DSG7 a HHC

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • areek85
    Drive
    • 2010
    • 42

DSG7 a HHC

Witajcie, poszukuję ciekawych lokalizacji pod umieszczenie bilbordów reklamowych shopon.pl
    Jeśli dysponujecie administrujecie zarządzacie takimi powierzchniami proszę o email z lokalizacją i wyceną za umieszczenie bannera reklamowego.

Przykładowy banner:

Dominik
    tel. 577 997 222
    [email protected]
  • toocool
    Rider
    • 2008
    • 303
    • Octavia IV combi (NX5)

DSG7 a HHC

Jakież było moje zdziwienie kiedy auto zaczęło mi się staczać z górki... Jest to mój któryś z kolei automat, ale wszystkie poprzednie to klasyczne hydrokinetyki z konwerterami...
    Teraz już wszystko jasne - DSG7 to taka lekka imitacja automatu, zautomatyzowany manual.

Ale nie o tym. Ponieważ w zasadzie takie staczanie się grozi mi codziennie (w pracy jakiś mądry człowiek zaprojektował szlaban na końcu podjazdu), pytanie moje dotyczy szkodliwości takiego staczania się przy zapiętym D w tył (lub R w przód - bo to też się zdarza, tym bardziej, że tu HHC nie działa wcale) dla skrzyni. Nie chodzi mi tu oczywiście o jednorazowe sytuacje, ale czy na dłuższą metę może to być szkodliwe jak np. przy ciągle toczącym się aucie do tyłu wrzucanie D w klasycznym automacie czy puszczanie sprzęgła z zapiętą 1 przy manualu...

A swoją drogą, to przyznam szczerze, że trochę jestem rozczarowany a) krótko działającym HHC i b) nie działającym HHC w drugą stronę.
    Jestem wdzięczny - wdzięczność i podziękowania w sieci - za co być wdzięcznym

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

DSG7 w O2 ma fabrycznie HHC, wiec powinno dzialac, chyba ze jakis madry inzynier w O3 wywalil taka funkcjonalnosc i trzeba za jej zaprogramowanie doplacic :lol:

Ma trzymac 2-3sekundy, po czym rusza i trzyma na D oraz R.

Pelzanie to byla i jest cecha tradycyjnych skrzyn. Miala ja rowniez DSG6, ale odkad ekolodzy wprowadzili swoje wytyczne, ona rowniez wysprzegla na postoju jak rowniez podczas jazdy :wink:
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

HHC można sobie dokodować lub sprawdzić, czy jest zakodowane -

już mi się nie chce z niemieckiego tłumaczyć, ale chyba wszystko będzie jasne:

"man kann Hill hold einfach aktivieren
        ABS (03)
        dann ins long coding gehen
        Byte 25

dann Bit 0 und 1 einen Haken setzen und fertig is HHC ist aktiv"

"Kleiner Nachtrag zum HHC coding
        Bit 0 = aktivieren des HHC
        Bit 1 = Schaltgetriebe
        da aber wohl alle DSG HHC immer haben ist es nur eine rein technisch versierte Zusatzinfo."
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• pewux
          Drive
          • 2014
          • 91
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Wg mnie każda DSG w O3 ma HHC w staandardzie. Ja również mam szlaban z lekką górką ale nie testowałem jeszcze HHC. ops:
          O3 -> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86469

Komentarz

• toocool
            Rider
            • 2008
            • 303
            • Octavia IV combi (NX5)

HHC mam i działa, ale jak napisałem:
            A) wg mnie za krótko, i ruszenie z delikatnym wciskaniem gazu jest niemożliwe (zaczyna się staczac), ruszyć można wciskając znacząco gaz, co powoduje lekkie szarpnięcie co nie jest w moim stylu.
            B) działa jedynie przy podjezdzaniu pod górkę przy jakimś tam procencie nachylenia. Zdarzyło mi się już ze nachylenie było za małe i HHC się nie zapięło oraz ze auto pojechało do przodu na wstecznym (cofałem pod górkę)

Póki co wspomagam się ręcznym, zupełnie jak w manualu - jak już czuje ze się nie stocze to puszczam ręczny :-)

Komentarz

• mac_aaron
              Elegance
              • 2012
              • 984
              • Octavia III (5E3)
              • CJSA 1.8 TSI 180 KM

U mnie działa HHC a jak już odpuści to samochód pełznie pod górę, nie ma ani milometra stoczenia.

Komentarz

• toocool
                Rider
                • 2008
                • 303
                • Octavia IV combi (NX5)

mac_aaron, przy jakim nachyleniu?
                Bo mi też pełznie jak jest nieduże wzniesienie. Ale przy większym (~30%) po prostu początkowa siła jest za mała i nie daje rady...

Komentarz

• Himenek
                  Rider
                  • 2014
                  • 412

mi przy dużym nachyleniu wjazdu do garażu nie cofnie się ani trochę

Komentarz

Pracuję...