Porada w sprawie zakupu

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • highland
    Classic
    • 2011
    • 2

Porada w sprawie zakupu

Witam,
    trzy tygodnie temu miałem podobny problem: po zatankowaniu na stacji przy hipermarkecie w Łodzi na Przybyszewskiego następnego dnia zapaliła mi się kontrolka CHECK ENGINE. Po konsultacji z ASO uzgodniłem wizytę w celu rozwiązania problemu. Niestety diagnosta zachorował a drugi był na urlopie i dlatego pojawiłem się u nich dopiero po 5 dniach. Przez ten czas wyjeździłem połowę zbiornika LPG i bezpośrednio przed wizytą w ASO "nabiłem" zbiornik do oporu gazem o uznanej jakości (znana sieć). Zdziwienie moje było ogromne gdy podjechałem do ASO, wyłączyłem silnik, wszedłem do budynku a pan z serwisu wyszedł po moje auto ale po chwili wrócił i powiedział że ŻADNA kontrolka się nie pali... Odwołałem zatem akcję serwisową mając jednak świadomość że nadal w zbiorniku mam połowę kiepskiej jakości gazu. Lampka zapaliła mi się później jeszcze raz ale tylko na 20 kilometrów... Wiedząc że przyczyną jest prawdopodobnie słaba jakość LPG postanowiłem go wyjeździć do końca a następnie napełnić instalację na w miarę sprawdzonej stacji. Od tamtej pory przejechałem już ponad 200 km i lampka ani razu się nie zapaliła. Aha - ja również eksperymentowałem z jazdą na samej benzynie ale na krótkich dystansach nie powodowało to zgaśnięcia kontrolki. Prawdopodobnie komputer samochodu przechowuje przez jakiś czas informację o błędach. Swoją drogą to dosyć często tankowałem na różnych stacjach ale coś takiego (CHECK ENGINE) wydarzyło mi się po raz pierwszy po roku użytkowania... Zastanawiam się czy przyczyną nie jest niewłaściwa proporcja propan-butan w LPG. Butan jest dużo tańszy od propanu ale jest też mniej lotny i dlatego powinno się go stosować mniej zimą. Jeśli dobrze pamiętam to t.wrz. butanu to -2 st. C ! Nadmienię że pomimo świecenia żółtej kontrolki żadne inne objawy w moim aucie nie występowały (typu utrata mocy, falowanie obrotów, etc.). Moja rada jest taka: jeśli nic się nie dzieje z silnikiem to proponuję wyjeździć ten LPG a następnie kupić gdzie indziej i obserwować zachowanie auta...
  • baton
    Classic
    • 2010
    • 9

Porada w sprawie zakupu

Poszukuje duzego, ekonomicznego samochodu o przyzwoitej jakosci.

Moj wybor padl na Octavie tour (kombi).

Pozwole sobie o zadanie kilku pytan:

1. Czy musze spieszyc sie z zakupem, jesli zamierzam odliczyc vat od samochodu i paliwa?
    2. Planuje zakupe maksymalnie wyposazonej wersji w cenie ok. 100kpln, zastanawiam sie tylko czy wybrac diesla czy tez benzyne+LPG? Bede pokonywal miesiecznie ok. 4-6kkm
    3. No i w ogole czy brac Octavie, bo coraz wiecej osob radzi mi w tej kwocie wybrac gorzej wyposazonego passata

Prosze o rady

Komentarz

• Dzida
      RS
      • 2006
      • 2253

Troll? OI za 100 kPLN?

Komentarz

• Andrev3
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 6116

baton, za te pieniądze masz OII FL i to jak się postarasz RS
        RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• filipT
          Rider
          • 2010
          • 554

i jak chcesz O1 to musisz się spieszyć, w październiku koniec probukcji
          Mój Szkodnik

Komentarz

• baton
            Classic
            • 2010
            • 9

Hehe nie troll

100KPLN to taki przyklad... wersja podstawowa (diesel) to ponad 50KPLN, a full dodatkow to tak licze ze do 100KPLN sie dozbiera, aczlkolwiek nie mam nic przeciwko temu aby zaplacic sporo mniej...

IMO O2 jest zdecydowanie brzydsza niz OI... szczegolnie przednie swiatla.

Wersja RS mnie nie interesuje, mam 225KM w TT wiec nie szukam auta do szalenstw, a do ekonomicznej jazdy, stad dylemat miedzy dieslem a gazem...

Komentarz

• Maru 123
              RS
              • 2008
              • 4660

baton, mając do dyspozycji 100 kzł na nowe auto za o1 nawet bym się nie obejrzał i przez mysl by mi nie przeszła :roll:
              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• baton
                Classic
                • 2010
                • 9

baton, mając do dyspozycji 100 kzł na nowe auto za o1 nawet bym się nie obejrzał i przez mysl by mi nie przeszła
                To napisz co bys wybral? Dla mnie 80% to wyglad 20% ekonomia.

Ma to byc auto rodzinne, diesel.

100KPLN nie mam oczywiscie ale bede posilkowal sie leasingiem i zakladajac 22% vatu do odliczenia + 19% dochodowy to faktyczna kwota za ktora kupie samochod nie przekroczy 60KPLN...

Pozniej ekonomia uzytkowania: jazda na LPG jest praketycznie za free, a na dieslu ciut drozej, ale tez tanio... Silnik na benzynie bedzie mial krotsza zywotnosc, za to diesel wyjdzie drozej w eksploatacji... to najwiekszy dylemat.

Napisze tak: rozwazalem audi A4 Avant, ale za podobna konfiguracje co w Octavii trzeba zaplacic 2x wiecej, IMO nie warto...

Jest jeszcze mazda 6... brzydka :-(

Passat - brzydki...

Ma byc piekny i tani, napisz co bys polecil?

Aha: O2 ma nie tylko brzydkie swiatla z przodu... z tylu tez :lol:

Komentarz

• Dzida
                  RS
                  • 2006
                  • 2253

Zamieszczone przez baton
                  To napisz co bys wybral?
                  baton, zastanów czego potrzebujesz, a nie "co byś wybrał"? Bo naprawdę są lepsze sposoby żeby wydać 100 kPLN niż zakup samochodu.

[ Dodano: Sob 17 Lip, 10 14:03 ]
                  Zamieszczone przez baton
                  dopisz jeszcze ze ekonomiczny, ale takiego to chyba jeszcze nie wymyślono.

Komentarz

• baton
                    Classic
                    • 2010
                    • 9

baton, zastanów czego potrzebujesz, a nie "co byś wybrał"? Bo naprawdę są lepsze sposoby żeby wydać 100 kPLN niż zakup samochodu.
                    Wydaje mi sie ze bardzo wyraznie napialem...

baton napisał/a:

dopisz jeszcze ze ekonomiczny, ale takiego to chyba jeszcze nie wymyślono
                    Piekne: Audi A4 avant, A6 avant, Octavia I (ciut brzydsza ale nie bardzo)
                    Ekonomiczne: A4, Octavia I, Mazda 6
                    Tanie: Octavia I

Wlasnie taka mi sie wydaje Octavia I

Hehe, foruma octavii a tu mi odradzaja zakup, chyba cos jest nie tak ;-)
                    Na forum audi TT to kazdy zachwala tetetke, wskazuje zalety, przewage na subaru, porsche, a tutaj na odwrot... dziwne....

No dobra, do wydania mam 70KPLN moze to zmieni postac rzeczy...

Komentarz

• djczas
                      RS
                      • 2005
                      • 9612

baton, tutaj na forum mamy inne zasady i staramy sie obiektywnie podejść do rzeczy

ciekawie sie to zapowiada wczesniej było 100kzł i nie było problemu teraz jest 70 kzł
                      czyżby era kasa nie poszło w losowaniu

Sorry ale jakoś nie wieże w twoje intencje zakupu auta

Komentarz

• baton
                        Classic
                        • 2010
                        • 9

ciekawie sie to zapowiada wczesniej było 100kzł i nie było problemu teraz jest 70 kzł
                        Matko boska swieta, napisalem 70 bo wczesniej 100 bylo za duzo. Przestancie o tej kasie juz bo nie wytrzymam.

Nie mam nic, tylko 10% na wplate wstepna na leasing... jak braknie sprzedam TT i focusa i zone jak bedzie trzeba.

Napiszcie ktora O1 polecacie, chyba ze to taki syf ze sie wstydzicie polecic to tez napiszcie i bedzie po sprawie, bede szukal czegos innego...

Ja nie moge, jak tak mozna...

Komentarz

• Dzida
                          RS
                          • 2006
                          • 2253

Logana sobie kup, tam jest kilka rat gratis......

Komentarz

• djczas
                            RS
                            • 2005
                            • 9612

baton, o1 jest jedna i kończą produkcje wiec jak sie upierasz przy o1 to twój problem ja jeśłi masz możliwości na leasing wziąłbym superba 2.0tdi 140 lub 170 koni
                            jak nie to O2 elegance spokojnie kupisz w kwocie do 100kzł i będzie to nadala oszczędne auto zamiast 1.9 tdi będziesz miał nową jednostkę 1.6 cr

Komentarz

• baton
                              Classic
                              • 2010
                              • 9

Logana sobie kup, tam jest kilka rat gratis......
                              Naprawde tragedia z Waszym poziomem... jak tak mozna litosci...

Mam nadzieje ze nie kazdy uzytkownik Octavii jest zakompleksiony wobec audi... jesli sa tutaj normalni uzytkownicy to prosze ich o poradae bo do tej pory to jakas tragedie.

Panowie: ja mam super auto, pozeram swoja tetka kazda skode, nawet te RS, ale nie o to chodzi. Czy nie mozecie mi doradzic w zakupie ekonomicznej O1? O1 bo jest bardzo ladna, bo jest ekonomiczna, no i kosztuje niewiele.

Nie szukam wypasionego auta. Takie mam i na takie mnie stac. Szukam wlasnie taniego. Taniego i w miare dobrego. Nie potrafi nikt postawic sprawy jasno typu: baton, nie kupuj LPG bo Ci silnik padnie po, a diesel mimo ze drozszy wytrzyma... albo baton O1 to porazka, bo... albo... to takie trudne?

[ Dodano: Sob 17 Lip, 10 14:38 ]
                              baton, o1 jest jedna i kończą produkcje wiec jak sie upierasz przy o1 to twój problem ja jeśłi masz możliwości na leasing wziąłbym superba 2.0tdi 140 lub 170 koni
                              jak nie to O2 elegance spokojnie kupisz w kwocie do 100kzł i będzie to nadala oszczędne auto zamiast 1.9 tdi będziesz miał nową jednostkę 1.6 cr
                              Wielkie dzieki za merytoryczn odpowiedz. Wieczorem bede analizowal Twoje propozycje. Powiem tylko jedno: wiem ze O1 to przezytek, ale jak patrze na O2 czy tez Superba to naprawde uwazam ze zniszczyli przepiekna, purytanska linie auta... te swiatla to porazka, jak wielkie pryszcze... no jeszcze polookam, ale naprawde do tych aut zniecheca mnie tylko wyglada... gdyby O2 posiadal linie OI nie byloby rozmowy...

Komentarz

• djczas
                                RS
                                • 2005
                                • 9612

baton, a czy tobie sie czasem klima w tt-ce nie popsuła albo upał za bardzo nie doskwiera napisałem ci dlaczego nie o1 bo jest wycofywana z produkcji a z tym pożeraniem to mnie strasznie ubawiłeś bo na tym forum jest wiele słabych skód z silnikiem sdi które zrobią wiatrak z twojej ttki nie napinając się :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• baton
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 9

baton, a czy tobie sie czasem klima w tt-ce nie popsuła albo upał za bardzo nie doskwiera napisałem ci dlaczego nie o1 bo jest wycofywana z produkcji a z tym pożeraniem to mnie strasznie ubawiłeś bo na tym forum jest wiele słabych skód z silnikiem sdi które zrobią wiatrak z twojej ttki nie napinając się
                                  No dobra, sorry juz mi przechodzi... ale wiesz jak sie czuje? Wchodze na forum octavii, witam sie, pisze ze planuje zakup tego szanownego auta, ktorym jezdzi kazdy forumowicz...

Ba planuje zakup top wersji... wszelkie dodatki, prosze o rady...

A tutaj dostaje z bute: eee Ty masz tyle kasy to w zyciu nie kupuje Octaviii

Co to za forumowicze? Przeciez to zenada? Jak ktos wejdzie na forum TT i powie ze ma 1mln to i tak beda zachwalac te samochody, bo je kochaja, a Wy co nie lubicie nawet swoich aut? Bo tak to wyglada...

Odnosnie upalu: jestem wlasnie w Kolobrzegu, przeszly burze, upal wraca :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Komentarz

• Dzida
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 2253

Zamieszczone przez baton
                                    Mam nadzieje ze nie kazdy uzytkownik Octavii jest zakompleksiony wobec audi...
                                    Jeżeli pijesz do mnie to ja akurat nie jeżdżę Octavią, tylko Paskiem - co widać w profilu, więc nie wiem o co chodzi. :diabelski_usmiech

Komentarz

• baton
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 9

Jeżeli pijesz do mnie to ja akurat nie jeżdżę Octavią, tylko Paskiem - co widać w profilu, więc nie wiem o co chodzi.
                                      Absolutnie nie do Ciebie, aczkolwiek ta sama zasada dotyczy uzytkownikow VV 1

Komentarz

• Yarek
                                        Elegance
                                        • 2005
                                        • 992

wystarczy...
                                        . pzdr Jarek
                                        aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez Yarek
                                          wystarczy...
                                          uff
                                          saport techniczny baj DGW
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm