pytanie mam to ludzi zajmujących sie budowlanką, bądź projektowaniem... chodzi mi o to , jakie grzejniki mam mieć zamontowane w mieszkaniu, , jakiej mocy albo ile żeberek na metr kwadrat czy metr sześcian..... w guglach znalazłem same śmiecie, bo jedne informacje wykluczają drugie, ktoś polecał program ocz auditor, ale po 10 minutach próbowania ugryźć jak sie je ten program zrezygnowałem , bo mam go dość
...
jedni mówią, ze niby 100w/m2, inni , że żeberko na metr, rózne są opinie...
powiem tak :
leje mi jeden kaloryfer w pokoju ... pokój narożny czyli dwie ściany zewnętrzne 4m x 4m wysokość 2,5 metra, dodatkowo jest to mieszkanie na parterze a od zola (podłogi ) ciągnie jak nie wiem.... mam zamiar walczyć ze spółdzielnią o nowe hajcongi, ale moja spółdzielnia uchodzi za złodzieji i wiem, ze bedą mi chcieli wpieprzyć nie więcej niż 10-12 żeberek na taki pokój....
pytanie do speców : ile wat bądź żeberek należy sie na pomieszczenie narożne o takich wymiarach, żebym wiedział, o ile żeber bądź wat mam sie kłócić....
dodam , ze jestem ciepłolubny i wole jak mi cieplej niż za zimno....
To zalezy jaka jest temperatura czynnika grzewczego. Tak licząc na szybko to 10-12 żeberek było by aż nadto
Ewentualnie płytwy Purmo C11 H=600 i długość 900-1000... Albo mniejszy lecz dwu płytowy.
Ale dużo zależy od tego z czego ściany są w budynku, jakie wielkości otwory, jaka temp czynnika.
Auditor OCZ zły nie jest Aczkolwiek trzeba troche poćwiczyc
Niech kolega napisze jakie ściany zewnętrzne... czy ocieplone... jak są otwory okienne to też ile i jak duże. Strop to przyjme jakiś i policze w Arcadii termo.
Bo tak wstępnie to wszyło mi zapotrzeboewnie około 700W.
to ja wtrace swoje 2 grosze.
daj sobie spokój z żeberkowymi grzejnikami tylko bierz płytowe i koniec. Za duzo by pisac czemu płytowe a nie żeberkowe.
Kolega b707 zapomniał chyba "1" dopisac z przodu, bo na taki pokój 700 w grzejnik to stanowczo za mało.
Mi wyszła moc 1600 W i to z górką jest, tym bardziej, ze jak napisales pokój narożny i pixdzi, a sam lubisz ciepło. Baaaa, tą moc jak pokój naroźny spróbuj rozbić na 2 grzejniki po 800 W lub jeszcze sobie troche mocowo dodaj to juz bedziesz miał git
Zeberko na m2 - żeberka to mają moc od 120 do 180 W, ale jak juz wspomniałem daj sobie spokój z zeberkami i bierz stalowy.
I zaden C11, tylko 22.
zreszta poszukaj w goglach cennik purmo i szukaj grzejników o mocy 1600 W zeby ci pasowały do pokoju, ale zwróc uwage na temp zasilania - bierz tą mniejszą
pokój narożny czyli dwie ściany zewnętrzne 4m x 4m wysokość 2,5 metra, dodatkowo jest to mieszkanie na parterze a od zola (podłogi ) ciągnie jak nie wiem....
Zamieszczone przez dylan80
dodam , ze jestem ciepłolubny i wole jak mi cieplej niż za zimno....
...jak dla mnie 1600 W to minimum przy tych parametrach :lol: ,a te żeberka to żeliwo czy alu ?
Bóg stworzył kobietę-piwo to wynagrodzenie za tą pomyłkę.
Skoda Octavia Combi 2001 AGR
Skoda Superb 2004 AWX
Skoda Octavia Combi RS 2010 CCZA
no dzięki chłopacy...... jak już sie uporam ze wszystkim, to zaczynam walke o nowe grzejniki ze spółdzielnią...... zobaczymy, czy przynajmniej na część kosztów sie zgodzą....
Komentarz