Jak w temacie - jakiego antywirusa z firewallem byście polecali?
Przez ostatnie 2 lata używałem mks_vira, byłem całkiem zadowolony aż do czasu kiedy monitor systemu zaczął resetować komputer :evil: Firma nie była sobie w stanie poradzić z tym problemem, więc przyszedł czas na zmianę programu.
Sporo osób poleca Kasperskiego, jego największym mankamentem wydaje się być cena (potrzebuję licencji na 3 stanowiska).
Czekam na Wasze opinie.
Avast Antivirus Pro + Outpost Firewall Pro + troche wiedzy
Panowie podpinam się pod temat potrzebuje jakiś dobry i co najważniejsze darmowy anty wirus do użytku domowego czyli net+ filmy. Na chwile obecną korzystam z Avasta ale za 19 dni będzie trzeba go opłacić wspomagam się też Odkurzaczem i powiem że zbiera się trochę syfu na kompie.
Należy używać internetu "z głową" i wtedy żaden antywirus nie jest potrzebny. Nie wchodzić na podejrzane strony, nie otwierać podejrzanych maili od nieznanych nadawców, nie ściągać plików z niezweryfikowanych źródeł.
Ostatniego wirusa widziałem w 1998 i był to WinCih.
Od czasu do czasu robię kontrolny skan AVG oraz Malwarebytes Anti-Maleware i nic, zero infekcji.
ja mam darmową wersję avasta (jak wygasa to chyba tam jest opcja przedłużenia darmowej ochrony) polecam też AVG - waży trochę więcej i słabsze oceny zbiera w testach, w laptopie mam antywira microsoftu (ze względu na mniejsze zapotrzebowanei na zasoby) - jednak avast w wersji darmowej daje bardziej kompleksową ochronę (oczywiście wg mnie ) a firewall to tu wystarczy zapora systemowa (ewentualnie comodo lub zonealarm)
+1
na wszystkich kompach w domu używamy MSE, bez zarzutu przez kilka lat
w pracy, z racji braków $$ wszędzie pakuję comodo antivirusa + ogólna blokada bardziej podejrzanych stron przez OpenDNS
co do firewalla - wszędzie tam, gdzie pomiędzy providerem a PC jest jakikolwiek router - nie używam nic poza zaporą windowsa
odkad nie uzywam antywirusa to juz nie lapie wirusow :diabelski_usmiech
a powaznie to nie mam zadnego a z kompem nic sie nie dzieje, dawniej wykrywal naprawial i co z tego jak system po jakims czasie sie sypal.
Komentarz