hotrain, łaski nie zrobili - w autach, które są jeszcze na gwarancji MUSZĄ wypłacić/wstawić nowe części.
Jaki aparat kompaktowy kupic?
Zwiń
X
-
Jaki aparat kompaktowy kupic?
witam
Prosze o rade,co wybrac:na poczatku myslalem o Canon PowerShot SX20 IS http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9417 a pozniej zobaczylem Olympus SP-800 UZ http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10328 i nie wiem co wybrac.Cena okolo 1300zl.Moze cos tanszego jak Canon PowerShot SX200 IS za okolo 900zl http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8500 Moze macie swoje typy?Obecnie pstrykam Canonem PowerShot A720 IS http://fotopolis.pl/index.php?n=6236Respect All,Fear No One!
-
-
http://www.ceneo.pl/Aparaty_cyfrowe;...P15-019949.htm - przejrzyj te co są w linku, osobiście korzystam z Canona od 3 lat i jestm z niego zadowolony brat ma Sobnego z tym ze nową lustrzanke i też jest zadowolony to 2 firmy które moge z czystym sumieniem polecić wstawiłęm do wyszukiwarki pewne wymagania minimalne. Przejrzyj cos powinieneś znaleźć dla siebie.
Pozdrawiam i powodzenia w poszukiwaniach
Komentarz
-
-
fan, Canon SX20 to bardzo dobry model, ale może uda Ci się znaleść w dobrej cenie SX1, podstawowa różnica to matryca CMOS 1/2,3" . Jest to już zupełnie inna technologia niż CCD. A poza tym obydwa aparaty mają świetne szkło Canona, stabilizacja no i silnik ultrasonic. Inne zalety to stereofoniczny mikrofon i filmy hd. Gorąca stopka, jakby lampa wbudowana Ci nie wystarczyła. Jedyną wadą może być waga. No i oczywiście polecam do niego jak najlepsze aku. Np. Energizery 2450 lup powyżej, bo te z mniejszą pojemnością robione są w chinach. Omijaj z daleka Sonego, Samsunga, Kodaka. Olympus może być ale jest o wiele słabszy od Canona. Możesz brać pod uwagę też Fuji Hs10.
Komentarz
-
-
Zerknij na Canony z serii IXUS (http://www.canon.pl/For_Home/Product...IXUS/index.asp) - dobre kompakty.
Komentarz
-
-
Moim skromnym zdaniem to najpierw bym się zastanowił do czego ten aparat ma służyć
moja ocena może być nie obiektywna gdyż od 10 lat jestem związany z firmą canon no ale:
osobiście gdybym kupował aparat kompaktowy to największą jego zaletą jest to że jest mały i wszędzie go mogę wsadzić i wszędzie zabrać
więc jeśli już bym się miał zdecydować na któryś z w/w kompaktów to jedyne co to poszedł bym do sklepu np MM i wziął do ręki taki egzemplarz i sprawdził jak się trzyma jak są umieszczone przyciski i pod tym kontem bym wybrał bo wszystkie te modele są zbliżone parametrami
co do jakości robienia zdjęć - widziałem zdjęcie np z SX1 z TZ10 i z mojego starego S1 z 2004 na papierze 10x15 różnice znikome - zdjęcie robione w dzień w bardzo dobrych warunkach oświetleniowych - ale jeśli warunki są kiepskie to się zaczynają schody i każdy kompakt jakoś sobie radzi lepiej gorzej
dlatego ja się zdecydowałem (gdyż nie lubię pół środków) na lustro i do tego lampa - teraz wiem że jak wyjmę w domu aparat to w każdych warunkach sobie poradzę
ale jak pojechałem w góry w kanadzie na narty do Jasper to wziąłem ze sobą poczciwą starą S1 bo było -30 jak słoneczko wyszło było ekstra zdjęcia super akumulatorki trochę nie wyrabiały na 3 kompletach pstryknąłem z 30-50 zdjęć - ale co mnie wkurzało to wielkość tej S1 nie dało się tego trzymać w kieszeni i ciągle jak chciałem zrobić zdjęcie to musiałem wyjmować z pod kurtki
osobiście jeśli jest zacięcie do robienia zdjęć polecam dołożyć trochę kasy i kupić lustro - jeśli zaś nie to jakiś mały kompakt - rok temu kumpel kupił alfe za 1054 zł w MM na jakieś promocji lampę teraz dokupił i zdjęcia wychodzą super
Komentarz
-
-
Lustro jest dobre dla tych co chcą robić trochę bardziej profi zdjęcia. Niedawno byłem w zakopanym tabuny ludzi co drugi z lustrem oczywiście tania alfa od sonego, połowa z nich z uniwersalnym obiektywem 18-250 oczywiście ze stabilizacją, i co i duża większość robi zdjęcia na A lub P. I teraz pytanie po co tym ludziom lustro skoro wykorzystują aparat jak kompakt tylko po to aby pochwalić się "jestem profesjonalistą i mam lustrzankę"?
Aparat sam zdjęcia nie zrobi potrzebny jest cynik ludzki.
Lustro jest dobre jak umiesz robić zdjęcia lub chcesz umieć, do pstrykania od takich zdjęć z wakacji kompakt idealny, mam w domu zdjęcia z
-kompakt kodak (stary, jedna s pierwszych cyfrówek)
-kompakt tz1 i tz3
-hybrydy fuji
-lustra canon 450
dając osobie która nie bawi się w manualne ustawienia na wszystkich z pominięciem pierwszego zdjęcia są prawie identyczne
Swojego czasu firmy walczyły między sobą która da więcej mega pixeli ale po co? Większość z nas i tak nie drukuje zdjęć 2mx3m tylko 10x15. Tak samo zoom cyfrowy - po co tyle jego jak to samo możesz na kompie zrobić a optycznego już nie zastąpisz.
A kompakt ma jeszcze tą zaletę że zawsze możesz go mieć ze sobą i przy sobie a lustro ze względów na rozmiar już nie koniecznie :/ Do tego nowe kompakty fuji możesz zabrać pod wodę, lustra już nie. A co do kosztów lustro + lampa + jasny obiektyw 28-50 + w miare dobry obiektyw 75-180 lub 75-250 + torba na to wszystko to kosztuje i to nie małe pieniądze, a kopic aby mieć najtańsze lustro+ obiektyw kitowy ciemny jak .... z mega ogniskowa 28-250 to nie ma sensu
Jaki aparat to wszystko zależy do czego będzie stosowany, aby miał ok 5mp i do zastosowań domowych jest OK.
A do TZ10 ma sporo fajnych funkcji może nie koniecznie bardzo potrzebnych ale np. odbiornik gps i na zdjęciach w exif'ie zapis gdzie była robiona fotka
Komentarz
-
-
I tutaj się zgodzę. Sama mam lustrzankę ( nie najwyższych lotów ale dla mnie ok ) i mały zwykły kompakt Canona. Jak potrzebuje aparatu prostego i małego, jak wiem że nie będzie mi się chciało bawić w ustawianie to zabieram poręczny kompakcik który mieści się do kieszeni. Z kolei jak potrzebuje dużego zoom'u to zabieram lustro i odpowiedni obiektyw. Podobnie jak mam czas i ochotę na "pobawienie się" ustawieniami manualnymi.Zamieszczone przez tomwawaLustro jest dobre dla tych co chcą robić trochę bardziej profi zdjęcia. Niedawno byłem w zakopanym tabuny ludzi co drugi z lustrem oczywiście tania alfa od sonego, połowa z nich z uniwersalnym obiektywem 18-250 oczywiście ze stabilizacją, i co i duża większość robi zdjęcia na A lub P. I teraz pytanie po co tym ludziom lustro skoro wykorzystują aparat jak kompakt tylko po to aby pochwalić się "jestem profesjonalistą i mam lustrzankę"?
Aparat sam zdjęcia nie zrobi potrzebny jest cynik ludzki.
Rezultat czasami wychodzi taki że kompaktem pstryknę lepsze zdjęcia jak lustrzanką.
Czasami nie warto iść za modą i stawać się "gadżeciażem", wydać kasę na coś czego się nie będzie wykorzystywać.AniaM
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz
-
-
Popieram Anię,
Mam podobną konfigurację i podobnie podchodzę do sprawy.
Jak potrzebuję artyzmu to biorę lustro i kombinuję, a jak wygody to kompakcika. I potwierdzam,że kompakcik pozwoli czasami zrobić lepsze zdjęcie od lustra bo jest bardziej tolerancyjny na głębię ostrości i ma większe algorytmy wyostrzania przez co zdjęcia są bardziej "żyleta". Lustro daje zdjęcia bardziej miękkie,
Temat rzeka ................
Mam lustro canona i kompakcik panasa z serii tz.
Komentarz
-
-
To i ja sie dopisze do posiadaczy zarowno lustrzanki, jak i kompaktu... Z tym, ze lustrzanka plus kilka szkiel to moj podstawowy sprzet, a kompakt tylko wtedy, kiedy juz naprawde nie mam jak zabrac ze soba lustrzanki.
Popieram, ze ktos kto nie umie robic zdjec, i nie ma do tego najmniejszego zaciecia, nawet 5 razy drozsza lustrzanka nie zrobi lepszego zdjecia, niz dobrym i automatycznym kompaktem.
Komentarz
-
-
mmmmm ile tu ludzi z pasją
A co do treści to zależy co potrafi autor i co che uzyskać. Bo jeżeli chce się nauczyć i robić profi zdjęcia jak najbardziej lustro ale do domu na wakacje to kompakt.
Ja dalej rękoma i nogami polecam serię TZ, duży zoom dużo programów tematycznych. niewielka obudowa i prosta obsługa.
Komentarz
-
-
Aparat ktorego szukam ma byc do wszystkiego :szeroki_usmiech ,czyli do zdjec na imprezac,w plenerze itd.Dlatego szukam jakiegos fajnego kompaktu(lustrzanka odpada bo za duzo i sie nie znam na robieniu zdjec) z duzym zoomem optycznym(po czasie dokupie tez statyw).Wczoraj poleconi mi Nikon Coolpix P100 http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10345 co o nim myslicie?Fajnie by bylo jakby aparacik krecil filmy HD,a ten ma niby nawet full HD.A moze cos takiego:Fujifilm FinePix HS10 http://www.fotomaniak.pl/16884/fujif...pakt-na-rynku/ .p.s.Kurcze mam wieksze trudnosci z wyborem aparatu niz z wyborem auta,bo przy aucie wybor byl prosty :szeroki_usmiech .Respect All,Fear No One!
Komentarz
-
-
no nie wmówicie mi że kompakty robią ostrzejsze zdjęcia czy też uzyskać piękne rozmycie tła - a o to chodzi w fotografii - tylko trzeba mieć odpowiedni sprzęt - nawet na kicie da się coś uzuskać
kolega sobie kupił sobie alfe za 1050zł - i ma lustro - dokupił sobie obiekty 700-200 i śmiga super zdjęcia, więc alfy bym tak nie przekreślał
społeczeństwo się bogaci dlatego tak dużo ludzi ma lustro - raz cena niska - dwa wyższe zarobki - może was kuję to że ludzie pstrykają lustrami - to tak jakbyśmy mówili że każdy jeździ oktawią i nie wszyscy nawet wiedzą jak wbić 5
moim zdaniem kompakt to takie coś że wkładasz w kieszeń i się nie przejmujesz - ile jest większa 450 canona od SX1
kolego jak się nie znasz na robieniu zdjęć - to po co Ci statyw czy też wypasiony kompakt? to może lepiej zostać przy aparacie w telefonie też zrobi wszędzie zdjęcie
a i filmik też nagra
jest dużo użytkowników którzy chcą tylko używać ale są też tacy którzy chcą wiedzieć jak coś się używa (różnice pomiędzy kompaktami a lustrem są tylko w rozwiązaniach technicznych - jedno i drugie robi zdjęcia - ale żeby wykorzystać potencjał aparatu trzeba wiedzieć co się chce zrobić i jak to można osiągnąć)
Komentarz
-
-
tomcy, "może was kuję to że ludzie pstrykają lustrami"
wcale mnie to nie rusza... niech sobie robią czym chcą.
Jeśli ktoś ma zaciecie fotograficzne i/lub ma zamiar się bawić z ustawieniami i obiektywami to jak najbardziej. Ale kupowanie lustra tylko po to " bo wygląda profi i znajomi tez mają" a zdjęcia i tak będzie trzaskał w automacie jest śmieszne
Komentarz
-
-
Z tego c mi się wydaje ( chociaż ostatnio nie śledzę uważnie rynku ) to Canon ma najłatwiej dostępne i chyba najtańsze zamienniki typu: akumulator, pilot zdalnego sterowania itp. Może warto zwrócić na to uwagę przy wyborze. No i to jaka karta pamięci jest używana przez producenta. Najłatwiejsza w obsłudze jest karta SD ( i chyba najtańsza ). Większość laptopów na czytnik kart właśnie SD. Np Olympus czy Sony używa swoich kart które w zakupie są droższe od odpowiednika pojemnościowego w wersji SD.AniaM
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz
-
-
np po to,zeby zdjecia dobre wychodzily i zebym nie musial wszystkiego recznie ustawiac jak w lustrzance. 8)Zamieszczone przez tomcykolego jak się nie znasz na robieniu zdjęć - to po co Ci statyw czy też wypasiony kompakt? to może lepiej zostać przy aparacie w telefonie też zrobi wszędzie zdjęcie
a i filmik też nagraRespect All,Fear No One!
Komentarz
-
-
Alez nikt tutaj nie mowi, ze kompakt ogolnie robi lepsze zdjecia niz lustrzanka, bo tak nie jest, tylko, ze ktos kto nie umie, i nie bedzie mial ochoty obslugiwac, co by nie mowic bardziej skomplikowanej lustrzanki, zrobi lepsze zdjecia automatycznym kompaktem, nie martwiac sie o zadne parametry i ustawienia.Zamieszczone przez tomcyno nie wmówicie mi że kompakty robią ostrzejsze zdjęcia czy też uzyskać piękne rozmycie tła - a o to chodzi w fotografii - tylko trzeba mieć odpowiedni sprzęt - nawet na kicie da się coś uzuskać
Dokupil obiektyw, no wlasnie.. Lustrzanka daje nam mozliwosci zmiany obiektywow w zaleznosci, chocby od tego co bedziemy focic.. Ale to tez nastepny koszt, z ktorym trzeba sie liczyc. Kupujac lustrzanke oczywistym jest to, ze dla 90procent uzytkownikow obiektyw kitowy przesadnie ich koniec koncow satysfakcjonowac jakoscia/plastyka/swiatlem i przyjdzie pora na kolejne szkla do swojej kolekcji.Zamieszczone przez tomcykolega sobie kupił sobie alfe za 1050zł - i ma lustro - dokupił sobie obiekty 700-200 i śmiga super zdjęcia, więc alfy bym tak nie przekreślał
Od zawsze wiadomo, ze nie sama lustrzanka, a szkla podpiete do niej sa decydujace w kwestii 'jakosci' zdjec.
Wolny kraj. Niech ludzie sobie kupuja lustrzanki, jak tylko ich stac.. Nie widze najmniejszego problemu.Zamieszczone przez tomcyspołeczeństwo się bogaci dlatego tak dużo ludzi ma lustro - raz cena niska - dwa wyższe zarobki - może was kuję to że ludzie pstrykają lustrami - to tak jakbyśmy mówili że każdy jeździ oktawią i nie wszyscy nawet wiedzą jak wbić 5
Choc czasem zastanawiam sie po co ludzie kupuja sprzet za 3/4 a nawet i wiecej tysiecy zl po to, zeby wykorzystac jego mozliwosci w moze 5%, wlaczyc tryb zielony (auto) i robic zdjecia.
Nie przesadzajmy z tymi aparatami w telefonie.Zamieszczone przez tomcykolego jak się nie znasz na robieniu zdjęć - to po co Ci statyw czy też wypasiony kompakt? to może lepiej zostać przy aparacie w telefonie też zrobi wszędzie zdjęcie
a i filmik też nagra
A statyw? Wierz mi, ze nawet kompaktem na statywie mozna zrobic b. ladne zdjecia nocne.
Tak, ale nie chcac zaglebiac sie w tajniki fotografii, i jej parametry, a chcac robic niezle zdjecia zdecydowanie lepiej, i latwiej, bedzie kupic kompakt.Zamieszczone przez tomcyjest dużo użytkowników którzy chcą tylko używać ale są też tacy którzy chcą wiedzieć jak coś się używa (różnice pomiędzy kompaktami a lustrem są tylko w rozwiązaniach technicznych - jedno i drugie robi zdjęcia - ale żeby wykorzystać potencjał aparatu trzeba wiedzieć co się chce zrobić i jak to można osiągnąć)
Komentarz
-

Komentarz