyć okno od str. kierowcy (lol) i te problemy raz się pojawiają raz nie, niestety w ASO zawsze działa wszystko ok :|

Myślałem jeszcze nad pakietem złotym ale tam są wyłączenia prawie całej elektryki itd.

Komentarz

• MarcinK.
                              Drive
                              • 2014
                              • 50

Ja się wciąż waham.
                              Przykładowo koszt kompletnego sprzęgła to max. 1000zł (https://www.motointegrator.pl/produk...s-3000-951-097) - jeżeli mam wydać 3500zł za 2 letnią ochronę to chyba odłożę taką kwotę na koncie i będę czekał. Jeżeli nic się nie wydarzy to będę do przodu, a jak coś się przytrafi to pokryję naprawę z tych środków....

Komentarz

• neoXs
                                Rider
                                • 2010
                                • 555

MarcinK - to zależy jeszcze gdzie chcesz dokonywać ewentualnych napraw. Ceny w ASO są wysokie jak dobrze wiemy.

Komentarz

• MarcinK.
                                  Drive
                                  • 2014
                                  • 50

Ceny "prac" w ASO są mega zawyżone, niestety nie idzie za tym jakość (czasami zdarzają się wręcz śmieszne sytuacje). W zaprzyjaźnionym warsztacie (ja taki posiadam) jakość prac stoi na dużo wyższym poziomie przy minimum połowie niższych cenach. Zresztą ta sytuacja nie dotyczy tylko Skody (w domu jeszcze AURIS TS 2.0D 4D 2014 i LEON 1.8 TSI 2011) - w każdym ASO mam wrażenie pracują podobnie (oczywiście pewnie są wyjątki od reguły - nie chcę obrazić wszystkich mechaników pracujących w ASO).

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

www.motointegrator.pl/produkty/397460-zestaw-sprzegla-sachs-3000-951-097
                                    To co wrzucasz to jest jakis smart 3000 951 097, ktory kosztuje 1009zl w detalu.

Sachs nie ma w katalogu jeszcze sprzegla do CHPA. Jest do Golfa CMBA , CPVA, CXSA, CUKA

Tarcza 470zl, lozysko 150zl, nie ma ceny docisku.

Do starego CAXA zestaw sprzegla kosztuje 930zl w detalu.

Caly rozrzad do CHPA 514zl, dwie rolki + pasek
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• MarcinK.
                                      Drive
                                      • 2014
                                      • 50

Chodziło o rząd wielkości
                                      Wracając do tematu: "jest o czym myśleć".

Komentarz

• neoXs
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 555

Wczoraj byłem w aso i się też zapytałem o to ubezpieczenie - ta sama kwota 1695zł za pakiet platynowy na 12 miesięcy. Złoty niecałe 1500zł czyli nie ma co oszczędzać tych 200zł.

Biorę zatem na rok platynkę, a potem mam nadzieję, że nic się już dziać jako takiego złego nie będzie

Komentarz

• Leniwiec
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 624
                                          • Octavia IV (NX3)
                                          • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Ja też miałem brać to ubezpieczenie w platynie tyle że na 2 lata, cena to 3435 PLN. Mam dokładny cennik, jak ktoś chce to mogę wrzucić jego foty.
                                          Jednak koniec końców zrezygnowałem, bo w praktyce jej realizacja nie jest chyba na moje nerwy. Jestem zbyt niecierpliwy i za dużo w niej wyłączeń, które można szeroko interpretować :P
                                          Wygląda to w dużym uproszczeniu podobnie jak naprawa jakiejkolwiek szkody po wypadku, czyli bez wizyty rzeczoznawcy ASO nie może nic sprawdzić czy rozebrać. Przy dużym, uniemożliwiającym jazdę problemie to ubezpieczenie z pewnością zda egzamin, ale przy "drobiazgach", które pewnie normalnie ASO czy jakikolwiek inny serwis uporałoby się w 1-2 dni, tu nam się może przeciągnąć kilka razy dłużej.

Ale to tylko moja opinia oczywiście. I przy moim szczęściu pewnie będę jeszcze żałował, że z tego zrezygnowałem 8)
                                          Pozdro

Komentarz

• MarcinK.
                                            Drive
                                            • 2014
                                            • 50

Ja jeszcze nie zdecydowałem.
                                            Skoro przedłużenie ochrony to forma ubezpieczenia, to szukam jeszcze alternatyw u innych ubezpieczycieli. Jak widać warunki Skoda Finance są takie sobie, więc może znajdę coś lepszego w tej cenie lub tańszego przy podobnej ochronie.

Komentarz

• perfex
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1117

Obecnie mam przejechane 23tys. km, za kolejne dwa lata może będzie 50tys. km przebiegu...
                                              I masz wrażenie że w ciągu tych 50 tys wybuchnie silnik?? No to kupuj ubezpieczenie...

Ps. Zakładam, że owo ubezpieczenie w przypadku tego wybuchu działa tylko jeżeli robiło się przeglądy w ASO? Jeżeli tak to do jego ceny trzeba jeszcze dodać koszty przeglądów w ASO, znacznie wyższe niż w Dobrym warsztacie nie-aso...
                                              Pozdrawiam
                                              perfex

Octavia HTP

Komentarz

• neoXs
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 555

Taa przeglądy muszą być robione w ASO. Co do wybuchów silnika to ja miałem juz przy 8 tys. km wymienianą pompę wody, a teraz skrzypi mi pedał sprzęgła - to samo miał inny kolega na tym forum i miał wymieniane jakieś elementy na gwarancji.

Ja b. chętnie bym zaoszczędził te 1 700zł ale w mojej okolicy nawet nie ma jakiegoś mechanika, który nie boi się silników TSI itp. :|

Parę osób na OCP chwaliło sobie kupno takiego ubezpieczenia bo im np. padła skrzynia biegów i dzięki temu sporo zaoszczędzili. Co do wyłączeń to głównie są to elementy eksploatacyjne + jakieś uszczelki odprowadzające wodę itd. itd. OWU jakoś nie przeraża.

Komentarz

Pracuję...