Lancia thesis

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • quebec
    Classic
    • 2010
    • 34

Lancia thesis

Zamieszczone przez madmax991
    Tak w ramach podzielenia sie spostrzeżeniami z wakacji:

W sumie zrobilem okolo 3000km.
    Spalanie na trasie Cieszyn - Brno - Klagenfurt - Siena -> ok 5,2
    Spalanie Na trasie powrotnej okolo 5,5.
    A ja bylem w Grecji zrobilem 5 tys i ile wlalem tyle Octa spalila

BTW wyjezdzajac z Aten w kierunku na Saloniki jest stacja LPG - blisko autostrady, dobrze oznaczona latwo trafic, tani gaz (0,66 EUR) co przy cenie benzyny w Grecji (ok 1.5 EUR) daje duza oszczednosc.
  • Busku
    Rider
    • 2009
    • 655

Lancia thesis

Witam serdecznie Czy miał może ktoś z Was styczność z lancią jak w temacie z silnikiem 2,4Jtd 150KM? Ostatnio naczytałem się troche o lanciach i jak się okazuje są to całkiem dobre samochody, zainteresowałem się thesisem i jestem ciekaw jak wygląda serwisowanie, koszty napraw itd, silniki 2,4 mają dobrą opinie ale może akurat ktoś z forumowiczów miał styczność z takim samochodem :wink: Zdaje sobie sprawę z tego że jest dość nietuzinkowy i nieczęsto spotykany samochód ale może akurat ktoś ma jakieś doświadczenie z lancią :wink: Z góry bardzo dziekuje za wszelkie wskazówki i odpowiedzi. Pozdrawiam
    Pozdrawiam
    Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
    Mercedes W210 290 Turbodiesel
    Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25

Komentarz

• Octan
      Rider
      • 2006
      • 653

Jeśli jesteś poważnie zainteresowany zakupem to mogę na PW wysłać Ci telefon do znajomego który ma warsztat specjalizujący się w Lancii. Z tego co ja wiem to silniki JTD to bardzo udane konstrukcje,wspomniany kolega bardzo je chwali. Thesis to auto naszpikowane elektroniką i z tego co wiem to jest dość drogie w serwisowaniu. I poza tym jest piękne.

Komentarz

• daneczek76
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3642
        • Toyota

Sory że wtrącę ale silnik może i OK ale po przeżyciach z alfą 156 uważam że włoskie samochodu może są ładne ale to wszystko a taki żart czemu użytkownicy alfy nie mówią sobie dzień dobry? Bo rano spotkali się w serwisie - niestety ma on wiele prawdy a nie zapominajmy że to jeden koncern.
        Ale jak by ta Lancia nie była to serwis naprawdę będzie słono kosztował.
        Najlepiej poszukaj jakiegoś forum i poczytaj jakie są bolączki itd oprocz tego poszukaj ile kosztują klocki hamulcowe drażki kierownicy itp miejwiecej będziesz miał pogląd na auto i exploatacje.
        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Octan
          Rider
          • 2006
          • 653

Wspomniany powyżej znajomy spec od włoszczyzny, twierdzi że silniki benzynowe alfy to niezbyt udane konstrukcje, szczególnie silnik 1.8 to totalna porażka .Automatyczne skrzynie selespeed to też żródło kłopotów.Jednocześnie twierdzi że Lancia to najlepsza marka z podwórka Fiata.

Komentarz

• Busku
            Rider
            • 2009
            • 655

Dziekuje bardzo za odpowiedzi :wink: Z tego co czytałem lancia to niedoceniona marka, jak zawsze trafiają się także silniki niezbyt udane ale podobno 2,4 jest dobrym motorem... Co do alfy (nigdy nie jeździłem i nie miałem) ale opinie o tych samochodach odstraszają niestety... Wspomniana lancia jest z skrzynią manualną, no i wyposażenie ma poprostu kosmiczne i zdaje sobie sprawę że coś może polecieć :| Mam również znajomego który pracuje w serwisie lancia fiat alfa ale niestety niewiele wie o thesisie bo jak sam powiedział jest ich bardzo mało i jak dotąd robił chyba jednego... Jeszcze raz bardzo dziekuje i czekam na dalsze opinie/uwagi :wink: Biorę pod uwagę także lancie lybre, auto z zupełnie innej ligi ale opinie także ma bardzo dobre, lybra z motorem 1,9 Jtd 105KM, ale jednak wygląd thesisa "ciągnie" do niego, lubie takie samochody "nie z tej ziemii"
            Pozdrawiam

Komentarz

• daneczek76
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 3642
              • Toyota

Zamieszczone przez Octan
              szczególnie silnik 1.8 to totalna porażka .Automatyczne skrzynie selespeed to też żródło kłopotów
              bo to świeta prawda sam znałem alfe która w ciagu gwarancji miała 3 razy skrzynie wymienianą i gościu wygrał w sądzie 2 lata gwarancji dodatkowo bo auto było więcej w serwisie niż pod domem.

[ Dodano: Pią 09 Kwi, 10 15:15 ]
              Zamieszczone przez Busku
              ale jednak wygląd thesisa "ciągnie" do niego, lubie takie samochody "nie z tej ziemii"
              zastanów się nad taka sprawą jak niedaj bóg rozbijesz auto lub ktoś ci wjedzie w niego co z reflektorami i innymi częściami blacharki nie sa tak dostępne jak do bardziej powszechnych furantów.
              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• r2r
                RS
                • 2008
                • 4721
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Busku napisał:
                lubie takie samochody "nie z tej ziemii"
                Możesz zatem być zmuszony polubić koszty "nie z tej ziemii".

Tatek ma Lancię Kappę 2.0 benzynę + LPG. Auto coprawda leciwe, ale mimo elegancji, cholernie nie praktyczne, zawodne, miejscami udziwnione na siłę, niekompatybilne z LPG. Uważaj zatem bo można wdepnąć i mocno ubrudzić buty.
                Artur

Komentarz

• Busku
                  Rider
                  • 2009
                  • 655

Z tego co patrzyłem na części zamienne to nie są jakoś wyraźnie droższe niż do innych pospolitych samochodów, części blacharskie również dostępne i w normalnych cenach... Co do gazu to słyszałem że lancie nie lubią lpg a ja biore pod uwagę tylko i wyłącznie diesla, benzyna przegrywa w przedbiegach :wink: Jak brat kupował citroena XM'a to też mówiłem że zapewne ceny części będą kosmiczne i ogólnie samochód bedzie zawodny (takie są opinie o tych autach) i jak widzę jak przebiega eksploatacja to jakoś nie boje się kupić auta troszkę innego niż wszystkie :wink: Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, na pewno pomogą w wyborze auta bo sam jeszcze nie jestem zdecydowany :wink:
                  Pozdrawiam

Komentarz

• Yarek
                    Elegance
                    • 2005
                    • 992

Zamieszczone przez Busku
                    Co do alfy (nigdy nie jeździłem i nie miałem) ale opinie o tych samochodach odstraszają niestety...
                    Miałem Alfę, 147. Trzymaj się od tego z daleka!
                    . pzdr Jarek
                    aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• Busku
                      Rider
                      • 2009
                      • 655

Zamieszczone przez Yarek
                      Miałem Alfę, 147. Trzymaj się od tego z daleka!
                      Znajomy też posiadał alfe 147 2,0 benzyne i powiedział jedno "nigdy więcej"... Dlatego też alfy kompletnie nie biorę pod uwage, jade za godzine do Krakowa oglądać thesisa i zobaczymy jakie zrobi wrażenie ten egzemplarz :wink:
                      Pozdrawiam

Komentarz

• piotrek_gdy
                        RS
                        • 2008
                        • 7723
                        • Volkswagen
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Busku, moj kuzyn ma takowe cudo w kombiaku i 2,4JTD
                        jeździ już 2 lata i bardzo sobie chwali
                        przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Yarek
                          Elegance
                          • 2005
                          • 992

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                          Busku, moj kuzyn ma takowe cudo w kombiaku i 2,4JTD
                          jeździ już 2 lata i bardzo sobie chwali
                          Lancia Thesis kombi?
                          . pzdr Jarek

Komentarz

• piotrek_gdy
                            RS
                            • 2008
                            • 7723
                            • Volkswagen
                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Yarek
                            Lancia Thesis kombi
                            lancia lybra combi 2,4 JTD
                            Yarek, rozumiem, że temat dotyczy silnika a nie budy :wink:
                            przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Busku
                              Rider
                              • 2009
                              • 655

Panowie byłem oglądałem i... Sama lancia robi nieziemskie wrażenie, wykończenie, cisza w środku poprostu coś pięknego... Ale niestety musze napisać że sprzedający jest NIEUCZCIWYM człowiekiem :evil: Przyjechaliśmy na miejsce i pierwszego oglądałem mercedesa w210 (okularnik) a dokładnie tego http://moto.allegro.pl/item994925291...nce_e_300.html Pierwsze co zobaczyłem to samochód kompletnie brudny usyfiony, nieruszany dość długo... No ale zacząłem oglądać... tył jest po przejściach (nierówno spasowane elementy) po drugie w aukcji sprzedający pisze że samochód jest kompletnie bez korozji (przypadłość okularników) a na nadkolach jest naprawde dużo rdzy, już po tym aucie byłem zniesmaczony :roll: No ale prześliśmy do thesisa a dokładnie tego http://moto.allegro.pl/item979209535...lo_sztuki.html w tym przypadku już inaczej, auto czyste, środek ładny, więc zaczęliśmy dokładnie oglądać... Pierwsze co zobaczyłem to roczniki szyb się nie zgadzają :roll: No ale oglądam dokładniej, tylne opony MASAKRA bieżnik kompletnie zjechany, bałbym się przyjechać tym do domu, już druty wystawały więc zgon :roll: No ale jazda próbna przejechałem się niby wszystko ok pięknie... Spytałem ilu właścicieli miało auto, odpowiedź sprzedającego brzmiała "nie wiem ale zobacze", dodam że w aukcji pisze jeden właściciel :roll: Sprawdził i mówi że jeden, ale była to firma więc pewnie wozili prezesa (świetne bzdety żeby zamydlić oczy). Jak spytałem dokładnie od kogo kupił ten samochód powiedział że od TURKÓW na giełdzie w Belgii :idea: No to już była jakaś masakra, poprosiłem żeby pokazał mi książkę serwisową (odniosłem wrażenie że niezbyt chętnie mi ją pokazuje) no ale jak ją zobaczyłem to się wcale nie zdziwiłem... Książka serwisowa poprostu nowa, wszystkie wpisy dokonane tym samym stylem pisma i tym samym długopisem... Nie jestem w stanie opisać jaki jestem wkur... zdenerwowany :evil: Jeszcze odnośnie mercedesa, samochód na aukcji wygląda pięknie a w rzeczywistości jest uderzony z tyłu z lewej strony (na zdjęciu nie ma kompletnie NIC) Sprzedający jest poporostu nieuczciwy i przerabia zdjęcia w Photoshopie :idea: Są to poprostu najzwyklejsze padliny których nie warto nawet oglądać na aukcji :idea: Kurde ale sie rozpisałem, ale naprawde mam straszne nerwy :evil:
                              Pozdrawiam

Komentarz

• Yarek
                                Elegance
                                • 2005
                                • 992

Zamieszczone przez Busku
                                Sama lancia robi nieziemskie wrażenie, wykończenie, cisza w środku poprostu coś pięknego...
                                Na Twoim miejscu przemyślałbym ten zakup jeszcze raz. Znam opinię gościa który serwisował Lancie i twierdził że to auto ma bardzo dużo problemów z elektroniką. Ponoć koszmar.

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                lancia lybra combi 2,4 JTD
                                Yarek, rozumiem, że temat dotyczy silnika a nie budy :wink:
                                W temacie jest "Lancia thesis" więc pomyślałem, że chodzi o Lancię Thesis
                                . pzdr Jarek

Komentarz

Pracuję...