Jaki aparat kompaktowy kupic?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lucek12
    Drive
    • 2010
    • 56

hotrain, łaski nie zrobili - w autach, które są jeszcze na gwarancji MUSZĄ wypłacić/wstawić nowe części.
  • fan
    Elegance
    • 2009
    • 760

witam
    Prosze o rade,co wybrac:na poczatku myslalem o Canon PowerShot SX20 IS http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9417 a pozniej zobaczylem Olympus SP-800 UZ http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10328 i nie wiem co wybrac.Cena okolo 1300zl.Moze cos tanszego jak Canon PowerShot SX200 IS za okolo 900zl http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8500 Moze macie swoje typy?Obecnie pstrykam Canonem PowerShot A720 IS http://fotopolis.pl/index.php?n=6236
    Respect All,Fear No One!

Komentarz

• mati160
      RS
      • 2009
      • 2453
      • Octavia III combi (5E5)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

http://www.ceneo.pl/Aparaty_cyfrowe;...P15-019949.htm - przejrzyj te co są w linku, osobiście korzystam z Canona od 3 lat i jestm z niego zadowolony brat ma Sobnego z tym ze nową lustrzanke i też jest zadowolony to 2 firmy które moge z czystym sumieniem polecić wstawiłęm do wyszukiwarki pewne wymagania minimalne. Przejrzyj cos powinieneś znaleźć dla siebie.
      Pozdrawiam i powodzenia w poszukiwaniach

имплантация зубов киев

Komentarz

• Qulek
        RS
        • 2005
        • 1630
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

fan, ja jakis czas temu mialem ten sam problem i wybrałem Canona sx120is. Teraz to już stary model jest ale jeśli chodzi o zdjęcia to jestem bardzo z niego zadowolony.

teraz widzę że staniał bardzo więc jeszcze bardziej polecam
        BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• efish
          Ambiente
          • 2010
          • 136

fan, Canon SX20 to bardzo dobry model, ale może uda Ci się znaleść w dobrej cenie SX1, podstawowa różnica to matryca CMOS 1/2,3" . Jest to już zupełnie inna technologia niż CCD. A poza tym obydwa aparaty mają świetne szkło Canona, stabilizacja no i silnik ultrasonic. Inne zalety to stereofoniczny mikrofon i filmy hd. Gorąca stopka, jakby lampa wbudowana Ci nie wystarczyła. Jedyną wadą może być waga. No i oczywiście polecam do niego jak najlepsze aku. Np. Energizery 2450 lup powyżej, bo te z mniejszą pojemnością robione są w chinach. Omijaj z daleka Sonego, Samsunga, Kodaka. Olympus może być ale jest o wiele słabszy od Canona. Możesz brać pod uwagę też Fuji Hs10.
          pozdrawiam
          EFISH

Moc jest ze mną i lepiej niech się mnie trzyma dla swojego dobra :-)

Komentarz

• Mr0czny
            Elegance
            • 2009
            • 948
            • Octavia III (5E3)
            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

polece Panasonic Lumix TZ10

mam co prawda poprzedni model bo TZ5 ale tym bawiłem się chwile

krótka recka
            W moje ręce wpadł na krótki test najnowszy Panasonic Lumix TZ10. Jest bliźniaczo podobny do wcześniejszych modeli z ser…

a tu chyba najlepsza cena

i zostanie jeszcze na karte

Komentarz

• Kszok_uk
              Ambiente
              • 2009
              • 102

Zamieszczone przez Mr0czny
              polece Panasonic Lumix TZ10
              TZ6 chyba w zupelnosci wystarczy... Ja taki mam i bardzo sobie chwale...
              - moja Octa :diabelski_usmiech

Komentarz

• fan
                Elegance
                • 2009
                • 760

I wez tu cos wybierz!Mialem 3 swoje typy a teraz doszly nastepne.Zamiast mi pomoc namieszaliscie jeszcze bardziej. :szeroki_usmiech Dzieki za podpowiedzi.Pozdrawiam
                Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Zuzus
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 136

Zerknij na Canony z serii IXUS (http://www.canon.pl/For_Home/Product...IXUS/index.asp) - dobre kompakty.
                  Moja 4x4

Komentarz

• tomwawa
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 186

Ja z całego serca polecam serie panasonika TZ, olimpusy hmmmm nie polecam. mam TZ3 i jest spoko, mam fuji s9600 i jest super bedzie canon 450.

TZ mają mega zuum optyczny cyfrowy się nie liczy bo to samo możesz na kompie. A Tz 10 ma możliwość nagrywania filmów HD jak kamera cyfrowa.
                    WT 45581Ciemnozielona Skoda Octvia I Sprzedana
                    WT 514** Srebrny VW Sharan

Komentarz

• Mr0czny
                      Elegance
                      • 2009
                      • 948
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Kszok_uk, jestem zdania ze skoro sa fundusze na TZ10 to czemu go nie kupić

Komentarz

• tomcy
                        Drive
                        • 2010
                        • 73
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BLF 1.6 FSI 115 KM

Moim skromnym zdaniem to najpierw bym się zastanowił do czego ten aparat ma służyć
                        moja ocena może być nie obiektywna gdyż od 10 lat jestem związany z firmą canon no ale:
                        osobiście gdybym kupował aparat kompaktowy to największą jego zaletą jest to że jest mały i wszędzie go mogę wsadzić i wszędzie zabrać
                        więc jeśli już bym się miał zdecydować na któryś z w/w kompaktów to jedyne co to poszedł bym do sklepu np MM i wziął do ręki taki egzemplarz i sprawdził jak się trzyma jak są umieszczone przyciski i pod tym kontem bym wybrał bo wszystkie te modele są zbliżone parametrami
                        co do jakości robienia zdjęć - widziałem zdjęcie np z SX1 z TZ10 i z mojego starego S1 z 2004 na papierze 10x15 różnice znikome - zdjęcie robione w dzień w bardzo dobrych warunkach oświetleniowych - ale jeśli warunki są kiepskie to się zaczynają schody i każdy kompakt jakoś sobie radzi lepiej gorzej
                        dlatego ja się zdecydowałem (gdyż nie lubię pół środków) na lustro i do tego lampa - teraz wiem że jak wyjmę w domu aparat to w każdych warunkach sobie poradzę

ale jak pojechałem w góry w kanadzie na narty do Jasper to wziąłem ze sobą poczciwą starą S1 bo było -30 jak słoneczko wyszło było ekstra zdjęcia super akumulatorki trochę nie wyrabiały na 3 kompletach pstryknąłem z 30-50 zdjęć - ale co mnie wkurzało to wielkość tej S1 nie dało się tego trzymać w kieszeni i ciągle jak chciałem zrobić zdjęcie to musiałem wyjmować z pod kurtki

osobiście jeśli jest zacięcie do robienia zdjęć polecam dołożyć trochę kasy i kupić lustro - jeśli zaś nie to jakiś mały kompakt - rok temu kumpel kupił alfe za 1054 zł w MM na jakieś promocji lampę teraz dokupił i zdjęcia wychodzą super

Komentarz

• tomwawa
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 186

Lustro jest dobre dla tych co chcą robić trochę bardziej profi zdjęcia. Niedawno byłem w zakopanym tabuny ludzi co drugi z lustrem oczywiście tania alfa od sonego, połowa z nich z uniwersalnym obiektywem 18-250 oczywiście ze stabilizacją, i co i duża większość robi zdjęcia na A lub P. I teraz pytanie po co tym ludziom lustro skoro wykorzystują aparat jak kompakt tylko po to aby pochwalić się "jestem profesjonalistą i mam lustrzankę"?

Aparat sam zdjęcia nie zrobi potrzebny jest cynik ludzki.

Lustro jest dobre jak umiesz robić zdjęcia lub chcesz umieć, do pstrykania od takich zdjęć z wakacji kompakt idealny, mam w domu zdjęcia z
                          -kompakt kodak (stary, jedna s pierwszych cyfrówek)
                          -kompakt tz1 i tz3
                          -hybrydy fuji
                          -lustra canon 450

dając osobie która nie bawi się w manualne ustawienia na wszystkich z pominięciem pierwszego zdjęcia są prawie identyczne

Swojego czasu firmy walczyły między sobą która da więcej mega pixeli ale po co? Większość z nas i tak nie drukuje zdjęć 2mx3m tylko 10x15. Tak samo zoom cyfrowy - po co tyle jego jak to samo możesz na kompie zrobić a optycznego już nie zastąpisz.
                          A kompakt ma jeszcze tą zaletę że zawsze możesz go mieć ze sobą i przy sobie a lustro ze względów na rozmiar już nie koniecznie :/ Do tego nowe kompakty fuji możesz zabrać pod wodę, lustra już nie. A co do kosztów lustro + lampa + jasny obiektyw 28-50 + w miare dobry obiektyw 75-180 lub 75-250 + torba na to wszystko to kosztuje i to nie małe pieniądze, a kopic aby mieć najtańsze lustro+ obiektyw kitowy ciemny jak .... z mega ogniskowa 28-250 to nie ma sensu

Jaki aparat to wszystko zależy do czego będzie stosowany, aby miał ok 5mp i do zastosowań domowych jest OK.

A do TZ10 ma sporo fajnych funkcji może nie koniecznie bardzo potrzebnych ale np. odbiornik gps i na zdjęciach w exif'ie zapis gdzie była robiona fotka

Komentarz

• aniam111
                            Rider
                            • 2009
                            • 436

Zamieszczone przez tomwawa
                            Lustro jest dobre dla tych co chcą robić trochę bardziej profi zdjęcia. Niedawno byłem w zakopanym tabuny ludzi co drugi z lustrem oczywiście tania alfa od sonego, połowa z nich z uniwersalnym obiektywem 18-250 oczywiście ze stabilizacją, i co i duża większość robi zdjęcia na A lub P. I teraz pytanie po co tym ludziom lustro skoro wykorzystują aparat jak kompakt tylko po to aby pochwalić się "jestem profesjonalistą i mam lustrzankę"?

Aparat sam zdjęcia nie zrobi potrzebny jest cynik ludzki.
                            I tutaj się zgodzę. Sama mam lustrzankę ( nie najwyższych lotów ale dla mnie ok ) i mały zwykły kompakt Canona. Jak potrzebuje aparatu prostego i małego, jak wiem że nie będzie mi się chciało bawić w ustawianie to zabieram poręczny kompakcik który mieści się do kieszeni. Z kolei jak potrzebuje dużego zoom'u to zabieram lustro i odpowiedni obiektyw. Podobnie jak mam czas i ochotę na "pobawienie się" ustawieniami manualnymi.

Rezultat czasami wychodzi taki że kompaktem pstryknę lepsze zdjęcia jak lustrzanką.
                            Czasami nie warto iść za modą i stawać się "gadżeciażem", wydać kasę na coś czego się nie będzie wykorzystywać.
                            AniaM
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                            O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• golibroda
                              Rider
                              • 2009
                              • 530

Popieram Anię,

Mam podobną konfigurację i podobnie podchodzę do sprawy.

Jak potrzebuję artyzmu to biorę lustro i kombinuję, a jak wygody to kompakcika. I potwierdzam,że kompakcik pozwoli czasami zrobić lepsze zdjęcie od lustra bo jest bardziej tolerancyjny na głębię ostrości i ma większe algorytmy wyostrzania przez co zdjęcia są bardziej "żyleta". Lustro daje zdjęcia bardziej miękkie,

Temat rzeka ................

Mam lustro canona i kompakcik panasa z serii tz.
                              Pozdrawiam
                              Piotr

Komentarz

• Zuzus
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 136

To i ja sie dopisze do posiadaczy zarowno lustrzanki, jak i kompaktu... Z tym, ze lustrzanka plus kilka szkiel to moj podstawowy sprzet, a kompakt tylko wtedy, kiedy juz naprawde nie mam jak zabrac ze soba lustrzanki.

Popieram, ze ktos kto nie umie robic zdjec, i nie ma do tego najmniejszego zaciecia, nawet 5 razy drozsza lustrzanka nie zrobi lepszego zdjecia, niz dobrym i automatycznym kompaktem.
                                Moja 4x4

Komentarz

• tomwawa
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 186

mmmmm ile tu ludzi z pasją

A co do treści to zależy co potrafi autor i co che uzyskać. Bo jeżeli chce się nauczyć i robić profi zdjęcia jak najbardziej lustro ale do domu na wakacje to kompakt.

Ja dalej rękoma i nogami polecam serię TZ, duży zoom dużo programów tematycznych. niewielka obudowa i prosta obsługa.

Komentarz

• Mr0czny
                                    Elegance
                                    • 2009
                                    • 948
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

w czasach jego świetności miałem kiedyś Canona G5... i stwierdziłem ze wole coś małych rozmiarów które zrobi mi dobre zdjęcia bez kombinowania z ilomaś tam ustawieniami.

Kupiłem TZ5 i jestem zadowolony, opcja iA i można trzaskać foty

Komentarz

• fan
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 760

Aparat ktorego szukam ma byc do wszystkiego :szeroki_usmiech ,czyli do zdjec na imprezac,w plenerze itd.Dlatego szukam jakiegos fajnego kompaktu(lustrzanka odpada bo za duzo i sie nie znam na robieniu zdjec) z duzym zoomem optycznym(po czasie dokupie tez statyw).Wczoraj poleconi mi Nikon Coolpix P100 http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10345 co o nim myslicie?Fajnie by bylo jakby aparacik krecil filmy HD,a ten ma niby nawet full HD.A moze cos takiego:Fujifilm FinePix HS10 http://www.fotomaniak.pl/16884/fujif...pakt-na-rynku/ .p.s.Kurcze mam wieksze trudnosci z wyborem aparatu niz z wyborem auta,bo przy aucie wybor byl prosty :szeroki_usmiech .
                                      Respect All,Fear No One!

Komentarz

• tryton
                                        Elegance
                                        • 2008
                                        • 935

ja też polecam serie TZ mam TZ6 i jestem bardzo zadowolony swietny zoom pancerna obudowa dobra jakość filmów i przyzwoita cena a jak chce się kręcić w HD to TZ7

Komentarz

• tomcy
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 73
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BLF 1.6 FSI 115 KM

no nie wmówicie mi że kompakty robią ostrzejsze zdjęcia czy też uzyskać piękne rozmycie tła - a o to chodzi w fotografii - tylko trzeba mieć odpowiedni sprzęt - nawet na kicie da się coś uzuskać

kolega sobie kupił sobie alfe za 1050zł - i ma lustro - dokupił sobie obiekty 700-200 i śmiga super zdjęcia, więc alfy bym tak nie przekreślał

społeczeństwo się bogaci dlatego tak dużo ludzi ma lustro - raz cena niska - dwa wyższe zarobki - może was kuję to że ludzie pstrykają lustrami - to tak jakbyśmy mówili że każdy jeździ oktawią i nie wszyscy nawet wiedzą jak wbić 5

moim zdaniem kompakt to takie coś że wkładasz w kieszeń i się nie przejmujesz - ile jest większa 450 canona od SX1

kolego jak się nie znasz na robieniu zdjęć - to po co Ci statyw czy też wypasiony kompakt? to może lepiej zostać przy aparacie w telefonie też zrobi wszędzie zdjęcie a i filmik też nagra

jest dużo użytkowników którzy chcą tylko używać ale są też tacy którzy chcą wiedzieć jak coś się używa (różnice pomiędzy kompaktami a lustrem są tylko w rozwiązaniach technicznych - jedno i drugie robi zdjęcia - ale żeby wykorzystać potencjał aparatu trzeba wiedzieć co się chce zrobić i jak to można osiągnąć)

Komentarz

• Mr0czny
                                            Elegance
                                            • 2009
                                            • 948
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

tomcy, "może was kuję to że ludzie pstrykają lustrami"

wcale mnie to nie rusza... niech sobie robią czym chcą.

Jeśli ktoś ma zaciecie fotograficzne i/lub ma zamiar się bawić z ustawieniami i obiektywami to jak najbardziej. Ale kupowanie lustra tylko po to " bo wygląda profi i znajomi tez mają" a zdjęcia i tak będzie trzaskał w automacie jest śmieszne

Komentarz

• aniam111
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 436

Z tego c mi się wydaje ( chociaż ostatnio nie śledzę uważnie rynku ) to Canon ma najłatwiej dostępne i chyba najtańsze zamienniki typu: akumulator, pilot zdalnego sterowania itp. Może warto zwrócić na to uwagę przy wyborze. No i to jaka karta pamięci jest używana przez producenta. Najłatwiejsza w obsłudze jest karta SD ( i chyba najtańsza ). Większość laptopów na czytnik kart właśnie SD. Np Olympus czy Sony używa swoich kart które w zakupie są droższe od odpowiednika pojemnościowego w wersji SD.
                                              AniaM
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                                              O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• fan
                                                Elegance
                                                • 2009
                                                • 760

Zamieszczone przez tomcy
                                                kolego jak się nie znasz na robieniu zdjęć - to po co Ci statyw czy też wypasiony kompakt? to może lepiej zostać przy aparacie w telefonie też zrobi wszędzie zdjęcie a i filmik też nagra
                                                np po to,zeby zdjecia dobre wychodzily i zebym nie musial wszystkiego recznie ustawiac jak w lustrzance. 8)
                                                Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Zuzus
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 136

Zamieszczone przez tomcy
                                                  no nie wmówicie mi że kompakty robią ostrzejsze zdjęcia czy też uzyskać piękne rozmycie tła - a o to chodzi w fotografii - tylko trzeba mieć odpowiedni sprzęt - nawet na kicie da się coś uzuskać
                                                  Alez nikt tutaj nie mowi, ze kompakt ogolnie robi lepsze zdjecia niz lustrzanka, bo tak nie jest, tylko, ze ktos kto nie umie, i nie bedzie mial ochoty obslugiwac, co by nie mowic bardziej skomplikowanej lustrzanki, zrobi lepsze zdjecia automatycznym kompaktem, nie martwiac sie o zadne parametry i ustawienia.

Zamieszczone przez tomcy
                                                  kolega sobie kupił sobie alfe za 1050zł - i ma lustro - dokupił sobie obiekty 700-200 i śmiga super zdjęcia, więc alfy bym tak nie przekreślał
                                                  Dokupil obiektyw, no wlasnie.. Lustrzanka daje nam mozliwosci zmiany obiektywow w zaleznosci, chocby od tego co bedziemy focic.. Ale to tez nastepny koszt, z ktorym trzeba sie liczyc. Kupujac lustrzanke oczywistym jest to, ze dla 90procent uzytkownikow obiektyw kitowy przesadnie ich koniec koncow satysfakcjonowac jakoscia/plastyka/swiatlem i przyjdzie pora na kolejne szkla do swojej kolekcji.
                                                  Od zawsze wiadomo, ze nie sama lustrzanka, a szkla podpiete do niej sa decydujace w kwestii 'jakosci' zdjec.

Zamieszczone przez tomcy
                                                  społeczeństwo się bogaci dlatego tak dużo ludzi ma lustro - raz cena niska - dwa wyższe zarobki - może was kuję to że ludzie pstrykają lustrami - to tak jakbyśmy mówili że każdy jeździ oktawią i nie wszyscy nawet wiedzą jak wbić 5
                                                  Wolny kraj. Niech ludzie sobie kupuja lustrzanki, jak tylko ich stac.. Nie widze najmniejszego problemu.
                                                  Choc czasem zastanawiam sie po co ludzie kupuja sprzet za 3/4 a nawet i wiecej tysiecy zl po to, zeby wykorzystac jego mozliwosci w moze 5%, wlaczyc tryb zielony (auto) i robic zdjecia.

Zamieszczone przez tomcy
                                                  Nie przesadzajmy z tymi aparatami w telefonie.
                                                  A statyw? Wierz mi, ze nawet kompaktem na statywie mozna zrobic b. ladne zdjecia nocne.

Zamieszczone przez tomcy
                                                  jest dużo użytkowników którzy chcą tylko używać ale są też tacy którzy chcą wiedzieć jak coś się używa (różnice pomiędzy kompaktami a lustrem są tylko w rozwiązaniach technicznych - jedno i drugie robi zdjęcia - ale żeby wykorzystać potencjał aparatu trzeba wiedzieć co się chce zrobić i jak to można osiągnąć)
                                                  Tak, ale nie chcac zaglebiac sie w tajniki fotografii, i jej parametry, a chcac robic niezle zdjecia zdecydowanie lepiej, i latwiej, bedzie kupic kompakt.
                                                  Moja 4x4

Komentarz

Pracuję...