nurkowanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Octakrk
    Drive
    • 2005
    • 67

nurkowanie

Zamieszczone przez olus
    z tym ze chce narazie pozostac przy QG2 (styl jazdy, krotkie odcinki), a olej potrzebuje wymienic bo autku zbliza sie rok jak wyjechalo z fabryki (troche odstal na parkingach), ale oficjalnie dopiero 6 miesiecy od kupna.

i pytanie brzmi jaka norme ma spelniac olej w 1.8 tsi przy przegladach co 15 tys km (QG2)
    spokojnie możesz pozostać przy QG1, komp uwzględnia częste uruchamianie auta i jazdę na krótkich odcinkach, przez co zmiejsza ilość km pomiędzy przeglądami, u mnie wychodzą po ok. 17kkm

przy trybie QG2 to olej powinien spełniać normę 502.00 (tak jest u mnie w BWA), ale pewności nie mam, nie ma tego zapisanego w instrukcji?
  • leszekmw
    RS
    • 2005
    • 5356

nurkowanie

cześć
    właśnie kończe kurs płetwonurka i niedługo wybieram się do Egiptu na wakacje gdzie mam zamiar troszke , w miarę możliwości i doświadczenia , ponurkować. czy ktos to juz robił w Egipcie / sądzę że na pewno tak / i ma większe doświadczenie ode mnie :?: . jezelki mógłby mi udzielic jakiś porad , podzielić się doświadczeniem o nurkowaniu ogólnie to prosze o kontakt na pw żeby nie zapełniac forum , chyba że są inne osoby które sa zainteresowne tym lub zbliżonym tematem....
    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
    GVI 1.4TSI
    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• mikolaj
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 366
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

leszekmw, kiedy się wybierasz?

Komentarz

• tomekjmopl
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1187
        • Opel
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez leszekmw
        cześć
        właśnie kończe kurs płetwonurka i niedługo wybieram się do Egiptu na wakacje gdzie mam zamiar troszke , w miarę możliwości i doświadczenia , ponurkować. czy ktos to juz robił w Egipcie / sądzę że na pewno tak / i ma większe doświadczenie ode mnie :?: . jezelki mógłby mi udzielic jakiś porad , podzielić się doświadczeniem o nurkowaniu ogólnie to prosze o kontakt na pw żeby nie zapełniac forum , chyba że są inne osoby które sa zainteresowne tym lub zbliżonym tematem....
        leszekmw, Morze Czerwone - super sprawa :wink: - ale tylko i wyłącznie w neoprenie - rok temu bawiłem się w snorkeling w okolicach El Gouny, tylko w kąpielóweczkach i niestety spotkała mnie niemiła przygoda - mianowicie użarło mnie coś na tyle jadowitego, że przez godzinę miałem sparaliżowaną lewą stronę ciała - na szczęście puściło mnie po kilku calciumach samo, ale co się strachu najadłem, to moje - zważywszy, że to jest jednak Afryka dzika i tam jest wszystko nie tak, trafienie do ichniego szpitala jawiło się jak koszmarny sen ... (najgorsze było to, że przydarzyło się w ostatni dzień pobytu)

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

tomekjmopl, faktycznie pech , ale tam wystarczy cienki neopren? mam zamiar się rozejrzeć za tym własnie , chyba nie są tak kosztowne...

mikolaj, 9 wrzesień jak dobrze pamiętam.
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Bulikowy
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 353

Ja nurkowałem w Hurghadzie, zimą ciepła woda, latem gorąca
            Przejrzysta woda, mnóstwo raf i kolorowych rybek.
            Jeżeli masz certyfikat to bez problemu możesz wybrac się z grupą statkiem na morze.
            Proponuję omijac pośredników typu biura turystyczne i samemu wybrac sie do centrum nurkowań. Wszystkie statki i tak pływają w te same miejsca.
            udanych podwodnych przygód

Komentarz

• leszekmw
              RS
              • 2005
              • 5356

Bulikowy, Mam nadzieję że w niedzielę będę miał , tzn zaliczę wszystko . :szeroki_usmiech
              GVI 1.4TSI
              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Bulikowy
                Rider
                S_OCP Member
                • 2006
                • 353

leszekmw będzie dobrze
                Ja w tym roku planuję pierwszy raz ponurkowac w Polsce. Na Hańczy w okolicach Suwałk. Zobaczymy jak to jest u nas :P

Komentarz

• hankasz7
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1097

Zamieszczone przez Bulikowy
                  Zobaczymy jak to jest u nas
                  Zimnooo! :diabelski_usmiech
                  Piszę poprawnie po polsku.
                  Parkujesz? Zdrapujesz!!!

Komentarz

• robertg
                    Drive
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 56

Zamieszczone przez tomekjmopl
                    zważywszy, że to jest jednak Afryka dzika i tam jest wszystko nie tak, trafienie do ichniego szpitala jawiło się jak koszmarny sen
                    Zdziwilbys sie Co prawda w szpitalu nie bylem, ale widzialem zdjecia... zachod. Bylem u zwyklego lekarza z "zemsta" - obsluga na takim poziomie, ze chcialbym tak w naszej panstwowej sluzbie zdrowia.

Proponuję omijac pośredników typu biura turystyczne i samemu wybrac sie do centrum nurkowań. Wszystkie statki i tak pływają w te same miejsca.
                    Omijac posrednikow w postaci biur podrozy rowniez sugeruje, aczkolwiek stwierdzenie, ze wszystkie statki plywaja w te same miejsca nie do konca jest prawdziwe. Nurkowalem juz kilka ladnych razy w EG i w zaleznosci od centrum jest tylko ok albo jest super. Wplyw ma ilosc ludzi na lodce, miejsce nurkowe, czy na lodce sa snorklujacy czy tylko nurkowie, jaki poziom reprezentuja...

Zamieszczone przez hankasz7
                    Zobaczymy jak to jest u nas
                    Zimnooo! :diabelski_usmiech
                    Przesada Zimno jest tylko zima jak sie wychodzi z wody i trzeba sie przebrac... a w zeszla niedziele wyszedlem z wody prawie ze "spocony"... Aczkolwiek jak ktos chce nurkowac w polsce to tylko i wylacznie w suchym skafandrze.

leszekmw jak potrzebujesz wiecej informacji o miejscach lub ew. centrach godnych polecenia w Egipcie (znam niestety tylko w Hurghadzie) to wal na gg 896996. Widze ze ktos wreszcie poruszyl temat gdzie sie moge poudzielac bo o samochodach wiem tyle ze jezdza
                    OII Ambiente

Komentarz

• domino_EL
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 204

Panowie , odgrzewam kotleta i to tak konkretnie , ale to tylko dlatego by nie zasmiecac , bardzo uprzejmie prosze o porade, poczytalem troche i dalej jestem w kropce , bo slowo pisane to dla mnie czysta teoria , wole opinie empiryczne , moze ktos mi doradzi , szukam pianki noeprenowej , typowo na sezon letni ,okres uzytkowania czerwiec koniec sierpnia , czysta amatorka , niedziela po rosole ze sie tak wyraze , snorkeling po polnisze jeziorach . I mam zagwozdke jaka grubosc wybrac. Jestem skory do wyboru 3mm , ale czy to nie za malo ? Z kolei 5 mm to juz troszke drozej finansowo i nie wiem czy przeplacac ... Woda w Polsce w sezonie letnim to ile ma ? Siega 20 stopni ? mniej ? wiecej ? Juz mi sie z uszu kopci , krotka ? dluga ? Jezeli cywilnie nosze rozmiar XL to czy pianka musi byc w rozmiarze L by przylegala do ciala ? uo JEzuuuuu, troche pytan sie nazbieralo ... przynajmniej wiecie juz dlaczego Was pytam . A ze nawet dom idzie tu zbudowac z Wami licze na pomoc i rozwiniecie dyskusji ,

pzdr
                      ..... >>> JEŻELI ZA PIERWSZYM RAZEM CI SIĘ NIE POWIEDZIE, TO SKOKI SPADOCHRONOWE NIE SĄ DLA CIEBIE <<<<< ....

Komentarz

Pracuję...