PIT - zapłata podatku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9935
    • Ford

PIT - zapłata podatku

Koledzy, z tytułu PIT-37 mam zwrot podatku, ale z tytułu PIT-38 mam podatek do zapłaty. Globalnie tak czy siak zwrot jest mniejszy niż należność i muszę dopłacić.
    Pytanie: czy mam zapłacić całą należność z tytułu PIT-38 i czekać na zwrot całej nadpłaty z PIT-37, czy przelać na konto Urzędu Skarbowego jedynie różnicę pomiędzy tymi PIT-ami?

I czy znacie jakiś kreator PIT-ów w którym samodzielnie można pisać OPP do 1% podatku?
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm
  • ruwado
    RS
    • 2009
    • 14885
    • Octavia IV (NX3)

Co do różnicy między 38 i 37 nie wiem, ale wszystkie kreatory, które miałem - zawsze wpisywały swoje OPP.
    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• endryu
      RS
      • 2006
      • 3773
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Agamek12 pity rozliczasz oddzielnie-różne księgowania wpłat, wypłat. Bardzo fajny programik (1% wpisujemy co chcemy) z możliwością przesłania elektronicznego pitów.
      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
      =================================================

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9935
        • Ford

Zamieszczone przez endryu Zobacz wpis
        Agamek12 pity rozliczasz oddzielnie-różne księgowania wpłat, wypłat.
        Wiem. Ale (obrazowo): mam wpłacić 2.500zł tytułem PIT-38 i czekać na zwrot 2.000zł tytułem PIT-37, czy wpłacić na konto US jedynie 500zł?
        Adam... Używam:

Komentarz

• endryu
          RS
          • 2006
          • 3773
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Różne pity trafiają do różnych komórek w US i jest niewiedza-brak wiadomości kto i jaki pit i kiedy złożył. Zadzwoń do swojego US i zapytaj. U mnie koleżanka robiła podobnie i po konsultacji z US przy jednoczesnym złożeniu obu pitów dołączyła stosowne pismo z prośba o przeksięgowanie.
          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
          =================================================

Komentarz

• hubert78
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1576

Zamieszczone przez Agamek12 Zobacz wpis

Wiem. Ale (obrazowo): mam wpłacić 2.500zł tytułem PIT-38 i czekać na zwrot 2.000zł tytułem PIT-37, czy wpłacić na konto US jedynie 500zł?
            Wszystkie należności z PIT trafiają na jeden numer konta w US do którego należysz, czyli przy przelewie w opisie piszesz skąd taka a nie inna kwota.
            Po za tym Panowie litości, istnieje coś takiego jak kancelarie podatkowe gdzie za 30 zł takie sprawy się załatwia.

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9935
              • Ford

Zamieszczone przez hubert78 Zobacz wpis
              Po za tym Panowie litości, istnieje coś takiego jak kancelarie podatkowe gdzie za 30 zł takie sprawy się załatwia.
              A do tego trzeba mieć trochę czasu żeby do tej kancelarii pójść - a to też ma przecież jakąś wartość. A skoro można samemu wypełnić PIT-a i oszczędzić te kilkadziesiąt złotych to czemu z tej możliwości nie korzystać?

Adam... Używam:

Komentarz

• hubert78
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1576

Zamieszczone przez Agamek12 Zobacz wpis
                A do tego trzeba mieć trochę czasu żeby do tej kancelarii pójść - a to też ma przecież jakąś wartość. A skoro można samemu wypełnić PIT-a i oszczędzić te kilkadziesiąt złotych to czemu z tej możliwości nie korzystać?
                Słuchaj nie to że chciałbym Tobie coś udowodnić bo nie taki mam cel, ale czas na wypełnienie PIT + to ile ci zejdzie na "bieganie" po necie itp. też się liczy i wydaje mi się że będzie to dłużej trwało niż wyprawa do księgowego i wyjaśnienie co i jak.
                Weź również pod uwagę fakt że księgowy się na tym zna (przynajmniej powinien, więc najlepiej udać się do takiego z polecenia) i oprócz ulgi na 2-kę dzieci którą z tego co widzę zawarłeś w PIT-37 na pewno znajdzie jeszcze "kilka złotych" do odliczenia, bo z bardzo ogólnego zarysu Twojej sytuacji, nie zarabiasz najgorzej, posiadasz dodatkowe dochody z inwestycji w papiery, twoje miejsce zatrudnienia(wykonywania pracy) jest stosunkowo daleko od miejscem zamieszkania. Wszystkie powyższe składowe mogą skutkować dodatkowymi odliczeniami i jest duże prawdopodobieństwo że Twój zainwestowany czas i koszty jakie poniesiesz, zwrócą się Tobie z nawiązką. A przede wszystkim masz pewność że wszystko jest zrobione tak jak trzeba i śpisz spokojnie mając święty spokój.

Komentarz

• Bambek1
                  Elegance
                  • 2015
                  • 963
                  • Octavia I (1U2)
                  • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Próbowałeś się rozliczać przez eDeklarację?
                  Nie chcę Cię wprowadzić w błąd bo ja zawsze rozliczam się nazwijmy to "w najprostszej wersji" ale tam chyba można od razu złożyć 2 zeznania i zrobić bilans. W tym tygodniu będę się też rozliczał to zerknę. W tym programie co roku jakaś nowinka się pojawia.
                  ŻONA = Ekspert w każdej dziedzinie.
                  Jak ja mam mało czasu na wszystko... ale najlepszy jestem w nic nierobieniu.
                  Spalanie - Motostat.pl
                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...