spot bedzie we wtorek pewnie, no moze ktorys z kolegow wezmie kabelek. wlepe tez se załatwi jak nie masz.
Problem z laptopem lenovo
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez filipTmasz podłączony jakiś dysk flash?
http://support.microsoft.com/kb/934540
Komentarz
-
-
ja bym spróbował uruchomić windows normalnie
jeśli nie ruszy i znowu wróci do etapu reperowania systemu - chyba najlepszą opcją będzie (niestety) reinstalacja systemu.
Wersje instalacyjną (przy założeniu że kupowałeś lapka z systemem) powinieneś mieć albo na osobnej partycji, albo dołączoną na płycie
Komentarz
-
-
to nie chcę "krakać" ale chyba się szykuje reinstalacja
z tych (kilkunastu) różnych przypadków kiedy miałem do czynienia z podobnymi rzeczami wynika iż nawet jeśli w końcu uda się "podnieść" system to i tak się za chwilę znowu wysypuje.
Pytanie jak z danymi. Jeśli masz partycje - to wtedy nie powinno być problemu z ich zachowaniem (przynajmniej z tymi, które nie są na partycji systemowej). Jeśli nie - bez wymontowania dysku i podłączeniu drugiego do lapka może być kiepsko.
Co możesz spróbować zrobić to poszukać na torrentach wersji mobilnych windowsa xp - do zainstalowania na pendrive-ie. Wtedy możesz wystartować z takiego systemu (z pendriva) i powinieneś uzyskać dostęp do dysku.
Dla spokojnego sumienia możesz jeszcze zobaczyć kilka razy z opcją naprawy systemu - ale ja jestem dość sceptyczny co do podobnych narzędzi (u mnie ostatnio na lapku HP nie zadziałało ) . Może jednak w Twoim wypadku zadziała :?:
Komentarz
-
-
piotrek_os, w najlepszym wypadku wysrała Ci się Vista, a w najgorszym bardziej prawdopodobnym wypadku masz dysk do wymiany.
Moja sugestia jest następująca:
1.Po załączeniu laptopa przytrzymaj klawisz F8 -> powinno pojawić się menu wyboru
2.Wybierz tryb awaryjny -> jeśli się nie podniesie to spróbuj raz jeszcze, ale tym razem wybierz tryb awaryjny ze ścieżką poleceń
3. Zrób kopie wszystkich ważnych dla Ciebie danych :!:
4. Jeśli system wstanie w "normalnym" trybie awaryjnym to uruchom program chkdsk / HDD Tach / HDD Tune -> tym sposobem dowiesz się czy dysk w lapku jest sprawny
5. Jeśli dysk okaże się sprawny, to czeka Cię instalacja systemu od nowa, jeśli nie to niestety, ale czeka Cie kupno nowego dysku.
Jeśli wybrałbyś się na spota do Tychów z laptopem, to mógłbym Cie go spróbować reanimować. :wink:
EDIT:
Z ostatnich zrzutów ekranu wynika, że Vista nie może wstać z powodu "znacznych" zmian sprzętowych.
Co robiłeś (instalowałeś/ściągałeś/wymieniałeś) w lapku nim Ci się Vista wysrała?
I jeszcze jedno, przed robieniem czegokolwiek uruchom narzędzie do diagnostyki pamięci RAM.Pozdrawiam,
Grzesiek
Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB
Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Deow najgorszym bardziej prawdopodobnym wypadku masz dysk do wymiany.
Jezeli jest jeszcze na gwarancji, to zrzuc jezeli mozesz dane i go oddaj. Jezeli, nie to proponuje zakup nowego dysku. Przerzucenie 1 do 1 Ghostem i podmiana na nowy."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
jeśli chcesz dokładniejszej diagnozy odczytaj parametry smart twardziela i podaj tutaj
mozna użyc byle czego, np. tego: http://www.cdrinfo.pl/download/8840192932
generalnie jesli parametry C4, C5, C6 (raw values) są niezerowe to rzeczywiscie twardy do wymiany
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez meeshajeśli chcesz dokładniejszej diagnozy odczytaj parametry smart twardziela i podaj tutaj
mozna użyc byle czego, np. tego: http://www.cdrinfo.pl/download/8840192932
generalnie jesli parametry C4, C5, C6 (raw values) są niezerowe to rzeczywiscie twardy do wymiany
Komentarz
-
-
wtedy na innym kompie wypalic iso z mhdd: http://hddrecovery.pl/programy/MHDD.html
odczyt smart - F8
Komentarz
-
-
Panowie! Znów mam problem z 2 laptopem Lenowo N200 - brakło mu najprawdopodobniej baterii, bo go nie wyłaczyłem i za pierona mi nie chce odpalic.
[ Dodano: Sro 05 Sty, 11 01:27 ]
Zamieszczone przez Deopiotrek_os, w najlepszym wypadku wysrała Ci się Vista, a w najgorszym bardziej prawdopodobnym wypadku masz dysk do wymiany.
Moja sugestia jest następująca:
1.Po załączeniu laptopa przytrzymaj klawisz F8 -> powinno pojawić się menu wyboru
2.Wybierz tryb awaryjny -> jeśli się nie podniesie to spróbuj raz jeszcze, ale tym razem wybierz tryb awaryjny ze ścieżką poleceń
3. Zrób kopie wszystkich ważnych dla Ciebie danych :!:
4. Jeśli system wstanie w "normalnym" trybie awaryjnym to uruchom program chkdsk / HDD Tach / HDD Tune -> tym sposobem dowiesz się czy dysk w lapku jest sprawny
5. Jeśli dysk okaże się sprawny, to czeka Cię instalacja systemu od nowa, jeśli nie to niestety, ale czeka Cie kupno nowego dysku.
Jeśli wybrałbyś się na spota do Tychów z laptopem, to mógłbym Cie go spróbować reanimować. :wink:
EDIT:
Z ostatnich zrzutów ekranu wynika, że Vista nie może wstać z powodu "znacznych" zmian sprzętowych.
Co robiłeś (instalowałeś/ściągałeś/wymieniałeś) w lapku nim Ci się Vista wysrała?
I jeszcze jedno, przed robieniem czegokolwiek uruchom narzędzie do diagnostyki pamięci RAM.
[ Dodano: Sro 05 Sty, 11 01:48 ]
Po nacisniecu "kluczyka" pokazło sie cos takiego....z racji, ze sie nie da całego obrazu wkleic zrobiłem kilka fotek
Komentarz
-
Komentarz