Leasing

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Indyk
    Classic
    • 2010
    • 9

Leasing

Zamieszczone przez Udesky
    Zastanawiam się, czytając takie historię, poco w ogóle jest gwarancja i poco ją utrzymywać w ASO?
    narod lubi sie łudzić .... a wystarczy usiasc i przeliczyc sobie ile tak naprawde kosztuje 'darmowa' gwarancja

swoja droga pierdykne sobie chyba naklejke 'a moja kazda skoda ma w d***e 7 lat gwarancji'
    na tylna szybe albo ramke pod rejestracje.

swego czasu byl na tym forum jeden gosc ktory bardzo polecal ten serwis (pracownik?), nawet sie nie zrazil jak opisalem swoje odczucia po wizycie tam, coz - to bylo chyba ze 2 lata temu i jak widac niewiele sie zmienilo....
  • KriSSo
    Rider
    • 2008
    • 285

Leasing

Panowie witam,

Problem dotyczy podjęcia próby zmian w umowie leasingu. Spytam jeszcze bezpośrednio w VW Leasing Polska, ale może ktoś coś jeszcze podpowie tutaj.

Sytuacja jest następująca.
    Wziąłem w leasingu (VW LEASING POLSKA) w listopadzie/grudniu 2008 nowego Golfa mk5. Obecnie (po ponad półtora roku użytkowania auta) stwierdziłem, że ten samochód jest dla mnie za mały - cóż, no po prostu pech i nieprzemyślany w pełni jak się okazało krok (trzeba było brać ovtavię). Potrzebuję kupić większy samochód (szczególnie bagażnik), np mk6 varianta lub nawet passata varianta, czy octavię kombi. Umowa leasingowa jest podpisana na 5 lat, a trwa już półtora roku (raty spłacane wzorcowo ).
    Czy jest jakieś wyjście z takiej sytuacji, korzystne i dla mnie i firmy leasingowej? Widzę to tak, że ich interesuje, bym dalej płacił za auto, a mnie również interesuje, by dalej płacić. Najchętniej po prostu oddałbym tego mk5 z powrotem, podpisał jakiś aneks na kolejne 5 lat, np powiększył ratę (czyli leasingodawca zadowolony) a także zmienił auto na nowe - większe. Natomiast oddanego mk5 firma leasingowa sobie po prostu sprzeda i tyle, czy coś.

Jeśli nie ma takiej możliwości, albo wiąże się z tym potworna strata finansowa no to trudno , pojeżdżę sobie kolejne 4 lata moim obecnym mk5.

Czy ktoś z Was był może w podobnej sytuacji i jak ją ewentualnie rozwiązał?

Komentarz

• adamza
      Ambiente
      • 2010
      • 174

KriSSo, ponieważ pracuję w firmie leasingowej to mogę ci powiedzieć że to co chcesz zrobić jest nie możliwe do wykonania w ten sposób.
      Oczywiście jest kilka sposobów na rozwiązanie umowy leasingu min. można zrobić cesję umowy tzn przepisać umowę na inny podmiot gospodarczy, można (zależy od zapisów wumowie) zakończyć umowę po okresie 2 lat (zgodnie z przepisami umowa leasingu musi trwać minimum 40% normatywnej amortyzacji przedmiotu co w przypadku samochodu wynosi 2 lata - tak stanowi prawo ale szczegóły w umowie leasingowej bo ona reguluje takie przypadki oczywiście VW Leasing może mieć zapisy takie że zakończenie umowy będzie nie korzystne.
      No i jest jeszcze sposób na szkodę całkowitą - w zależności od firmy leasingowej i zapisów w OWUL nie zawsze się opłaca

Niestety ludzie nie zwracają uwagi na takie fakty i zawsze idą na niby łatwość załatwiania leasingu w salonie z złudnymi promocjami
      jest

było

Komentarz

• arci9
        RS
        • 2004
        • 2007

Zamieszczone przez adamza
        zakończyć umowę po okresie 2 lat (zgodnie z przepisami umowa leasingu musi trwać minimum 40% normatywnej amortyzacji przedmiotu co w przypadku samochodu wynosi 2 lata -
        adamza, zwrócił uwage na ważną rzecz, jeśli zakończysz umowę wczesniej, będziesz musiał oddać vat i podatek, które sobie odliczyłeś od rat.

KriSSo, powinieneś popytać w VB, może mają jakieś sensowne rozwiązanie, w koncu z tego żyją a jak widać choćby na alledrogo ludzie sprzedają często auta w trakcie trwania leasingu.

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

KriSSo, najprostsza będzie chyba jeśli jest możliwe cesja leasingu i nowy na nowe auto

Komentarz

• adamza
            Ambiente
            • 2010
            • 174

Zamieszczone przez arci9
            adamza, zwrócił uwagę na ważną rzecz, jeśli zakończysz umowę wcześniej, będziesz musiał oddać vat i podatek, które sobie odliczyłeś od rat.
            a znasz się na leasingu że takie coś piszesz :?:
            klient ma prawo zakończyć umowę leasingu w dowolnym momencie ale aby US nie doczepił się do zasadności poniesionych kosztów w podatku dochodowym umowa musi trwać 40% okresu normatywnej amortyzacji. Po tym okresie US nie ma nic do powiedzenia.
            Tak jak wspomniałem wcześniej najlepszym rozwiązaniem dla KriSSo jest cesja umowy na inny podmiot.
            arci9, jeżeli masz jakąś podstawę prawną to ją podaj bo ja pracując od 1996 w branży leasingowej nie znam takiej i żaden z klientów również nie zna takowej a wśród klientów spora grupa to np. biura rachunkowe i radcy prawni a ty najprawdopodobniej pomyliłeś kredyt z leasingiem. W kredycie jeżeli masz przedmiot i go amortyzujesz a wcześniej skorzystałeś z możliwości odliczenia VATu to za okres niezamortyzowany musisz oddać podatek VAT.
            jest

było

Komentarz

• Martinez
              L&K
              • 2004
              • 1366
              • Audi

Tylko cesja, lub wykup po 2 latach. Zależy jeszcze na jakiej zasadzie odbywa się cesja w tej firmie leasingowej. Także najlepiej zwróć się do nich z oficjalnym zapytaniem. Z kolei na duże odstępne od "nowego" klienta bym nie liczył, no i generalnie sam musisz go sobie znaleźć.
              Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
              teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
              czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• arci9
                RS
                • 2004
                • 2007

a znasz się na leasingu że takie coś piszesz :?:
                adamza, nie masz co sie unosić Moja uwaga była skierowana do autora (a nie do ciebie jak błędnie skierowałem).Chodziło mi o uwypuklenie tego co napisałeś:

ale aby US nie doczepił się do zasadności poniesionych kosztów w podatku dochodowym umowa musi trwać 40% okresu normatywnej amortyzacji. Po tym okresie US nie ma nic do powiedzenia.
                arci9, jeżeli masz jakąś podstawę prawną to ją podaj bo ja pracując od 1996 w branży leasingowej nie znam takiej
                Nie znam innej podstawy prawnej jak tą którą przytoczyłeś

Komentarz

• adamza
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 174

arci9, nie unoszę się jak większość tu obecnych staram się pomóc w tym co wiem i czym się zajmuję na co dzień

a to co podałem jest skrótem ustawy o rachunkowości która określa wszystko co związane w kwestii podatku dochodowego, zaliczania przedmiotu do środków trwałych itp bzdety prawne
                  jest

było

Komentarz

• KriSSo
                    Rider
                    • 2008
                    • 285

Mnie kwestia VAT nie dotyczy, bo działalność to indywidualna praktyka lekarska i skoro VATu nie odliczałem, to chyba tym bardziej nie muszę go zwrócić.

Czyli pozostaje mi:
                    1. Znaleźć kogoś, kto przejmie ode mnie LEASING i samochód (czyli cesja na nowy podmiot).
                    2. Poczekać, aż miną 2 lata (listopad 2010) i wtedy auto wykupić od leasingodawcy, następnie po prostu sprzedać i wziąć kolejny samochód na podstawie nowej umowy leasingowej.

Czy dobrze rozumuję?

Komentarz

• adamza
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 174

KriSSo, masz jeszcze rozwiązanie umowy przez kasację przedmiotu leasingu . Jeżeli możesz podesłać OWUL z umowy leasingowej na @ to sprawdzę czy istnieje możliwość zakończenia wcześniej umowy niz przewidziany w umowie terminie. Innych możliwości niz 3 przytoczone nie ma niestety.
                      jest

było

Komentarz

• Martinez
                        L&K
                        • 2004
                        • 1366
                        • Audi

KriSSo, masz jeszcze rozwiązanie umowy przez kasację przedmiotu leasingu . Jeżeli możesz podesłać OWUL z umowy leasingowej na @ to sprawdzę czy istnieje możliwość zakończenia wcześniej umowy niz przewidziany w umowie terminie. Innych możliwości niz 3 przytoczone nie ma niestety.

Umowa podpisana na 5 lat, upłnęło 1,5 roku i kasacja. Hmm dobra rada, prawdopodobnie w tej sytuacji musiałby jeszcze sporo firmie leasingowej dopłacić. Pomijam fakt proponowania tego genialnego rozwiązania.

Moim zdaniem pojeździć jeszcze pół roku , wykupić i sprzedać. Najlepiej znaleźć na to chętnego w rodzinie lub wśród znajomych - będą wiedzieli że to dobre auto z pewnego źródła i cenę można wtedy odpowiednią uzyskać. Generalnie tak czy siak trzeba się liczyć ze sporą stratą, no ale nawet gdyby samochód był kupiony za gotówke to sprzedaż po półtora roku wiąże się z dużą stratą.

Komentarz

• adamza
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 174

Martinez, przeczytaj wcześniejsze posty jakie pisałem i dopiero wtedy komentuj w tak ironiczny sposób. Jeżeli KriSSo podeślę umowę to mu ją sprawdzę. Pracuję w leasingu od 14 lat i zawsze daję klientom wszystkie możliwe propozycję zgodne z prawem i zasadami określonymi w umowie.
                          jest

było

Komentarz

• Martinez
                            L&K
                            • 2004
                            • 1366
                            • Audi

Martinez, przeczytaj wcześniejsze posty jakie pisałem i dopiero wtedy komentuj w tak ironiczny sposób. Jeżeli KriSSo podeślę umowę to mu ją sprawdzę. Pracuję w leasingu od 14 lat i zawsze daję klientom wszystkie możliwe propozycję zgodne z prawem i zasadami określonymi w umowie.
                            NP: Skasuj auto? + uśmieszek.

Tak zauważyłem że pracujesz w firmie leasingowej i tak zauważyłem że 14 od lat.

A co do Twoich wypowiedzi to klient wg Ciebie ma prawo zakończyć umowę po 24 m-cach. Klient nie ma żadnego prawa, umowa leasingu zawarta jest na czas określony ( w tym wypadku na 5 lat). Klient MOŻE zawnioskować o skrócenie umowy do 5 lat lub o wcześniejszy wykup a firma leasingowa MOŻE się na to zgodzić. Ale czy i za ile się zgodzi zależy tylko od niej i dobrze wiesz że zapisów o wcześniejszym wykupie w Umowie i OWULach nie ma!

Komentarz

• adamza
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 174

Martinez, bez urazu a może włącz jeszcze logiczne myślenie bo czepiasz się słówek
                              Zamieszczone przez Martinez
                              NP: Skasuj auto? + uśmieszek.
                              nie napisałem aby skasował auto
                              dokładnie napisałem "No i jest jeszcze sposób na szkodę całkowitą - w zależności od firmy leasingowej i zapisów w OWUL nie zawsze się opłaca " i uwież mi że nie jest to mój pomysł a klientów którego nigdy nie pochwalam, ale też czasem klienci mają szkody całkowite z różnych przyczyn i wtedy również umowę się kończy po rozliczeniu szkody od ubezpieczyciela.

Zamieszczone przez Martinez
                              dobrze wiesz że zapisów o wcześniejszym wykupie w Umowie i OWULach nie ma!
                              nie ma i nie będzie bo nie musi być tego w umowie. W umowie jest za to (a przynajmniej powinien być) wpisany rozdział o zakończeniu umowy leasingu. pozostałe kwestie reguluje ustawa o rachunkowości która mówi wyraźnie że umowa musi trwać minimum 40% okresu normatywnego amortyzacji(logika wskazuje ze po tym okresie mozna starac się zakończyć umowę).

Z praktyki w naszej firmie wiem że jeśli klient zgłasza się z chęcią zakończenia umowy to nie robi się mu przeszkód a w OWUL są zapisy regulujące formę zakończenia umowy leasingu.
                              jest

było

Komentarz

Pracuję...