Zamieszczone przez Nexus6
Akcja protestacyjna - Ceny Paliw
Zwiń
X
-
Akcja protestacyjna - Ceny Paliw
Słuchajcie, dziś dostałem takiego meila:
Do wszystkich kierowców. Bardzo dobry pomysł.
Przeczytaj do końca!
Ceny paliwa poszybowały w górę. Jeszcze trochę i zobaczymy 5 PLN za litr, a potem może i więcej. Poniższa propozycja ma znacznie więcej sensu niż kampanie typu "nie kupuj paliwa w danym dniu", które przeprowadzane kilka miesięcy temu. Producenci paliw śmiali się jedynie, bo wiedzieli, że nie będziemy kontynuować akcji krzywdząc samych siebie rezygnując całkowicie
z zakupu paliwa. Było to bardziej niekorzystne dla nas niż problem dla nich. Ale myśląc o tamtym pomyśle powstała idea, która może przynieść rzeczywiste korzyści. Przeczytaj proszę i przyłącz się!
Firmy paliwowe i państwa OPEC ciągle uważają, że koszt litra paliwa jest niski. Musimy wiec podjąć radykalne kroki, aby nauczyć ich, że to kupujący kontrolują rynek, a nie sprzedający. Przy cenach paliw rosnących każdego dnia my konsumenci musimy podjąć akcję. Jedynym sposobem abyśmy zobaczyli, że ceny paliwa idą w dół jest trafienie kogoś w portfel poprzez nie kupowanie jego paliwa. I możemy zrobić to BEZ narażania się na niewygody.
Oto pomysł:
Do końca bieżącego roku NIE KUPUJMY ŻADNYCH PALIW a najlepiej niczego od dwóch największych firm paliwowych: BP i STATOIL. Jeśli nie będą sprzedawali paliwa, będą zmuszeni do obniżenia ceny, jeśli obniżą ceny, inne firmy będą zmuszone do uczynienia tego samego. Ale aby osiągnąć efekt musimy pozbawić te dwie firmy milionów klientów. Wbrew pozorom jest to całkiem łatwe do osiągnięcia. Czytaj dalej a dowiesz się jak dotrzemy do milionów.
Wysyłam tę wiadomość do 30 osób. Jeśli każda z nich wyśle ją do kolejnych dziesięciu (30 x 10 = 300) i każda następna do kolejnych 10 i tak dalej to już w szóstej kolejce wiadomość ta dotrze do 3 milionów ludzi. Jeśli każda z nich wyśle do kolejnych 10... Wszystko, co należy zrobić to wysłać tę wiadomość do 10 znajomych osób i nie kupować paliwa na stacjach BP i STATOIL.
To jest ogólnoświatowa akcja. Ile to potrwa? Jeśli każdy, kto otrzyma tę wiadomość prześle ją do 10 znajomych dotrzemy do 300 milionów konsumentów w ciągu 8 dni!
Założę się, że nie sądziłeś, że masz taki potencjał, prawda?
W grupie siła i nawet najgrubsza gałąź złamie się, jeśli spadnie na nią wystarczająco duża ilość niezmiernie lekkich płatków śniegu.
Jeśli uważasz, że ta akcja ma sens prześlij dalej tę wiadomość.
WYTRZYMAJMY DO MOMENTU AŻ CENY PALIWA WRÓCĄ DO NORMALNEGO POZIOMU (ok. 3,5 PLN /litr).
Razem możemy to zrobić. Prześlij tę wiadomość nie kupuj paliwa na BP i STATOIL. Kupuj na wszystkich innych tylko nie na tych dwóch.
Troszkę mi to zajeżdża działaniami przeciwko tym dwóm koncernom ale może ma to jakiś sens?
Co o tym myślicie?
-
-
Od razu wieszczę, że protest niczego nie przyniesie.
BP dostaje po doopie przez wyciek ropy z platformy na Morzu Karaibskim, USA obłożą ich olbrzymimi karami, a przynajmniej kosztami niwelacji skażenia, więc koncern będzie musiał (tak, musiał, ze względu chociażby na akcjonariuszy spodziewających się corocznych zysków) podnieść ceny na całym świecie. A już na pewno w takich krajach jak Polska, bo my łykniemy każdą podwyżkę i nie piśniemy słowem :?Morgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
Komentarz
-
-
jestem za tylko moj tata tankuje zawsze na bp bo zbiera punkty (dostaje sie je tez w realu, allegro itp).
Ale z nim pogadam.Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
!!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!
UNIDEN USER
Komentarz
-
-
to ja tak protestuje od ponad roku, tylko raz kupiłem paliwo na BP, ale wtedy o dziwo jego cena była niższa od cen na stacjach na których zazwyczaj kupuje.
U nas ponad połowa ceny paliwa to haracze ściągane przez państwo, więc to nie koncerny i właściciele stacji windują jego ceny, było to już poruszane w jakimś wątku
Komentarz
-
-
Info dla osób, które jednak wymagają "podłożenia talerza pod nos i karmienia", bo nie potrafią liczyć :-)
ceny paliw na stacjach benzynowych nie bez przyczyny są tak różne. I osobiście uważam, że te bezobsługowe spokojnie jeszcze kilkadziesiąt groszy mogą zejść.Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
W mojej okolicy nie ma samoobsługowej neste, taniego oszołoma czy tesko... tak czy siak uczestniczę w 3 czy już może 4 programach lojalnościowych. Wiem, ze i tak gówno z tego i tak, to może kiedyś w nieokreślonej przyszłości uzbieram na kubek plastikowy z logo np BP czy innego Orlenu.
A tak nawiasem, to dlaczego akurat BP i STATOIL ? Komuś podpadli? Nie zapłacili jakiejś łapówki? Jak zwykle jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase.
Ze statystyk w autocentrum wynika że najwięcej ludzi tankuje na orlenie potem bp potem shell więc raczej należało by paliw orlenu i bp nie kupować aby obniżyli ceny w Polsce.
Tak mi się przynajmniej wydaje.
Pozdrowienia
AndrzejSprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
---
A to moja skodzinka:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014
Komentarz
-
-
Ja staram się tankowac na bezobsługówkach, kiedyś przedałem samochód gościowi co pracuje dla Neste. Powiedział mi że wszystkie koncerny na śląsku tankują cysterny na wielkie rozlewni w chyba Radzionkowie (tu dokładnie nie pamiętam), bynajmniej różnią się komponentami które później są dolewane do paliw. Więc baza paliwowa jest jednakowa dla wszystkich, a że na bezobsługówkach jest tanie to tylko dlatego że mają mniejsze koszty utrzymania. A paliwo to samo 8)
Co do wyboru stacji benzynowych, może sytuacja być taka, że wysłał to ktoś np. z Orlenu lub z Shella żeby własnie BP i Statoil miały mniejsze dochody.
Także równie dobrze może to być prowokacja.
Ale i tak uważam, że ta akcja nie przyniesie żadnych zmian.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andrev3Ale i tak uważam, że ta akcja nie przyniesie żadnych zmian.
Pozdrowienia
AndrzejSprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
---
A to moja skodzinka:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014
Komentarz
-
-
Powiem tak,ja bym zaproponuję zrobić coś takiego,nietankujmy na ORLENIE ponieważ jest to spółka skarbu państwa i to ona powinna mieć najtaniej,a obecnie jest na odwrót,chodź wiem,że oni zaopatrują w swoje paliwa między innymi AUCHAN,BLISKĄ ,słyszałem,że także NESTE. Sam tankuję na wymienionych stacjach,ale olewam ORLEN.
BP olewam za jakość paliwa jest do
SHELL i STATOIL jest za drogi
Komentarz
-
-
Przepraszam, ale skojarzyło mi się z tematem. Dziś widziałem spot wyborczy Janusza Korwin - Mikke, no i właśnie opowiada o paliwie. że 3/4 ceny to podatki a z tych 3/4 to 2/3 akcyza. A najlepsze stwierdzenie było coś w tym tonie: Po co mamy na drodze pasy a po to abyśmy stali w korkach a co za tym idzie więcej spalamy paliwa. Analogicznie kupujemy go więcej i tak państwo się bogaci.
Zgadzam się, że 3/4 podatków to jakiś żart. Przecież mamy podobno do czynienia z demokracją parlamentarną a dokładniej liberalną a koncepcja ta mówi o minimalnym udziale państwa w życie codzienne człowieka. No to chyba coś jest nie tak?! :shock:
Przepraszam za taki duży OT. A według mnie aby jakakolwiek akcja miała sens powinna być dobrze zareklamowana. No ale tego typu łańcuszki są negatywnie odbierane przez większość. Pomysł sensowny ale czy realny?
Komentarz
-
-
mówienie o czymś a potem bycie w stanie to zrobić to 2 różne sprawy, już kiedyś każdy dostał po 100mln, mieszkamy w 3mln mieszkań, czy ostatnio mamy drugą Irlandię i cuda za cudami.
Z resztą co ma prezydent do ustalania wysokości podatków? czysto propagandowa gadka, a jak przyjdzie zmierzyć się z brakiem pieniędzy w budżecie to i tak pomysł wyląduje w koszu
Komentarz
-
Komentarz