Usunięcie rezonatora w układzie wydechowym RS 230

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • did3
    Classic
    • 2011
    • 20

Usunięcie rezonatora w układzie wydechowym RS 230

Witam,

Mam RS 230 i zastanawiam się nad usunięciem resonatora w układzie wydechowym. Chodzi i o żeby samochód zaczął fajnie brzmieć oraz przy zmianie biegów (DSG) było słychać charakterystyczne ,,pierdzenie,,. Widziałem mnóstwo filmów z Golfem GTI MK7 gdzie w miejsce puchy wstawia się np. przeznaczoną do Audi S3 rurę. Trenował ktoś taki zabieg w swojej RSc?
  • AKa
    Rider
    • 2008
    • 572
    • Mercedes-Benz

A będziesz dalej grzebał i modował, czy tylko chcesz co by pohałasował?
    Jeżeli będziesz szedł w stage 1.5-2-3 za którym idzie zmiana downpipe- odradzam. Będzie buczeć w środku a na zewnątrz będzie agro. I w takim przypadku najlepiej zamienić seryjny rezonator na przelot ~450mm co daje w miarę miły dźwięk na seryjnej reszcie- i w razie chęci osiągnięcia głośnych dźwięków- zmniejszasz średnicę puchy (tj. Ilość wygłuszenia).

A jeżeli chcesz eksperymentować- umów się z jakimś lokalnym tlumikarzem i wywal puchę, pojezdzij- jeżeli stwierdzisz, że to nie to- to wrzuć z powrotem.

Osobiscie w moim 1.8 na ~2.25 wydechu, przy zachowaniu tylnego tłumika i seryjnym downpipe i wywaleniu sekcji środkowej zacząłem słyszeć lekkie buczenie przy ~1900 obr, za to nawet przy manualu zdarzały się sporadyczne mini-strzaly.
    Wskoczylem na 3” downpipe z katem 50-200cpsi i za jednym zamachem zgapiając od ludzi z anglojęzycznego forum golfa wrzuciłem przelotowy 450mm x 130mm (60mm)- i to był strzał w dziesiątkę. I brzmi naprawdę miło i nie drażni na długich trasach- pomimo ze pod obciążeniem słychać „coś”. Ale rozczaruję- nie ma bąków- a przynajmniej nie słyszę z wnętrza.

edytowane: anglojęzyczne kompendium wiedzy co i jak zrobić żeby brzmiało ciekawie na przykładzie gti7
    There's a constant flow of questions around here revolving around achieving desired sound. With the volume of PMs I've been getting and similar threads started on a daily basis I figured I'd take a few minutes to explain the basics here. This is non biased towards any one set up, brand, or...

Ostatnio edytowany przez AKa; 3930.
    Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• did3
      Classic
      • 2011
      • 20

AKa chcę pohałasować

Komentarz

Pracuję...