Zamieszczone przez _tm_
Rozliczenie VAT przy naprawie bezgotówkowej z AC
Zwiń
X
-
Rozliczenie VAT przy naprawie bezgotówkowej z AC
Witam
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą. Samochód z kratką wziąłem w leasing (pełne odliczenie VAT). Podczas likwidacji szkody z AC zapłaciłem podatek VAT od faktur wystawionych przez ASO, ubezpieczalnia zaś pokryła kwotę netto z AC.
Mam jednak dylemat jak powinienem ten koszt rozliczyć. Pan w ASO który prowadził moją sprawę powiedział że tą kwotę VAT którą zapłaciłem z własnej kieszeni powinienem rozbić na netto i brutto a następnie odpowiednio zaksięgować. Jednak mam wątpliwości. Bo skoro jestem ptzw. Vatowcem to, czyż nie powinno być tak, że skoro posiadam oryginały faktur wystawione na moją firmę, to powinienem całą tą kwotę VAT normalnie odliczyć od podatku VAT należnego ?
Za pomoc byłbym wdzięczny
--
Od razu odpowiadam, ponieważ wyjaśniłem sprawę w Urzędzie Skarbowym. Odpowiedź jest taka, że mogę cały VAT odliczyć od podatku VAT należnego. Więc de facto wychodzę na zero.
Pozdrawiam
Sławek
-
-
hehe,ja tez tak zrobiłem
Tyle, że udało mi się z ubezpieczalnią wywalczyć trochę vatu.
Ponieważ auto była zakwalifikowane jako szkoda całkowita, PZU argumentowało , że nie należy mi się vat bo sobie go odliczyłem przy zakupie.A ja argumentowałem, że przy szkodzie całkowitej muszę część vatu oddać (proporcjonalnie do okresu, który nie minie , ze względu na szkodę całkowitą-powinno minąc 5 lat).
Auto oczywiscie naprawiłem na nowych częściach a część vat też się przydał :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sgasiorowskiOd razu odpowiadam, ponieważ wyjaśniłem sprawę w Urzędzie Skarbowym. Odpowiedź jest taka, że mogę cały VAT odliczyć od podatku VAT należnego. Więc de facto wychodzę na zero.
Z tego co powiedziała, to kwota netto faktury jest kosztem a odszkodowanie przychodem. W finale wychodzi na zero, ale dla porządku tak powinno być w papierach.Pozdro
Komentarz
-
Komentarz