Nokia Ovi Maps ??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • anpado
    Drive
    • 2011
    • 65

Nokia Ovi Maps ??

Zamieszczone przez Guguś
    Nie zapowiadaj się, bo jak Czarny się zdenerwuje to z Twojego dupska wióry będą śmigały
    hahahahahahaha no dobra to nie wiem czy wpadne dobre
  • guzolot
    Rider
    • 2010
    • 473

Nokia Ovi Maps ??

Witam.

Czy ktoś korzysta z tej nawigacji?
    Dziś zadzwoniła do mnie pani z Play-a i zaproponowała przedłużenie umowy. No i zastanawiam się czy warto brać tel Nokia 6720 właśnie dla modułu GPS i Ovi Maps. Czy może lepiej pozostać przy NavRoad 360 ? Zawsze 1-go grata mniej... ale czy ta ovi się sprawdza?

Pozdrawiam
    Andrzej
    Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
    ---

A to moja skodzinka:
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014

Komentarz

• suchy
      Rider
      • 2009
      • 682

Mam Ovi na 5230 i powiem szczerze że ta nawigacja jest bardzo kiepska pod względem uzytkowania w samochodzie, bardzo długo "myśli", ma problem z lokalizacją satelitów w trakcie jazdy, źle wskazuje nasze położenie na mapie i często gubi się w dobrym wskazaniem północy..testowałem ją pare razy jadąc przez miasto do teściów i jak w pewnym momencie navi kazała mi zawrócić to nie przestała tego robić nawet pod ich domem :shock:
      Ale jeśli chodzi o piesze wędrówki to nawet jestem jako tako zadowolony chociaż problem jest z łapaniem przez nią sygnału (nie wiem czy ten problem również jest w innych modelach, u mnie antena gps w kieszeni już gubi sygnał).
      Najfajniejszą funkcją i wg mnie najlepszą jest wyszukiwanie miejsc zaczynając od stacji benzynowej kończąc na aptece, jest to bardzo przydatna funkcja i całkiem sporo punktów mają w swojej bazie.
      Naszczęście mam navi w samochodzie więc z tej nie musze korzystać ale już sobie sciągnąłem mapę Chorwacji co by sobie wspomóc piesze wędrówki w czasie wakacji
      Było, minęło:
      RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.

Komentarz

• soszek81
        L&K
        • 2010
        • 1245

dość przyzwoita - szwagier testuje na e52.

Ale się zastanów - Ovi Maps są DARMOWE, do tego obsługiwane przez wybrane modele Nokii. Ponadto nawigacja nie ma map na telefonie - potrzebny jest transfer danych za który zapłacisz operatorowi (szwagier ma ileś tam MB w abonamencie więc mu to nie ciągnie dodatkowej kasy).

Osobiście używam na Nokii 6120C (+ moduł GPS pod Blututa) Garmina, bo mapy do Tom Toma to prehistoria. Od kilku dni testuję też Sygis Mobile Maps 10 i powiem że jako nawigacja sprawdza się lepiej od Garmina.

Decyzja należy do Ciebie - osobiście bym nie przedłużał umowy (pewnie min na 18 miesięcy i 100-200PLN za telefon) tylko dla Ovi Maps jeśli ci nowy telefon nie jest potrzebny na siłę.

Edit:

Zamieszczone przez suchy
        Mam Ovi na 5230 i powiem szczerze że ta nawigacja jest bardzo kiepska pod względem uzytkowania w samochodzie, bardzo długo "myśli", ma problem z lokalizacją satelitów w trakcie jazdy, źle wskazuje nasze położenie na mapie i często gubi się w dobrym wskazaniem północy..testowałem ją pare razy jadąc przez miasto do teściów i jak w pewnym momencie navi kazała mi zawrócić to nie przestała tego robić nawet pod ich domem :shock:
        Ale jeśli chodzi o piesze wędrówki to nawet jestem jako tako zadowolony chociaż problem jest z łapaniem przez nią sygnału (nie wiem czy ten problem również jest w innych modelach, u mnie antena gps w kieszeni już gubi sygnał).
        Szwagier właśnie wykorzystuje głównie do pieszych podróży - nie ma auta

Zamieszczone przez suchy
        Najfajniejszą funkcją i wg mnie najlepszą jest wyszukiwanie miejsc zaczynając od stacji benzynowej kończąc na aptece, jest to bardzo przydatna funkcja i całkiem sporo punktów mają w swojej bazie.
        Ale to ma KAŻDA nawigacja z jaką się zetknąłem - Tom Tom, Garmin, Sygis - te sam miałem. Auto Mapa podpatrzona u kolegi też.
        Ilość miejsc do jakich może doprowadzić nawigacja onieśmiela - bankomat konkretnego operatora, konkretny bank w okolicy, tak samo stacja benzynowa określonego koncernu, jak szukasz knajpki z jedzeniem to wcześniej musisz określić czy to ma być pizza, fast food, restauracja włoska czy może wietnamska itp.
        Pierwszym razem zajęło mi dłużej zastanowienie się co chcę zjeść niż dotrzeć w to miejsca
        Była O1 kombi ALH++ 150/340
        Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• suchy
          Rider
          • 2009
          • 682

Zamieszczone przez soszek81
          Ponadto nawigacja nie ma map na telefonie - potrzebny jest transfer danych za który zapłacisz operatorowi (szwagier ma ileś tam MB w abonamencie więc mu to nie ciągnie dodatkowej kasy).
          Wcale nie musisz ściągać map poprzez operatora, w pudełku z telefonem masz kabelek do podłączenia do kompa, instalujesz program ze strony Nokii z mapami (taki interfejs do ładowania map i lektorów) i ładujesz je po kablu za free i na dodatek masz możliwość wyboru jakie dokładnie mapy potrzebujesz :wink:
          Było, minęło:

Komentarz

• Lelon
            Ambiente
            • 2008
            • 130

dokładnie, Suchy ma rację. Ja mam ovi maps w e71, bez włączonego wspomagania GPS (AGPS) długo łapie sygnał.

Komentarz

• guzolot
              Rider
              • 2010
              • 473

Długo łapie sygnał... hmmm moja NavRoad NR360 łapie sygnał z 15 min jeśli jadę. Jak stoję to około 2-3 min. Jak jest duże zachmurzenie to potrafi bardzo długo łapać. Dojadę z otwocka do wa-wy i nie złapie

Czy mapy są w miarę dokładne?
              Prowadzi pod adres w małym miasteczku?
              Da się tego używać jako nawigacji w aucie?

Andrzej
              Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
              ---

A to moja skodzinka:
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014

Komentarz

• Lelon
                Ambiente
                • 2008
                • 130

Mało jej używam bo mam fabryczną navi w aucie, ale parę razy ją użyłem i jest niezła moim zdaniem. Ostatnio tez spacerowałem z nią po Czeskiej Pradze i dawała radę

Komentarz

• suchy
                  Rider
                  • 2009
                  • 682

Zamieszczone przez guzolot
                  Czy mapy są w miarę dokładne?
                  Prowadzi pod adres w małym miasteczku?
                  Nie miałem jeszcze okazji wypróbować jej poza Warszawą (w ten weekend będzie okazja ponieważ jadę do jakiejś dziury :szeroki_usmiech ) ale w Warszawie jest bardzo dokładna, nawet udało się jej wskazać dokładnie mój blok co w przypadku innych navi zawsze było problemem.

Zamieszczone przez guzolot
                  Da się tego używać jako nawigacji w aucie?
                  Tak jak już pisałem wcześniej, u mnie nie nadaje się zupełnie. Ale poczekałbym jeszcze na wypowiedź w tej kwestii innych osób (może jestem wybredny :P ).
                  Było, minęło:

Komentarz

• Gracz
                    Rider
                    • 2009
                    • 261
                    • Superb I (3U4)

Używam Nokia Ovi w E66 od kilku tygodni i jak na moje potrzeby mi wystarcza. W miasteczku Tłuszcz ku mojemu zdumieniu pokazywała nawet ulice o nawierzchni szutrowej.
                    Best ET=Steven Spielberg movie :-)

Komentarz

• winni77
                      RS
                      • 2009
                      • 2183
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja się ostatnio zacząłem się nią bawić. Niestety mam Nokie 6303, która nie ma wbudowanego GPSa, więc dokupiłem zewnętrzny GPS. Wszystko pięknie działa, ale krzyczy, że żeby używać prowadzenia przez GPSa (po zaplanowaniu trasy) trzeba coś tam zapłacić, więc nie wiem co to znaczy bezpłatnie :roll: Jak się trasy nie ustawi to działa całkiem ładnie (testowane na rowerze). Zewnętrzny GPS bardzo szybko łapie satelity i generalnie mapa szybciutko się odświeża. Natomiast można zapomnieć o dłuższych trasach. Zaplanowałem Londyn-Gdańsk - po 15 minutach obliczania trasy odpuściłem sobie (wszystkie potrzebne mapy ściągnięte) :lol:
                      Mój "Batmobil"

Komentarz

• firmek
                        Rider
                        • 2008
                        • 477

Mam ovi maps na Noki E52. Jak dla mnie ok tym bardziej ze mam nawigacje w telefonie za darmo.

Plusy:
                        - darmowe mapy lacznie z dostepem do ich aktualizacji, legalnosc
                        - nie trzeba placic za zaden transfer (jesli wylaczymy wszelkie updety przez telefon i wspomagacze), mapy sa na karcie w telefonie!
                        - ma sie jedno urzadzenie, nie trzeba nosic dwoch, jednym slowem ma sie gps zawsze pod reka, nawet gdy nie jedzie sie autem
                        - standardowe funkcje typu ostrzezenia przed radarem, ostrzezenia o przekroczeniu predkosci, aktualizowanie trasy (np jesli zle skrecimy wytycza nowa droge)
                        - szybkosc dzialania na akceptowalnym poziomie

Minusy:
                        - jak na razie malo sie bawilem ale np chcialem sobie dograc lokalizacje do wiekszej ilosci bankomatow, niestety w sieci oprocz oficjalnej strony ciezko cos znalesc
                        - telefon ktory mam nie ma ekranu dotykowego, nie da sie zmienic czegokolwiek podczas jazdy bez ryzyka spowodowania wypadku, ogolnie wygodniej robi sie cos na mapie gdy aparat ma ekran dotykowy
                        - nawigacja na telefonie z klawiatura ma maly ekran, generalnie ciezko wypatrzyc szczegoly podczas jazdy bez potrzeby skupienia sie na telefonie
                        - troche dziwny sposob planowania podrozy, np ustalamy miejsce docelowe i wybieramy automatyczne wyznaczanie trasy, po tej operacji nie udalo mi sie zmienic tracy jesli ta mi nie odpowiadala. Jest mozliwosc wytyczenia trasy punkt po punkcie ale wtedy trzeba cala trase wyznaczyc recznie.
                        - ciezko lapie focusa w budynkach

Komentarz

• martinl
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 133
                          • Octavia III (5E3)
                          • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez winni77
                          więc nie wiem co to znaczy bezpłatnie
                          Jest bezpłatnie ale tylko do określonych modeli telefonów. Np niedawno dopiero wprowadzili bezpłatność na E66.
                          1.9 TDI rulezzz...
                          Było 116.6HP 287,4Nm
                          Jest 139,6HP 325,5 Nm
                          Beżowa strzała kombi

Komentarz

• czmielek
                            Drive
                            • 2010
                            • 76

Mam na E66 i testowałem ją dośc intensywnie w kraju i zagranicą. MZ ovi wypada dobrze ale automapa to nadal najlepsza navi na Polskę, niestety nie dostępna na symbian. Natomiast na ten system polecam Garmina i właśnie Ovi. oba maja swoje drobne wady. wielki + dla Ovi to zero kosztów gdyz jest za darmo. Używam oczywiście w trybie off-line czyli telefon nie łączy się z netem co wydłuża czas szukania satelit ale nie jest to jakoś szczególnie długo bo jak jadę 2km do sklepu to mi navi nie potrzebna a w długiej trasie mi nie przeszkadza że navi szuka 7 minut satelit. Mapy wgrywam przez kompa z netu. Wyszukiwanie optymalnej trasy niezła, zdarzają się błądy ale jeszcze nigdy mnie nie zawiodła w większym mieście. Bardzo dobra za granicą. dokładność i pokrycie map krajów europejskich na wyśmienitym poziomie. Aplikacja dośc wolna muli interfejs ale za to podczas nawigacji nie ma opóźnień w pozycji auta. Na minus słabo rozbudowany system POI i konieczność wpisywania miejscowości wraz ulica i numerem przy wyszukiwaniu adresowym. jest to dosć mylące dla kogoś kto uzywał innych systemów i jest przyzwyczajony do schematu MIASTO, ULICA, NUMER. na poczatku myslałem że darmowa wersja nie ma wyszukiwania door to door przez ten głupi system, ale póżniej skumałem że od razu trzeba wpisać pełen adres. Przy wpisywaniu nie ma "podpowiedzi" o jakie miasto może chodzić po trzech czy czterech pierwszych literach więc trochę zajmuje samo wprowadzenie adresu jak się nie ma pełnej klawiatury w telefonie. Ogólnie bardzo polecam bo dzięki ovi i garminowi w telefonie nawigacje mam zawsze przy sobie i nie noszę dodatkowego urządzenia.

Komentarz

Pracuję...