Niechlubny rekord Polski został pobity - 205 punktów karnych

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shok
    RS
    • 2009
    • 2070
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Thundi
    shok napisał/a:
    Ten przykład jest mało z życia wzięty ponieważ za przekroczenie w tym kraju prędkości powyżej 50km/h traci się prawo jazdy.

Tak bo zmieniono przepisy (o czym na końcu mojego posta mowa była - a to już drugi raz jak pisze żebyś czytał całe moje wypowiedzi jeśli chcesz się do nich odnosić a nie wyrywki ). wcześniej był tylko mandat w postaci e do wpłacenia i nikt punktów czy prawa jazdy nie zabierał a teraz to robią a i jak w tym wątku poczytać można nawet i auta można się w ten sposób pozbyć.
    Zamieszczone przez Thundi
    Znajomy wytrzymał aż 3 miesiące (i mu się nie dziwię) a ostatnio właśnie wprowadzono większy rygor no i znowu się u niego zatrudnił
    Uwierz mi ,że czytam z zrozumieniem. Co do zmiany tych przepisów to prawo jazdy zabieraja od kilku lat za przekroczenie prędkości powyżej 50km/h tak więc Twoje "ostatnio zmienili przepisy" średnio tu pasują .Chyba ,że kolega jeżdził za czasów Guldena to ok.Ale napisałeś: było do zapłacenia ponad 10 tyś Euro :roll:
    Mniejsza z tym.
    Po drugie jakoś średnio widzę polskiego policjanta który daje mandat komuś kto zarabia w mln. bo taki mandat wyniósłby fortunę.Raczej odczuliby to bohaterowie tego wątku http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=1649 a nie ludzie zarabiający dużo.
    Ja uważam ,że najważniejsza jest praca u podstaw dlatego proponuje dawać wskazówki bohaterom wyżej wspomnianego wątku.

[ Dodano: Sob 01 Maj, 10 17:15 ]
    A wracając do bohatera z filmu gość powinien odpracować społecznie powiedzmy 200h .Nie ważne czy syn milionera czy zwykły Xsiński.Bo idąc do więzienia trzeba by go utrzymać = płacić mu za siedzenie i oglądanie TV. Ja uważam ,że na autostradzie można przycisnąć jak warunki pozwalają jednak w takich przypadkach kara powinna być naprawdę surowa. :diabelski_usmiech

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

Zamieszczone przez shok
      Po drugie jakoś średnio widzę polskiego policjanta który daje mandat komuś kto zarabia w mln. bo taki mandat wyniósłby fortunę.Raczej odczuliby to bohaterowie tego wątku http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=1649 a nie ludzie zarabiający dużo.
      A dlaczego nie? Wypisywałby mandat "przekroczenie prędkości o X km. Mandat karny kredytowany w wysokości Y% dochodu zgodnie z taryfikatorem." Nie w kwestii policjanta byłby wymiar kary (nie wnikał by w wysokość zarobków), tylko urzędu skarbowego.

Co do ludzi z tego wątku - jestem pewien, że nie jeden z nich już został ukarany MKK. I też dziwi mnie czasem trochę, że tak łatwo się tam do wykroczeń przyznają, ale cóż...co kto lubi

Komentarz

• shok
        RS
        • 2009
        • 2070
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez westwi78
        A dlaczego nie? Wypisywałby mandat "przekroczenie prędkości o X km. Mandat karny kredytowany w wysokości Y% dochodu zgodnie z taryfikatorem." Nie w kwestii policjanta byłby wymiar kary (nie wnikał by w wysokość zarobków), tylko urzędu skarbowego.
        Hm... Jade z kolegą co całe życie pracuje bez umowy-taka szara strefa.W życiu nigdzie nie pracuje długo bo mu się po prostu nie chcę.Jak brakuję rodzice pomogą.Auto ma na rodziców itd.Łapie nas policjant za przekroczenie.Kolega pełna skrucha,macha jakimś kwitkiem z urzędu pracy,łzy prawie na oczy mu się cisną.Ze nie pracuje,bida w domu itd.
        A policjant na to mandacik i tak będzie i wcale nie najniższy:
        "BO NIE MOŻE BYĆ TAK,ŻE MANDATY BĘDĄ PŁACIĆ TYLKO CI CO PRACUJĄ I PŁACĄ
        PODATKI A BEZROBOTNI BĘDĄ PRZEKRACZAĆ BO NIE MAJĄ NA MANDAT" :wink:
        usłyszałem tak mądre słowa,że utkwiło mi to w pamięci do dzisiaj.Wykroczenie to wykroczenie.I gdyby płacił podatki dostałby kwote X a gdyby było po waszemu to dostałby kwotę X podzieloną przez 4 no bo przecież bezrobotny :shock:
        W dodatku jakby to było rozwiązane dla rolników ,przecież oni nie płacą podatku dochodowego.Od hektara :lol: :lol: :lol: Przecież KRUSU płacą na kwartał mniej niż zwykły pracownik firmy na miesiąc :lol:
        Nie sztuka wpaść na jakiś pomysł i go wdrożyć.Sztuka jest przewidzieć jego niedoskonałości !!!
        ---------------------------------------------------------------------------------------------------------
        Popatrzcie na reformy w Polsce najpierw się wprowadza a potem zastanawia czemu te reformy nie przyniosły efektu.W dodatku zwróć uwagę,że systemy które sprawdziły się w innych krajach niekoniecznie sprawdzą się w Polsce.Polska to kraj "radzenia" sobie.
        Jakoś nie wyobrażam sobie zachodu gdzie paliwo kosztuje blisko 5E (kosztuje1.30)w PL blisko 5zł,chleb 4E(kosztuje 1E) w PL 4zł,czy OctaviaII mint 50tyś.E(kosztuje tyle co u nas)w PL 50tyś zł. Na zachodzie zarobki średnio 1500-2000E w PL 1500-2000zł.I jakoś w Polsce ludzie żyją, jeżdzą na wakcjie,kupują samochody mimo ,iż stosunkowo do zachodu mają wszystko ok 4 razy droższe.Ludzie sobie radzą i z tymi% by sobie poradzili :roll:

Komentarz

• winni77
          RS
          • 2009
          • 2183
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

shok, ustalmy jedną rzecz - świat nie jest sprawiedliwy i nigdy wszystkim nie dogodzisz. Zawsze znajdzie się jakiś malkontent albo "spryciarz", który znajdzie sposób na obejście prawa. Szkoda Twojej klawiatury.
          Mój "Batmobil"

Komentarz

• westwi78
            RS
            • 2008
            • 2940

Zamieszczone przez shok
            Nie sztuka wpaść na jakiś pomysł i go wdrożyć.Sztuka jest przewidzieć jego niedoskonałości !!!
            Shok wskaż mi przepis bez niedoskonałości (czyli taki którego nie da się jakoś zinterpretować, omijać, itd..). Prawo to nie szablon, który się przykłada i od razu wychodzi wynik. Przy takim rozwiązaniu istnieją kary minimalne. Mniej niż jakiejś kwoty się zapłacić nie da.

Komentarz

• shok
              RS
              • 2009
              • 2070
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez shok
              Shok wskaż mi przepis bez niedoskonałości (czyli taki którego nie da się jakoś zinterpretować, omijać, itd..). Prawo to nie szablon, który się przykłada i od razu wychodzi wynik. Przy takim rozwiązaniu istnieją kary minimalne. Mniej niż jakiejś kwoty się zapłacić nie da.
              Zadałeś mi pytanie retoryczne :roll: Bo sam takiego nie znasz :?
              Usztywnienie taryfikatora to był świetny pomysł.Np. jazda bez pasów 200zł i kropka.(nie wiem ile kosztuje bo zawsze zapinam) a nie jakieś wróżenie z min i gestów twarzy kierującego na ile zasługuje.Chociaż tak jak wspomniałem bohater tego wątku powinien odpracować społecznie kilkaset godzin.I byłaby to kara dotkliwa i dla bogatego i biednego jak również byłaby korzystna społecznie
              Ja mam zdanie ,że wszystko trzeba sprowadzać do jednej skali.Np.wysokość podatku równa dla wszystkich- przy jednoczesnym zniesieniu wszystkich ulg i odliczeń.Może i nie mam racji jednak jeszcze nie słyszałem by ktoś miał lepszą teorie.

Komentarz

• winni77
                RS
                • 2009
                • 2183
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez shok
                Może i nie mam racji jednak jeszcze nie słyszałem by ktoś miał lepszą teorie.
                Teorii jest wiele, ale skoro Ty uważasz, że Twoja jest najlepsza, to logiczne jest, że żadna inna nie będzie lepsza :twisted:
                Mój "Batmobil"

Komentarz

• shok
                  RS
                  • 2009
                  • 2070
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez winni77
                  Zamieszczone przez shok
                  Może i nie mam racji jednak jeszcze nie słyszałem by ktoś miał lepszą teorie.
                  Teorii jest wiele, ale skoro Ty uważasz, że Twoja jest najlepsza, to logiczne jest, że żadna inna nie będzie lepsza :twisted:
                  Uwielbiam rozmowy z kimś który za wszelką cene chce komuś dopiec mimo,iż o to nie prosi.
                  Napisz gdzie napisałem ,że moja jest najlepsza.Napisałem,że nie słyszałem lepszej-a to duża różnica.Gdy usłyszę zmienie zdanie.Dziękuje za dialog ale ja wysiadam z tego wątku bo widzę ,że zamiast podawać argumenty staracie się mnie utwierdzić w waszych racjach.Mimo ,iż nie podaliście logicznej alternatywy.
                  Następnym razem(czego nikomu nie życzę ) proście o wyższy wymiar kary z taryfikatora bo zarabiacie przecież więcej niż bezrobotny czy ten z najniższą krajową.A według was % od dochodu to świetny pomysł na karanie kierowców.Z czym ja zgodzić się nie mogę.
                  Pozdrawiam i udanej majówki

Komentarz

• westwi78
                    RS
                    • 2008
                    • 2940

Zamieszczone przez shok
                    Zadałeś mi pytanie retoryczne :roll: Bo sam takiego nie znasz :?
                    oczywiście że nie znam, bo takiego nie ma

Zamieszczone przez shok
                    Usztywnienie taryfikatora to był świetny pomysł.Np. jazda bez pasów 200zł i kropka.
                    No wcale nie taka kropka, bo policjant zamiast mandaty może jeśli uzna, że kara za taryfikatora za wykroczenie jest zbyt niska, może sporządzić wniosek do sądu, a tam już można 5000.

Poza tym taryfikator przewiduje tylko wykroczenia związane z ruchem drogowym, a i to nie wszystkie. Większość innych jest karana na zasadach ogólnych czyli 20-500 pln albo wniosek do sądu.

Zamieszczone przez shok
                    Np.wysokość podatku równa dla wszystkich- przy jednoczesnym zniesieniu wszystkich ulg i odliczeń.
                    Wg Ciebie równo tzn? taka sama kwota czy może taki sam procent? (bo jeśli tak, to jest to też argument za procentowym wymiarze kary)

Zamieszczone przez shok
                    Napisz gdzie napisałem ,że moja jest najlepsza.Napisałem,że nie słyszałem lepszej-a to duża różnica.
                    No tylko że jakoś się w świecie nie przyjęła (mówię, o stawce liniowej) , bo prosty system podatkowy to niestety mit.

Komentarz

• shok
                      RS
                      • 2009
                      • 2070
                      • Octavia I (1U2)
                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

shok napisał/a:
                      Usztywnienie taryfikatora to był świetny pomysł.Np. jazda bez pasów 200zł i kropka.

No wcale nie taka kropka, bo policjant zamiast mandaty może jeśli uzna, że kara za taryfikatora za wykroczenie jest zbyt niska, może sporządzić wniosek do sądu.
                      Może,ale morze jest głębokie i szerokie i tego nie zrobi.Bo po co mu dodatkowe obowiązki.Nie mówimy tu o skrajnych przypadkach ale o pospolitym zatrzymaniu Xsińskiego.
                      shok napisał/a:
                      Np.wysokość podatku równa dla wszystkich- przy jednoczesnym zniesieniu wszystkich ulg i odliczeń.

Wg Ciebie równo tzn? taka sama kwota czy może taki sam procent? (bo jeśli tak, to jest to też argument za procentowym wymiarze kary)
                      Nie nie jest to argument. Bo nie można mieszać dwóch różnych wątków łaczących jedynie procentowość.A to dlatego ,że...
                      Czy uważasz ,że procentowe podnoszenie środków przeznaczanych dla emerytów i rencistów jest sprawiedliwe? Np. 500+10% =550zł 3000zł+10%=3300zł
                      Jeden dostał 50zł drugi 300zł.
                      shok napisał/a:
                      Napisz gdzie napisałem ,że moja jest najlepsza.Napisałem,że nie słyszałem lepszej-a to duża różnica.

No tylko że jakoś się w świecie nie przyjęła (mówię, o stawce liniowej) , bo prosty system podatkowy to niestety mit.
                      Tak jak napisałem wcześniej to co sprawdziło się gdzieś nie musi sprawdzić się u nas i odwrotnie.Bo jak już pisałem wyżej jesteśmy narodem "radzenia" sobie.Gdyby tak nie było dawno ludzie wyszli by na ulice.
                      To był ostatni post z mojej strony w tym temacie.Fajny dialog jednak nie mam w sumie czasu na wywody tego typu.Każdy ma swoje racje...

Komentarz

• winni77
                        RS
                        • 2009
                        • 2183
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez shok
                        Uwielbiam rozmowy z kimś który za wszelką cene chce komuś dopiec mimo,iż o to nie prosi.
                        Jeśli to tak zabrzmiało to sorry, ale odniosłem wrażenie, że jesteś jedną z tych osób, która ma swoje wyrobione zdanie i za nic go nie zmieni, więc dyskusja z Tobą, wybacz, jest jałowa.

Zamieszczone przez shok
                        bo zarabiacie przecież więcej niż bezrobotny czy ten z najniższą krajową.
                        Sam zarzucasz wkładanie w usta czegoś czego nie napisałeś, a robisz dokładnie tak samo.
                        Mój "Batmobil"

Komentarz

• westwi78
                          RS
                          • 2008
                          • 2940

Zamieszczone przez shok
                          Może,ale morze jest głębokie i szerokie i tego nie zrobi.Bo po co mu dodatkowe obowiązki.Nie mówimy tu o skrajnych przypadkach ale o pospolitym zatrzymaniu Xsińskiego.
                          Robi częściej niż Ci się wydaje. I nie każdy policjant to nierób. Myślisz stereotypami.

Zamieszczone przez shok
                          Czy uważasz ,że procentowe podnoszenie środków przeznaczanych dla emerytów i rencistów jest sprawiedliwe? Np. 500+10% =550zł 3000zł+10%=3300zł
                          Jeden dostał 50zł drugi 300zł.
                          Oczywiście że jest sprawiedliwe - nie mylić z równym? A wg Ciebie nie? BO jeśli tak to przeczysz sam sobie bo :
                          Bo dlaczego ktoś ma być bardziej karany za to ,że sie w szkole uczył,jest bardziej zaradny i otworzył firme.Skoro mógł chodzić do pracy na 8h bez stresu czy produkt który wytwarza się sprzeda. :?

Komentarz

• shok
                            RS
                            • 2009
                            • 2070
                            • Octavia I (1U2)
                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Robi częściej niż Ci się wydaje. I nie każdy policjant to nierób. Myślisz stereotypami.
                            Nigdzie tak nie napisałem.Pochwaliłem nawet wyżej jednego w tym temacie za wzorowe wykonywanie swojej pracy.
                            Oczywiście że jest sprawiedliwe - nie mylić z równym? A wg Ciebie nie? BO jeśli tak to przeczysz sam sobie bo :
                            Cytat:
                            Bo dlaczego ktoś ma być bardziej karany za to ,że sie w szkole uczył,jest bardziej zaradny i otworzył firme.Skoro mógł chodzić do pracy na 8h bez stresu czy produkt który wytwarza się sprzeda. :?
                            A znasz przypadki jak student kończy uczelnie z dobrymi wynikami podejmuje pracę i ma wypadek.Jak myślisz ile dostaje renty?Bo ja znam taki przypadek i dobrze się uczył...
                            Nie podpinaj moich słów pod inne twoje myśli bo to nieładnie z Twojej strony!!!
                            Dziękuje za uwagę.Masz racje swoje a ja swoje :roll:

Komentarz

• westwi78
                              RS
                              • 2008
                              • 2940

Zamieszczone przez shok
                              A znasz przypadki jak student kończy uczelnie z dobrymi wynikami podejmuje pracę i ma wypadek.Jak myślisz ile dostaje renty?Bo ja znam taki przypadek i dobrze się uczył...
                              ale co ma piernik do wiatraka?

Komentarz

Pracuję...