spece od budownictwa i C.O wypowiedzcie sie ...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal1980red
    Classic
    • 2010
    • 33

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wAZFbsmcB-o[/youtube]

Tak też jeździ się w Moskwie
    1.9tdi 110km Elegance
  • dylan80
    Rider
    • 2009
    • 625

witom...

pytanie mam to ludzi zajmujących sie budowlanką, bądź projektowaniem... chodzi mi o to , jakie grzejniki mam mieć zamontowane w mieszkaniu, , jakiej mocy albo ile żeberek na metr kwadrat czy metr sześcian..... w guglach znalazłem same śmiecie, bo jedne informacje wykluczają drugie, ktoś polecał program ocz auditor, ale po 10 minutach próbowania ugryźć jak sie je ten program zrezygnowałem , bo mam go dość
    ...
    jedni mówią, ze niby 100w/m2, inni , że żeberko na metr, rózne są opinie...
    powiem tak :
    leje mi jeden kaloryfer w pokoju ... pokój narożny czyli dwie ściany zewnętrzne 4m x 4m wysokość 2,5 metra, dodatkowo jest to mieszkanie na parterze a od zola (podłogi ) ciągnie jak nie wiem.... mam zamiar walczyć ze spółdzielnią o nowe hajcongi, ale moja spółdzielnia uchodzi za złodzieji i wiem, ze bedą mi chcieli wpieprzyć nie więcej niż 10-12 żeberek na taki pokój....

pytanie do speców : ile wat bądź żeberek należy sie na pomieszczenie narożne o takich wymiarach, żebym wiedział, o ile żeber bądź wat mam sie kłócić....
    dodam , ze jestem ciepłolubny i wole jak mi cieplej niż za zimno....

Komentarz

• b707
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1272

To zalezy jaka jest temperatura czynnika grzewczego. Tak licząc na szybko to 10-12 żeberek było by aż nadto
      Ewentualnie płytwy Purmo C11 H=600 i długość 900-1000... Albo mniejszy lecz dwu płytowy.
      Ale dużo zależy od tego z czego ściany są w budynku, jakie wielkości otwory, jaka temp czynnika.

Auditor OCZ zły nie jest Aczkolwiek trzeba troche poćwiczyc

Niech kolega napisze jakie ściany zewnętrzne... czy ocieplone... jak są otwory okienne to też ile i jak duże. Strop to przyjme jakiś i policze w Arcadii termo.

Bo tak wstępnie to wszyło mi zapotrzeboewnie około 700W.

pzdr
      Adam

Komentarz

• pic2ek
        Rider
        • 2007
        • 624

to ja wtrace swoje 2 grosze.
        daj sobie spokój z żeberkowymi grzejnikami tylko bierz płytowe i koniec. Za duzo by pisac czemu płytowe a nie żeberkowe.
        Kolega b707 zapomniał chyba "1" dopisac z przodu, bo na taki pokój 700 w grzejnik to stanowczo za mało.
        Mi wyszła moc 1600 W i to z górką jest, tym bardziej, ze jak napisales pokój narożny i pixdzi, a sam lubisz ciepło. Baaaa, tą moc jak pokój naroźny spróbuj rozbić na 2 grzejniki po 800 W lub jeszcze sobie troche mocowo dodaj to juz bedziesz miał git
        Zeberko na m2 - żeberka to mają moc od 120 do 180 W, ale jak juz wspomniałem daj sobie spokój z zeberkami i bierz stalowy.
        I zaden C11, tylko 22.
        zreszta poszukaj w goglach cennik purmo i szukaj grzejników o mocy 1600 W zeby ci pasowały do pokoju, ale zwróc uwage na temp zasilania - bierz tą mniejszą

Komentarz

• jelinskiartur
          Rider
          S_OCP Member
          • 2008
          • 296
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez dylan80
          pokój narożny czyli dwie ściany zewnętrzne 4m x 4m wysokość 2,5 metra, dodatkowo jest to mieszkanie na parterze a od zola (podłogi ) ciągnie jak nie wiem....
          Zamieszczone przez dylan80
          dodam , ze jestem ciepłolubny i wole jak mi cieplej niż za zimno....
          ...jak dla mnie 1600 W to minimum przy tych parametrach :lol: ,a te żeberka to żeliwo czy alu ?
          Bóg stworzył kobietę-piwo to wynagrodzenie za tą pomyłkę.
          Skoda Octavia Combi 2001 AGR
          Skoda Superb 2004 AWX
          Skoda Octavia Combi RS 2010 CCZA

Komentarz

• b707
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1272

Pardon ops: program wywalił mi strop nad piwnicą z obliczeć stąd te 900W... a tak to straty ~1750kWh.
            Adam

Komentarz

• tomikt
              Rider
              • 2007
              • 391

instalatorzy wszystkich województw łączmy się

dylan80,
              jak potrzebujesz pomocy w realu to polecam się - z Katowic jestem

[email protected]
              ech...
              TomikT

Komentarz

• b707
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1272

Ja tam budwlańcem jestem:P Ale instalaje sanitarne i ich obliczenia miałem
                Adam

Komentarz

• dylan80
                  Rider
                  • 2009
                  • 625

no dzięki chłopacy...... jak już sie uporam ze wszystkim, to zaczynam walke o nowe grzejniki ze spółdzielnią...... zobaczymy, czy przynajmniej na część kosztów sie zgodzą....

Komentarz

Pracuję...