Nowy model KIA VENGA

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jamer
    Drive
    • 2005
    • 89

Nowy model KIA VENGA

Zamieszczone przez ZipY
    smer, True

[ Dodano: Czw 08 Lip, 10 12:42 ]
    Dijkstra, Warto.. zawsze można obok telefonu o pomoc zawołać. CB używają TOPR, WOPR i inne służby.. Często policja, pogotowie mają na swoim wyposażeniu odbiorniki CB, więc myślę, że gra jest warta świeczki!
    dlatego pytalem o zasieg, bo kocham smigac po Tatrach :szeroki_usmiech
  • wasyl
    L&K
    • 2005
    • 1084

Nowy model KIA VENGA

Zacznę od tego, że z samochodami marki KIA nie miałem do tej pory do czynienia, no może siedziałem raz z tyłu radiowozu w kia ceed jak policjanci wypisywali mi mandat. Ale do rzeczy....
    Ostatnio wpadła mi w ręce gazeta motoryzacyjna która porównywała markę SKODA vs KIA odpowiednio do modeli. Wynik testu był na niekorzyść skody tzn. Romster przegrał z Soul, Octavia przegrała z Ceedem, a Fabia przegrała z Venga. Z porównania jedynie wybroniła się Skoda Yeti porównywana z Sportage. Po przeczytaniu artykułu mój tata strasznie się zapalił do tej marki, a że salon KIA przed domem, poszliśmy sprawdzić i ewentualnie potwierdzić wypociny dziennikarzy w/w gazety. Dodam tylko że ojciec jest w trakcie szukania dla siebie nowego samochodu do powiedzmy 40 tys. Powiem krótko, kia może poprawia swój wizerunek na europejskim rynku, ale ta VENGE to jakieś nieporozumienie. Jedyny plus jaki mi się udało znaleźć po 45 min siedzenia i jazdy tym samochodem to b.wygodna czyt. wysoka pozycja za kierownicą. Nie mam pojęcia jak twarde plastykowe wnętrze o grobowo czarnej kolorystyce, ze starym zawieszeniem i słabym silnikiem może konkurować z fabia. Jeszcze do tego wszystkiego dochodzi cena !!! podstawowy golas kosztuje 39000 w wersji powiedzmy odpowiadającej Skodowskiej Ambiente wychodzi 54000 tys pln. Najgorsze jest to że ojcu tak sie spodobał ten samochód że nie chce słyszeć o żadnym innym !
    Dziś pokazywałem mu Seta Leona z wyprzedaży rocznika 2009 w tej cenie ! I nic do chłopa nie dociera !
    Doszło do tego że kłucimy się codziennie jeżeli tylko wspomnimy o tym samochodzie bo każdy obstaje przy swoim.
    Ciekawy jestem waszej opini o samochodach marki KIA ??? Wiem wiem mają 7 lat gwarancji tyle że zapomnieli dopisać jeżeli serwisujesz przez te lata samochód u nich i zostawiasz tęgą kasę co rok ....
    ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
    www.wasilewski-foto.pl
    KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez wasyl
      Jeszcze do tego wszystkiego dochodzi cena !!! podstawowy golas kosztuje 39000
      Ładny mi gosla W tej podstawie Kia ma wszystko co potrzebe do życia po za klimą

[ Dodano: Sro 03 Lut, 10 14:43 ]
      Zamieszczone przez wasyl
      Ciekawy jestem waszej opini o samochodach marki KIA ???
      Świetne i bezawaryjne auta i jeszcz elepszym stosunkim seny do wyposazenia i jakosci
      Czarny Elegance

Komentarz

• rkb
        RS
        • 2008
        • 2152
        • Rapid Spaceback (NH1)
        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Poczytaj forum KIA.... wynika z tego ze gwarancja to fikcja, robia pod gorke jak moga, odpada ci lakier jak wyjezdzasz z myjni recznej to mowia ze to Twoja wina itp itd.
        Tez sie zastanawialem nad KIA ale po wizytach na forum tamtejszych marek i rozmowie z kolesiem co jezdzi sluzbowka i ma kontakt z serwisem dalem se spokoj
        Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• shado
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 5315
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

rkb, poczytaj nasze forum Myślisz, że w Skodzie na gwarancji nie ma problemów? Po prostu problemów jest mnie, bo czas krótszy (tylko 2 lata gwarancji co jest śmiechem). A po gwarancji to ci zrobią wszystko cokolwiek chcesz.
          BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8033
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

7 Lat Gwarancji to też 7 lat serwisowania auta w ASO :wink: i o tym trzeba pamiętać.
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• lukasz3112
              RS
              • 2008
              • 3607

AdamB, dokładnie tak jak mówisz...i weź za każdym razem wszystko w ASO wymieniaj...załamka. -.-
              Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• rkb
                RS
                • 2008
                • 2152
                • Rapid Spaceback (NH1)
                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Ja serwisuje w ASO po gwarancji to przyznaje zadowolony jestem ale jak widze jak sciemniaja "gwarantow" to normalnie kibel
                Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez rkb
                  Poczytaj forum KIA.... wynika z tego ze gwarancja to fikcja,
                  Jak w każdej jednej marce sprzedawanej na terenie RP

[ Dodano: Sro 03 Lut, 10 16:29 ]
                  Ja na temak Kii mam bardzo dobre zdanie Mój teśc kupił prawie w tym samym czasie co ja Octavię, Kię Cee'd. Jego auto skończy w czerwcu 3 lata i przez cały ten czas nie miał ANI JEDNEJ usterki czy problemu z tym autem Dwóch kumpli z pracy tez ma Ceed'y (jeden kombi 1.6 16V drugi Pro Ceed) obaj wyrażaja sie o tych autach w samych superlatywach. Żaden nie miał z autami Kii żadnych problemów.
                  Mamy w firmie też służbową Kię Sportage (sam ją zresztą kupowałem). Z autem pomimo roku eksploatacji przez różnych kierowców nie ma absolutnie żadnego problemu
                  Tak więc dla mnie auta marki Kia są godne zaufania i uważam je za bardzo dobry wybór
                  Co do gwarancji - ja bym to zupelnie oddzielił od samochodów. Jak wiadomo egzekwowanie zapisów wynikajacych z gwarancji i obsługa posprzedażna nie zalezy od producenta a od importera, a tym jest polska firma z polskimi pracownikami. A jak wiadomo, polak jak nie oszuka drugiego i nie pokombinuje to nie żyje, niestety więc egzekwowanie uprawnień wynikajacych z gwarancji w Kii to ppewnie takie samo pasmo udręk jak w kazdej innej marce sprzedawanej w Polsce.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• GreenArrow
                    L&K
                    • 2009
                    • 1052

A ja zacytuje mojego znajomego ;d

'jak bym miał sobie kupić KIA to bym poszedł do lasu i sobie urwał'

Komentarz

• Hanz2k
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 522

wasyl, to nie jest problem motoryzacyjny a bardziej psychologiczny - jak przekonać osobę starszą do zmiany zdania. I niestety jesteś w mocno defensywnej pozycji zaczynając od tego, że płatnikiem całej operacji nie jesteś ty :szeroki_usmiech.
                      Po pierwsze przygotuj się na porażkę, po drugie uśmiechnij się, po trzecie zaakceptuj wybór, po czwarte spróbuj namówić ojca na wizytę i jazdę próbną czymś innym. Jeżeli to nic nie da po prostu zgłoś swój sprzeciw i zostaw sprawę w spokoju. Naprawdę warto się kłócić o pudło z blachy na gumowych kołach? Jeżeli ktoś chce sobie zrobić krzywdę to sobie ją zrobi i tobie nic do tego.
                      Hanz2k
                      1,8 T by MT
                      :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• Yarek
                        Elegance
                        • 2005
                        • 992

Zamieszczone przez wasyl
                        Octavia przegrała z Ceedem
                        Naprawdę staram się spojrzeć na temat obiektywnie i nie mam pojęcia w czym Octavia przegrywa z Ceed'em. Silniki, skrzynie, zawieszenie, wykończenie, wyposażenie dodatkowe, fotele, wielkość wnętrza - octavia jest tu górą. Cena, to jedyny punkt w którym Ceed wygrywa.

Zamieszczone przez wasyl
                        Najgorsze jest to że ojcu tak sie spodobał ten samochód że nie chce słyszeć o żadnym innym !
                        A dlaczego od razu "najgorsze"?
                        Jakbym miał do wyboru Fabię i Vengę to sam nie wiem, czy nie wybrałbym Kijanki :szeroki_usmiech
                        KIA to całkiem przyzwoite auta, nie ma się co uprzedzać

A ja zacytuje mojego znajomego ;d

'jak bym miał sobie kupić KIA to bym poszedł do lasu i sobie urwał'
                        Od razu widać, że znajomy ma szerokie horyzonty
                        . pzdr Jarek
                        aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• piernik
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 975
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez wasyl
                          to skąd tyle nagród dla Octavii na światowych rynkach, o takich sukcesach Koreanki jakoś nie słychać :wink:

Komentarz

• pascal
                            Rider
                            • 2009
                            • 510
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez piernik
                            Zamieszczone przez wasyl
                            to skąd tyle nagród dla Octavii na światowych rynkach, o takich sukcesach Koreanki jakoś nie słychać :wink:
                            a na których światowych rynkach opróćz polski, czech i moze niemiec sukcesy ma skoda ?

Komentarz

• Yarek
                              Elegance
                              • 2005
                              • 992

Zamieszczone przez pascal
                              Zamieszczone przez piernik
                              Zamieszczone przez wasyl
                              a na których światowych rynkach opróćz polski, czech i moze niemiec sukcesy ma skoda ?
                              A choćby w UK. Angole bardzo cenią sobie Skody, a ostatnio TopGear przyznał dwie z nagród za rok 2009 autom Skody - Superb i Yeti
                              . pzdr Jarek
                              aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• pascal
                                Rider
                                • 2009
                                • 510
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

ok a w niemczech ? poważniue pytam bo nie jestem pewien - natomiast wracając do porównania sukcesów na rynkach to myślę że jednak kia jest lepiej znana na świecie. oczywiście moge sie mylić
                                "Kia Soul nominowana do tytułu "World Car of the Year" oraz "World Car Design of the Year"
                                Soul trafił do finałowej dziesiątki konkursu na Samochód Roku organizowanego przez World Cars Awards. Znalazł się również w gronie czterech finalistów nagrody „2010 Word Car Design of the Year”. Wyniki obu plebiscytów ogłoszone zostaną podczas konferencji prasowej World Car Awards 2010 pierwszego kwietnia podczas salonu samochodowego w Nowym Yorku"
                                Jak dotąd Soul zdobył ponad 30 nagród i wyróżnień. Jedną z najważniejszych jest tytuł „2010 Top Safety Pick” nadany przez amerykański instytut bezpieczeństwa drogowego. Model ten otrzymał także pięć gwiazdek w testach zderzeniowych Euro NCAP.

Komentarz

• Jac_ek
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 1733

Octavie (z 1.4 TSI) można porównywać z Audi R8 - to ja się pytam: który jeszcze samochód wytrzyma takie porównanie ?
                                  - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• winni77
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2183
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez pascal
                                    "Kia Soul nominowana do tytułu "World Car of the Year" oraz "World Car Design of the Year"
                                    O gustach się nie dyskutuje, ale dla mnie Soul jest po prostu brzydki Natomiast ciekawią mnie kryteria tego pierwszego tytułu, bo World Car Design of the Year niestety jest dla mnie bardzo mało przekonującym argumentem...
                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• PiterNZ
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 389

Coraz więcej moich znajomych kupuje samochody KIA i póki co są bardzo zadowoleni.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

...szukałem dla żony auta...miało być małe zwinne i mało palić...w dodatku 5-drzwiowe...wybór padł na Kia Picanto z silnikiem 1.0 benzynka oczywiście (auto sam sciągnąłem z Niemiec ponieważ mieszka tam mój brat - z wyposażenia: ABS, klima, CD-radio fabryczne, centralny, elektryka szyby, lakier metalic...krótko mówiąc autko jak nowe bo miało przejechane 16 tys km rocznik 2008)...żona jezdzi nim codziennie do pracy i nigdy nie miała najmniejszego problemu z odpaleniem nawet w mrozie -20...autko pali na dotyk w dodatku spalanie nie jest duże...zaskakująco mocne są hamulce ! Przy pierwszym hamowaniu o mało nie spotkałem się twarzą z szybą...samochód po prostu staje w miejscu!!! Dużym plusem jest podwyższona pozycja Kierowcy za kierownicą...naprawdę jest to wygodne...co do wykonania może i jest troche plastikowo ale nie przesadzajmy...autko ma dosyć dobre materiały i o dziwo sa naprawdę dobrze spasowane ( może dlatego że szło na export do Niemiec?)..nic nie skrzypi ..nie puka...nie odlatuje...no i wielki + za właściwości jezdne..a dokładnie za zachowanie się auta w zimie na śliskim i na śniegu...spodziewałem się że autko może źle sie prowadzić i trzeba będzie uważać w czasie jazdy po śniegu ops: a tu nic z tego ...samochodzik spisuje się lepiej niż :!: UWAGA ...moja Octavka ops: :shock: jestem pod wrażeniem jazdy nim w zimie...jak na tak małe miejskie autko to wielki + :!: dodatkowo ...przez ponad rok eksploatacji nie wystapiła żadna usterka...nic ..kompletnie nic... Podsumowujac: małe zwinne autko...w dobrym wykonaniu...bezawaryjne...i nie drogie... Kia naprawdę poprawiła swoje autka i zdecydowanie moga one konkurować z europejskimi markami...baaaa bywa, że biją je na głowę :szeroki_usmiech
                                        ...ale, żeby nie było tak różowo...to szwagier (Policjant) stwierdził, że mimo iż mają nowe Kia Ceedy to i tak wiekszość woli jeździć Octavkami :lol:
                                        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                          Kia Picanto z silnikiem 1.0 benzynka
                                          świetny samochodzik miałem z nim do czynienia przez 4 dni na Krecie, gdzie po górskich serpentynach zrobiłem nim 1300 km.
                                          co do wykonania może i jest troche plastikowo ale nie przesadzajmy...autko ma dosyć dobre materiały i o dziwo sa naprawdę dobrze spasowane ( może dlatego że szło na export do Niemiec?)..nic nie skrzypi ..nie puka...nie odlatuje...
                                          Wykoanie jest naprawdę bardzo dobre !! Najlepiej świadczy o tym fakt, że był to samochód z wypożyczalni, majacy 2 lata i nic w nim nie trzeszczało ani nie stukało.
                                          no i wielki + za właściwości jezdne..a dokładnie za zachowanie się auta w zimie na śliskim i na śniegu...spodziewałem się że autko może źle sie prowadzić i trzeba będzie uważać w czasie jazdy po śniegu a tu nic z tego ...
                                          Ja tez miałem podobne obawy gdy spojrzałem na jego wysokośc, a nastepnie na opony o szerokości zaledwie 155. Jednak moje zaskoczenie było ogromne gdy wjechałem Picanto na górskie serpentyny a auto pomimo ostrego traktowania trzymało sie jak przyklejone do nawierzchni :shock: Możecie wierzyć lub nie, ale to ja wyprzedzłaem innych, a nie inni mnie

[ Dodano: Nie 07 Lut, 10 10:40 ]
                                          Podsumowujac: małe zwinne autko...w dobrym wykonaniu...bezawaryjne...i nie drogie...
                                          Zgadzam sie z tym w 100% Jedynym minusem Picanto jest paskudnie plastikowa kierownica (strasznie pociły mi sie na niej rece) oraz mikroskopijnych rozmiarów bagaznik. Pozatym suuuuuper miejskie autko

[ Dodano: Nie 07 Lut, 10 10:51 ]
                                          Zakrawa na lekką hipokryzję fakt, że niektórzy własciciele Skód odmawiają Kii prawa do bycia równorzednym pod wzgledem jakości i trwałości autem w porównaniu do renomowanych europejskich marek Przypomnijcie sobie Skody z przed 15 lat i porównajcie z dzisiejszymi. Przypomnijcie sobie też co mówiono o skodzie te 15 lat temu i jak wyśmiewano się z Favorita i Felicji. Jak weszła pierwsza Octavia też mówiono że ładna ale to tylko Skoda. I co ?? Teraz Skoda nie różni sieniczym od VW , Forda, Renault czy Toyoty.
                                          To samo jest z Kią. Owszem jeszcze 10 lat temu auta tej marki były tanimi niezbyt dobrze wykonanymi i podatnymi na awarie autami. Ale dzisiejsza Kia to zupełnie inne auta, które spokojnie mogą konkurować, jak równy z równym, z europejskimi markami
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• krzysiek1974
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 323

Jak się sprawuje Pańska KIA?

KIJOWE auto

Ale serio - KIA zrobiła przez ostatnie lata nie lada postęp w jakości wykonania swoich aut. Skoda zresztą też (od czasu OI). Nie zmienia to faktu, że Soul wygląda jak mydelniczka, ale o gustach się nie dyskutuje 8)

Jednym z najbardziej nie docenianych aut KII jest Kia Magentis (zauważyli to nawet w TopGear). W zeszłym roku przy wyprzedaży rocznika 2008 rabat doszedł podobno nawet do 24.000 zł (tak mnie informowano w salonie KIA). Podobno pozwalało to na zakup auta większego od octavii z silnikiem 2.0 benz (a nawet 2.0 turbo-diesel) za cenę ok. 50kzł (benzynowy poniżej 50kzł).

Jeśli chodzi o gwarancję aut KIA - może się okazać atutem przy odsprzedaży np. 5-6 letniego auta (na gwarancji jeszcze przez rok czy dwa lata!).

Komentarz

Pracuję...