Lex Szyszko - jak wyciać drzewa?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9943
    • Ford

Lex Szyszko - jak wyciać drzewa?

Koledzy, rodzice mają działkę. Chyba przekwalifikowaną na budowlaną (kiedyś była rolna - pasałem na niej krowy dziadków:-)). Jakieś 20 lat temu ojciec posadził na niej kilka brzózek, które rozrosły się na jakichś 50% działki. Czy w myśl obecnych przepisów mogę tak po prostu wyciąć drzewa które mi przeszkadzają, czy też muszę komuś (urzędowi) zgłosić chęć pozbycia się ich?
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm
  • Ciekavy
    RS
    • 2015
    • 4303
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BGU 1.6 MPI 102 KM

Do końca lutego mogłeś wycinać do woli
    Obecnie musisz iść do gminy/urzędu po pozwolenie. Oni zrobią wizje lokalna wyceniając drzewa jeśli wycięte by były bez pozwolenia.
    Dostaniesz pozwolenie i wio o ile nie będzie okresu lęgowego ptaków
    Mój szatan

Paweł

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9943
      • Ford

Czyli co: pozwolą wyciąć (jeśli nie będzie okresu lęgowego) bez żadnych opłat?
      No i jak określą czy w moich drzewach jest ryzyko wylęgu ptaków?
      Adam... Używam:

Komentarz

• Eidos71
        RS
        • 2011
        • 2050
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Agamek12 - parę lat temu usłyszałem od leśnika, że jeżeli chcesz się pozbyć brzozy z działki, nie wystarczy ją wyciąć. Brzozy rozrastają się na zasadzie pajęczyny: jedna brzoza wypuszcza pędy, które później przekształcają się w korzenie - te rozchodzą się na kilka-kilkadziesiąt metrów pod ziemią, a z nich wyrastają kolejne drzewka. Więc wycięcie drzew zaskutkuje tym, że z podziemnej siatki korzeni będą zaraz wyrastały nowe drzewka. Ten leśnik twierdził, że brzoza to taki chwast wśród drzew, który trzeba usuwać z całym układem korzennym.
        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• aro_40
          RS
          • 2007
          • 1529
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Ciekavy Zobacz wpis
          Do końca lutego mogłeś wycinać do woli
          Obecnie musisz iść do gminy/urzędu po pozwolenie.
          Cos chyba nie tak, bo nikt nie donosił póki co o jakichś ograniczeniach. Sam dzisiaj ciąłem samosiejki bez zezwolenia gdyby były wymagane zezwolenia, to nie wnosiliby nowelizacji

If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• JanuszSz
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2835
            • Superb II combi (3T5)

Logicznym się wydaje,że "Lex Szyszko" zostało wprowadzone ustawą.Jeśli do tej pory nie ma nowej ustawy zmieniającej poprzednią,to obowiązuje stara,bo ustawy przecież nie może zmienić jakieś gadanie o nowelizacji.Pozostaje tylko okres lęgowy ptaków.Potrzeba głosu jakiegoś ornitologa.
            Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Ciekavy
              RS
              • 2015
              • 4303
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BGU 1.6 MPI 102 KM

Polecam przeczytać krótki tekst który wszystko wyjaśni

oceny oddziaływania na środowisko, ochrona przyrody, natura 2000, różnorodność biologiczna, prawo ochrony środowiska, przyroda, formy ochrony przyrody, ochrona zadrzewień, obszary ptasie, obszary siedliskowe, gatunki niebezpieczne, inwazyjne gatunki obce, ośrodki rehabilitacji zwierząt, konwencja berneńska, konwencja ramsarska, europejska konwencja krajobrazowa, porozumienie o ochronie wodniczki acrocephalus paludicola, ogrody botaniczne, ogrody zoologiczne, plany zadań ochronnych, informacja o środowisku, OOŚ, strategiczna OOŚ, system OOŚ, rola OOŚ, krajowa komisja do spraw ocen oddziaływania na środowisko, szkody w środowisku, wsparcie systemu OOŚ, niekonwencjonalne złoża węglowodorów, seminaria biogeograficzne
              Mój szatan

Paweł

Komentarz

• PiotrekDK
                Elegance
                • 2007
                • 798
                • Seat

A tu na Onecie info
                http://wiadomosci.onet.pl/kraj/wycin...polsce/bl0kld0
                ...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
                mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088

Komentarz

• sew1981
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2009
                  • 10986
                  • Fiat

dla mnie z tymi przepisami przesadzili w drugą stronę przez jej niedopracowanie, a może lewe interesy Szyszki (ma mln hektarów ziemi rolnej), nie wiem. Tną drzewa jak leci, przeginka jest teraz, nawet w bardzo fajnych miejscach, a las jest bardzo potrzebny nie tylko wizualnie, muszą to szybko ustawowo poprawić. Zauważyłem, że walą koło nas spore połacie lasów na granicy parku trójmiejskiego. przegięcie pały i tyle. Co inne wycinka drzewka na działeczce, a co innego wycinanie połowy lasu.

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9943
                    • Ford

A ja uważam, że jak ktoś ma jakąś własność to powinien mieć prawo o tego, żeby na niej robić co chce.
                    Adam... Używam:

Komentarz

• samtech84
                      Elegance
                      • 2008
                      • 988
                      • Octavia I (1U2)
                      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Mi ustawa szyszki bardzo się podoba, moja działka, moje drzewa, robię z nimi co chcę.

Komentarz

• hubert78
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1576

Z tego co kojarzę nawet wg. starych przepisów mogłeś bez zezwolenia ciąć drzewa do średnicy pnia (chyba) 20 cm, czyli z kilkuletnimi brzozami nie powinno być problemu.

EDIT : znalazłem
                        "Wcześniejsza procedura dotycząca usuwania drzew i krzewów zakładała, że bez zezwolenia można wyciąć drzewa, których obwód pnia na wysokości 5 cm nad ziemią nie przekracza:
                        • 35 cm - w przypadku topoli, wierzb, kasztanowca zwyczajnego, klonu jesionolistnego, klonu srebrzystego, robinii akacjowej oraz platanu klonolistnego,
                        • 25 cm - w przypadku pozostałych gatunków drzew. Są to średnie obwody drzew 10-letnich "

Czyli tak jak pisałem wcześniej możesz śmiało wycinać.
                        Ostatnio edytowany przez hubert78; 2091.

Komentarz

• aro_40
                          RS
                          • 2007
                          • 1529
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Ciekavy Zobacz wpis
                          Polecam przeczytać krótki tekst który wszystko wyjaśni

http://www.gdos.gov.pl/usuwanie-drze...nnych-zwierzat
                          Artykuł jest z września 2016 r., a Lex Szyszko wprowadzono w grudniu 2016 więc to, co przytoczyłeś jest nieaktualne
                          If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• sew1981
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratoRS
                            • 2009
                            • 10986
                            • Fiat

mi się też podoba sama idea, ale napiszę jeszcze raz, że trzeba rozgraniczyć takich jak Ty Agamek, od takich co walą na potęgę drzewa np. w "prywatnych" lasach.....to słowo "prywatne" też jest subiektywne, bo prywatyzować mogą na chwilę jakiś teren, po to żeby usunąć, a potem znowu "odsprzedać", czy zrobić darowiznę. Właśnie takie wałki ma poprawić nowelizacji ustawy. A myślę, że w wielu miejscach tak robiono, bo tną na potęge drzewa nie tylko na prywatnych typowo działkach mam wrażenie.

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9943
                              • Ford

sew1981, ja uważam, że państwo nie powinno ingerować w czyjąkolwiek własność i nakazywać lub zabraniać posiadać lub ciąć drzewa znajdujące się na jego własności - niezależnie od wielkości tej działki.
                              Adam... Używam:

Komentarz

• Ciekavy
                                RS
                                • 2015
                                • 4303
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BGU 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez aro_40 Zobacz wpis
                                Artykuł jest z września 2016 r., a Lex Szyszko wprowadzono w grudniu 2016 więc to, co przytoczyłeś jest nieaktualne
                                Masz racje, ale ...

Niezależnie od tego czy istnieje obowiązek uzyskania zezwolenia na usunięcie drzew lub krzewów, jeśli w zasięgu oddziaływania prac związanych z wycinką stwierdzono bytowanie gatunków chronionych wymienionych w aktualnie obowiązujących rozporządzeniach ministra środowiska z:
                                • 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej roślin (Dz. U. z 2014 r., poz. 1409);
                                • 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów (Dz. U. z 2014 r., poz. 1408);
                                • 16 grudnia 2016 r. w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt (Dz. U. z 2016 r., poz. 2183)

podmiot wykonujący prace związane z wycinką drzew lub krzewów jest zobowiązany do przestrzegania zakazów obowiązujących w stosunku do wszystkich gatunków chronionych, wymienionych w rozporządzeniach.
                                Gatunki chronione związane z zadrzewieniami i zakrzewieniami to w szczególności ptaki, nietoperze, chrząszcze oraz porosty.
                                Jeżeli wykonanie prac związanych z wycinką drzew lub krzewów nie jest możliwe bez naruszenia zakazów obowiązujących w stosunku do gatunków chronionych, należy przed przystąpieniem do wycinki uzyskać zezwolenie na odstępstwa od zakazów obowiązujących w stosunku do danego gatunku odpowiednio od regionalnego dyrektora ochrony środowiska, Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska (w zależności od gatunku i rodzaju planowanych czynności) lub Ministra Środowiska na terenie parków narodowych.
                                Także okres lęgowy zabrania wycinki drzew/krzewów w pewnym okresie, mimo iż pozwolenia nie trzeba mieć
                                Mój szatan

Paweł

Komentarz

• PiotrekDK
                                  Elegance
                                  • 2007
                                  • 798
                                  • Seat

Czyli teraz ciąć puki nie zmienili prawa i za wcześnie na okres lęgowy
                                  ...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
                                  mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088

Komentarz

• sew1981
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                    • 2009
                                    • 10986
                                    • Fiat

Agamek, a ja uważam, ze powinno, bo ludzie różne wałki robią w naszej pięknej rzeczywistości, np. z przewłaszczeniem terenu na chwilę, po to żeby coś usunąć tylko. Widziałem ostatnio w Juracie (na półwyspie), jak na środku chodnika prowadzącego przez kurort wycieli drzewo, które było wcześniej specjalnie otoczone krawężnikiem. Jaki to ma sens? piękne i stare. Pewnie komuś rzucało cień na jakąś posesję graniczącą i wałek przeszedł. W ogóle tną i tam na potęgę, na pięknym i urokliwym półwyspie, który ma bardzo ładny drzewostan. I w miejscach bardzo dyskusyjnych - na ile one są/były prywatne. Działeczka a takie miejsca, to jednak różnica. A wałkarzy w tym kraju nie brakuje, myślących tylko o sobie
                                    A Szyszak "od 1988 do 2011 r. kupił 1,67 mln ha ziemi za 108 mln zł", do dziś nadal kupuje ziemię rolną za grosze i ma jej jeszcze więcej. Myślę, że ustawę sobie cwaniaczek pod siebie zrobił i tyle, a ziemie sprzedaje np. pod deweloperkę. Cwaniaczki są wszędzie, wiadomo. Magnat ziemski normalnie i myślisz, że nie chce tu i ówdzie wywalić drzewek, żeby zrobili sensowny PZP pod jego pomysły biznesowe?
                                    Ostatnio edytowany przez sew1981; 6296.

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratoRS
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Ciekaw jestem ilu to obroncow drzew zmienilo zdanie po ostatnich wiatrach na poludniu polski, gdy takie stare zaniedbane drzewa pospadaly na ich piekne domy, ogrody, samochody.
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

Mam klona do wyciecia i sam nie dam sobie z nim rady, dzwonilem do goscia ktory sie tym zajmuje o wycene i pytalem czy jeszcze mozna ciac bez zezwolenia, gmina mowi ze tak, mozna ciac.

Komentarz

• sew1981
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratoRS
                                          • 2009
                                          • 10986
                                          • Fiat

Maicroft czymś oddychać też musimy w tym kraju. A o tym mało kto pomyślał, drzewa są potrzebne biologicznie. Ustawa powinna być kompleksowa, a nie robiona przez cwaniactwo ministra. Wtedy by też można zawrzec klauzule o drzewach "niebiezpiecznych" np. takich o których piszesz, co przy drogachstoją, wiadomo,ze takie warto ciąć, bo powodują zagrożenie pewne, czy takie drzewa, które rzeczywiście się sypią ze starości/choroby i zagrażają. Kwestia tylko, żeby porządnie się za to zabrać i zrobić porządną ustawę, a nie robić takie popeliny jak ta ustawa.

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Jak obserwuje okolice to dochodze do kilku wnioskow:

- polecialy drzewa ktore byly przy ulicach, ktore lamaly sie przy kazdym wietrze i juz kilka razy spadly one na samochody, blokowaly ruch na drodze miedzynarodowej itd. Tu dobrze ze wycieli, niech posadza szybko rosnace krzaki i bedzie ok, chociaz o nie trzeba dbac, a o drzewa nie trzeba bylo....

- dzialki na ktorych od 100 lat nikt nic nie robil, nagle sa wyczyszczone do zywego, w sumie dobrze, bo zarosniete byle czym i tak pieknie nie wygladalo

- polecialy drzewa ktore zagrazaly budynkom, a wlasciciele bali sie zglaszac, wycinac " na lewo " itd.

- sa miejsca gdzie w sumie nie wiadomo po co ktos nagle powycinal x drzew - tego nie rozumiem, albo gdzies jest ukryty glebszy sens

- popyt na pily wzrosl tak, ze handlowcy nie pamietaja takiej zimy nigdy, nawet w branzy kosiarek nie ma takiego popytu

- malo jest miejsc gdzie w miejsce wycietego zostalo posadzone cos mniejszego - i tu mozna by ubolewac wlasnie nad tym co napisales
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• octaviusz787
                                              Classic
                                              • 2017
                                              • 3
                                              • Octavia II (1Z3)

z tego co wiem, to niebęde jest pozwolenie. znajomuy wyciął jedno spróchniałe drzewo z działki, to się do niego doczepili, że nie miał pozwolenia i musiał zapłacić sporą karę

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9943
                                                • Ford

Zamieszczone przez octaviusz787 Zobacz wpis
                                                z tego co wiem, to niebęde jest pozwolenie. znajomuy wyciął jedno spróchniałe drzewo z działki, to się do niego doczepili, że nie miał pozwolenia i musiał zapłacić sporą karę
                                                kiedy to było?
                                                Adam... Używam:

Komentarz

• sew1981
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                                  • 2009
                                                  • 10986
                                                  • Fiat

Maicroft, no właśnie chodzi mi o te bezsensowne i zagadkowe wycinki całych połaci, albo pojedynczych zdrowych drzew w miejscach nie koniecznie "prywatnych", a nie te oczywiste o których też piszecie - zagrażające bezpieczeństwu, czy u kogoś na działeczce.....np. takie masowe wycinki są w lasach w pasie nadmorskim czy w Trójmiejskim Parku Krajobrazowym, który okala 3 - miasto, jest jego płucami, widać dużo drzew wyciętych, zdrowych i wcale nie starych, gałęzi pełno się wala, one pociąte, jakby dla prezia do kominka czekają na transport czy co? nie wiem....ale właśnie nic na ich miejscu nie będzie....tak to wygląda. Nie wiem jak do tego ma się to prawo, jak tak walą w takich miejscach, ale robią to na dużo większą skalę niż dawniej, to widać od razu choćby w mojej okolicy i nawet w owym parku.
                                                  Przeważnie jest to robione tak, że co któreś drzewo jest wywalone, patrząc na korzeń wcale nie chore, a młode. A i całe polany są wyrżnięte czasem....i niezły bajzel pozostawiony. Te polany to bardziej w głębi lasu, może żeby oczu ludzkich nie przykuwało tak....wrrrr.

Komentarz

Pracuję...