Walka z ubezpieczycielem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • raadek_71
    Drive
    • 2005
    • 50

Walka z ubezpieczycielem

fernando, mila byla Zobaczymy, moze cos w czw sie znajdzie - bo znow jade :twisted:

Tymczasem male spy photos
  • Adrian
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 662
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Walka z ubezpieczycielem

Witam,

myślę że już nie jedna osoba na forum ma doświadczenie w odwoływaniu się do ubezpieczyciela w sprawie odszkodowania za zniszczony samochód.

Jak by ktoś znał jakieś ścieżki jak to zrobić z czym ugryźć i podzielił by się swoją wiedzą był bym wdzięczny.

Sprawa wygląda następująco. Jakiś czas temu miałem przygodę z spadającą gałęzią. Jako że mam ogromne szczęście musiało to spaść na moje autko. Szkody są może i niewielkie ale jako że dbam o autko nawet niewielkie uszkodzenia strasznie mnie irytuje.

Mam troszkę pognieciony dach ułamaną antenę i wycieraczkę z tyłu.

PTU zrobiło wycenę i proponują śmieszne pieniądze za naprawę.

Co teraz mam robić co i do kogo napisać.

PZDR
    Adrian
    PerfectService by DGW
    Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
    Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
    Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• RALF
      Elegance
      • 2008
      • 974

napisać odwołanie.
      Mój kolega z pracy w Ptu walczy o szkodę całkowita z audi A4 , na poczatek zaproponowali mu 7 tyś + wrak dla niego , po odwołaniu podnieśli na 9.200 + wrak dla niego . na chwilę obecną sprawa chyba stoi w miejscu( od ok. 3 tygodni) bo na allegro najtańszy egzemplarz stoi ok 12 tys

Komentarz

• pleban
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 580

JA pojechałem do dobrego warsztatu i zrobiłem bezgotówkowo (w poprzednim aucie)
        Jak powiedziałem właścicielowi warsztatu, że wycena opiewa na połowę sumy jaką on ma na fakturze dla ubezpieczyciela to się uśmiał i powiedział, że ma pełne segregatory korespondencji na linii warsztat - ubezpieczyciele - sądy
        była O1 1,6 102 KM
        była O1 1,9 TDI 90 KM
        była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
        był Citroen Berlingo 1,6 HDI
        jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• Adrian
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 662
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez pleban
          JA pojechałem do dobrego warsztatu i zrobiłem bezgotówkowo (w poprzednim aucie)
          Jak powiedziałem właścicielowi warsztatu, że wycena opiewa na połowę sumy jaką on ma na fakturze dla ubezpieczyciela to się uśmiał i powiedział, że ma pełne segregatory korespondencji na linii warsztat - ubezpieczyciele - sądy
          było by fajne gdybym wszystko mógł zrobić w jednym warsztacie. Niestety firma która zrobi mi wgniotki nie naprawi wszystkiego. A tak się nie da że jedno robię w tym warsztacie a resztę w innym.
          PerfectService by DGW
          Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
          Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
          Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• robak013
            Ambiente
            • 2008
            • 101

Odświeżę trochę temat, po dzisiejszej nawałnicy i na mój samochód spadło drzewo. Z tego co się dowiedziałem to uszkodzony (wgnieciony) jest dach wszystkie szyby całe, drzwi się otwierają. Jaka jest procedura zgłaszania szkody trzeba przedstawić jakieś zdjęcia lub coś w tym stylu, pojechać gdzieś do rzeczoznawcy czy można się jakoś umówić. Niestety samochód jest na wyjeździe 8) i więcej szczegółów odnośnie uszkodzeń będę znał dopiero w piątek. I jeszcze jedno można jeździć z wgniecionym dachem :?:

Komentarz

• sebu
              L&K
              • 2008
              • 1304
              • Octavia II (1Z3)
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Adrian, jeżeli zgłaszasz szkodę z AC to kwota jaka zostaję ci wypłacona to netto.
              Jeżeli robisz na tzw.wycenę (czyli pieniądze ty dostajesz),zawsze kwoty sa zaniżone,dlatego gdyż ubezpieczalnia wypłaca po stałych średnich kosztach naprawy ( koszt roboczo godziny w warsztacie to koło 100zł.,a ubezpieczyciel na wycenę oferuje 50zł.),a części są zawsze uwzględniane jako zamienniki. Jeśli wstawisz samochód do warsztatu,to ubezpieczyciel zapłaci taka kwotę jaką zażąda warsztat,bo wtedy są to koszta poniesione przez warsztat.

Wiem,bo jestem teraz na bieżąco mi Hestia chciała wypłacić za stłuczkę nie z mojej winy 3450zł.wstawiłem samochód do warsztatu i kwota jaką dostanie warsztat to 9170zł i wszystkie części będą oryginalne,a mi oferowali zamienniki.
              Zamieszczone przez robak013
              Jaka jest procedura zgłaszania szkody
              Dzwonisz do ubezpieczyciela i zgłaszasz mu szkodę,a oni ci wszystko powiedzą .
              Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
              jak pomogłem to daj punkcik
              sprzęgło od G 60

Komentarz

• wrobel
                Rider
                S_OCP Member
                • 2008
                • 365

Odnośnie Vatu znalazłem kiedyś coś takiego: VAT

Komentarz

• zwolin
                  Rider
                  • 2010
                  • 656

Zamieszczone przez sebu
                  Jeśli wstawisz samochód do warsztatu,to ubezpieczyciel zapłaci taka kwotę jaką zażąda warsztat,bo wtedy są to koszta poniesione przez warsztat.
                  Do tego nie jest tajemnicą, że warsztaty "potrafią wynegocjować" z rzeczoznawcą ubezpieczyciela znacznie więcej niż przecietny klient z ulicy.
                  Najbezpieczniejsza moim zdaniem opcja, to naprawy bezgotówkowe, pod warunkiem oczywiście, że masz sprawdzony warsztat. Jakby to powiedzieć, talenty kierownicze szefowej sprawiły, ze mieliśmy okazję przećwiczyć kilka i na Okęciu jest jeden, który robi super. Co "ciekawe" gość zupełnie nie wykazuje zainteresowania robotami za gotówkę. Tylko bezgotówkowe.

Zamieszczone przez sebu
                  Dzwonisz do ubezpieczyciela i zgłaszasz mu szkodę,a oni ci wszystko powiedzą .
                  Tylko weź pod uwagę, że często zaczynają od propozycji najkorzystniejszych dla nich, tzn usiłują wcisnąć kasę.
                  Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                  O II Tour Combi 1.6
                  Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• sebu
                    L&K
                    • 2008
                    • 1304
                    • Octavia II (1Z3)
                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez zwolin
                    Tylko weź pod uwagę, że często zaczynają od propozycji najkorzystniejszych dla nich, tzn usiłują wcisnąć kasę.
                    Zamieszczone przez robak013
                    Jaka jest procedura zgłaszania szkody
                    Więc mu powiedziałem
                    No to,akurat jest normalne,nikt nie chce stracić
                    Do tego nie jest tajemnicą, że warsztaty "potrafią wynegocjować" z rzeczoznawcą ubezpieczyciela znacznie więcej niż przecietny klient z ulicy.
                    Może dla ciebie to nie jest tajemnicą,ale nie każdy o tym wie
                    Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
                    jak pomogłem to daj punkcik
                    sprzęgło od G 60

Komentarz

Pracuję...