Zalany laptop roczny ASUS RB556LB-XO153T-8 i5-5200U/8GB 1TB WIN10 GT940M

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • orzel720
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 2268
    • Superb III (3V3)

Zalany laptop roczny ASUS RB556LB-XO153T-8 i5-5200U/8GB 1TB WIN10 GT940M

Hej!
    Komunista zalał czymś laptoka ASUS RB556LB-XO153T-8 i5-5200U/8GB 1TB WIN10 GT940M (kupiony w maju 2016r. za 2499zł brutto ) i serwis ASUS oczywiście potraktował to jako uszkodzenie pozagwarancyjne i wycenił naprawę w cenie wyższej niż sam laptok.
    W tym świetle prosze o radę:co z nim zrobić:
    - sprzedać na aukcji
    - na części
    - czy jeszcze inna wersja?
    Ktoś coś doradzi? Może znacie kogoś firmę itp co odkupi ew naprawi w normalnych pieniądzach...

Dzięki!
    Juras
  • maj0nez
    Ambiente
    • 2016
    • 133
    • Octavia I (1U2)
    • AUQ 1.8 20VT 180 KM

Co jest zalane, co nie działa?

Komentarz

• orzel720
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 2268
      • Superb III (3V3)

Załączam zdjęcia z serwisu - widać że sa ślady po jakimś soki herbacie są plamy. Serwis wskazał do wymiany m,in płytę gł, klawiaturę touchpad baterię i kilka innych drobnych rzeczy na kwotę ok 2700 - jako że zrobił to expresowo... stawiam że nie testowali tylko szukają jelenia i wskazali prawie wszystko co można z elektroniki... oprócz dysku... mam symbole tych części jakby ktoś wiedział co znaczą to podeślę...
      Załączone pliki

Komentarz

• krzygaj
        Rider
        • 2008
        • 627
        • Octavia II (1Z3)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jeżeli płyta się budzi, to możesz spróbować przeczyścić zalane miejsca IPA i zobaczyć czy startuje. Powyjmować wszystkie elementy, pamięci dysk itd... i spróbować - warto też na próbę wsadzić inne pamięci - możliwe, że te co były uległy uszkodzeniu.
        Kiedyś mi się udało tak znajomej laptopa odratować i chodzi bez problemów - gdzieś tam robiło się jakieś zwarcie - wylany był sok.

Jakoś nie chce mi się wierzyć żeby tyle elementów nagle padło.
        Jak to nie pomoże, to może jakiś dobry elektronik załatwi sprawę.
        Moja Skodzina

Skoda Octavia II -
        Opel Astra III -

Komentarz

• orzel720
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 2268
          • Superb III (3V3)

krzygaj Zajmujesz się takimi rzeczami a ktoś kogo znasz? - oczywiście odpłatnie... jak coś to pisz na PW

Komentarz

• krzysn
            Rider
            • 2007
            • 515

Laptopy to puzzle dla dorosłych. Proponuję podobnie jak krzygaj przemyć płytę (ja bym to zrobił wacikami nasączonymi spirytusem). Trzeba wyjąć pamięci odłączyć dysk twardy, cdrom i przemyć styki. Warto sprawdzić youtube, są filmy instruktażowe jak rozebrać laptopa ;-). Demontaż części pewnie jest bardzo podobny w różnych modelach asusa.

Komentarz

Pracuję...