Dojazd do Wisły od strony A4 (z Wrocławia)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • epicplan
    Classic
    • 2010
    • 11

Zamieszczone przez Andrev3
    :szeroki_usmiech bzyq_74,
    :szeroki_usmiech
  • Leniwiec
    Rider
    • 2009
    • 624
    • Octavia IV (NX3)
    • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

W najbliższy weekend będę się musiał wybrać do Wisły, niestety mało rekreacyjnie ale jednak zawsze :twisted:

Jednak jako że nigdy nie byłem w tamtych rejonach, to potrzebowałbym doradzenia jakiejś optymalnej trasy.
    Jak wrzucam wytyczenie drogi w Zumi to kieruje mnie chyba przez węzeł sośnicki na wysokości Gliwic na jakąś nową drogę, bodajże A1, jednak patrząc po zdjęciach wygląda to jak plac budowy lub szczery las w zależności od miejsca. Zrobiona jest już faktycznie tam autostrada?
    Wg mapy kończy się na wysokości Stanowic. Później jest trochę wiosek i miasteczek i Żorach trafiam na dwupasmówkę. I dalej prosto do Wisły. Si :?:

Czy może tej drogi jeszcze nie ma i lepiej zjechać w innym miejscu?

Druga rzecz, to jak wygląda sprawa dojazdu i samego poruszania się po Wiśle w obecnych realiach pogodowych? Pytam, bo na weekend znowu zapowiadają opady, a doświadczenie z moich okolice mam takie, że jak pada śnieg, szczególnie mocno, to ostatnią rzeczą jakiej się można spodziewać na drodze to pługopiaskarka.

Z góry dzięki za pomoc
    Pozdro

Komentarz

• miguello
      RS
      • 2008
      • 1849

Co do węzła sośnica to jest już praktycznie gotowy...a przynajmniej przejezdny :P

Podobno nawet autostrada gotowa, do Bełku bodajże, ale nie wiem bo nie jechałem.

Jeśli olewasz eksperymenty to jedź A4 dalej aż do Katowic. Będziesz miał zjazd na Skoczów i tam zjeżdżasz (za salonem Porsche). i już do samej Wisły lecisz praktycznie prosto przez Mikołów, Żory itp.

Droga naprawdę jest dobra, nie ma zbyt dużego ruchu ( jak z k-ce do Bielska np :P ) Najkrócej z Katowic spod domu do Wisły dojechałem w 28 min :twisted:

Komentarz

• bzyq_74
        RS
        • 2008
        • 3467
        • Volkswagen
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Jedź A4 do Katowic i odbij na Skoczów.

nie pchaj się z A4 na DK 44 bo zwiedzisz cały węzeł Sośnica (tego co to zaprojektował powinni wykastrować :evil: )
        MARCIN
        Mój szkodnik

Komentarz

• Evil
          Rider
          • 2009
          • 721

Ja to bym z A4 wjechał na A1 Zajechać do Stanowic potem jechać na Żory, wydaje się najkrótszą trasą długo autostradą się jedzie, a więc bym tam jechał.
          Węzeł Sośnica, już jest przejezdny ale nie gotowy w 100% ale w każdym kierunku da się zjechać, czasem małym objazdem po węźle, mnie się tam podoba :szeroki_usmiech

Jak nie na A1, to bym wbił się na DK44 (a co!) i potem za Auchan odbił w prawo na Wisłę. Troszkę dziwny tam jest zjazd, dziwnie oznakowany (za Auchan), ale alternatywa jest przebić się przez parking Auchanowski i wyjechać nim na Wiślankę.

Osobiście, ja bym się nie wlekł pod Katowice, aby dopiero odbić na Skoczów, między Katowicami a Mikołowem, też potrafi czasem się przykorkować (nie mówiąc o piątku).

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Sa na ta chwile dwie opcje. Albo leciec A4 do Katowic i odbic na Skoczow -Mikolow i potem na Wisle, albo na wezle Sosnica odbic na A1 Rybnik (cale 22km darmowej autostrady) dojechac do tego Belku przebic sie w miare szybko przez Rybnik, wyleciec w Zorach i potem normalnie juz na Wisle.

Jechac do Bielska i potem na Skoczow - Wisle to bez sensu
            Spritmonitor.de

Komentarz

• S3 CHRIS
              Elegance
              • 2006
              • 979
              • Octavia I (1U2)
              • AUQ 1.8 20VT 180 KM
              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Maicroft
              Sa na ta chwile dwie opcje. Albo leciec A4 do Katowic i odbic na Skoczow -Mikolow i potem na Wisle, albo na wezle Sosnica odbic na A1 Rybnik (cale 22km darmowej autostrady) dojechac do tego Belku przebic sie w miare szybko przez Rybnik, wyleciec w Zorach i potem normalnie juz na Wisle.

Jechac do Bielska i potem na Skoczow - Wisle to bez sensu
              proponuje pierwsza opcje przez Rybnik to nie takie proste
              ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• Evil
                Rider
                • 2009
                • 721

Zamieszczone przez S3 CHRIS
                proponuje pierwsza opcje przez Rybnik
                dlaczego przez Rybnik? nie lepiej po zjeździe z A1 odbić na Szczejkowice? jak patrzę na mapę, to przez Rybnik to naokoło.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• dylan80
                  Rider
                  • 2009
                  • 625

Maicroft, aleś mu doradził z tym rybnikiem, godzine zmarnuje jak nie więcej......
                  Leniwiec, wal albo jak ci reszta mówi do katowic i potem na skoczów wisła, albo z A4 zjeżdzasz na mikołów,tychy i w mikołowie na skoczów wisła..... najprościej....
                  a sośnica nie aż taka straszna jak ją malują, chociaż zgodze sie, ze projektańci węzła to chyba na chaju byli cały czas

Komentarz

• bzyq_74
                    RS
                    • 2008
                    • 3467
                    • Volkswagen
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Evil, z A4 (z kier Wrocławia) na DK 44 szybciej jest pojechać dalej do "Wspólnej" i przez Paniówki (tak jak kiedys był objazd) :diabelski_usmiech - sprawdzone organoleptycznie.
                    Mnie tam po węźle się by nie chciało jeździć aby go zwiedzać. Chcę do jechać sprawnie do pkt B nie tracąc paliwa i czasu

Raz jechałem via węzeł Sośnica zamiast od razu jechać na kier SE, jedzie się na N i NW - normalnie pop...ło tych projektantów.
                    Czytałem artykuł wybitnego gościa od projektowania węzłów i dróg i stwierdził że takiej głupoty i marnotrawienia pieniędzy w życiu nie widział.
                    Przedruk artykułu był w którymś z numerów listopadowej Angory.
                    MARCIN
                    Mój szkodnik

Komentarz

• Evil
                      Rider
                      • 2009
                      • 721

bzyq_74, racją jest, że czasem jedzie się w każdym kierunku, ale wydaje mi się, że jest szansa że będzie lepiej. Węzeł jeszcze nie jest skończony, a więc są szanse, że aż tak zagmatwane te zjazdy nie będą, widziałem wizualki rozjazdów, no czasem są zakręcone, ale z drugiej strony jest to nowość, największy podobno węzeł w Europie, i stąd może takie małe przekonanie do niego, gdybyśmy mieli ich więcej to byśmy się przyzwyczaili.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

dylan80, Smigam w tych rejonach praktycznie codziennie, a wezel Skoczowski praktycznie mam za plotem

Wszystko fajnie, ale jak na tym zjezdzie w Katowicach w kierunku Skoczowa jest jakis problem (a zator tam jest czesto) to sobie postoisz i to nie malo, jak zreszta pewnie wiesz.

Wezel w Sosnicy nie jest skonczony, tam sa tymczasowe objazdy i niekiedy wydaje sie ze jedziemy pod prad, jak to bedzie gotowe to bedzie wygladac duzo lepiej.

Wszystko zalezy o jakiej godzienie ma byc ten przejazd. Tu czasem 30minut w jedna albo druga powoduje ze mozemy zasnac stojac w korku.

W tym rejonie nie ma niestety idealnej recepty, trzeba ryzykowac :twisted:
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• dylan80
                          Rider
                          • 2009
                          • 625

to se poczekajcie aż węzeł skończą, i w planach przy węźle jest jeszcze największe w europie centrum handlowe.... jak sie panienki blondynki matizami na zakupy zjadą to nim wyjadą stamtąd, to ze 4 dni minie i wtedy to dopiero będzie największy korek w europie...

sorki za OT.

jak ktoś napisał, najłatwiej jednak chyba jechać tak jak kiedyś objazd prowadził, czyli na Paniówki, do Mikołowa i w miko na Wisłe.... najłatwiej , najkrócej i najszybciej ...i nigdzie w korku nie stoisz.....

a w Rybniku jednak może być tłoczno, bo przez miasto przejechać musisz....

ja polecam droge A4-Paniówki-Mikołów-Wisła....

Komentarz

• bzyq_74
                            RS
                            • 2008
                            • 3467
                            • Volkswagen
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Pozwoliłem sobie wrzucić animację Wrocław (A4) --> (DK 44) Mikołów

http://a-inter.net/~z.mierzwa/Animac.../wezel-53.html :evil: - jest co zwiedzać, a nie można było prościej w normalny sposób połączyć tych dróg.

Maicroft obecnie jedzie się w w/w kierunku tak jak będzie docelowo na węźle

PS. To tyle ode mnie, więcej na ten temat nie będę bił piany.
                            MARCIN
                            Mój szkodnik

Komentarz

• Deo
                              RS
                              • 2009
                              • 1729
                              • Volkswagen
                              • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Zamieszczone przez dylan80
                              ja polecam droge A4-Paniówki-Mikołów-Wisła....
                              Ja również polecam tą trasę. W sobotę byłem w Szczyrku i ani chwili nie stałem w korku :wink:
                              Pozdrawiam,
                              Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                              Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• Leniwiec
                                Rider
                                • 2009
                                • 624
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Cholera, jesteście wielcy

Dzięki za opisy, wieczorem sobie popatrze co i jak 8)
                                Wezła Sośnica się nie boję, jeśli tylko jest po ludzku oznakowany (a bywa z tym różnie), bardziej mi chodziło czy A1 jest jakoś już sensownie dalej poprowadzona, czy też trafia się na objazdy.
                                Jeżdżę bez GPSa, zresztą A1 i tego węzła jeszcze i tak pewni nie ma na mapach, dlatego chcę sobie za wczasu trasę opracować.
                                Pozdro

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

A1 juz w tym miejscu jest rozrysowana a AM
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...