Nowe auto Jabara

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jabar1975
    RS
    • 2006
    • 3331

Zamieszczone przez ViRuE
    A to moze udalo by sie jakos przyblizyc koszty? Gdyz moze komus sie kiedys przyda
    jakies 50k ). Najwazniejsze jest to ze cywilem jedzie sie ostroznie, nie wypuscisz przy bandzie, nie przytniesz glebiej bo najzwyczajniej w swiecie potrzebujesz to auto kolejnego dnia - oczywiscie mowa o eksploatacji cywilnego STI w ktorym trzeba brac pod uwage to ze nastepnego dnia ma cie zawiezc np. na drugi koniec Polski ponadto stosujesz materialy czesto odmienne od tych jakie uzywa sie w aucie typowo sportowym (np. klocki, tarcze, sprzeglo) sila rzeczy wszelkie takie kompromisy zwiekszaja koszt eksploatacji, a i przebiegi auta uzywanego cywilnie sa duzo wieksze tak wiec stosujac bardziej wyczynowe podzespoly - zuzywaja sie one szybciej (nie sa projektowane do wyprawy warszawa-barcelona-warszawa) nie bedac jednoczesnie tym co wydatnie pomogloby zrobic dobry czas (bo np. takie sprzeglo czy klocki - calkowicie wykluczaja cywilna eksploatacje)

Zamieszczone przez ViRuE
    Po za wybebeszeniem go kompletnie ?:> Ale pewnie nie bedzie porownania STI vs ITR.... czy miales jakies takie porownanie?
    dobry zawias, mocne hamulce, reczny (moze hydrauliczny) ABS i wspomaganie hamulcow won (decyzja zapadla), w niedlugiej przyszlosci mocniejsza szpera.

co do porownania o ktorym piszesz to powinny byc porownywalne (np. Integra kolegi z Promotora szla praktycznie leb w leb z np. moim subaru, paradoksalnie zdecydowanie szybciej robila nawroty, ciasne slalomy, przy mocno technicznej probie subaru nie jest wcale jakim mistrzostwem swiata) choc wklepalem mu - to roznica nie jest duza, ale sporo innych evo i sti nie dalo rady :diabelski_usmiech
    nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• ViRuE
      Rider
      • 2007
      • 358

Uuu no to ciekawie No to powodzenia i zeby sie wszystko ulozylo po mysli i zebys byl tym co pozadziwia niektorych w STI i Evo D ^^

Komentarz

• misiekwaw
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7715
        • Ford

Zamieszczone przez Jabar1975
        spytaj miska ile kosztowalo eksploatowanie cywilnego wrx-a
        mam to podsumowane :helm

zakup Subaru Impreza WRX rocznik 2000 45.000,-

Opłaty rejestracyjne, podatek, ubezpieczenie, przegląd okresowy:
        przegląd okresowy 100,-
        podatek 900,-
        opłaty rejestracyjne, znaczki skarbowe itd 193,-
        ubezpieczenie 3296,-
        Razem: 4489,-

Użytkowanie:
        alarm z montazem 1.200,-
        moduł domykania szyb 200,-
        wycieraczki 70,-
        przegląd po zakupie, wymiana filtrów, olejów, świec 1400,-
        litr oleju Mobil na dolewki 38,-
        tarcze EBC TurboGroove przod, seryjne tarcze tyl, klocki EBC RedStuff przod i tyl 2470,-
        wymiana tarcz i klocków tył 60,-
        sprzęgło kompletne 1000,-
        4l oleju Motul Competition z filtrem 250,-
        Komplet używanych opon Uniroyal RainSport 215/40/17 z przełożeniem 1310,-
        pełen przegląd klimy z czyszczeniem i uzupełnianiem czynnika i odgrzybianiem 212,-
        Razem: 8210,-

Naprawy:
        remont dołu silnika, szlag trafił panewki w czasie drugiego zbiornika od wymiany oleju, nie wiem może było coś odlane żeby je uciszyć (panewki, wał, olej, robocizna) 5580,-
        zakup linki holowniczej 34,99,-
        wymiana wężyka układu chłodzenia, dolewka płynu itd 122,-
        laweta 150,-
        wymiana skrzyni biegów po wycięciu 2giego biegu na uzywaną ale z rocznika 2004 (mocniejsza) 3000,-
        diagnoza falującego ciśnienia doładowania, wymiana selenoidu doładowania na uzywany ale sprawny 350,-
        rurka podciśnieniowa Samco 4m (do zrobienia porządku w rurkach podciśnieniowych pod maską) 80,-
        Razem: 9316,99

Do tego możesz dodać kaprysy:
        kompletny wydech przelotowy 2.5 cala z downpipem 3 cale i uppipem (made by Street Shadows Garage, polecam ) 2300,-
        rozpórki przód i tył, przód Sparco, tył Trax Racing, montaż Trax Racing 750,-
        wskaźnik ciśnienia doładowania 190,-
        Razem: 3240,-

RAZEM: 25255,99

Przebieg w ciągu 8 miesięcy od zakupu: 6139km
        - więcej się nie dało bo stała zepsuta

Koszty paliwa: 4168,04

RAZEM: 29424,03

RAZEM: koszt przejechania jednego kilometra 4,79,zł

Przy założeniu, że poprzedni właściciel nie uszczęśliwi Cie remontem silnika a Ty kupisz rocznik 2004 lub nowszy z mocniejszą skrzynią i jej nie zabijesz oraz nie będziesz w samochodzie zmieniał wydechu itd koszty jak łatwo policzyć maleją do skromnych 13435,99,-

W tym samym okresie koszty utrzymania Octavii TDI wyniosły 2533,- zł :!: z wymianą kompletu klocków, przeglądem po 75.000km i jednym ponad programowym duzym wydatkiem - turbiną ( + paliwo 4451,13 ) a przejechała w tym czasie 13261km czyli ponad dwa razy wiecej.
        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
        http://www.disi-tune.pl
        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
        Był WRX
        Była Octa

Komentarz

• ViRuE
          Rider
          • 2007
          • 358

Bardzo ciekawe te wyliczenia ... o ja Cie krece nie myslalem ze to az do takich sum dochodzi...

Komentarz

• A3
            Ambiente
            • 2008
            • 107

Kolega Misiek zapłacił bardzo dużą cene za klocki i tarcze...ja będę płacił co najmniej o 1000zł mniej...mówie o 1000 mniej oczywiście z wymianą nie wiem czy 2400 u Ciebie to z wymianą czy bez
            I napewno nie można porównywać w cenach, utrzymaniu itp Imprezy do Octavi w dodatku TDI bo to poprostu nie jest porównanie...tak samo jak by porównywać koszty jedzenia Mariusza Pudzianowskiego do kosztów jedzenia jakiegoś anorektyka...

Wiadomo że Impreza jest dla ludzi którzy troche inaczej traktują samochody niż tylko środek lokomocji...ja mam tak w swojej Imprezie że i tak i tak 98% zarobionej kasy wydaje na samochód i mi poprostu sprawia to przyjemność...także moje zdanie jest takie że Imprezy nie może kupować człowiek który liczy każdy grosz...

U Ciebie wydatki jak na 8 miechów użytkowania samochodu były duże to prawda ale na to się złożyły naprawy, nie każdemu się sypią panewki...dla porównania mój kolega z 4Turbo ma już Impreze STI 10 miechów i zrobił wymiane oleju i wszystkich filtrów i jeździ bez awaryjnie i on by tu napisał koszty z 3 razy mniejsze.

Auto autu nie równe...
            www.adrenalinemotorsport.pl

Najnowsza produkcja ( Street Kings ) w dziale filmy

Street Kings na YT: http://www.youtube.com/watch?v=VL1cRPmuU3E

Komentarz

• Jabar1975
              RS
              • 2006
              • 3331

Zamieszczone przez A3
              zapłacił bardzo dużą cene za klocki i tarcze...
              i to za gowniane tarcze i takie same klocki zaplacil tyle co za dobre klocki i duzo lepsze tarcze.
              A3, 1400 za kpl tarcz i klockow przod tyl ? chyba zarutjesz albo czesci do GT sa za darmo...

Komentarz

• misiekwaw
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 7715
                • Ford

Zamieszczone przez A3
                Kolega Misiek zapłacił bardzo dużą cene za klocki i tarcze...ja będę płacił co najmniej o 1000zł mniej...mówie o 1000 mniej oczywiście z wymianą nie wiem czy 2400 u Ciebie to z wymianą czy bez
                w momencie zakupu w grudniu 2006 to było najtaniej jak się dało, zwracam tylko uwagę, że tam jest komplet na przód i tył. Jeśli wymienisz w GTku hamulce z przodu i z tyłu, tarcze i klocki za 1400zł to chyba zacznę się modlić ze Ciebie i tych których zabijesz bo one chyba z paździerza będą :roll:
                same oryginalne tarcze tylne do WRXa kosztowały wtedy 720zł, pozostałe elementy EBC (tarcze TurboGroove przod, klocki RedStuff przod i tyl) 1750zł

Zamieszczone przez A3
                I napewno nie można porównywać w cenach, utrzymaniu itp Imprezy do Octavi w dodatku TDI bo to poprostu nie jest porównanie...tak samo jak by porównywać koszty jedzenia Mariusza Pudzianowskiego do kosztów jedzenia jakiegoś anorektyka...
                może tak, może nie - moja Octavia była równie szybka jak taki WRX

Zamieszczone przez A3
                Wiadomo że Impreza jest dla ludzi którzy troche inaczej traktują samochody niż tylko środek lokomocji...ja mam tak w swojej Imprezie że i tak i tak 98% zarobionej kasy wydaje na samochód i mi poprostu sprawia to przyjemność...także moje zdanie jest takie że Imprezy nie może kupować człowiek który liczy każdy grosz...
                kiedyś dorośniesz :zlosnik: a serio, wydaję bardzo dużo na moje auta, mam takiego hopla 8) ale WRX to było przegięcie

Zamieszczone przez A3
                U Ciebie wydatki jak na 8 miechów użytkowania samochodu były duże to prawda ale na to się złożyły naprawy, nie każdemu się sypią panewki...dla porównania mój kolega z 4Turbo ma już Impreze STI 10 miechów i zrobił wymiane oleju i wszystkich filtrów i jeździ bez awaryjnie i on by tu napisał koszty z 3 razy mniejsze.
                czekaj czekaj, jak to było z tym porównywaniem :roll: porównywanie WRXa z STI pasuje mi doskonale do Twojego tekstu kilka linijek wyżej

Zamieszczone przez A3
                napewno nie można porównywać w cenach, utrzymaniu itp Imprezy do Octavi w dodatku TDI bo to poprostu nie jest porównanie...tak samo jak by porównywać koszty jedzenia Mariusza Pudzianowskiego do kosztów jedzenia jakiegoś anorektyka...
                WRX to gówno w porównaniu z STI i nie można ich porównywac :P

Zamieszczone przez A3
                Auto autu nie równe...
                tylko w przypadku GTka czy WRXa prawdopodobieństwo że coś się skończy jest bardzo duże, niestety... te auta dają mnóstwo frajdy ale prawdopodobieństwo kupienia zamęczonego i niezadbanego egzemplarza jest niestety bardzo wysokie.

życzę Ci bezawaryjnej eksploatacji żebyś mógł dalej żyć w przeświadczeniu o niskich kosztach utrzymania uturbionej Imprezy
                Był WRX
                Była Octa

Komentarz

• misiekwaw
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7715
                  • Ford

Zamieszczone przez A3
                  zapłacił bardzo dużą cene za klocki i tarcze...
                  i to za gowniane tarcze i takie same klocki zaplacil tyle co za dobre klocki i duzo lepsze tarcze.
                  A3, 1400 za kpl tarcz i klockow przod tyl ? chyba zarutjesz albo czesci do GT sa za darmo...
                  wystarczy zapytać kogoś ile obecnie kosztują tarcze i klocki EBC do GTka a ile do WRXa i bedziemy mieli porównanie

zaraz poproszę Nexusa żeby to sprawdził :roll:
                  Był WRX
                  Była Octa

Komentarz

• QBA
                    RS
                    • 2004
                    • 2646

co do porownania o ktorym piszesz to powinny byc porownywalne (np. Integra kolegi z Promotora szla praktycznie leb w leb z np. moim subaru, paradoksalnie zdecydowanie szybciej robila nawroty, ciasne slalomy, przy mocno technicznej probie subaru nie jest wcale jakim mistrzostwem swiata) choc wklepalem mu - to roznica nie jest duza, ale sporo innych evo i sti nie dalo rady :diabelski_usmiech
                    Fakt, Integra PromotoR, na R888 lomotala wiekszosc aut na Ulezu k
                    Ale silnik to tam napewno fabryczny nie jest

Komentarz

• A3
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 107

Ceny hamulców które ja podałem nie są cenami z Inter Carsu ani z żadnej innej hurtowni także Nexus Ci nie pomorze :P

Nie musisz mi tłumaczyć że pomiędzy WRX a STI jest dużo różnic...

Komentarz

• misiekwaw
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7715
                        • Ford

Zamieszczone przez A3
                        Ceny hamulców które ja podałem nie są cenami z Inter Carsu ani z żadnej innej hurtowni także Nexus Ci nie pomorze :P
                        pokaze roznice miedzy hamulcami w GTku i WRXie dla normalnych ludzi

To ze Ty mozesz miec cos tam za polowe to niewiele zmienia bo normalnego czlowieka ktory nie ma dostepu do super tajnego zrodla, goracego towaru czy innego bagna hamulce w Imprezie beda kosztowaly tyle ile podalem

Jeśli przyszedles tu cwaniakowac w ten sposob to zle trafiles

Zamieszczone przez A3
                        Nie musisz mi tłumaczyć że pomiędzy WRX a STI jest dużo różnic...
                        skoro nie musze, to ich nie porównuj bo to nie ma sensu
                        Był WRX
                        Była Octa

Komentarz

• A3
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 107

Nie przyszedłem cwaniakować...stwierdziłem tylko fakt że to spora cena...i że nie ma co patrzeć po cenach w hurtowniach bo tam będzie napewno wyższa

Moderator...

Komentarz

• misiekwaw
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 7715
                            • Ford

Zamieszczone przez A3
                            Nie przyszedłem cwaniakować...stwierdziłem tylko fakt że to spora cena...i że nie ma co patrzeć po cenach w hurtowniach bo tam będzie napewno wyższa
                            wyzsza niz gdzie :?: gdzie jak nie w hurtowniach biedny nieswiadomy uzytkownik ma szukac czesci :?: :roll: na razie cwaniakujesz "wiem ale nie powiem"

Zamieszczone przez A3
                            Moderator...
                            no słucham
                            Był WRX
                            Była Octa

Komentarz

• A3
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 107

,,Świetny" ,,Moderatorze" może najpierw byś się zapytał gdzie a nie robisz dym?? nikt nie pytał gdzie więc nie mówiłem bo nie chce od razu szpanować że znam fajną firme co ma tanio jak by ktoś zapytał to bym napisał...

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez A3
                                jak by ktoś zapytał to bym napisał...
                                a teraz już możesz "Świetny" "Userze" :?: :szeroki_usmiech
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• A3
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 107

Moge ,,świetny" ,,mooooderatorze" Fantazja Mocy każdy kto ma Subaru bądź EVO musi wiedzieć o tej firme....podobnie jak Witek (Rogal) nie mają super reklamy i super strony w necie ale są profi fachowcami z normalnymi cenami...

Komentarz

• greszczyn
                                    Elegance
                                    • 2005
                                    • 893
                                    • Nissan

Zamieszczone przez A3
                                    ,Świetny" ,,Moderatorze" może najpierw byś się zapytał gdzie a nie robisz dym??
                                    To jak z tą ceną ? I tym......... gdziesiem ?

Już się dowiedziałem :szeroki_usmiech . Fantazja .

Komentarz

• misiekwaw
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 7715
                                      • Ford

gdzie byłeś o boski jak ludzie wydawali swoje ciężko zarobione pieniądze bez sensu lacze

ceny części do Subaru znam niestety dość dobrze, ciekaw jestem bardzo jak bardzo gorący towar zamontują Ci za te 1400zł 8)

a może on poprostu będzie chiński :zlosnik:
                                      Był WRX
                                      Była Octa

Komentarz

• Jabar1975
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 3331

z ciekawosci, o jakich tarczach i klockach do gt kolega pisze? bo na przyklad dosc tanie ngrupowe tarcze brembo dosti to koszt 1300 na przod i 1350 na tyl bez jakiejkolwiek robocizny, a klocki np cl lub ferodo na przod to min 600 pln a tyl 350

Komentarz

• A3
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 107

Mówimy o bardzo podobnym komplecie przód tarcze EBC Turbo Groove i klocki Fredodo DS 3000 tył takie same tarcze i klocki

Misiek wiem że jesteś ,,najmądrzejszy" bo jesteś modem ale to nie jest żadna chińszczyzna...nie obrażaj tej firmy to nie VTG...

Komentarz

• misiekwaw
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 7715
                                            • Ford

"najmądrzejszych" i najcwanszych mamy tu niestety na pęczki, jestes najlepszym przykladem

chciałbym to zobaczyc, chyba ze tak jak powiedzialem bardzo sie zmienily ceny ale to potwierdzi lub zaprzeczy Nexus

Co do samej firmy, nie zamierzam jej "obrazac" ale skoro we wszystkich hurtowniach cena towaru jest na okreslonym poziomie a ktos nagle ma towar za polowe ceny to albo chinski albo przemycany, cudow nie ma... chociaz niektorzy bardzo chca w nie wierzyc
                                            Był WRX
                                            Była Octa

Komentarz

• A3
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 107

Dobra koniec tematu bo zaraz będę najgorszym użytkownikiem forum...w ogromnym skrócie miałem na myśli że dużo zapłaciłeś tylko tyle to moje osobiste zdanie widocznie nie możesz się z tym pogodzić
                                              Niech Ci będzie że chińszczyzna i że z przemytu...
                                              Koniec tematu

Pytanie do kolegi Jabar powiedz ta Integra ma Ci służyć tylko do sportu czy też do normalnego użytku?

Komentarz

• dede_adam
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 1449

kolega chyba o tej firmie pisał, ale nigdzie nie ma nowszych wątków o tej firmie...
                                                więc chyba jak Misiek uzytkował Subaru to jeszcze nie było ich na rynku :roll:

to pisał "zwykły" "user" :wink: :lol:

Komentarz

• A3
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 107

Jejku ta firma istnieje oficjalnie od jakiś 2 lat i nie wiem czy misiek miał dojście do nich czy nie...powiedziałem koniec tematu mają chińszczyzne i przemycane.

Powróćmy do tematu

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

Zamieszczone przez A3
                                                    Powróćmy do tematu
                                                    ale temat "nowe auto Jabara" jest nudny jak cholera :szeroki_usmiech :wink:
                                                    saport techniczny baj DGW
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                                    była BXE '08 190kkm
                                                    no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...