Jak to jest z podatkiem przy sprzedaży mieszkania?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qickare
    Rider
    • 2007
    • 286

Zamieszczone przez szkoda
    Zamieszczone przez sesik
    Zamieszczone przez szkoda
    Zamieszczone przez vicious
    Kolejka jak diabli.
    :shock: :shock: :shock:
    Święta, wojna idzie, ludzie zapasy robią :diabelski_usmiech
    ostatni raz stałem w kolejce na stacji z moim Dziadkiem w latach 80
    było to na CPNie Mory przed jakąś zapowiadaną poswyżką
    Zapraszam na ursynów na neste, przy leclercu, każdego dnia po 17 jak przejeżdżam jest kolejka ze 20 aut :diabelski_usmiech A w piątki to potrafi być i ze 30 aut :szeroki_usmiech
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9942
    • Ford

Otóż mam mieszkanie, które kupiłem w grudniu 2006 i na które podpisałem akt notarialny w lutym 2007. Pozostał mi do spłacenia kredyt w wysokości około 20-25% wartości mieszkania. Interesuję się powoli zakupem innego, droższego mieszkania. Czyli w skrócie: chcę sprzedać obecne mieszkanie a następnie kupić nowe droższe. Co w takiej sytuacji z podatkiem płaconym przed upływem 5 lat od zakupu? Podobno jeśli pieniądze ze sprzedaży zostaną przeznaczone na inne mieszkanie, to podatku nie trzeba płacić?
    Co z programem "Rodzina na swoim"? Zakładając, że cena mieszkania zmieści sie w limicie, to czy po sprzedaniu mieszkania (czyli w momencie, gdy nie mam własnego "M") mogę ubiegać się o objęcie tym programem?
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• tomikt
      Rider
      • 2007
      • 391

Agamek12,
      jak jesteś tam zameldowany ponad 12 miechów to masz spokój - ulga meldunkowa
      ech...
      TomikT

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9942
        • Ford

No właśnie nie jestem tam zameldowany...
        Adam... Używam:

Komentarz

• andrzejm
          Drive
          • 2010
          • 51

Mnie się udało skorzystać z ulgi meldunkowej. Jest też ważna kwestia. Ja żeby dostać tę ulgę musiałem wpisać się na listę członków spółdzielni mieszkaniowej zarządzającej budynkiem, pomimo, że mieszkałem tam od 30 lat. Myślę że ten wymóg to bzdura ale nie chciało mi się walczyć.
          Pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

A co jak mieszkanie ma wiecej niz jednego wlasciciela i nie kazdy tam jest zameldowany
            Spritmonitor.de

Komentarz

• tomikt
              Rider
              • 2007
              • 391

Maicroft,
              mialem to ostatnio.
              Kazdy ma xx% udziałów i każdy się po sprzedaży troszczy o swój podatek.

Agamek12,
              przeczytaj to:
              Regionalne wiadomości z Mazowsza. Rozgłośnia radiowa Polskiego Radia. Informacje o ramówce, wiadomości, radio mazowieckie.

data sprzedazy = data aktu moim zdaniem - ale nie wiem co masz w akcie
              ech...
              TomikT

Komentarz

• aldam
                L&K
                • 2006
                • 1036

Zamieszczone przez Agamek12
                Zakładając, że cena mieszkania zmieści sie w limicie, to czy po sprzedaniu mieszkania (czyli w momencie, gdy nie mam własnego "M") mogę ubiegać się o objęcie tym programem?
                Tak i tylko wtedy.
                Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

agamek12, masz juz dość dzieci pod oknami? :szeroki_usmiech
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9942
                    • Ford

Dzieci spod okna mi już zniknęły...
                    Myślę o zmianie mieszkania na Warszawę, bo (o ile teraz mam perfekcyjne miejsce pracy i dojazd) na dłuższą metę dojazdy do Warszawy są męczące i drogie. W dodatku w mojej miejscowości dość słabo jest rozwinięta kwestia szkół - są przepełnione i o niskim poziomie... Więc niechętnie, ale jednak myślę o powrocie do śmierdzącej, brudnej Warszawy...
                    Adam... Używam:

Komentarz

• tomikt
                      Rider
                      • 2007
                      • 391

Agamek12,
                      perfekcyjne miejsce pracy - piekne
                      ech...
                      TomikT

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9942
                        • Ford

Zamieszczone przez tomikt
                        Agamek12,
                        perfekcyjne miejsce pracy - piekne
                        ???
                        Adam... Używam:

Komentarz

• tomikt
                          Rider
                          • 2007
                          • 391

Agamek12,
                          sorry, napisałem nieprecyzyjnie

podobało mi się że napisałeś "perfekcyjne miejsce pracy" bo wydawało mi się że lubisz po prostu swoją robotę ( a nie wszyscy lubią swoje)
                          ale jak teraz to czytam to nie wiem czy chodziło Ci o perfekcyjną pracę czy tylko o fajne miejsce.

a wracajac do tematu - zamelduj się w swojej chałupie jak najszybciej. zanim znajdziesz nowe mieszkanie i sprzedasz obecne minie coś kolo roku i będzie po problemie
                          ech...
                          TomikT

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9942
                            • Ford

Ale ulga meldunkowa już nie obowiązuje... chyba...
                            Adam... Używam:

Komentarz

• loru
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4286
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Co w takiej sytuacji z podatkiem płaconym przed upływem 5 lat od zakupu? Podobno jeśli pieniądze ze sprzedaży zostaną przeznaczone na inne mieszkanie, to podatku nie trzeba płacić?
                              z tego co pamiętam to jak przeznaczysz kasę ze sprzedaży starego na nowe i podpiszesz akt notarialny na nowe mieszkanie w ciągu 12 miesięcy od sprzedaży starego to nie płacisz podatku, jednak potwierdź to w niezależnym źródle.
                              O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9942
                                • Ford

Widzisz loru, ja mam dylemat w temacie co to jest "data nabycia"... Bo umowę przedwstępną odpisałem w grudniu 2007 a akt notarialny w lutym 2007 i nie wiem na jaki podatek sie łapię...
                                Adam... Używam:

Komentarz

• loru
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 4286
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Agamek12, musisz potwierdzić ale chyba data nabycia dla US jest datą podpisania aktu notarialnego.
                                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

Widzisz loru, ja mam dylemat w temacie co to jest "data nabycia"... Bo umowę przedwstępną odpisałem w grudniu 2007 a akt notarialny w lutym 2007 i nie wiem na jaki podatek sie łapię...
                                    obecnie jest tak ze po sprzedazy mieszkania chyba w przeciągu 12 miesięcy jak zakupisz nowe to nie płacisz podatku ale najpewniej bedzie jak zadzwonisz do skarbówki, zapytam sie kumpla ze skarbówki jak to jest z tym podatkiem

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9942
                                      • Ford

Ale mnie obejmują przepisy albo z 2006 roku, albo z 2007. Niestety, prawo nie działa wstecz i mnie prawo obowiazujące na dziś nie dotyczy. Ale będę wdzięczny, jeśli zapytasz kolegi jak to jest...
                                      Adam... Używam:

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

jutro do niego tyrknę...

Komentarz

• marlej108
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 4976
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

czesc,

obecnie w Polsce obowiazuja trzy rogory podatkowe odnosnie sprzedazy mieszkania (kiedy podpisales akt notarialny?).

1. nieruchomosci nabyte przed 1 stycznia 2007 r. - podatek 10% przychodu, czyli kwoty widniejącej na akcie notarialnym przenoszącym prawo do nieruchomości (czyli 10% od calej sumy). Z tego podatku podatnik jest zwolniony jesli w ciagu 5 lat nabyl inna nieruchomosc (trzeba zglosic to wczesniej w urzedzie skarbowym). Jesli natomiast mieszkanie sprzedaje sie po uplywie 5 lat od nabycia to NIE MA ZADNEGO PODATKU.

2. W przypadku zbycia nieruchomości nabytych od 1 stycznia 2007 roku obowiązuje natomiast stawka 19%. Podatek liczony jest jednak od innej podstawy, czyli dochodu z odpłatnego zbycia nieruchomości. Jest to różnica między przychodem ze sprzedaży nieruchomości oraz kosztami jej nabycia. Do kosztów wliczyć tu można nie tylko kwotę zapłaconą za nieruchomość, ale także kwoty wydane chociażby na wycenę nieruchomości i prowizję zapłaconą pośrednikowi. Np. kupiles mieszkanie za 150.000 z sprzedajesz za 200.000 to te 19% placisz od 50.000 zl - czyli Twojego dochodu (200.000 - 150.000 = 50.000 dochod). Te stawki wprowadzil rzad PiS z jednoczesna ulga meldunkowa - to znaczy ze jak byles zameldowany (nawet nie bedac wlascicielem tej nieruchomosci) przez 12 miesiecy (przynajmniej) to NIE MA ZADNEGO PODATKU.

Ulga meldunkowa lub dwa lata na wydanie pieniędzy
                                          Wysokość podatku, obliczona na podstawie powyżej przestawionych zasad, nie jest jednak ostateczna. Osobom, które nabyły prawo do nieruchomości w roku 2007 lub 2008, przysługuje bowiem prawo do ulgi meldunkowej. Zasadą skorzystania z tej ulgi jest wymóg zameldowania w danej nieruchomości przez okres minimum 12 miesięcy przed datą sprzedaży. Wnuczka, która odziedziczyła mieszkanie po swojej babci w 2007 roku i zbyła je w tym samym roku, nie zapłaci więc podatku gdyby była zameldowana w lokalu przynajmniej 12 miesięcy (np. od 2005 roku). Nie ma tu znaczenia czy zbywca był zameldowany w nieruchomości w momencie sprzedaży. Ważne jest jedynie, aby okres zameldowania był nie mniejszy niż 12 miesięcy i dotyczył czasu przed zbyciem nieruchomości.

W sytuacjach, co do których nie ma zastosowania ulga meldunkowa, ustawodawca pozwolił obniżyć podatek od sprzedaży poprzez zadeklarowanie i następnie wydatkowanie osiągniętego przychodu na własne cele mieszkaniowe. Niestety i w tym przypadku ustawodawca zaproponował dwa rozwiązania – dla nieruchomości nabytych przed 1 stycznia 2007 roku i po 31 grudnia 2008 roku.

W przypadku nieruchomości nabytych przed 1 stycznia 2007 roku możliwe jest odliczenie kwoty wydatków (np. planowanych do poniesienia na wybudowanie domu lub zakup mieszkania) wprost od przychodu ze zbycia nieruchomości. Dodatkowym wymogiem jest wydatkowanie zadeklarowanych kwot w ciągu 2 lat kalendarzowych od daty zbycia.

Dla nieruchomości nabytych po 31 grudnia 2008 roku możliwe jest natomiast obniżenie dochodu do opodatkowania proporcjonalnie do wydatkowanej kwoty osiągniętego przychodu (patrz wzór). Przykładowo, w przypadku osiągnięcia 50 tys. zł dochodu ze zbycia nieruchomości (przychód 100 tys. zł i koszty 50 tys. złotych) i zadeklarowania chęci wydania w najbliższych dwóch latach 80 tys. zł, dochód do opodatkowania wyniósłby 10 tys. złotych, a więc podatek - 1,9 tys. złotych.

3. Rzad PO zmienil te zasady na obecne, ktore szczerze mowiac za najbardziej zagmatwane i dziwaczne... bo teraz (uwaga...) jest specjalny...

....wzór na obliczenie podatku za zbycie nieruchomości nabytej po 31 grudnia 2008 roku

19% x [(dochód ze zbycia n. x (przychód ze zbycia n. – wydatki na własne cele mieszk.)) / przychód ze zbycia n.]

Warto tu także zauważyć, że w przypadku sprzedaży nieruchomości nabytej po 31 grudnia 2008 roku, na wydanie pieniędzy na własne cele mieszkaniowe podatnik ma dwa lata podatkowe, a nie kalendarzowe (jak to miało miejsce w przypadku nieruchomości nabytych przed 1 stycznia 2007 roku). Rok podatkowy jest liczony od początku roku następującego po danym zdarzeniu. Sprzedając więc taką nieruchomość z dniem 1 stycznia 2010 roku, podatnik ma czas aż do 31 grudnia 2012 roku, na wydanie pieniędzy na własne cele mieszkaniowe.

i zasada odnoszaca sie do wszystkich trzech rygorow podatkowych:

5 lat zwalnia zawsze !!!!

Łączną dla wszystkich systemów rozliczeń z urzędem skarbowym jest natomiast zasada braku podatku od sprzedaży nieruchomości po upływie 5 lat podatkowych od daty nabycia nieruchomości. Oznacza to, że fiskus nie pobierze za sprzedaż w 2009 roku, żadnego podatku od sprzedaży nieruchomości nabytych przed 1 stycznia 2004 roku.

Wszystkie te informacje mozna znalezc w internecie. Osobiscie oceniam najgorzej obecny system jako zagmatwany (powyzszy wzor...).

Pozdrawiam,
                                          ps. majac juz te informacje mozesz sie podpytac jeszcze w urzedzie skarbowym.
                                          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9942
                                            • Ford

A czy ulga meldunkowa dla mieszkań kupionych w 2007 i 2008 wciąż obowiazuje? Tzn. jeśli zamelduję się w mieszkaniu, to czy po 12 miesiącach takie mieszkanie będę mógł sprzedać nie płacąc podatku? I czy dobrze rozumiem: jeśli w mieszkaniu zamelduję się ja, a moja żona nie, to po 12 miesiącach ja nie będę musiał płacić "swojego" podatku, ale żona będzie zobowiazana do jego zapłaty? Nadmieniam, że mamy wspólnotę majątkową, mieszkanie jest wspólne...
                                            Adam... Używam:

Komentarz

• bliber
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 76

A czy ulga meldunkowa dla mieszkań kupionych w 2007 i 2008 wciąż obowiazuje? Tzn. jeśli zamelduję się w mieszkaniu, to czy po 12 miesiącach takie mieszkanie będę mógł sprzedać nie płacąc podatku? I czy dobrze rozumiem: jeśli w mieszkaniu zamelduję się ja, a moja żona nie, to po 12 miesiącach ja nie będę musiał płacić "swojego" podatku, ale żona będzie zobowiazana do jego zapłaty? Nadmieniam, że mamy wspólnotę majątkową, mieszkanie jest wspólne...
                                              Jeżeli sprzedasz nie ruchomość i byłeś tam zameldowany co najmniej 12miesięcy to niezapłacisz podatku, jeżeli żona nie była zameldowana to będzie musiała zapłacić podatek od 1/2 wartości dochodu ze sprzedaży mieszkania. Rozliczenie na PIT 39. Lepiej upewnij się jeszcze w US, w którym się będiecie rozliczali.

Pzdr
                                              Jestem oazą spokoju... pierd... ku..., zajebiście wyluzowanym kwiatem lotosu na tafli jeziora.

Komentarz

• ruwado
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 14888
                                                • Octavia IV (NX3)

Wg. mnie datą nabycia (własności) jest data aktu notarialnego sprzedaży - wtedy następuje przeniesienie własności.

Umowa przedwstępna - to tylko przyrzeczenie zawarcia umowy sprzedaży (przeniesienia własności) do określonego dnia - nie musi do niej dojść!!!

A jeśli zamierzasz za kasę ze sprzedaży kupić nowe (ale droższe!!! mieszkanie) - nie zapłacisz podatku. Tylko potwierdź w US - w jakim okresie musisz kupić nową chałupkę i musisz chyba złożyć odpowiednie oświadczenie.
                                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...