Majac chwile czasu odkopalem stare kolumny firmy TONSIL i okazalo sie, ze stare glosniki nadaja sie tylko do wymiany. Czy ktos ze znawcow tematu moglby mi polecic jakies zamienniki, aby lepiej graly od ori i mialy przyjemny bass. Na jakie firmy zwrocic uwage? Czy jednak zostac dalej przy glosnikach Tonsilu.
Potrzebowalbym 2xGDN20/60, 2xGDN25/60, 2xGDM10/60.
Polecam STX-a dobra jakość za rozsądną cenę. Na pewno będą lepsze od jakiś NO NAME, Boschmann, itd. Jeśli cewka i dolny resor w głośnikach są całe, to możesz też kupić zestaw naprawczy ( nowa membrana wraz z gumowym/piankowym zawieszeniem ) i reanimować je samemu ( koszt 7-10 pln od szt. )...
jeżeli chodzi o regeneracji - jak tego nie robiłeś to nie próbuj szkoda tych 10 zł. Szanse, że równo przykleisz to 10 % ..... - poszukać ew zakładu, który się tym zajmie
Takie moje zdanie
Skoda Octavia II Elegance BKC 1.9 77kW 105KM/240Nm
Skoda Octavia I Celebrate ASV 1.9 VP 81kW 110KM/235 Nm
lonerr, jeśli dolny resor jest ok ( do wymiany tylko membrana+górny resor ) to szanse z dobrą instrukcją są dużo większe ( powiedzmy 40 - 50% na pierwszy raz i jakieś 90% na powiedzmy 5-7 raz :diabelski_usmiech ). Ale faktycznie jeśli ktoś nie ma "smykałki" do takiej roboty to raczej niech kupi nowe głośniki ( takich "maluchów" to się chyba "w zakładzie" nie będzie opłacało naprawiać )...
AndiT, polecam forum audiostereo. Oprócz wypowiedzi nawiedzonych (o wyższości kabla wartego 2000 PLN nad kablem wartym 1500 PLN; po co są stoliki audiofilskie i jak poprawiają dźwięk, itp.), znajdziesz tam dość dużo przydatnych informacji. Są goście, którzy na obudowach które posiadasz powinni złożyć całkiem przyzwoicie grające kolumny. Wymiana nie ograniczy się do głośników, ale także zwrotnice, przetworniki. Minus forum taki, że jest okres karencji od zarejestrowania 7 dni (przez ten czas można tylko czytać).
It doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Kup orginalne nowe Tonsile , teraz robia je na orginalnej licencji, fakt nie beda za tanie, ale beda bardzo dłuuugo ci słuzyc...
mozna dostac na e-tonsil.pl
Też mam kolumny Tonsila. Jeśli posypał Ci się sam górny resor (zrobiony z jakiejś pianki, która po 20-25 latach się wykrusza) a sądzę, że jeśli głośniki nigdzie nie dostały to tak jest , to proponuję znaleźć jakiś serwis, który się tym para i zapytać o koszty. Jeśli uznasz że naprawa jest dla Ciebie opłacalna, to moim zdaniem warto spróbować, bo te głośniki naprawdę dobrze grały.
Swoją drogą mi w Krk gość powiedział 35 PLN za szt. z resorem.
Komentarz