Przekwalifikowanie zawodowe - pomysł ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • looker
    RS
    • 2008
    • 1886
    • Octavia II (1Z3)
    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Przekwalifikowanie zawodowe - pomysł ?

W mojej obecnej firmie mam możliwość otrzymać do 7.000zł na przekwalifikowanie zawodowe. W sumie nie mam za bardzo pomysłu na co można by to przeznaczyć.
    Co teraz jest na topie pod kątem ew. dalszej działalności na rynku pracy ? Jakie kursy ? Uprawnienia ?
    Myślałem o licencji UAVO (operator drona) i późniejszych usługach w tym kierunku. Oczywiście nie tylko filmowanie wesel czy innych imprez ale po dalszych szkoleniach, np. ortofotografia, pomiary geodezyjne, monitoring etc.
    Co o tym myślicie ?
    Może jakieś inne, ciekawe pomysły ?
    OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
    SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

A czym sie obecnie zajmujesz, albo jakie uslugi wykonuja podwykonawcy z ktorych korzystacie.

Jakies hobby, ktore mozna spieniezyc ??

Spritmonitor.de

Komentarz

• looker
      RS
      • 2008
      • 1886
      • Octavia II (1Z3)
      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Obecnie służby mundurowe ;-) Podwykonawców brak :-)
      Mam dość dobry angielski a poza tym - umiejętności dość specyficzne jak na cywilny rynek pracy więc raczej chodzi o całkowite przebranżowienie się...
      Hobby ? Chyba tylko MTB do czegoś się nadaje...

Komentarz

• hubert78
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1576

Zapisz się do PIS-u, jak wygrają samorządowe jakaś posadka się znajdzie

Komentarz

• hubert78
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1576

A tak na poważnie to jeśli się nie boisz ciężkiej pracy to coraz trudniej na rynku o dobrych spawaczy, (min. z tego co słyszałem w PGNiG za jakiś czas będą braki kadrowe bo ludzie z uprawnieniami są dosyć zaawansowani wiekiem a następców nie widać). Ale w tym przypadku to musiałbyś poświęcić dużo czasu i kasy.

Komentarz

• Bambek1
            Elegance
            • 2015
            • 963
            • Octavia I (1U2)
            • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez hubert78 Zobacz wpis
            A tak na poważnie to jeśli się nie boisz ciężkiej pracy to coraz trudniej na rynku o dobrych spawaczy, (min. z tego co słyszałem w PGNiG za jakiś czas będą braki kadrowe bo ludzie z uprawnieniami są dosyć zaawansowani wiekiem a następców nie widać). Ale w tym przypadku to musiałbyś poświęcić dużo czasu i kasy.
            Dobrze mówi.
            Gdybym miał kwity to sam był atakował ten temat. Może kiedyś jak mnie życie zmusi to zrobie upr w tym kierunku.
            Kolega spawa w Norwegii dla jakiejś niedużej firmy związanej z branżą naftową, wyjechał na zastępstwo za kogoś na pół roku i spawa już 4 rok, kasa jest konkretna ale i robota nie jest lekka - kręgosłup trzeba mueć zdrowy. W Polsce też można znaleźć dobrze płatną fuchę oczywiście nie u prywaciarza przy spawaniu ogrodzeń.
            Ostatnio edytowany przez Bambek1; 38218.
            ŻONA = Ekspert w każdej dziedzinie.
            Jak ja mam mało czasu na wszystko... ale najlepszy jestem w nic nierobieniu.
            Spalanie - Motostat.pl
            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8030
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Kręgosłup jak kręgosłup. Trzeba mieć wzrok dobry i cierpliwość oraz nie drżącą rękę.
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Zamieszczone przez AdamB Zobacz wpis
                oraz nie drżącą rękę.

Takich co to ogrodzenia u prywaciarza spawaja jak znam, to po drugim trzecim piwie reke maja jak chirurg

Spawacze to jest jednak faktycznie ciekawy gatunek ludzi.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• shok
                  RS
                  • 2009
                  • 2070
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ja rozumie, ze służby mundurowe rozleniwiają ale z tym operatorem drona to pojechałeś. Podstawowe pytanie czy ty chcesz sie przebranżowić i zarabiać kasę czy tylko zabić nudę z względu na młody wiek.

Komentarz

• endryu
                    RS
                    • 2006
                    • 3773
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

kierowca C+E, D, kursy na przewóz osób, rzeczy, ADR i ofert pracy mnóstwo.
                    O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                    O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                    =================================================

Komentarz

• looker
                      RS
                      • 2008
                      • 1886
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Dzięki za odzew w temacie :-)
                      Spawacz odpada - nie moje klimaty. Mimo, że z zawodu cywilnego jestem technikiem mechanikiem. Bardziej jednak cenię sobie zdrowie niż koniecznie zarobienie dużej kasy. "Problem" w tym, że nie muszę zarabiać dużo bo po odejściu ze służb będę miał już świadczenie emerytalne wypłacane z resortu (nie z ZUS-u). Sporo jednak wyższe od ZUS-owskiego.
                      Rozważałem prawo jazdy na "duże" ale dałem sobie spokój. Powody podobne do poprzednich, poza tym "spanie w budzie, jedzenie z miski i sikanie na koło" jakoś mnie nie pociągają. Może z powodu prawie 10 lat spędzonych na przymusowych "biwakach" w lasach całej Polski, o każdej porze roku ;-)
                      Dlaczego kolegę shok tak bardzo zszokował temat operatora dronów ? :-) Uważam, że to nie sztuka robić coś co już tak wiele osób ma (koparki, wózki widłowe, TIR-y). Wolałbym raczej pójść w coś co dopiero zaczyna się rozkręcać. A szeroko pojęte, różne systemy bezzałogowe będą wchodzić w nasze życie czy tego chcemy czy nie. Poza tym - mam małą praktykę w temacie gdyż w trakcie swojej kariery odbyłem małą część szkoleń przygotowujących do pracy z UAV (wykonywanie i interpretacja zdjęć) ale finalnie projekt nie wypalił i moje ścieżki zawodowe potoczyły się inaczej. Zawsze jednak gdzieś w środku czułem, że mnie trochę do tego ciągnie...;-)
                      Co do Twojego drugiego pytania to obie odpowiedzi są prawidłowe. Odchodząc ze swojego dość specyficznego i hermetycznego środowiska nie można po prostu przełączyć się na minimalizm i usiąść na przysłowiowej działce z piwem w ręku, bo to szybka droga do zakończenia żywota albo załamania zdrowia psychicznego. Kontakt z ludźmi jest dla mnie bardzo ważny.
                      A co do kasy... Tak jak pisałem wcześniej - nie jest to najważniejsze kryterium. Będę miał ten komfort, że nie będzie to moje jedyne źródło dochodu i żadnego noża na gardle czy innych dziwnych ciśnień też nie będzie. Dlatego szukam czegoś co mnie po protu zaciekawi, będzie sprawiało satysfakcję, zapewni kontakt z ludźmi, pobudzi kreatywność i przedsiębiorczość a przy okazji pozwoli trochę dorobić. W takiej kolejności :-)
                      Nie bez znaczenia jest także możliwość zaoszczędzenia trochę grosza po założeniu własnej DG gdyż nie płacę wówczas ZUS-u a jedynie składki zdrowotne. Oznacza to, że świadcząc jakiekolwiek usługi mogę być bardziej konkurencyjny cenowo...

Komentarz

• Bambek1
                        Elegance
                        • 2015
                        • 963
                        • Octavia I (1U2)
                        • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez endryu Zobacz wpis
                        kierowca C+E, D, kursy na przewóz osób, rzeczy, ADR i ofert pracy mnóstwo.
                        Endryu za jakie pieniądze, często robota po 10-12 h albo tygodniówki za granicą, ciągle gdzieś w rozjazdach, żony same w domach (często młode) a równowartość kasy jest równa przyzwoitym 8h.
                        Znam paru takich jeszcze za ADR to coś tam mają parę groszy ale wszystkie inne windy samwyładowcze, hds itp to bieda z nędzą. Zazwyczaj i tak płatne mają za km albo w hurtowniach budowlanych za godzinę a dodatkowe uprawnienia na obsługę np hds są po prostu wymagane bo jak nie masz to "spieprzaj dziadu" przyjdzie taki co bedzie miał i będzie jeździł za te same pieniądze, dlatego i rotacja spora, poza tym dużo Polaków kręci km siedząc za granicą - zazwyczaj młodzi kawalerowie. Mam w rodzinie gościa co ma flotę ciężarówek i trochę widzę jak od podszewki wygląda ta rzeczywistość.
                        Ludzi z tymi kwitami na rynku trochę jest, a że stawki są niezbyt wygórowane to dlatego wydaje się, że nje ma bo każdy ma wyjebane na kierowcę jak może niewiele mnjejsze albo i te same pieniądze zarobić u byle prywaciarza "na miejscu koło domu" to po co ma się turlać po świecie. Jeden z gorszych kawałków chleba.
                        Ostatnio edytowany przez Bambek1; 38218.
                        ŻONA = Ekspert w każdej dziedzinie.
                        Jak ja mam mało czasu na wszystko... ale najlepszy jestem w nic nierobieniu.
                        Spalanie - Motostat.pl
                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• endryu
                          RS
                          • 2006
                          • 3773
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Bambek1 Zobacz wpis
                          Endryu za jakie pieniądze
                          Mieszkając w aucie po Europie 7-9kzł.
                          Zamieszczone przez Bambek1 Zobacz wpis
                          Jeden z gorszych kawałków chleba
                          Wiem. Faktycznie propozycja ekstremalna.
                          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                          =================================================

Komentarz

• aro_40
                            RS
                            • 2007
                            • 1529
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Looker, skoro masz uprawnienia na drona i umiesz to i lubisz, to może jednak szukaj w tym kierunku? Wbrew pozorom to wcale nie jest takie proste i łatwe jakby się mogło wydawać. A zapotrzebowanie na takie usługi jest moim zdaniem ogromne. Sam wspominałeś o geodezji, która jest kopalnią samą w sobie. Do tego dochodzi np cała działka związana z rolnictwem i rozliczaniem rolników. A na dokładkę masz całą branżę marketingową, gdzi edrony sa coraz częściej wykorzystywane.
                            Wesela, chrzciny, czy ogrzeby zostaw sobie na weekend
                            If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• looker
                              RS
                              • 2008
                              • 1886
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Uprawnień jeszcze nie mam ale to akurat najłatwiejszy element planu...;-)

Komentarz

Pracuję...