Już jakiś meeega długi czas temu zostałem wyruchany bez mydła na allegro. To było tak dawno temu że już słabo to pamiętam, ale do rzeczy:
-dostałem wezwanie do sądu, złożyłem zeznania itp
-dostałem list że gościu zostaje uznany winnym itp itd i zostaje skazany na rok ( 2 w zawiasach) i w ciągu 8 miesięcy od uprawomocnienia się wyroku ma mi zwrócić (nie tylko mi ale i 3 innym osobom) te 507 zł o które się tutaj rozchodzi.
-po 8 miesiącach czekania, i oczywiście żadnego odzewu pojechałem do sadu zapytać co dalej, zwiedziłem z 3 rożne sądy w K-ce i wkońcu w jednym kobity kazały mi napisać pismo o klauzule wykonalności i poradziły żeby napisać też o adres tego cwaniaczka. Powiedziały że komornik dostanie pismo, i odeśle mi dokumenty (co chyba jest nieprawdą z tym komornikiem)
- po 3 miesiącach otrzymałem te dokumenty z pieczątką że wyrok jest prawomocny i wykonalny, i kartkę z danymi oszusta.
Co teraz ? Czytałem różne opinie na ten temat ale każda inna... Co gorsza z większości wynikało że sam muszę znaleźć komornika który połowę jak nie cały ten dług skasuje jako swoje honorarium, o ile wogóle go ściągnie :roll:
jestem lekko zniesmaczony dlatego pytam, czy ktoś miał już taka sytuacje ? może siedzi w tych sprawach i ogarnia temat ?
Mi przyszedł wyrok z klauzulą wykonalności do domu(z sądu pracy), później wycieczka do komornika dla rewiru dłużnika, z góry wybuliłem kasę za komornika(chyba 150zł) i co mam? wielkie g....
Do tego musiałem dopłacić komornikowi 40zł, bo stawki się zmieniły na nowy rok a ja przelałem wg starych opłat przed nowym rokiem , po czym po miesiącu dostałem pismo że nic nie ma co by mu zabrać(mieszkanie i bmw na babcie :evil: ) i zamyka sprawę
Dla mnie chore jest to ze koleś dalej sobie śmiga po ulicy... Dla mnie sprawa powinna być prosta, nie oddał kasy= nie dotrzymanie warunków zawieszenia=jazda do paki :!: :!: :!:
Poszedł bym najpierw do komornika i się zapytał, jakie koszta mnie czekają żeby odzyskać swoje pieniądze.I kiedy muszę je zapłacić przed ,po czy może w trakcie,bo jeżeli przed to trochę strach żeby czasem nie usłyszeć
Zamieszczone przez abstinent
po czym po miesiącu dostałem pismo że nic nie ma co by mu zabrać(mieszkanie i bmw na babcie :evil: ) i zamyka sprawę
:diabelski_usmiech
Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz jak pomogłem to daj punkcik sprzęgło od G 60
shado, Program ochrony kupujących mnie nie objął, gdyż moje konto zostało zablokowane dzień przed terminem przyznania mi pieniędzy, gdyż w regulaminie jest zapis że konto może zostać zablokowane jeśli pracownik allegro ma przypuszczenie, domyśla się, wywróżył itp itd że coś jest nietak :lol: :lol: :lol:
Re: oszuszukany na allegro, sprawa, wyrok i co dalej ?
Zamieszczone przez miguello
- po 3 miesiącach (...) wyrok jest prawomocny i wykonalny, i kartkę z danymi oszusta.
Proste!! Bierzesz adres, kumpli, jedziesz i wykonujesz wyrok - no ja to tak rozumiem :-) :szeroki_usmiech i na koniec w sądzie walisz głupa, że przecież takie pismo dostałeś, że "wyrok wykonalny", to pojechałeś i zrobiłeś co trzeba
Zamieszczone przez kropeck
Zamieszczone przez miguello
- po 3 miesiącach (...) wyrok jest prawomocny i wykonalny, i kartkę z danymi oszusta.
Proste!! Bierzesz adres, kumpli, jedziesz i wykonujesz wyrok - no ja to tak rozumiem :-) :szeroki_usmiech i na koniec w sądzie walisz głupa, że przecież takie pismo dostałeś, że "wyrok wykonalny", to pojechałeś i zrobiłeś co trzeba
W wyroku z sądu masz chyba napisane w jakim okresie gostek ma ci oddać kase jesli sie nie dostosuje zwróc sie do sądu z pismem o niewykonalnosci przez dłużnika wyroku
Kolego najpierw zacznij od wezwania do zapłaty z tytułu wyroku z zagrożeniem złożenia wniosku o odwieszenie kary pozbawienia wolności daj mu siedem dni na zapłatę całości wraz z odsetkami - to tak na początek.
Jeśli nie poskutkuje to już twój wybór albo zgłosisz się do komornika zgodnego z miejscem zamieszkania dłużnika a takiego znajdziesz sobie tu: www.komornik.pl składasz wniosek i czekasz na rozwój sytuacji. Komornik wezwie cie do zapłaty zaliczki na poczet czynności zazwyczaj na początek ok 60 zł. Druga opcja to wniosek o odwieszenie kary ale wtedy to już raczej zapomnij o odzyskaniu długu...
P.S. Piszę o tym bo na co dzień zajmuję się egzekucją należności od dłużników i znam to z praktyki . Jak byś chciał napisać wniosek egzekucyjny to służę radą ale to już na PW.
AHA ! I koszty postępowania egzekucyjnego komornik ściąga od dłużnika nie od Ciebie nawet zaliczkę którą wpłacisz komornikowi na początek.. Także komornik wyciągnie od typa wszystko należne tobie plus swoje koszty .
AHA ! I koszty postępowania egzekucyjnego komornik ściąga od dłużnika nie od Ciebie nawet zaliczkę którą wpłacisz komornikowi na początek.. Także komornik wyciągnie od typa wszystko należne tobie plus swoje koszty .
Zgadza się, komornik później odda kasę, o ile będzie miał z czego z ściągnąć , ja do dzisiaj kasy nie widziałem, a szkoda bo 5tyś drogą nie chodzi :evil:
Komornikowi musisz wskazać sposoby egzekucji - on egzekwuje tylko z tego co mu określisz we wniosku- np. z nieruchomości, ruchomości, z rachunków bankowych, z rent lub emerytur, wierzytelności przysługujących dłużnikowi np. z tyt. prowadzonej działalności gosp. itepe. Również możesz wystąpić o klauzulę na małżonkę/a dłużnika jeśli nie maja rozdzielności majątkowej i łupać z majątku(np dochodów) żony/ męża - jest wiele możliwości i w większości przypadków jest to skuteczne.
W tym przypadku to sprawa czysta i łatwa jak nie powiem co.... prosta piłka - albo płaci albo paka i po temacie.
[ Dodano: Czw 11 Mar, 10 09:57 ]
Zamieszczone przez abstinent
Mi przyszedł wyrok z klauzulą wykonalności do domu(z sądu pracy), później wycieczka do komornika dla rewiru dłużnika, z góry wybuliłem kasę za komornika(chyba 150zł) i co mam? wielkie g....
Do tego musiałem dopłacić komornikowi 40zł, bo stawki się zmieniły na nowy rok a ja przelałem wg starych opłat przed nowym rokiem , po czym po miesiącu dostałem pismo że nic nie ma co by mu zabrać(mieszkanie i bmw na babcie :evil: ) i zamyka sprawę
Dam Ci radę mimo twoich cienkich wywodów - nieznajomość prawa szkodzi - to tak bez urazy... ale do rzeczy wystąp z wnioskiem do sądu o wyjawienie przez dłużnika majątku i się dowiesz co ten Pan posiada a to w znacznym stopniu pomoże w odzyskaniu należności, możesz sprawdzić równiez w KRS czy nie ma jakiś udziałów, czy nie jest wspólnikiem, członkiem zarządu itp. jest milion możliwości dziś aby legalnie i kulturalnie odzyskać kasę ale o tym trzeba mieć pojęcie.
A tak apropos to nie musisz robić "wycieczki" do komornika bo wystarczy wniosek złożony pocztą.... Z góry nic nie bulisz bo po złożeniu wniosku egzek. dopiero po jakimś czasie komornik wzywa do uiszczenia zaliczki na wydatki komornika, i pewnie w pisemku które otrzymałeś "po miesiącu" -pismo to jest odrębnym pismem informującym przed umorzeniem o bezskuteczniości egzekucji,w którym było pouczenie co możesz dalej zrobić aby postępowanie nie zostało umorzone, dopiero poźniej przchodzi kolejne pismo o umorzeniu postępowania i zwrot tytułu wykonawczego... to tyle
piotrekpruszcz, no może nie od razu po miesiącu dostałem pismo o umorzeniu, komornik sprawdzał co można zająć i nic nie ma na siebie(za to zapłaciłem dokładnie 153,98zł), wszystko ma na babcie, firmę miał(nie wiem czy dalej ma) na siebie, ale żadnych zleceń oficjalnie nie miał(a robił na lewo) i nikogo nie zatrudniał.Konto w banku zostało zajęte ale nic na nim nie ma, w urzędzie skarbowym miał "0", nie ma gruntów, nieruchomości.
Pism od komornika miałem kilka ale nie pamiętam, co w którym pisało, jak przyszło ostatnie to myślałem że może coś ściągnął, a tu że po wysłuchaniu dłużnika umarza postępowanie, bo nie ma nic do zajęcia, no chyba że wskaże co może mieć.
Jeszcze ładnych kilka lat mam na ściganie go, a odsetki rosną
Zamieszczone przez bzyq_74
Jedyne wyjście w tym dzikim kraju :twisted:
Troche głupie te rady da gostkowi w rylo i sam będzie scigany lub z wyrokiem i pare zlotych w plecy
ax_pol wiem że nic nie wniosłem do sprawy, ale jeśli taka ma być "sprawiedliwość".
Nie dość że Michała oszukali, to allegro zablokowało konto, wyrok jest prawomocny z klauzulą wykonalności i do tego trzeba opłacić komornika, który umorzy sprawę bo napisze parę pism, a d..y i głową nie ruszy to jest coś nie tak.
PS. Żyję trochę w tym dzikim kraju i większość ludzi robi tylko tyle aby im się reszta do d..y nie dobrała.
Jak się nie ma znajomości w danym kręgu osób to zawsze jest bicie głową w mur.
nieno oczywiście te rady typu jedź i go zapier... traktuje humorystycznie i to że założyłem taki temat na forum wynika z tego że akurat w tej dziedzinie fachowcem nie jestem, i jak się okazało uzyskałem fachowa pomoc na która po cichutku liczyłem.
Bzyq'a znam osobiście znam jego poczucie humoru więc jego komentarze zrozumiałem z odpowiednim przesłaniem :lol:
A taka jest prawda że ten kraj jest dziwny i ta sytuacja jest conajmniej śmieszna bo rola sądu kończy się na wydaniu wyroku, a co dalej to każdy się musi sam martwić biegać itp. A Sytuacja w której komornik chce odemnie abym pokazał mu palcem co dokładnie jest tego oszusta też jest dziwna i dla mnie niewykonalna bo ja gościa w życiu na oczy nie widziałem, bo nawet na rozprawie się nie stawił, a szkoda bo miałem przygotowanych kilka ciepłych słów :wink:
Mnie tam kiedys tez dymneli na kilkadziesiat zlotych, zglosilem sprawe na policji, takich osob bylo duzo wiecej, gosc mial sprawe gdzie oswiadczyl ze on odda wszystkim i na tym sie skonczylo.
A co do blokowania kont przez allegro to jak mysle bylo to kilka lat temu, bo teraz nie slysze zeby byly podobne historie i pracowal(pracuje) tam pewien pajac, ktory konta blokowal jak mu sie podobalo, bo jego zdaniem gdzies byl przekret. Tylko najczesciej konto blokowal nie tej osobie co bylo trzeba.
Proste!! Bierzesz adres, kumpli, jedziesz i wykonujesz wyrok - no ja to tak rozumiem i na koniec w sądzie walisz głupa, że przecież takie pismo dostałeś, że "wyrok wykonalny", to pojechałeś i zrobiłeś co trzeba
Jedyne wyjście w tym dzikim kraju
Troche głupie te rady da gostkowi w rylo i sam będzie scigany lub z wyrokiem i pare zlotych w plecy
jakie głupie skręt wora i pała po jajach.
Tak naprawdę nie ma problemu znajomi mieli miałem ludzi którym umowa najmu mieszkania się skończyła i nie mieli chęci zapłacić ani wyprowadzić. pewni panowie weszli w nocy do mieszkania wyciągnęli i wyprowadzili ich bez problemu na chodnik, zamknęli na zamek do którego nie mieli kluczy i po problemie.
I co najciekawsze policjanci którzy byli dzień wcześniej sami im podpowiedzieli jak to zrobić.
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
miguello z tym programem Allegro to troche tak, jak z obietnicami polityków. W interesie Allegro nie jest zwracanie usserom kasy, cały ten program działa bardziej jako zachęta dla nowych użytkowników, którzy mają złudzenie bezpieczeństwa.
Proste!! Bierzesz adres, kumpli, jedziesz i wykonujesz wyrok
Skoro jest Program ochrony kupujących, to jednak starałbym się egzekwować kasę z allegro (nawet jeśli się wzbraniają) bo są:
- identyfikowalni
- dostępni
- wypłacalni
Jak wieliu ludzi wybiera właśnie alegro wierząc, że właśie tu mają parasol ochronny w postci Programu? Jeśli tak nie jest, to allegro celowo wprowadza ludzi w błąd, a tym pewnie chętnie zajmie się TVN i inni...
Komentarz