Michał ale Czarna Lala porusza sie z prędkością warp to i tak jej nie dogonią :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
tip tronic a DSG
Zwiń
X
-
tip tronic a DSG
Witam.
Użyłem opcji szukaj lecz nie znalazłem odpowiedzi.
Po czym poznać czy w Skoda ma skrzynie DSG czy Automaat TipTronic.Pytam z ciekawości bo widzę ,że sprzedający wpisują to co w sumie przyjdzie im na myśl (tak jak 10 air bag ) 8)
Czy w wlepce w bagażniku jest inne oznaczenie czy może jakieś inne sugestie.Zauważyłem te zjawisko wśród samochodów na przełomie 2005-2006r
Liczę na rozsądne odpowiedzi
-
-
wilq, to może faktycznie w 1.6 fsi bywały dsg, sugerowałem się wiki Może na jakieś wybrane rynki tylko i to w wersji 6 biegowej w połączeniu tylko z 1.6 fsi. Mpi według mnie nie ma dsg na żadnym rynku (ale tak naprawdę cholera jedna wie też na 100 procent). Na temat 1.6 fsi plus dsg mało jest w necie, jedyne co znalazłem sensownego to aukcja na allegro:
Czyli poprostu w szukaniu auta z silnikiem fsi z grupy vag i automatem trzeba patrzeć w pierwszej kolejności na odczytanie vinu, w drugiej na napis na gałce (czy jest "dsg"). Bo wychodzi na to, że na niektórych rynkach pchali dsg do 1.6 fsi.
Komentarz
-
-
soszek81, ja mam kierownice z prawej czyli prawidlowej strony
a jak juz namieszalem to dodam od siebie, na lewarku zmiany biegow nie mam napisu dsg, w serwisie potwierdzili ze jest to dwusprzeglowy automat dsg.
Idac dalej tropem napisu na lewarku:
- czy do tiptronica wchodzi dokladnie tyle samo oleju przy wymianie co do dsg?
- czy okresy miedzy wymiana oleju sa dokladnie takie same, czyli 60kkm lub 4 lata (info z serwisu)?
- czy serwis by mnie oklamal: pytanie retoryczne niech pozostanie bez odpowiedzi :wink:
- czy w instrukcji serwisowej jak i obslugi bylaby jakakolwiek informacja ze w benzynie jest tip a dieslu dsg i ze to nie jest to samo, dodam ze w obu instrukcjach jest mowa tylko i wylacznie o dsg?
Moze sie myle ale wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja dsg :diabelski_usmiechsorki za brak polskich liter
Komentarz
-
-
wilq, no widać że taka możliwość jest, jak pisałem. Czyli zostaje tylko sprawdzanie po vinie konkretnego auta.Ale z drugiej strony,co do Twoich uwag:
1. dziwne w sumie, że na lewarku 1.6 fsi nie zamieszczają napisu "dsg" prawda?Tymbardziej,że w innych dsg zamieszczają.
2. A co do serwisu to są serwisy i Serwisy pamiętaj....i nie każdy niestety jest fachowy
3. Instrukcja obsługi to nie jest rzetelne źródło wiedzy widać, bo wystąpują tiptronic skrzynie na 100 procent w OII. W 1.6 MPI takie coś na pewno jest.
4. widać, że jednak nie wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na dsg jednakaczkolwiek nie twierdzę ,że nie masz dsg
5. do tiptronica wchodzi ponad 6 litrów oleju (zakupuje się 7), niektórzy twierdzą, że nie trzeba wymieniać w tiptonicu oleju, ale zaleca się wymianę tak maks po 80 tkm
Komentarz
-
Komentarz