plazma czy lcd

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • soczek_81
    Classic
    • 2008
    • 36

plazma czy lcd

A czy jest na skrzyni jakiś odpowietrznik przez który można dolać oleju do przekładni.
    Wiem że w niektórych autach można to zrobić bez konieczności włażenia pod nie .
    Chociaż żeby sprawdzić stan i tak trzeba dać nura pod auto .
  • mirro
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 248

plazma czy lcd

witam na dniach planuje zakup tv 50-52 cale i sam nie wiem plazma czy lcd jeśli plazma to samsung czy panasonic jeśli lcd to sony czy sharp p o m o c y !!!

Komentarz

• kbjanek
      Rider
      • 2009
      • 381

stary to jest temat benzyna czy diesel.
      do czego chcesz ten ekran na pol sciany?
      ja mam plazme panasonic od roku 42 cale, kupilem w cyfrze pakiet hd i widze roznice.
      popierwsze lcd lepiej sie sprawuje w dobrze oswietlonych pomieszczeniach, plazma gorzej. na lcd nigdy nie obejrzysz czarnego koloru a na plazmie juz tak. kazdy parametr typu predkosc/kolory/kontrast to plazma bije na leb lcd. za to lcd znacznie taniej ma rozdzielczysc hd w plazmie predziej spotkasz hd ready.
      jak chcesz ogladac duzo sportu to lepsiejsza plazma, jak filmy i siec to juz jak sobie wybierzesz.
      jak ja kupowalem swoj sprzet to byla zasada plazma tylko panasonic, lcd tylko samsung. moze sie cos zmienilo, nie wiem.
      nie przesadzaj z ta wielkoscia bo min odleglosc od szkla to 3,5 krotna przekatna sprzetu.

Komentarz

• hsurim
        Elegance
        • 2006
        • 788
        • Kia
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

... no i plazma szarpie znacznie więcej prądu - o krótszej żywotności panela nie wspomnając.

p.s.: no i dobra jest na zimę, kiedy słabo grzeją kaloryfery.
        Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• mirro
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2007
          • 248

kbjanek, zgadza sie tylko to jest juz określone przez producenta samochodu a z tv mam dylemat najłatwiej na co mi sie zdecydować to na wielkośc bo salon mam spory i oglądać będe z 4-5 metrów żródło sygnału to polsat cyfrowy chciałem brać lcd sony kdl-52 ex700 ale sprzedawca wczoraj mi go odradził bo mówi że przy tak dużym formacie lepiej poradzi sobie plazma każdy ma jakieś spostrzeżenia i wiadomosci chodzi mi o doradzenie aby w miare z zadowoleniem wydać pieniadze i pozniej sie nie wkur....c

Komentarz

• piotrek_gdy
            RS
            • 2008
            • 7723
            • Volkswagen
            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

mirro, mam 52 calowa plazmę LG już 4 rok- jak napisał ci kbjanek, - na lcdeku nigdy nie zobaczysz czarnego murzyna wchodzącego do ciemnego pokoju a na plaźmie zobaczysz

mam też 42' lcdeka sony i mimo wszystko wolę ogladać na plazmie
            przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• westwi78
              RS
              • 2008
              • 2940

Ja mam LG plazma. 1.5 roku i jestem przezadowolony! Wcześniej miałem LCD, i niestety ze względu na brak czarnego przegrywa.

Komentarz

• Morgoth
                L&K
                • 2010
                • 1116

Zamieszczone przez mirro
                na dniach planuje zakup tv 50-52 cale i sam nie wiem plazma czy lcd
                Przede wszystkim ani plazma ani LCD. Kupuj LED !!!! To nowsza technologia.
                Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                G.B.Show

Komentarz

• 66jedrek
                  Drive
                  • 2009
                  • 87

Zamieszczone przez Morgoth
                  Kupuj LED
                  Pragnę tylko zauważyć, że LED to tak naprawdę tylko zmiana podświetlenia ze świetlówek na LED-y. Matryca to dalej poczciwe LCD. Faktem jest jednak, że dzięki temu matryca podświetlana jest punktowo, co pozwala na wygaszenie części diod, co powoduje, że czerń jest czarniejsza, a i kolory lepsze.
                  Dopiero jak wejdą OLED-y to będzie przeskok technologiczny, ale na to musimy zaczekać, aż producentom zwrócą się zainwestowane miliony w technologię LCD i Plazmową.

A co do tematu to najlepiej pooglądaj ten sam klip na wybranych TV i zdecyduj na którym Ci się bardziej podoba. Co do technologii to jej jakość jest bardzo porównywalna.

Komentarz

• Morgoth
                    L&K
                    • 2010
                    • 1116

Zamieszczone przez 66jedrek
                    Pragnę tylko zauważyć, że LED to tak naprawdę tylko zmiana podświetlenia ze świetlówek na LED-y. Matryca to dalej poczciwe LCD.
                    Owszem, ale są duże plusy LED:
                    - na ogół większy kontrast (inne źródło światła)
                    - oszczędność prądu
                    - mniejsza grubość, czyli ciężar
                    - mniejsze grzanie się telewizora

Z tymi LED też nie jest prosto, bo panuje kilka standardów podświetlenia, m.in. diody po bokach ekranu, diody na górze i dole ekranu, podświetlenie na całym obwodzie ekranu, diody za całym ekranie, itp. Trzeba sprawdzać konkretny model, ale na ogół te najtańsze mają najmniej diod (czyli podświetlenie po bokach ekranu).
                    Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                    G.B.Show

Komentarz

• kowal 2002
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 5161

Jak dla mnie tylko plazma.

Mam LG 42" od ponad 4 lat i jest miodzio.
                      Na jesieni kupowałem dla szefa praktycznie topowy model LCD Sony KDL-55X4500 ( prawie 13 tyś :shock: ), uważany wówczas za jeden z najlepszych TV LCD na rynku ( podświetlenie LED jakby co). Poprzednio szef używał takiej samej plazmy jak ja ( 42PX5R ) i muszę powiedzieć, że oba telewizory postawione obok siebie praktycznie nie różniły się jakością obrazu ( pomijam aspekt wielkości 55" -> 42" ).
                      Także nie wiem po co "tyle krzyku" o ten postęp i generację w LCD, skoro 4 letnia plazma gra identycznie :roll:.
                      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• pic2ek
                        Rider
                        • 2007
                        • 624

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                        nie zobaczysz czarnego murzyna wchodzącego do ciemnego pokoju
                        hahahaha, no lepiej tego nie mogłeś ująć

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

tez stałem przed wyborem plasma vs lcd i kupiłem plasme samsunga 50cali którą oglądam z około 4metrów i jak na razie gdzies od pół roku nic sie nie dzieje
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• piotrek_gdy
                            RS
                            • 2008
                            • 7723
                            • Volkswagen
                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

pic2ek,
                            przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• WIELKIBONGO
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1594
                              • Superb II (3T4)

mirro, jedna tylko uwaga
                              jeżeli się zdecydujesz na LCD to nie przepłacaj za Soniaka,bierz SAMSUNGA
                              nawet SONY bierze matryce od Samsunga i wkłada do swoich pudeł
                              oczywiście,każąc sobie płacić za "swoją" markę
                              NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                              PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                              BYŁA TEŻ CEGA
                              A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                              MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• westwi78
                                RS
                                • 2008
                                • 2940

Zamieszczone przez piramida
                                i jak na razie gdzies od pół roku nic sie nie dzieje
                                a do prądu podłączyłeś? coś się wtedy powinno zacząć dziać

a co do LED, to faktycznie to ładnie wygląda, przynajmniej w sklepie na demowych filmach. Tylko trzeba poczekać, aż stanieje.

Komentarz

• Skodio_
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 324

Owszem, ale są duże plusy LED:
                                  - na ogół większy kontrast (inne źródło światła)
                                  - oszczędność prądu
                                  - mniejsza grubość, czyli ciężar
                                  - mniejsze grzanie się telewizora
                                  kontrast ok, oszczednosc proadu ok, tylko w jakim czasie sie zwroci roznica cen? ciezar hmm ja jakustawiam telewizor to naczesciej stoi w jednym miejscu kilka lat, grzanie hmm mysle ze ciezko to dostrzec tym bardziej ze od tv tego rozmiarow 50 cali + siedzi sie dosc daleko , a czy lcd sie grzeje raczej nie ,

mysle ze lcd bedzie ok

Zamieszczone przez westwi78
                                  to ładnie wygląda, przynajmniej w sklepie na demowych filmach
                                  dokładnie

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez westwi78
                                    Zamieszczone przez piramida
                                    i jak na razie gdzies od pół roku nic sie nie dzieje
                                    a do prądu podłączyłeś? coś się wtedy powinno zacząć dziać

a co do LED, to faktycznie to ładnie wygląda, przynajmniej w sklepie na demowych filmach. Tylko trzeba poczekać, aż stanieje.
                                    tak, dwa razy podłączyłem podczas świąt wielkanocnych :P

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• abstinent
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4842
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja bym brał LCD, co do czarnych kolorów to jakiś czas temu to była różnica i to nie mała, natomiast przy dzisiejszej technice LCD nie ma aż takiej różnicy

Komentarz

• Morgoth
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1116

Zamieszczone przez Skodio_
                                        tylko w jakim czasie sie zwroci roznica cen? ciezar hmm ja jakustawiam telewizor to naczesciej stoi w jednym miejscu kilka lat, grzanie hmm mysle ze ciezko to dostrzec tym bardziej ze od tv tego rozmiarow 50 cali + siedzi sie dosc daleko , a czy lcd sie grzeje raczej nie ,
                                        A to telewizor ma się zwracać? Kupujesz nowszy produkt, to płacisz drożej, proste. Tak jak z samochodami, mamy Skody, a nie Audi

Co do grzania, ma to znaczenie kiedy TV wisi na ścianie (plamy na farbie), albo jest zabudowany w/na meblach.

Zamieszczone przez Skodio_
                                        mysle ze lcd bedzie ok
                                        Spoko, każdy wybór ma plusy i minusy. Ponieważ nie mówimy o produktach kosztujących setki tys. PLN, tylko ułamek tej kwoty, to IMHO lepiej nieco dopłacić za nowszą/lepszą technologię. TV oparte na LED zapewniają nam pracę przez 100.000 godzin, czyli ponad 11 lat, więc przy obecnym postępie technologicznym, a co za tym idzie częstotliwości wymiany produktów na nowsze, nie ma szans żeby taki odbiornik dokończył żywota w naszym mieszkaniu

wracając do pierwszego postu :

Zamieszczone przez mirro
                                        witam na dniach planuje zakup tv 50-52 cale i sam nie wiem plazma czy lcd jeśli plazma to samsung czy panasonic jeśli lcd to sony czy sharp p o m o c y !!!
                                        Proste porównanie cen, przy założeniu podanych rozmiarów i producentów oraz dekoderze DVB-T+ (MPEG4) :

:arrow: plazmy
                                        :arrow: LCD

Te pierwsze wychodzą zdecydowanie taniej, bo to starsza technologia.
                                        Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• kowal 2002
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 5161

...
                                          TV oparte na LED zapewniają nam pracę przez 100.000 godzin, czyli ponad 11 lat, więc przy obecnym postępie technologicznym, a co za tym idzie częstotliwości wymiany produktów na nowsze, nie ma szans żeby taki odbiornik dokończył żywota w naszym mieszkaniu
                                          Pomijając technologię ( LCD czy Plazma ) to jeśli którykolwiek z obecnie produkowanych TV dożyje tych 11 lat ( musiałby pracować tak 24h/d ) to będzie cud. Przy obecnych wymysłach ekologów ( np. lutowanie bezołowiowe czy recycling ) + zajb..ste "parcie" na finalnie niską cenę to czas "życia" większy niż 5 lat jest prawie nieosiągalny a na pewno "nieopłacalny" dla producentów.

Dlatego obecnie, przy zakupie elektroniki, nie ma co kierować się starą "polską" zasadą zakupu "na lata" ...
                                          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

umówmy sie jezeli ktos nie jest koneserem to czy kupi lcd czy plasme to oglądając kablówkę nie bedzie miało to wiekszego znaczenia, bardziej skupiłbym sie na odpowiedniej przekątnej ekranu.

Komentarz

• tomecki994
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 201

Osobiście również wahałem się przy LCD i plazmą. Wybór padł na Samsunga 37 cali, odległość 2,5 m. Spokojniutko wystracza, na kolorach to się nie skupiam, bo jak jest szare, to i wszędzie jest szare. A i nie kieruj się 200hz, 100hz spokojnie wystarcza. Testowane podczas mundialu :wink:

A tv będzie na podstawce czy na ścianie ?
                                              Octavia jest jak dobry lokaj - czasami zapominasz, że on w ogóle istnieje, ale gdyby go nie było, to świat zwaliłby Ci się na głowę.

Komentarz

• b707
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 1272

Ja mam LCDka Toschiby 42 cale i jestem happy
                                                Adam

Komentarz

• fan
                                                  Elegance
                                                  • 2009
                                                  • 760

witam
                                                  Ja wybralem plazme 42' samsunga i jestem zadowolony.Tylko,ze bralem pod sygnal analogowy i LCD nie wchodzil w rachube(brat ma LCD i tez dobrze smiga na "analogu").Wszystko zalezy ile chcesz wydac kasy,plazmy wychodza taniej.Jedyne co pewne to bierz minimum 50cali.Po paru dniach TV nie bedzie wydawal sie juz taki wielki jak w sklepie.Po mojemu to jest tak,jak chcesz zrobic sobie kino lub ogladasz duzo sportu to PLAZMA jak bedziesz czesto podlaczal kompa i konsole to bierz LCD.Za LED nie ma jak dla mnie co przeplacac,chyba ze masz taki kaprys to ok.Bierz Samsunga lub LG,wedlug mnie maja najlepsza jakosc w porownaniu do ceny.Najlepiej poszukaj w necie opinie ludzi na temat wybranego modelu i wtedy decyduj. :hacker
                                                  Respect All,Fear No One!

Komentarz

Pracuję...