Jakim "zajzajerem" pozbywacie sie naklejki z szyby

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paffcio
    Ambiente
    • 2007
    • 231

uważam że od zawsze było wiadome im droższe opony tym lepsze
  • piotrek_os
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 8162
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pytanie jak w temacie. Albo wszystkie tak schodza albo trafilem na jakmas "wredna" naklejke. Potraktowałem ja zmywaczem do paznoki i nic sobie z tego nie robi. Tzn. pierszą warstwe zerwałem; druga to ten taki klej i nr tez jakos poszła ale zostala jeszcze ta przylepiona do szyby co za pierona nie chce zejsc
    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• pantol
      Elegance
      • 2004
      • 754

Sprawdzonym sposobem jest zdjęcie "na gorąco" i potem usunięcie ewentualnych resztek rozpuszczalnikiem. Przy odrobinie wprawy na ciepło da się tak zdjąć, że potem można ją jeszcze przykleić na nową szybę. Podpatrzone w warsztacie wymieniającym szyby.
      Jarek "Vinci"

Komentarz

• shado
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 5315
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Najlepiej nagrzewnicą. Tak robią we wszystkich serwisach Autoszyb. Dzięki temu naklejkę można przykleić na nowej szybie.
        BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• czarny_wwa
          Rider
          • 2008
          • 411
          • Octavia III combi (5E5)
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

piotrek_os, jak mi wymieniali szybę to naklejkę zdjęli przy pomocy żyletki - elegancko zeskrzbali i było po temacie.

Ja w poprzednim samochodzie zdejmując różne vignetki, itp., a raczej klej pozostały po nich usunąłem ciepłą wodą z płynem (ludwikiem lub podobnym).

Nie polecam ci usuwanie naklejek nagrzewnicą - jeżeli nie ma się wprawy to można narobić więcej szkód niż pożytku.

Pzdr.!

Komentarz

• Maru 123
            RS
            • 2008
            • 4660

piotrek_os, dokładnie tak jak pisze czarny_wwa, - żyletka
            1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• lukasz3112
              RS
              • 2008
              • 3607

ja w swoim autku skalpelem poleciałem...ale się nawkur******. ale w końcu dałem radę. Także żyletka...wiadro nerwosolu i pójdzie
              Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• piotrek_os
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8162
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tak dla ścislości nie chodzi mi zeby odzyskac ta naklejke....tylko zeby ja zerwac, bo przerejestrowałem autko
                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• kowal 2002
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 5161

Od żyletki lepszy jest cienki nożyk do tapet. A resztki kleju i naklejki najlepiej acetonem tylko takim prawdziwym a nie zmywaczem do paznokci, bo teraz są bezacetonowe i bardzo słabo działają... Tylko przykryj dobrze deskę rozdzielczą...
                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• DOBI
                    Drive
                    • 2008
                    • 95

ja sie pozbywałem naklejek albo czystym spirytusikiem albo acetonem oczywiscie uwaga na wszelkiego rodzaju plastiki wiec razem z kowal2002 mamy ten sam sposób i to sprawdzony
                    narazie brak usterek ...21-12-2009 wymiana akumulatora i przekroczyłem 103000tyś przebiegu...(listopad 2010r)juz 5lat minęło)..po przeglądzie .....Może czas na zmiany...kurde 17-12-2010 mam 104500tyś przejechane coś mało jeżdze ostaTNIO.......11-2011 przejechane 116000tyś wymiana rozrządu kpl

Komentarz

• SawikTDI
                      Classic
                      • 2009
                      • 29

Są takie specjalne "łopatki" do czyszczenia kuchenek i szyb w kominkach, właśnie z żyletką w środku. Nalepki z rejestracją schodzą od razu
                      Nie ma ognia bez dymu!

Komentarz

• Thundi
                        L&K
                        • 2005
                        • 1157

tu masz dość ciekawy sprej http://www.oro.pl/inne7.html
                        tak jak polecają należy rozcieńczyć 1:1 z płynem do mycia naczyń następnie na gąbkę (szmatkę) i wycierasz naklejkę (znaczy aby ją zwilżyć) potem podważasz jeden róg i zdejmujesz bez problemu (jak się postarasz można zdjąć tak aby można było użyć 2 raz.

Stanowczo nie polecam metody na opalarkę, z szyby która idzie na śmietnik nie ma problemu ale jeśli zdejmiesz z szyby która zostanie w aucie to będzie problem bo może zacząć pękać (może nie od razu ale po 3-6 miesiącach !!)

Aceton też dobry ale musisz uważać na uszczelki i plastiki. Można też benzyną ekstrakcyjną.

ps. Jak nie masz acetonu to pożycz zmywacz do paznokci (zawiera aceton)
                        O ortografie dba FF.
                        Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                        http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                        Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• jarku.
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 139

przy okazji: naklejki na karoserii - np. wlepki klubowe :twisted: lub znaczki "PL" - wystarczy polać wrzątkiem - schodzą elegancko
                          http://zzakierownicy.autokult.pl/

Komentarz

Pracuję...