Spółdzielnia mieszkaniowa chce założyć u nas ciepłą wodę użytkową . Koledzy jeżeli użytkujecie ten rodzaj podgrzewania wody podzielcie się doświadczeniami . Chce się dowiedzieć jak się mają koszty takiego rozwiązania w stosunku do tradycyjnego junkersa ,Czy na wyższych piętrach po odkręceniu kranu od razu mamy gorącą wodę ( zimą po nocy) Ile obecnie płacicie za 1 m3 ciepłej wody .
Ciepła woda użytkowa
Zwiń
X
-
Najbardziej komfortowe i bezpieczne rozwiązanie ciepłej wody użytkowej pod warunkiem prawidłowo wykonanej instalacji (konieczna cyrkulacja). Na pewno będzie trochę drożej niż przy CWU przygotowywanej w "junkersie". Nie pamiętam dokładnie ile u mnie kosztuje metr sześcienny, ale z tego co kojarzę to ok. 20zł za podgrzew + cena wody. Ale to musiałbym sprawdzić dokładnie.
-
-
Kraków:
10,15zł/m3 - woda do podgrzania
11,48zł/m3 - podgrzanie wody
Rozwiązanie mega wygodne, nie wspomnę już o bezpieczeństwie. Brak tlenku węgla w łazience. Mieszkam na czwartym piętrze - woda "od razu" nie jest gorąca, ale też czas potrzebny na pojawienie się ciepłej wody nie jest dłuższy niż w przypadku podgrzania jej przez piecyk gazowy
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tryton Zobacz wpisCzy na wyższych piętrach po odkręceniu kranu od razu mamy gorącą wodę
Zamieszczone przez tomash23 Zobacz wpisok. 20zł za podgrzew + cena wody
Komentarz
-
-
Nie wiem, jak to jest w dzisiejszych czasach, czy normą jest zabudowa instalacji do recyrkulacji.
Znam przypadek, że cały pion w bloku się cieszył z ciepłej wody bez odpuszczania, poza jednym lokatorem, który mieszkał na 7 piętrze i wstawał do roboty ok.4 rano - czytaj: mył się pierwszy...
Komentarz
-
-
...chyba że ta woda będzie ogrzewana przed wejściem do mieszkania - każdy z lokatorów ma swój mały wymiennik.
Woda ogrzewana jest ciepłem, które normalnie idzie w kaloryfery.
Tak jest u nas... straty wody zimnej przed ogrzaniem to ok 10 L przy rozruchu - odległość od wymiennika do kranu.
tapatalk
Komentarz
-
-
Moi znajomi mieszkający w bloku maja ciepła wodę ale o gorącej mogą zapomnieć.Poprostu płaca za wodę ciepła a nie gorąca i żeby w wannie zrobić sobie goraca kąpiel musza wlewać wrzątek z garnka. Sytuacja z Śląska.
Ja mając w Polsce piec gazowy jestem wstanie podgrzać wodę do bardzo wysokiej temperatury jeżeli jest to potrzebne. Szybko tanio i wygodnie. W życiu nie zgodziłbym sie na taka zmianę.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez s@p Zobacz wpisZgodnie z WT pojemność instalacji CW bez cyrkulacji nie może przekraczać 3 l. W związku z tym odległość instalacji CW od szachtu (pionu) nie może być zbyt długa, aby czas oczekiwania na wodę o zadawalającej nas temperaturze nie był zbyt uciążliwy.
i licząc długość rur oraz czas oczekiwania na ciepłą wodę ....... założyłem elektryczny przepływowystraty wody mam mniejsze w porównaniu z sąsiadami.
woda jest ogrzewana w tym "węźle" przez ciepło dostarczane z ciepłowni, które idzie normalnie w kaloryfery.
z tym też się wiąże wysokość opłat za ciepło / ogrzewanie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shok Zobacz wpisMoi znajomi mieszkający w bloku maja ciepła wodę ale o gorącej mogą zapomnieć.Poprostu płaca za wodę ciepła a nie gorąca i żeby w wannie zrobić sobie goraca kąpiel musza wlewać wrzątek z garnka. Sytuacja z Śląska.
Ja mając w Polsce piec gazowy jestem wstanie podgrzać wodę do bardzo wysokiej temperatury jeżeli jest to potrzebne. Szybko tanio i wygodnie. W życiu nie zgodziłbym sie na taka zmianę.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, czyli WT:
Instalacja wodociągowa ciepłej wody powinna umożliwiać uzyskanie w punktach czerpalnych wody o temperaturze nie niższej niż 55°C i nie wyższej niż 60°C.
Ponadto w celu zabezpieczenia instalacji przed bakteriami legionella, stosuje się okresową dezynfekcję cieplną. Do przeprowadzenia dezynfekcji cieplnej niezbędne jest zapewnienie uzyskania w punktach czerpalnych temperatury wody nie niższej niż 70 °C i nie wyższej niż 80 °C.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez s@p Zobacz wpisZgodnie z obowiązującymi przepisami, czyli WT:
Instalacja wodociągowa ciepłej wody powinna umożliwiać uzyskanie w punktach czerpalnych wody o temperaturze nie niższej niż 55°C i nie wyższej niż 60°C.
Ponadto w celu zabezpieczenia instalacji przed bakteriami legionella, stosuje się okresową dezynfekcję cieplną. Do przeprowadzenia dezynfekcji cieplnej niezbędne jest zapewnienie uzyskania w punktach czerpalnych temperatury wody nie niższej niż 70 °C i nie wyższej niż 80 °C.Zamieszczone przez tomash23 Zobacz wpisTeoretycznie min. 55 stopni powinno się pojawić po spuszczeniu 3 litrów wody.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tryton Zobacz wpisSpółdzielnia mieszkaniowa chce założyć u nas ciepłą wodę użytkową . Koledzy jeżeli użytkujecie ten rodzaj podgrzewania wody podzielcie się doświadczeniami . Chce się dowiedzieć jak się mają koszty takiego rozwiązania w stosunku do tradycyjnego junkersa ,Czy na wyższych piętrach po odkręceniu kranu od razu mamy gorącą wodę ( zimą po nocy) Ile obecnie płacicie za 1 m3 ciepłej wody .Chodzi Ci o ciepło "z miasta". Jest kilka rozwiązań i trzeba się dowiedzieć o jakie chodzi.
Jeśli idzie o ciepłą wodę na "liczniku ciepłej wody" to jest to tanie rozwiązanie i dosyć wygodne. Tanie bo temperatura czynnika oscyluje w okolicach 70 stopni co powoduje, że do mycia musisz ją zmieszać z wodą zimną. W skrócie zużywasz do kąpieli na każdy m3 wody około 0,3-0.5 m3 wody ciepłej. Miałem takie rozwiązanie w kukurydzy na os Tysiąclecia w Katowicach. Sprawdzało się. Zużywałem miesięcznie jakieś 2,5m3 ciepłej wody na 4 os.
Innym sposobem jest wspomniane tutaj ciepło miejskie rozliczane jako praca w Gj. Czynnik z miasta idzie za pomocą logotermy na grzejniki (kiedy chcesz, przez cały rok) lub podgrzewa wodę zimną do CWU. Drogie (1GJ kosztuje ok 80zł a tak naprawdę zimą schodzi w 2 dni), niewygodne ( odległość z logotermy (na sieni) do wylewki powoduje długie oczekiwanie na wodę ciepłą i jej stratę bo po wył. zostają ze 3 litry wody w posadzce.). Mam to obecnie i nie polecam. 80% kosztów to koszty stałe. 25% przesył, i 55% to koszty zamówionej mocy, którą płacisz rok rocznie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez smer Zobacz wpis
Tak, wszytko to prawda, tylko że niestety, woda czytać nie potrafi i może mieć to w nosie...
Komentarz
-
Komentarz