Rozliczenie VAT przy naprawie bezgotówkowej z AC

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Matti
    Classic
    • 2010
    • 12

Zamieszczone przez _tm_
    Zamieszczone przez radekgw
    Zapomnialbym, dzisiaj mierzylem znow czas g-techem, ostatnio bylo 8,08 a dzisiaj 7,33 :shock: Spowodowane glownie jest tym ze zaczalem DUZO szybciej zapinac 2, no i tym ze wtrysk juz wyregulowany, i temp. powietrza byla tylko 3 stopnie. Zreszta czas juz zalozyc fmica bo w cieple dni czuje jego brak :roll:
    15x KM i 7,3 do setki - :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech :jaja
    tm pisalem wczesniej ze nie chodzi o sam czas ale roznice z poprzednim pomiarem, i mysle ze jak przy tych 3 stopniach podjechalem bym na hamownie to wyskoczylo by ponad 165, gdyz przy 20 mialem 159 i 375 nm
  • sgasiorowski
    Drive
    • 2009
    • 49

Witam

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą. Samochód z kratką wziąłem w leasing (pełne odliczenie VAT). Podczas likwidacji szkody z AC zapłaciłem podatek VAT od faktur wystawionych przez ASO, ubezpieczalnia zaś pokryła kwotę netto z AC.

Mam jednak dylemat jak powinienem ten koszt rozliczyć. Pan w ASO który prowadził moją sprawę powiedział że tą kwotę VAT którą zapłaciłem z własnej kieszeni powinienem rozbić na netto i brutto a następnie odpowiednio zaksięgować. Jednak mam wątpliwości. Bo skoro jestem ptzw. Vatowcem to, czyż nie powinno być tak, że skoro posiadam oryginały faktur wystawione na moją firmę, to powinienem całą tą kwotę VAT normalnie odliczyć od podatku VAT należnego ?

Za pomoc byłbym wdzięczny

--

Od razu odpowiadam, ponieważ wyjaśniłem sprawę w Urzędzie Skarbowym. Odpowiedź jest taka, że mogę cały VAT odliczyć od podatku VAT należnego. Więc de facto wychodzę na zero.

Pozdrawiam
    Sławek

Komentarz

• Yarek
      Elegance
      • 2005
      • 992

Zamieszczone przez sgasiorowski
      Odpowiedź jest taka, że mogę cały VAT odliczyć od podatku VAT należnego.
      I ja tak właśnie robię
      . pzdr Jarek
      aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• S3 CHRIS
        Elegance
        • 2006
        • 979
        • Octavia I (1U2)
        • AUQ 1.8 20VT 180 KM
        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Yarek
        Odpowiedź jest taka, że mogę cały VAT odliczyć od podatku VAT należnego.
        I ja tak właśnie robię
        dokładnie tak jest
        ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• arci9
          RS
          • 2004
          • 2007

hehe,ja tez tak zrobiłem
          Tyle, że udało mi się z ubezpieczalnią wywalczyć trochę vatu.
          Ponieważ auto była zakwalifikowane jako szkoda całkowita, PZU argumentowało , że nie należy mi się vat bo sobie go odliczyłem przy zakupie.A ja argumentowałem, że przy szkodzie całkowitej muszę część vatu oddać (proporcjonalnie do okresu, który nie minie , ze względu na szkodę całkowitą-powinno minąc 5 lat).
          Auto oczywiscie naprawiłem na nowych częściach a część vat też się przydał :diabelski_usmiech

Komentarz

• Leniwiec
            Rider
            • 2009
            • 624
            • Octavia IV (NX3)
            • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Od razu odpowiadam, ponieważ wyjaśniłem sprawę w Urzędzie Skarbowym. Odpowiedź jest taka, że mogę cały VAT odliczyć od podatku VAT należnego. Więc de facto wychodzę na zero.
            Ja ostatnio też trochę z księgową gadałem u siebie, bo mam niezakończoną szkodę w Warcie (na pohybel skur...) i dla prawidłowości oprócz Vatu, całą naprawe i odszkodowanie też powinno się zaksięgować.
            Z tego co powiedziała, to kwota netto faktury jest kosztem a odszkodowanie przychodem. W finale wychodzi na zero, ale dla porządku tak powinno być w papierach.
            Pozdro

Komentarz

• sgasiorowski
              Drive
              • 2009
              • 49

Witam

Więc jeśli dobrze rozumiem, to kwoty netto z faktur powinienem zaksięgować jako przychód i od tak zwiększonego przychodu zapłacić zapłacić podatek dochodowy tak ?

--
              Pozdrawiam
              Sławek

Komentarz

• arci9
                RS
                • 2004
                • 2007

sgasiorowski, tak jest

Komentarz

• sgasiorowski
                  Drive
                  • 2009
                  • 49

Ale faktury jako koszt też księguję więc wychodzę na zero tak ?

--
                  Pozdrawiam
                  Sławek

Komentarz

Pracuję...