Canon EOS 1300D + 18-55mm III + Tamron 70-300mm czy Nikon D3200 18-105 VR ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rooy87
    Drive
    • 2013
    • 71
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Canon EOS 1300D + 18-55mm III + Tamron 70-300mm czy Nikon D3200 18-105 VR ?

Panowie jeśli ktoś jest wtajemniczony w lustrzanki lub użytkował obydwa modele to proszę o poradę dotyczącą kupna jednego z w/w . Wiem na pewno,że Canon ma tańsze obiektywy i cały sprzęt - na minus zoom 3x i gwarancja tylko 12m ( w zestawie,są 2 obiektywy kitowy i dobry -tamron), a co przemawia za nikonem to na pewno większy zoom x5,8 mniejsze szumy ISO , 24m, gwarancji - na minus 1 obiektyw w zestawie oraz podobno gorzej nagrywa filmy.
    Sprzęt będzie potrzebny na amatorskie zdjęcia + amatorskie nagrywanie na weselu (kościół + sala) dla szwagra bo nie stać go na opłacenie odpowiednich ludzi a ja i tak chciałem sprawić sobie lustrzankę do 2 tyś za kompakta skradzionego w te wakacje i materiał chcę mu dać w formie prezentu aby miał jakąś pamiątkę z wesela.
    Jeśli ktoś miałby coś do podpowiedzenia w tym temacie proszę o wszelakie rady
  • eaglemirek
    RS
    • 2010
    • 14116
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

rooy87 Bardzo dobre testy sprzętu optycznego masz na Optycznym -http://www.optyczne.pl/Testy_aparat%...nne_testy.html

Najlepiej jak sam poczytasz bezstronne testy i sam zdecydujesz

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Pixon
      Rider
      • 2013
      • 541
      • Fabia (NJ3)

Niech się szwagier poważnie zastanowi nad swoją decyzją. Jest to wydarzenie, które się robi przeważnie raz w życiu. Absolutnie nie mam nic do Twojego talentu fotograficznego, jakikolwiek by on nie był. Jednak żaden z tych aparatów, a co najważniejsze obiektywów nie nadaje się do zrobienia reportażu ślubnego. Co najwyżej możesz ze szwagrem umówić się na plener i tam mu pstryknąć jakieś fotki. Do tego znacznie lepszy będzie Zestaw Canon z Tamronem, ze względu właśnie na dłuższą ogniskową co pozwoli Ci uzyskać ładne rozmycie tła.
      Żeby zrobić reportaż ślubny do tego co wyżej, musiałbyś mieć jakiś jasny obiektyw i zewnętrzną lampę błyskową. Przy dużym talencie i szczęściu uchwycisz kilka dobrych kadrów. Jednak na nic więcej nie możesz liczyć.
      Z narzeczoną robię zdjęcia na tego typu wydarzeniach, więc uwierz mi wiem co mówię i staram się nie przesadzać.

Co do wyboru samego sprzętu, to w dużej mierze zależy od indywidualnych preferencji, ale też od tego jakie masz możliwości pożyczenia np. obiektywu od jakiegoś znajomego który ma dany system. Bo o to tu głównie chodzi. Jednym jak i drugim aparatem zrobisz bardzo ładne zdjęcia. Ja jestem zwolennikiem Nikona, w mojej ocenie ma lepszą ergonomię, lepiej wykonane body z lepszych materiałów. Lubimy Nikona.
      Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• shok
        RS
        • 2009
        • 2070
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Czasem i professionalistom sesja nie wychodzi tak wiec nie ma co przesadzać. Znajomy "asił" się jakiego to szpeca wziął a potem sam przyznał , ze wyszło zle. Fotograf do końca twierdził, ze to nie jego wina. A to słabe światło a to tak specjalnie miało być itd.

Jak kolega nie ma kasy to jej nie natrzepie.

Ostatnio znajomy na weselu miał ekipę za ponad 20tys zł do filmowania i fotografowania. Minęło 7 miesięcy a zdjeć ani filmu nie widać. Moje zdjęcia z wesela to oglądałem z dwa razy. Może dzieci bedą oglądać.

Komentarz

• eaglemirek
          RS
          • 2010
          • 14116
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Mój syn zajmuje się filmowaniem na ślubach i powiem tak 20tyś to bardzo dużo ale pewnie zależy to też od rejonu/miasta. W Raciborzu takich cen nie ma z tego co wiem. Ile jest pracy przy obróbce i składaniu to każdy wie jak cokolwiek próbował składać z filmików, ale czekać 7 miesięcy to już gruba przesada. Kilka próbek jak oni to robią masz pod tym adresem na YT może Ci się przyda jako przykład jak zdecydujesz się na filmowanie/robienie zdjęć https://www.youtube.com/channel/UCTG...t_o59SgW7ydlwA

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

Pracuję...