smug, fakt ta "torba" na płyn w malaczu to była rewelacja szczególnie w połączeniu z tym gumowym przyciskiem/pompka wewnątrz ( rocznik 1976 600ccm) :diabelski_usmiech
Opinie o tanich telewizorach plazmowych
Zwiń
X
-
GośćTagi: Brak
-
szkodzisław
Opinie o tanich telewizorach plazmowych
Chcę kupić plazmę 50 cali, ale nie chcę wydać majątku. Znalazłem w necie LG 50PQ200R za 2869.00 PLN http://www.skapiec.pl/site/cat/21/comp/517755 i nie wiem czy go kupić - podejrzanie niska cena jak na plazmę.
Nie zależy mi na jakichś strasznych bajerach, tylko zastanawiam się czy kupować 1365x768 czy jednak dołożyć parę złotych i kupić 1920x1080. Jest wielka różnica w jakości obrazu?
Będę wdzięczny za wszelkie porady na temat tanich plazm 50 cali (LCD odpada).
-
Ogólnie mówie, że telewizor plazmowy to jest zły pomysł. Nie lepiej LCD? Plazmowe wcale nie są lepsze, szybciej sie psują(zużywają) a ich naprawy sa nieporównywalnie wieksze niz zwykłego LCD. Ale jeśli już mówisz o plazmie to różnica w rozdzielczosci w sumie niewielka. bedzie zauwazalna gółwnie w zależności jak blisko od telewizora usiadziesz. jak daleko to duzej różnicy nie zobaczysz.
Komentarz
-
-
Cena jest w miarę rozsądna ( czy też jak napisałeś podejrzanie "niska" ), bo jak sam zauważyłeś nie jest to FullHD. Ludzie "rzucają się" na to FullHD, a potem podłączają taki TV do anteny siatkowej, albo analogowej kablówki i jest wielkie rozczarowanie, ze obraz miał być "żyleta" a widać tylko "pikselozę".
Podstawowe pytanie to jaki masz sygnał: kablówka analogowa/cyfrowa, Tv Sat, SD/HD itd i co najczęściej będziesz oglądał. Jeśli masz kanały HD i głównie takie będziesz oglądał to jest sens dołożenia do TV FullHD. Jeśli przewidujesz, że częściej będą to kanały SD ( zwykłej rozdzielczości ) a tylko od czasu do czasu jakiś programik w HD to spokojnie możesz brać jedynie HDReady ( np. ten LG o którym pisałeś ), specjalnej różnicy nie zauważysz.
Co do zakupu z neta to podstawowa sprawa to fvat/paragon i oryginalna polska gwarancja ( telewizor z polskiej dystrybucji a nie sprowadzany z europejską gwarancją; <akurat z LG nie ma problemu, bo fabryka jest w Mławie i praktycznie cała EU dostaje TV z Polski > ).
BTW.
Ogólnie wolałbym taki TV odebrać osobiście lub zamówić transport z jakiegoś sklepu gdzie mają jako takie pojęcie o transporcie i ich odpowiedzialność kończy się dopiero w momencie gdy rozpakują Ci tv w domu a ty podpiszesz odbiór. Gdy kupujesz w necie transport jest zazwyczaj realizowany jakimś kurierem, który ma często gdzieś to, co jest napisane na opakowaniu ( np. ostrożnie, przewozić pionowo, nie stawiać jeden na drugim itd.), nie mówiąc już o tym, że np. towar odebrany od nadawcy stoi do wysyłki w punkcie zbiorczym firmy kurierskiej na dworze przykryty folią ( autentyk z firmy OPEK ). Dlatego przy odbiorze takiej przesyłki trzeba ją koniecznie rozpakować i dokładnie obejrzeć, nie zważając na pokrzykiwania kuriera, że on się spieszy i nie ma czasu na takie zabawy...
Zamieszczone przez adiwawOgólnie mówie, że telewizor plazmowy to jest zły pomysł. Nie lepiej LCD? Plazmowe wcale nie są lepsze, szybciej sie psują(zużywają) a ich naprawy sa nieporównywalnie wieksze niz zwykłego LCD...
adiwaw bzdura! Plazma rządzi :diabelski_usmiech ...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Witaj
Zamieszczone przez szkodzisławczy kupować 1365x768 czy jednak dołożyć parę złotych i kupić 1920x1080
Ze swej strony dodam: proponuję zakup przez internet ale przy odbiorze własnym na zasadzie: oglądam, wszystko OK, płacę, odbieram. Ja w zeszłym roku kupowałem parę sprzętów poprzez Mix-media (odbierałem w Gliwicach) wszystko było OK.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
0Ogólnie plazma to zły pomysł to prawda no i jak już się upierasz przy plazmowym to nie LG tu należy patrzeć na Panasonic, ale osobiście polecam LCD lub fullLed.
jak chcesz mam naprawde tanie źrodełko telewizorów daj znać na PW.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodzisławNie zależy mi na jakichś strasznych bajerach, tylko zastanawiam się czy kupować
Co do czerni w noweszych telewizorach LCD mają naprawde dobrą czerń i nie mowie tu o LG/Philips bo jak wiemy to matryce są te same i produkowane wspólnie.
Wszystko zależy od preferencji kupującego. Ostatnie europejskie badania wykazują, że klienci w 73% przypadków wybierają telewizory LCD. Przy wyborze warto zwrócić uwagę, na zachowanie się obu technologii przy odtwarzaniu materiałów HD, bo przecież najczęściej to tych celów kupuje się telewizory nowej generacji i nie da się ukryć że panele LCD sprawdzają się tu lepiejzresztą nowe telewizory lCD, szczegolnie jeśli chodzi o najnowsze generacje matry LCD i Fullled zaczynaja przescigać Plazme.
Szczegolnie trzeba zwrocić uwage na Firme Sharp która jest tu bezkonkurencyjna w produkcji matryc i wyprzedziła o 2 generacje konkurencje czyli matryce 10 generacji.
O Sony wogóle nie wspomne bo zostało daleko wtyle jeśli chodzi o TV zreszta Sony to Tak naprawde matryca Samsunga z lepszą elektroniką, ale podobno od nowego roku Sony ma przejść na matryce wspomnianego Sharpa.
Jeśli jednak upierasz się przy Plaźmie to jednak skłaniał bym się przy liderze tej technologi czyli Panasonic.
Warto też popatrzeć na Hybrydowe telewizory JVC które naprawde powalają jakością obrazu.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
szkodzisław
Mam kablówkę UPC analogową a w moim wieku, to i tak się już prawie nie widzi :szeroki_usmiech więc ReadyHD chyba mi wystarczy.
Dzisiaj w Krakowie na Zakopiańskiej widziałem Samsunga http://www.skapiec.pl/site/cat/21/comp/519933 za 4300 zł. i mam ochotę na niego, bo rozdzielczość ma 1920x1080 i mogę go odebrać osobiście (kowal 2002 pisał że to ważne). Co sądzicie o tym Samsungu?
Porównałem w sklepie trochę telewizory LCD i plazmowe i jednak pod względem jakości obrazu plazmowe wygrywają.
Dziękuję wszystkim za porady, ale nikomu nie mogę kliknąć "Pomógł", bo w Offtopic nie ma takiej opcji
Komentarz
-
Dobry wybór i napewno pod względem niezawodności lepszy niz LG.
Zobacz jeszcze w tej cenie na TX-P50X10E tymbardziej że jest w podobnej cenie i ma warstwe Tough Panel, warstwę szkła, która chroni ekran przed uszkodzeniem co przy dzieciach zdaje egzamin.
A tak reasumując Zla Czern w LCD to juz mit i prehistoria.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
szkodzisław
Zamieszczone przez daneczek76Zobacz jeszcze w tej cenie na TX-P50X10E
Jeszcze mam jedno, może głupie pytanie. Jak odbierają tańsze telewizory panoramiczne obraz niepanoramiczny? Rozciągają go, czy skracają? (mniejszy ale proporcjonalny obraz?).
Zamieszczone przez daneczek76A tak reasumując Zla Czern w LCD to juz mit i prehistoria.
Gdyby cena nie grała roli, to bym nie prosił o porady, tylko kupił najlepszy dostępny na rynku telewizor.
Chodzi mi o kompromis między ceną a jakością, na przykład skoda octavia - przyzwoity samochód za rozsądną cenę
Komentarz
-
Zamieszczone przez szkodzisławJeszcze mam jedno, może głupie pytanie. Jak odbierają tańsze telewizory panoramiczne obraz niepanoramiczny? Rozciągają go, czy skracają? (mniejszy ale proporcjonalny obraz?).
Szybko się przyzwyczaisz. A jak obraz będzie jednak męczył to na panoramie jest opcja ustawienia 4:3 ale wtedy masz 2 czarne pasy po bokach.
Komentarz
-
-
szkodzisław, skoro będziesz używać głównie analogowej kablówki, to przed zakupem spróbuj w sklepie obejrzeć na wybranym telewizorze obraz z wejścia antenowego. W marketach telewizory zazwyczaj podłączone są po wejściach Component ( jest to najlepszy jakościowo analogowy standard transmisji sygnału HD ) i obraz wygląda ładnie a niestety sygnał z wejścia antenowego będzie na pewno jakościowo gorszy. Szczerze mówiąc, niektóre telewizory podłączone "po antenie" grają tak tragicznie, że nie dał byś za nie ani grosza i niestety im większe przekątne i rozdzielczości tym większa degradacja obrazu ( więcej informacji do przeliczenia dla procka wizji ). Ogólnie trzeba przyznać, że większość producentów odpuszcza ( w sensie dopracowania ) analogowe wejście antenowe jako "przestarzały", ale jednak konieczny standard na rzecz choćby naziemnej telewizji cyfrowej.
Co do odtwarzania audycji 4:3 w panoramie to może być tak jak napisał kolega cysterniarz, ale np. ja w swoim LG mam wg. mnie super opcję tzw. Aspekt Specjalny - obraz w środkowej części jest bardzo zbliżony do formatu 4:3 a na końcach obrazu po lewej i prawej stronie rozciągnięty jakby w krzywym zwierciadle. Przy oglądaniu, tego rozciągnięcia na brzegach wogóle się nie zauważa, a obraz w głównym kadrze nie jest prawie wogóle zniekształcony.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
W domu mam juz paro letnia 42 calowa plazme Samsunga oraz 32 calowego LCD Sharp Aquos kupiony w tym roku i powiem, ze widac roznice miedzy plazma a LCD. Przedewszystkim w Aquosie sa troche slabe katy widzenia i kontrast mogly byc lepszy.
Co do naszej kilkuletniej plazmy Samsunga to jak na nasza troche dziadowska kablowke obraz jest bardzo przyzwoity no i przez tych pare lat z tv nic sie niedzieje i rowniez uwazam, ze mimo wszystko plazma jest lepsza niz LCD :diabelski_usmiech
Poporstu inzynierkowie poswiecili technologii LCD wiecej uwagi ze wzgledu na zbyt.
Powracajac do tematu Samsung pod kablowke bedzie bardzo dobrym wyborem. Posiada np. funkcje redukcji szumow, ktora poprawia obraz i widac, ze to dziala. Co do obrazu to jest taka funkcja jak 16:9(auto) ktora automatycznie rozciga obraz na caly ekran
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodzisławJa tam nie wiem, ale ile by kosztował świetny LCD 50 cali?
LCD SHARP LC-46DH77E FULL HD 100Hz MPEG4 USB - 4648 zł
[ Dodano: Czw 01 Paź, 09 09:01 ]
Zamieszczone przez Damianjgmin 300 Wat a LCD gla przykładu samsung 32 cale 75 Wat Plazma to przeżytek, jest nieekonomiczna i bardziej awaryjna.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
No ja bym się kłócił, czy 46 to minimalnie mniej niz 50 i nie zauwazy sie roznicy. To jest 10 ponad 10cm na przekątnej, to naprawdę nie jest aż tak mało (chociaż wiem, że ktoś zaraz powie, że przy takim dużym ekranie to on różnicy nie widzi). No cóż, ja widzęTakich dwóch jak nas trzech, to nie ma ani jednego...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez majkiNo cóż, ja widzę
Przy tak duzych TV to 46 " to i tak Duży Mebel :lol: .
Gdyby kolega dał wcześniej znac to by jeszcze Blu-ray Sharp AQUOS BD-HP21SB Gratis dostał.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez majkiUuuuu, takie promocje były? Miło
Promocja „Przypływ korzyści” trwa od 1 lipca do 31 sierpnia i dotyczy 46- oraz 52 calowych telewizorów LCD Sharp AQUOS DH77E. Aby wziąć w niej udział, wystarczy po zakupie wybranego modelu telewizora wysłać kupon zgłoszeniowy wraz dowodem zakupu i wypełnioną gwarancją na wskazany adres. Zarówno kupon zgłoszeniowy jak i dane teleadresowe dostępne są na stronie www.promocjasharp.pl oraz ulotkach dotyczących promocji. Po przyjęciu i zweryfikowaniu zgłoszenia, klient otrzyma przesyłkę z imienną kartą gwarancyjną potwierdzająca pięcioletni okres gwarancji telewizora oraz Blu-ray Sharp AQUOS BD-HP21SB w prezencie[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
szkodzisław
Widać jednak różnicę między 46 a 50 cali.
Przypomina mi się sprzedawca w salonie skody. Ja mówię że szukam kombi a on pyta zdziwiony, a po co panu kombi? :szeroki_usmiech
Co do poboru mocy, to czytałem że LCD pobierają przez cały czas maksymalną moc, natomiast plazmowe zależnie od jasności ekranu (im ciemniejszy, tym mniej) :roll:
Dziękuję za zainteresowanie tematem, ale proszę mnie już nie przekonywać do LCD. Jestem wolnym człowiekiem wolnego kraju i nie po to Lechu skakał przez płot, żebym ja teraz nie mógł się uprzeć przy plaźmie 50 cali :diabelski_usmiech
Komentarz
-
Niestety większość przytoczonych negatywnych wypowiedzi o plazmie to opinie a nie fakty...
1. Zużycie prądu
Na tabliczce znamionowej podawane jest maksymalne zużycie odbiornika, w przypadku LCD jest to zgodne ze zużyciem rzeczywistym, ponieważ podświetla go stale lampa a panel przesłania to światło dając czerń (szarość). Plazma działa na zasadzie zapalania i gaszenia poszczególnych komórek, czyli zużycie maksymalne byłoby gdyby panel cały czas świecił na biało, średni walor wyświetlanego obrazu jest o wiele mniejszy... Jak podaje prasa fachowa - praktycznie zużycie prądu plazmy i LCD tego samego rozmiaru się nie różni.
2. Wypalanie paneli
Była to prawda dawno temu, obecne panele maja żywotność ok. 100 000 godzin - do policzenia przez zainteresowanych ile to lat przy oglądaniu codziennie po 4 godz.
3. Plazma ma dwie zdecydowane zalety:
- czerń: słabość czerni w LCD wynika z konstrukcji (patrz pkt 1) tłumienie światła przez ciekły kryształ nie jest 100%, jest na poziomie 95% (jest nadzieja w podświetleniu LED, ale to jeszcze technologia nowa i droga); także wynikający z tego kontrast rzeczywisty (nie dynamiczny, który jest kolejną manipulacją) jest o wiele większy w plazmach,
- kąt widzenia: w plazmie jest dowolny, LCD ogranicza się do kątów zbliżonych do patrzenia 'na wprost' (podawany przez producentów kąt 170 stopni jest mierzony do osiągnięcia spadku kontrastu do 10% oryginalnej wartości - taka norma, a właściwie manipulacja...)
4. Wadą plazmy jest spadek kontrastu przy zewnętrznym oświetleniu ekranu, dlatego w sklepach (jasne jarzeniówki) LCD wygląda lepiej. W warunkach domowych najczęściej dotyczy to słońca oświetlającemu ekran, ale uwaga: pogarsza to kontrast obu rodzajów telewizorów z tym że plazmy w o wiele większym stopniu ... no i wystarczy zasłonić okno...
I odnośnie początkowego pytania - full HD czy mniejsza rozdzielczość?
Obecnie praktycznie jedynym źródłem obrazu full HD (1080p) są odtwarzacze BlueRay (reszta, czyli pliki z internetu, to raczej filmy demonstracyjne). Jeżeli ktoś ma lub planuje kupić i oglądać filmy z płyt BD, których nie ma za dużo, to warto zainwestować w full HD.
Wszystkie obecnie nadające telewizje HD w rzeczywistości nadają sygnał zgodny z telewizorami HD Ready (720p lub 1080i).
Ja osobiście czekam na większą dostępność programów dostępnych w standardzie 1080p, no i wtedy oczywiście kupię plazmę :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DamianjgNom ale nikt nie napisał ile prądu pożera plazma, a ile lcd. Popatrz na pobór prądu plazmy- min 300 Wat a LCD gla przykładu samsung 32 cale 75 Wat ...
Gdy kupiłem swoją plazmę też byłem ciekawy jak to wpłynie na mój "rachunek" i podłączyłem do niej na okres ok. 1 miesiąca elektroniczny miernik poboru energii ( pokazuje moc bieżącą, moc sumaryczną w czasie itd ) i okazało się, że średni pobór energii w czasie tego testu wyniósł poniżej 200W ( coś ok. 193 lub 195 teraz dokładnie nie pamiętam ), także nie przesadzajmy z tą prądożernością...
Oczywiście to co obecnie wchodzi mocno na rynek czyli matryce LCD podświetlane LED-ami znacząco obniżą pobór mocy przez tv LCD, choć zapowiadanego "szału" nie ma bo np. 40" LED LCD Szajsunga serii 8 pobiera wg katalogu średnio 125W.
EDIT:
Widzę, że kolega grol, mnie uprzedził i wszystko ładnie rozpisał...
Tak to jest jak człowiek w robocie nie może się skupić na pisaniu postów tylko co chwile ktoś mu przeszkadza :diabelski_usmiechJest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
Komentarz