Słowacja i korony słowackie. Wymiana na euro.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gorg
    Drive
    • 2010
    • 60

Gecko Cup 2010 - Runda 2
    Wyścigi na 1/4 mili oraz SSS Drift Cup 2010
    30 maja 2010 - Kamień Śląski

1. ZAWODY NA 1/4 MILI - HARMONOGRAM, REGULAMIN, ZAPISY

07:00 - otwarcie bram wjazdowych
    07:00 - 10:00 - badania kontrolne pojazdów na 1/4 mili
    08:00 - 13:00 - eliminacje wszystkich klas motocyklowych i samochodowych (dowolna ilość przejazdów kierowców w ciągu ok. 5 godzin - do finałów zostanie wybrany najlepszy czas ET+RT danego kierowcy)
    13:00 - 18:00 - finały wszystkich klas motocyklowych i samochodowych
    19:00 - rozdanie nagród pieniężnych

Więcej na stronie:
    stowarzyszenie sprintu samochodowego, sprintu, samochodowego, sss, wyÂcigi, wyscigi, modlin, bemowo, sprint, zloty, samochody, tuning, 400, metrow, metrów, 1/4, mili, jedna czwarta mili, mila, dragracing, quartermile, prêdko¶æ, przyspieszenie, moc, tor, zawody, sprint, audi, 1.8T, 2.2T, turbo, nitro, drag, streetracing, vtg, nielegalne, podtlenek, azotu, n2o

oczywiscie jak bedzie pogoda

kto się wybiera?
  • GreenArrow
    L&K
    • 2009
    • 1052

Witam was ;d

Wiem wiem znów na temat koron słowackich ;p

A wiec mam kilka pytań :

-W którym odziale NBS ? Bo prawdopodobnie nie trzeba w głownym.
    -Jak dojechać tam najszybciej ?
    -Czy w Słowacji można tankować bez problemu gaz i sa takie same pistolety jak u nas ?
    -Co z wineta ?
    -O czym jeszcze powinienem pamiętać ?

Komentarz

• vince123
      Elegance
      • 2009
      • 923

Zamieszczone przez robert.dg
      -Czy w Słowacji można tankować bez problemu gaz i sa takie same pistolety jak u nas ?
      w szwajcarii, niemczech panowie obslugujacy stacje posiadaja walizke z koncowkami do gazu...wybieraja odpowienia,zakladaja i tankujesz ... wiec w Slowacji powinno byc analogicznie ... (tak mi sie wydaje :wink: )
      sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
      nadkole nowe LP
      kontakt PW

Komentarz

• rkb
        RS
        • 2008
        • 2152
        • Rapid Spaceback (NH1)
        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

korony sa w czechach, w słowacji jest ojro
        Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• GreenArrow
          L&K
          • 2009
          • 1052

chodzi mi o wymiane koron na ojro xd

Komentarz

• rkb
            RS
            • 2008
            • 2152
            • Rapid Spaceback (NH1)
            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

chodzi mi o wymiane koron na ojro xd
            Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Thundi
              L&K
              • 2005
              • 1157

Zamieszczone przez vince123
              w szwajcarii, niemczech panowie obslugujacy stacje posiadaja walizke z koncowkami do gazu...wybieraja odpowienia,zakladaja i tankujesz
              Kiedyś tak nie był trzeba było mieć własną (choć zawsze byłem na stacjach gdzie samemu się robiło)

Końcówki są chyba tylko 2 więc jedną przejściówkę możesz kupić (koszt coś koło 15zł) choć słowacja ma chyba taką samą jak my.
              -O czym jeszcze powinienem pamiętać ?
              Na niektórych drogach wymagane są łańcuchy !!

Kamizelki odblaskowe - i to nie jedna tylko tyle ile osób jest w aucie :!: choć niektórzy wymagają tyle na ile zarejestrowane jest auto (choć mi się udało dogadać) i mają być w kabinie.

poza tym:

zapasowe bezpieczniki elektryczne, jeżeli są używane w instalacji elektrycznej danego samochodu;
              zapasowe żarówki, po jednej sztuce z każdego rodzaju;
              podnośnik samochodowy;
              klucz do demontażu kół samochodowych;
              koło zapasowe;
              linka holownicza;
              trójkąt ostrzegawczy;
              apteczka samochodowa (wyposażenie: gaza hydrofilna, składana sterylna 7,5 x 7,5 cm - 10 sztuk, roztwór dezynfekcyjny Ajatin - jodyna 50 ml - 1 szt, ustnik do sztucznego oddychania - 1 szt., folia izotermiczna - 1 szt., chusta trójkątna - 2 szt., rękawice ochronne (gumowe) jednorazowe - 1 para, chusta foliowa 20 x 20 cm - 1 szt., plaster szeroki 1,25 cm - 1 szt., bandaż sterylny - 4 szt., kompresy hydrofilne, sterylne 10 x 15 cm - 1 szt., kompresy hydrofilne, sterylne 6 x 5 cm - 1 szt., opaska gumowa 70 cm - 1 szt., opaska elastyczna 6 x 4 cm - 1 szt., plaster opatrunkowy 8 x 4 cm - 10 szt., agrafki - 4 szt., nożyce - 1 szt., plastikowy pojemnik apteczki do transportu - 1 szt.)

no i pamiętaj że policja ma prawo do kontrolowania:
              hamulce;
              - rura wydechowa;
              - wydzielanie spalin;
              - ważność badań technicznych;
              - układ kierowniczy;
              - ustawienie świateł i kierunkowskazów;
              - koła samochodowe;
              - stan opon;
              - amortyzacja;
              - podwozie.
              (mogą ściągnąć na parking z maszynką do sprawdzania hamulców i amortyzatorów)

-Co z wineta ?
              Jeśli nie będziesz jechał drogami nr D1, D2, R1, 2, 1 8, 50, 59, 61, 63, 68 , 69 i 73. (oznaczone są znakiem przedstawiającym biały samochód na niebieskim tle) to nie potrzeba jeśli tak to albo PZM (miesięczna 53-54zł, 7dniowa 31-32zł) albo duża stacja w Słowacji (miesięczna pewnie 10-15e, 7dniowa pewnie 5-10e)

Aha wracając do gazu żeby móc jeździć musisz mieć certyfikat (pieczątka w dowodzie wystarcza)
              No i najważniejsze ceny średnie:
              95 - 1,17 EUR
              LPG - 0,39 EUR
              O ortografie dba FF.
              Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
              http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
              Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Co do tych wymagan technicznych to jest jakas parodia, a juz tlumacze czemu.

My jak jedziemy za granice to mamy miec wszystko co obowiazuje gdzies, a jak Austriak przyjezdza do nas to nie musi miec gasnicy ktora jest u nas obowiazkowa itd.

Zamieszczone przez Thundi
                podnośnik samochodowy;
                klucz do demontażu kół samochodowych;
                koło zapasowe;
                Tego wiele aut juz nie ma :twisted:
                Spritmonitor.de

Komentarz

• genesis
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 232

Słuchajcie jak jest z tym wyposażeniem samochodu na Słowacji? Chodzi mi szczególnie o żarówki, bezpieczniki czy kamizelki, bo gdzieś wyczytałem, że konwencja wiedeńska mówi, że mamy mieć wyposażenie takie, jakie obowiązuje w kraju w którym auto jest zarejestrowane, więc ich miśki nie mogą się doczepić za brak w/w fantów.
                  DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• marbab
                    RS
                    • 2009
                    • 4713
                    • Fiat
                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

GreenArrow, koncowka gazu jest taka sama jak u nas. 2 miechy temu przejechalem pol Europy i tylko w Niemczech byla inna.
                    Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                    Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• bzyq_74
                      RS
                      • 2008
                      • 3467
                      • Volkswagen
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Na Słowacji jak u nas Cię obsłużą.
                      W Niemczech, Luksemburgu i Francji tankować trza samemu.
                      Na początku trochę kombinacji przy podpinaniu, przepinaniu przejściówek i obsługi dystrybutora :diabelski_usmiech
                      MARCIN
                      Mój szkodnik

Komentarz

• kropeck
                        RS
                        • 2009
                        • 2319
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez bzyq_74
                        Na początku trochę kombinacji przy podpinaniu, przepinaniu przejściówek i obsługi dystrybutora :diabelski_usmiech
                        U nas Cię obsługują nie dlatego, że chcą być mili, ale dlatego, że MUSZĄ, gdyż polskie przepisy jasną mówią o tym, że obsługiwać automat do tankowania gazem może tylko osoba specjalnie przeszkolona (czyt. "certyfikowana"). Kolega opowiadał ostatnio jak na jakiejś przy-supermarketowej-stacji-benzynowej, ze względu na opieszałość obsługi (nie przychodzili na dzwonek i 'werbalną' interwencję) przez ponad 10 minut, sam sobie zaczął tankować. W ciągu MINUTY była cała obsługa i dostępna w okolicy ochrona i jeszcze chcieli mu wpieprzyć, a jakiś inny ochroniarz zaczął dzwonić na policję kazali mu wyłączyć automat itp. Generalnie zagadał ich na czas tankowania :-) :-) i jak podjechał do szlabanu, to nie chcieli go przepuścić. Nie powiem co zrobił, że baba polana ze strachu mu ten szlaban otworzyła, ale generalnie to jaja są :-)
                        Piję natomiast do tego, że nie wiem czy zagraniczna obsługa gazu wynika z uprzejmości, czy również z przepisów, jak u nas.

Zamieszczone przez genesis
                        Słuchajcie jak jest z tym wyposażeniem samochodu na Słowacji? Chodzi mi szczególnie o żarówki, bezpieczniki czy kamizelki, bo gdzieś wyczytałem, że konwencja wiedeńska mówi, że mamy mieć wyposażenie takie, jakie obowiązuje w kraju w którym auto jest zarejestrowane, więc ich miśki nie mogą się doczepić za brak w/w fantów.
                        No i temat , który mi zajął ostatnie dwie godziny, bo cały ten czas szukałem informacji na ten temat. Przeczytałem całą konwencję genewską dotyczącą ruchu drogowego (międzynarodowego, bo tego dotyczy właśnie ta konwencja), bo generalnie jest ona podzielona na kilka dłuuuuugich rozdziałów :-)
                        tutaj jest całkowity tekst (tej części drogowej): http://www.prawko-kwartnik.info/konwencjaw.html

Generalnie nie ma tam jednoznacznie (w jednym, spójnym zdaniu) napisane, że obowiązują przepisy takie jak w kraju, w którym auto jest zarejestrowane, ale po przeczytaniu całości, a potem skakaniu poprzez odnośniki, faktycznie tak jest. Z wyjątkami. Wyjątki dotyczą obciążenia osi pojazdów, czyli generalnie ciężarówek i ich maksymalnych obciążeń - załącznik 1 : WYJĄTKI OD OBOWIĄZKU DOPUSZCZENIA DO RUCHU MIĘDZYNARODOWEGO POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH I PRZYCZEP
                        Przykład:
                        1. Umawiające się Strony mogą nie dopuścić na swoich terytoriach do ruchu międzynarodowego pojazdów samochodowych, przyczep lub zespołów pojazdów, których masa całkowita lub naciski osi albo wymiary przekraczają wielkości ustalone w ustawodawstwie krajowym dla pojazdów zarejestrowanych na ich terytoriach.
                        Przeczytałem kupę for internetowych, na których były dyskusje na ten temat, włącznie z gościem, który napisał do ambasady polskiej w Czechach i dostał odpowiedź, że generalnie oni mogą zainterweniować i przez chwilę będzie 'lepiej', ale to i tak wróci do normy za parę dni, więc nie ma sensu się burzyć. Polskie prawo o ruchu drogowym też odbiega od tych przepisów, więc teoretycznie też możemy w niektórych przypadkach powoływać się na konwencję wiedeńską, ale ...... trzeba najpierw ją znać :-) a przede wszystkim to wiedzieć, że coś takiego istnieje

Generalnie polecam poświęcić te 15-20 minut na chociażby pobieżne omiotnięcie wzrokiem przez tę konwencję - ciekawa lektura momentami.

A żeby nie było, że to nas tylko tak źle traktują, to proszę - stosunkowo świeży artykuł (z marca):

Podobnych o tym jak to my (czyt. Polacy) jesteśmy traktowani w Czechach czy Słowacji - ŁOD CHOLERY, więc tylko szukać. Generalnie już za dużo przy tym posiedziałem i nabyłem wiedzy, żeby szukać dalej :-)
                        Pozdrawiam,
                        Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• shok
                          RS
                          • 2009
                          • 2070
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez bzyq_74
                          Ale coraz więcej stacji z instrukcjami w języku polskim. Z dopiskiem nie zapomnij zapłacić stacja kamerowana :lol: :lol: :lol:

Komentarz

• b707
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1272

Wy patrzycie na daty?
                            Odpwiadacie na pytanie ze stycznie... Aż dziwi mnie dlaczego nikt sie nie zastanawia dlaczego Thundi pisze o łańcuchach w lato :roll:

Aktualne pytanie które podbiło temat brzmi:

Tylko jedna osoba to zauważyła :roll:
                            Adam

Komentarz

Pracuję...