Umowa kupna sprzedazy auta i natychmiastowe odsprzedanie jak

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mtmg
    Ambiente
    • 2007
    • 104

Witam
    mam prośbę!
    Jeśli ma ktoś w wersji elektronicznej lub zeskanowaną książkę serwisową do Octavi I i mógłby przesłać na maila [email protected] to będę wdzięczny.
  • daneczek76
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 3642
    • Toyota

Mam pytanie ponieważ kupiłem samochód od swojej firmy w której pracuje i z tego co wiem jestem zwolniony z podatku.
    Ale w tym samym dniu co go kupiłem chce go sprzedać dalej dla kogoś innego oczywiście w tej samej cenie. jak to zrobić żeby nie płacić podatku itd.
    Oczywiście zaznaczam że moja firma nie wystawi mi faktury na tą osobę której chce sprzedać auto , ponieważ w aukcji na której kupiłem auto mogą brać udział tylko pracownicy.

Czy mogę zrobić tak: Kupić samochód od mojej firmy wziąć fakturę na siebie i umowe kupna sprzedaży, nie rejestrować samochodu na siebie, po-czym sporządzić drugą umowe kupna sprzedaży między mną i osobą kupującą i dać mu komplet dokumentów czyli moją umowę kupna sprzedaży z moja firmą , fakture.

Czy może jakiś inny pomysł.
    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• aero_kostek
      Classic
      • 2010
      • 1

Ostatnio dzwonilem do Urzedu Komunikacji z podobnym problemem.
      Odpowiedzieli mi, że nie trzeba na siebie koniecznie przerejestrowywac, można jezdzic ze starym dowodem rejestracyjnym i umową kupna-sprzedazy. Malo tego, mozna spokojnie w tym stanie sprzedac i spisac kolejna umowe, na ktorej sprzedajacym bedzie osoba ktore na poprzedniej umowie jest jako kupujący.
      Chodzi tylko o to by zachowana zostala ciągłość w umowach, moze byc tych umow pelno, aby tylko nie bylo jakiegos okresu czesu kiedy samochod nie mial wlasciciela.

Ja jezdze juz rok na dowodzie poprzedniego wlasciciela a umowe woze ze soba. Policja ostatnio nawet nie chciala umowy.

Komentarz

• daneczek76
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3642
        • Toyota

ok THX

Komentarz

• vicious
          Ambiente
          • 2009
          • 232

Jeżeli sprzedasz samochód przed upływem sześciu miesięcy od daty zakupu to przerejestrowywanie nie ma znaczenia. Będzie to traktowane jako dochód i zobowiązanie podatkowe. Dodatkowo jest przepis który mówi, że jeżeli nie dokonasz przerejestrowania zakupionego pojazdu do 30 dni to poprzedni właściciel może i ma prawo domagac się zwrotu pojazdu bez zwrotu pieniędzy z jego strony. Nie każdy o tym wie, ale tak jest. Policja nigdy nie chce umów kupna-sprzedaży bo po co? Chyba, że zachodzi podejrzenie kradzieży albo sam ją poinformujesz przy kontroli, że kupiłeś ten samochód. Do tego wszystkiego dochodzi sytuacja taka, że jak poprzedni właściciel zgłosi sprzedaż auta do wydziału komunikacji i ubezpieczyciela to tak jakby pojazd już był zarejestrowany na ciebie. Jeżeli to firma to zrobi to na pewno aby zdjąc pojazd z ewidencji.
          Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
          TomTom VIA125 na pokładzie

Komentarz

• pascal
            Rider
            • 2009
            • 510
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

"Jeżeli sprzedasz samochód przed upływem sześciu miesięcy od daty zakupu......Będzie to traktowane jako dochód i zobowiązanie podatkowe." - nie do końca to jest prawdą. Otóż dochód ustala się jako różnicę kosztów uzyskania - w tym wypadku zakup - a przychodem - w tym wypadku sprzedaż. Zatem jeśli nie zarobisz na tej operacji czyli sprzedasz za taką samą kwotę - nie powstanie obowiązek podatkowy w podatku dochodowym. Natomiast jak juz sprzedasz to na kupującym będzie ciążył obowiązek podatkowy w podatku od czynności cywilnoprawnych (trzeeba złożyc deklarację PCC3)

Komentarz

• daneczek76
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 3642
              • Toyota

łoooooooooooo chłopaki czuje się jak bym słuchał fachowych urzędników z US.
              dzięki za wszystkie info.

Komentarz

• andrzej39
                Drive
                • 2007
                • 94

Miałem podobny przypadek ale w rodzinie i robiliśmy darowiznę przed przerejestrowaniem jeszcze.
                New Beetle 2,0 AQY
                PT Cruiser 2,2 CRD

Komentarz

• daneczek76
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 3642
                  • Toyota

Zamieszczone przez andrzej39
                  Miałem podobny przypadek ale w rodzinie i robiliśmy darowiznę przed przerejestrowaniem jeszcze.
                  pomysł dobry w sumie też bym mógł tak zrobić chyba urząd skarbowy mnie nie ścignie , ale przed zasięgnę jeszcze języka w US.

Komentarz

• Jancio
                    Classic
                    • 2010
                    • 9

Możesz sprzedać auto bez żadnych konsekwencji podatkowych jeżeli na nim nie zarobisz to jest fakt.z firmy na 10 tysi ty go piszesz na umowę kupna sprzedaży między tobą a kupującym za 10 tys . i dajesz mu ksero twojej fakt z firmy.Jeżeli sprzedasz za 10100zł musisz odprowadzić podatek od 100zł.Jeżeli taniej musisz udowodnić dlaczego straciłeś jak to zrobisz 1 raz to ok za następnym U.S będzie cie ganiał.

Komentarz

• daneczek76
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 3642
                      • Toyota

i to najlepsze rozwiązanie sprzedam autko za ta cenę co go kupiłem i problem z głowy.
                      W US pytałem i niema problemu.
                      dzięki dla wszystkich.

Komentarz

Pracuję...