twoja strata
[?] Raty ubezpieczenia samochodu
Zwiń
X
-
[?] Raty ubezpieczenia samochodu
Yo
Słuchajcie mam pytanie do fachowców w dziedzinie ubezpieczenia samochodu.
Mianowicie : mam ubezpieczone auto w PZM'ocie i niedługo kończy mi się pierwsza rata
(ubezpieczenie na dwie raty)
Samochód chce sprzedać niestety nie znalazł się jeszcze kupiec a bez sensu (moim zdaniem) jest teraz wydawać około 600 zł na ubezpieczenie samochodu, który i tak albo sprzedam w tym miesiącu albo zezłomuje.
Stąd moje pytanie : czy jeśli rata się skończy a ubezpieczenie nie zostanie opłacone ubezpieczalnia się do mnie przyczepi albo jakiś inny urząd?
Czy może być tak, że jeśli znajdzie się kupiec ja zapłace później wyrównanie za kilka dni ubezpieczenia czy będę musiał zapłacić całą rate? (przy zerwaniu umowy z ubezpieczalnią)
Dodam, że auto stoi, nie porusza się po publicznych drogach.
Z góry dziękuje za odpowiedź.Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
-
-
beda Cie scigac. a co za to grozi to google podpowie.
Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej (OC) jest obowiązkowe dla wszystkich właścicieli pojazdów mechanicznych. Polisa OC ma na celu zapewnienie wypłaty odszkodowania osobom pokrzywdzonym przez ubezpieczonego. Towarzystwo ubezpieczeniowe może jednak dochodzić od sprawcy wypadku zwrotu odszkodowania wypłaconego w ramach OC, jeśli ten: był nietrzeźwy, uciekł z miejsca zdarzenia lub nie miał uprawnień do prowadzenia pojazdu.
Obecnie dzięki ofercie ubezpieczeń komunikacyjnych przez Internet koszt ubezpieczenia OC jest tak niewielki, że nie warto narażać sie na kary za brak OC. A kary te są bardzo dotkliwe.
Kary za brak ważnego ubezpieczenia OC:
* samochody osobowe: 500euro
* samochody ciężarowe lub autobusy: 800euro
* pozostałe pojazdy: 100euro
Kary dla posiadaczy pojazdów mechanicznych są zależne także od okresu pozostawania bez ubezpieczenia:
* do 3 dni: 20% opłaty określonej powyżej
* do 14 dni: 50% opłaty określonej powyżej
* powyżej 14dni: 100% opłaty określonej powyżej
Konsekwencje finansowe są znacznie poważniejsze, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym albo rolnik prowadzący gospodarstwo rolne spowodował szkodę innym osobom, a Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny wypłacił poszkodowanym należne odszkodowanie. Kwota wypłaconego przez Fundusz odszkodowania podlega bowiem zwrotowi.
Do kontrolowania kierowców pod kątem opłacenia składki OC uprawnione są takie instytucje jak: Policja, organy celne, Straż Graniczna, Inspekcja Transportu Drogowego, wydziały komunikacji oraz Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny. Każdy kierowca ma obowiązek zabierania ze sobą dokumentu potwierdzającego opłacenie OC. Za brak tego dokumentu grozi mandat i odholowanie pojazdu, na koszt właściciela auta, na policyjny parking depozytowy.
Komentarz
-
-
ku!@#$%@#%
czyli tak czy siak będę musiał zapłacić całą sumę ubezpieczenia?
Kurde ale i tak nie ma napisane co w związku z tym, że jeśli masz opłaconą jedną rate a drugą nie. Co za to grozi. W sumie ubezpieczenie przecież jest, pozostaje tylko kwestia uregulowania raty, która nie została opłacona.
Kiedyś znajomy jeździł tak przez jakieś 4 miesiące nie płacą drugiej raty i z tego co pamiętam nic mu nie zrobili.
Niestety nie mam już z nim kontaktu i nie moge się dowiedzieć jak to później zostało załatwione.Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
oolsztyniak, przeciez jak sprzedasz juz auto to mozez ubiegac sie o zwrot kasy z OC (ktorego nie wykorzystasz).
Tak wiec wplacisz druga rate, sprzedajesz auto, oni robia rekalkulacje i zwracaja czesc wplaconej drugiej raty.VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
oolsztyniak, Zawarles umowe na ROK, a to ze placisz w ratach to zupelnie inna kwestia. Placic to nie musisz wcale, po jakims czasie przyjdzie wezwanie do zaplaty od kruka albo innej windykacji :twisted:
Mozesz albo odebrac od kogos skladke OC czyli doliczyc do ceny auta, alb ugadaj sie z tamtym, ze ten pojdzie ja wypowiedziec bo zawsze swoja nowa i wtedy odzyskasz pewna czesc poniesionych kosztow.
Komentarz
-
Komentarz