Kancelarie odszkodowawcze - uwagi, doświadczenia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piernik
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 975
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kancelarie odszkodowawcze - uwagi, doświadczenia

Czy korzystał ktoś z Was z usług kancelarii odszkodowawczych?

Pech chciał że przez jednego debila wylądowałem w szpitalu na ponad 2 tygodnie i musiałem mieć wykonaną rekonstrukcję kolana z kości miednicy.
    Policja potwierdziła winę kierowcy busa i niebawem czeka mnie walka o odszkodowanie. W związku z tym że walka z ubezpieczycielem, będzie raczej długotrwała (biorąc pod uwagę moje uszkodzenia oraz wielomiesięczną rehabilitację w przyszłości oraz niepewny powrót do pełnej sprawności) pytanie czy warto walczyć samemu czy też skorzystać z usług obecnych na rynku firm zajmujących się walką o odszkodowanie.
    Czy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Czy warto powierzać sprawę takim kancelariom czy może skorzystać z usług zwykłego adwokata?

Wszelkie info mile widziane.
  • sotdi
    Ambiente
    • 2012
    • 199
    • Opel

Zaletą kancelarii jest duża praktyka (w sensie ilość przypadków), co pozwala na dość precyzyjne oszacowanie Twojej szkody i krzywdy (kwota do zadośćuczynienia) - ma to znaczenie dla optymalizacji żądanej kwoty vs. koszty procesu i ryzyko przegranej. Praktyka przekłada się na pewne utarte schematy, co zwykle oznacza w miarę sprawne przeprowadzenie procesu. Często jest tak, że nic nie trzeba zapłacić przed sprawą i ponosić opłat w jej toku - opłaty sądowe pokrywa kancelaria. I tu dochodzimy do minusów - kancelaria bierze zwykle sporo więcej niż indywidualny prawnik.
    Trzeba po prostu jasno ustalić zasady współpracy i koszty jakie mogą Cię czekać w razie wygranej bądź przegranej (choćby częściowo) sprawy. Do tego dochodzi nadzór nad kancelarią żeby np nie poszli na ugodę na zbyt niską kwotę - im biznes może się spiąć jeśli np po pierwszej rozprawie wezmą wcześniej ustalone sobie minimum (brak kosztów pełnomocników, biegłych, opinii itp), a Tobie niekoniecznie. Dla takiej kancelarii jesteś daną statystyczną - oni stawiają na optymalizację procesu uzyskiwania pieniędzy. Przy indywidualnym prawniku zwykle jesteś traktowany indywidualnie. Jeśli prawnik ma doświadczenie w tego typu sprawach to jest to najlepsze, moim zdaniem, rozwiązanie. Jeśli zaś nie znasz nikogo z doświadczeniem (nie mówię tu o kilku prowadzonych sprawach) to uważam że bezpieczniejsze będzie wybranie średniej wielkości kancelarii (takiej z którą da się po negocjować umowę) i zwrócenie się do indywidualnego prawnika o wsparcie w tych negocjacjach i weryfikację umowy.
    sotdi

Komentarz

• aro_40
      RS
      • 2007
      • 1529
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ja mogę polecić Biuro Dochodzenia Odszkodowań Campter ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl

Jeden palant wyjechał mi przed samym nosem i skończyła się jazda autem, który trafił na złomowisko Biorą % od tego co wygraja w Twoim imieniu. Nie polecam za to palanta z ul. Korkowej w Warszawie
      If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

Pracuję...