Plebiscyt na auto dla taty...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9935
    • Ford

Plebiscyt na auto dla taty...

Koledzy, auto dla emerytów za jakieś 25-30kzł. Nie starsze niż 5-6 lat. Prawdopodobnie jako ostatnie auto na jakieś 5-6 lat.
    Coś z kompaktów hatchback lub mini/mikrowanów z 5 drzwiami (nic mniejszego, żadnego kombi!!!), z klimatyzacją, poduszkami czołowymi, bocznymi i kurtynami, niedychawiczny benzyniak, super byłoby z automatem i klimatronikiem.
    Roczny przebieg może 6-7kkm - 2-3 razy w roku wyjazd nad morze, poza tym krótkie - najwyżej 20-30km przejazdy.

Wczoraj skutecznie wybiłem mu z głowy Jettę 1.9TDI DSG z 2008 roku - po jeżdzie próbnej był zachwycony automatem, wyciszeniem, ilością miejsca, pozycją za kierownicą, itp. - przekonałem jednak, że 9-letni diesel to nie dla niego.

Chciałbym dla niego jakąś Octavię 1.2TSI, może Magane 1.2T, Focusa 1.0T - może byście coś dodali z +/- danej propozycji?

Generalnie coś "przeciętnego", ale z osiągami lepszymi niż Octavia BFQ i nieco od niej większego i wygodniejszego i równie bezproblemowego.

Akurat dobry moment jest na zakup, bo za chwilę jakaś lokata się kończy i na wakacje chętnie pojechaliby "nowym" autem
    Ostatnio edytowany przez Agamek12; 894.
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm
  • Przemek_i
    RS
    • 2012
    • 3237
    • Octavia II combi (1Z5)
    • AKL 1.6 MPI 101 KM
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kolego ja mojemu Tacie oddałem moją O1 1.6 AKL + Lpg. Tata zadowolony. :-) Pali w Przemyślu a gasi we Władysławowie.

...Moje Cappuccino MPi...

jest jeszcze Fabia 2 FL 1.2 MPi + LPG
    sprzedana O1 1.6 MPI AKL + LPG
    wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9935
      • Ford

Zamieszczone przez Przemek_i Zobacz wpis
      Kolego ja mojemu Tacie oddałem moją O1 1.6 AKL + Lpg. Tata zadowolony. :-) Pali w Przemyślu a gasi we Władysławowie.
      Ja właśnie piszę o tym, że moja O1 BFQ przekazana ojcu w 2010r. chce być zamieniona na coś nowszego, a Ty mi wyjeżdżasz z informacją zupełnie od czapy...
      Adam... Używam:

Komentarz

• szumek
        Classic
        • 2012
        • 30
        • Renault
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM
        • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Chevrolet Cruze? Astra J? Kia Venga?

Komentarz

• acc
          Drive
          • 2015
          • 83
          • Octavia III (5E3)
          • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Polecam Hyundai i30 - przed O3 jeździłem 7 lat takim z silnikiem 1.4 (ponad 100KM), tylko że manual i bez klimatronika. Ale od 2 lat jeździ nim teściu i jest zachwycony, więc bardzo polecam.
          Magiczny Liftback O3 4x4

Komentarz

• marlej108
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 4976
            • Octavia III (5E3)
            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Agamek, skoro piszesz "Prawdopodobnie jako ostatnie auto na jakieś 5-6 lat." a Tacie sie podoba skrzynia automatyczna - to polecam zakup czegos z automatem.

Skoro wiec Tata malo jezdzi, a automat mu sie tak podoba - to raz sie zyje. Ja bym celowal w auto z automatem.

Ps. W O2 silnik 1.2 tsi nie jest za bardzo polecany bo byly z nim problemy (dopiero 1.2 w O3 poprawili).

A moze szukac O2 1.4 tsi + dsg? albo Golfa VI z dsg z polskiego salonu?

a moze Renault Laguna 2010 benzyna z automatem (sa krajowe tez do kupienia czasem)
            http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• sew1981
              RS
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2009
              • 10917
              • Fiat

tak samo jak diesla wystrzegałbym się najmniejszych, często 3-cylindrowych benzyn w używanych autach....np. 1.0 ecoobosta. niby dobry silnik....ale jak ma jeszcze posłużyć, to lepiej kupić coś większego i potencjalnie trwalszego.zreszta tce też bym nie brał. To jednak nie nowe auta. lepiej chyba 1.6 wolnossaka, pewnie i tak nie depcze ojciec spod świateł i w trasie mu moment nie potrzebny, a raczej trwałość.

Komentarz

• domanmd
                Classic
                • 2015
                • 5
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Rozważam sprzadaż swojej O2Fl z połowy 2011 1,6 mpi+gaz Odezwij się na PW jeśli byłbyś zainteresowany.

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9935
                  • Ford

Zamieszczone przez domanmd Zobacz wpis
                  Rozważam sprzadaż swojej O2Fl z połowy 2011 1,6 mpi+gaz Odezwij się na PW jeśli byłbyś zainteresowany.
                  Wersja, kolor, cena?
                  Adam... Używam:

Komentarz

• pandzik
                    RS
                    • 2011
                    • 2254
                    • Seat

Może poprzednia Corsa z tą ich cyganioną skrzynią automatyczną. tanio i wygodnie. Jeździłem taką jak jeszcze pracowałem u developera w Sosnowcu. Bardzo wygodne auto. Do Wrocławia fajnie się latało tym autkiem.

Komentarz

• domanmd
                      Classic
                      • 2015
                      • 5
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Octavia 2 FL wersja Family Kolon Capuccino metalic 1,6 MPI BSE + Landi Renzo fabryczny gaz ze swieżo wymienionymi wtryskami.
                      Polski salon , przebieg 130.000. Do 100.000 serwisowana w ASO, od 1,5 roku w serwisie zajmującym się skodami.
                      Na całej powierzchni fabryczny lakier.
                      Cena 35500 zł.

Komentarz

• arturas03
                        L&K
                        • 2009
                        • 1298
                        • Toyota
                        • AGN 1.8 20V 125 KM
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Polecam Aurisy

Powyżej są drugiej generacji, ale można i jedynki dostać w bardzo solidnym stanie. Najlepiej szukać przy salonowych komisach toyoty.
                        Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                        Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

1,6 MPI BSE + Landi Renzo fabryczny gaz ze swieżo wymienionymi wtryskami.
                          Nie wiem na czym polega fenomen tych aut, ale to z reguly sa golasy, za kupe kasy, gdzie motor TSI czy TDI ma ten sam przebieg ten samo rok, lepsze wyposazenie a jest tanszy.

Agamek12 A co w sumie chce tata z mama ?? Cos o wygladzie limuzyny z automatem ?? Przy tych przebiegach to moze niech to bedzie Jetta ktora sobie upatrzyl z motorem 1.6FSI i DSG??
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Milord
                            L&K
                            • 2012
                            • 1258
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Toyota Urban Cruiser jest ciekawym autem dla Starszego Pana. Nie wiem czy one były sprzedawane przez PL salony.
                            Sąsiad ma taką 1.3 benzyne, sprowadził na handel lekko uszkodzoną i spodobała mu się i tak jeździ już chyba trzeci rok.
                            Podobno dużo części z Yarisa/Aurisa pochodzi.

Z ciut wyższych z automatami to może jeszcze Roomster 1.2TSI DSG lub Venga/Ix25 ze skrzynią CVT.

Rafał

Komentarz

• Milord
                              L&K
                              • 2012
                              • 1258
                              • Octavia III (5E3)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Maicroft Zobacz wpis
                              Nie wiem na czym polega fenomen tych aut, ale to z reguly sa golasy, za kupe kasy, gdzie motor TSI czy TDI ma ten sam przebieg ten samo rok, lepsze wyposazenie a jest tanszy.
                              Bo TSI bioro olej a diesle się psujo...

A tak zupełnie serio to dużo klientów potencjalnych to właśnie tacy Tatowie, którzy szukają samochodu prostego jak konstrukcja cepa, z w miarę świeżym wyglądem i z niszkimi kosztami eksploatacji. Myślę, że auto o którym wspominał wyżej Kolega, które będzie miał na sprzedaż, sprzeda się po kilku dniach z pocałowaniem ręki.
                              Niewątpliwie jest to do bólu poprawny samochód dla ludzi z pragmatycznym podejściem do motoryzacji. Taka Nokia 3310 dla kierowców.
                              Niektóre takie perełki potrafią nadal kosztować powyżej 40k.
                              Moim zdaniem Tata Kolegi Agamek12 w swoim założonym budżecie znajzie samochód na pewno nie gorszy.
                              Rafał

Komentarz

• domanmd
                                Classic
                                • 2015
                                • 5
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Agamek12 A co w sumie chce tata z mama ?? Cos o wygladzie limuzyny z automatem ?? Przy tych przebiegach to moze niech to bedzie Jetta ktora sobie upatrzyl z motorem 1.6FSI i DSG??
                                Chyba fenomen polega na tym, że tankuję za 65 zł cały bak LPG i przejeżdżam 370 km jeżdżąc po mieście Do tego jest mega tani w eksploatacji, nie ma DPF, dwumasy i innych pierdół.

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Chyba fenomen polega na tym, że tankuję za 65 zł cały bak LPG i przejeżdżam 370 km jeżdżąc po mieście
                                  Szalu nie ma, jak kazdy woz ktory spala 10l LPG po miescie i 0,5-1l Pb 95

Spritmonitor.de

Komentarz

• domanmd
                                    Classic
                                    • 2015
                                    • 5
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Szalu nie ma, jak kazdy woz ktory spala 10l LPG po miescie i 0,5-1l Pb 95
                                    jasne że szału nie ma. Tylko, ze 1,6 MPI to jedyny silnik z O2 który nadaje się do gazu. I chyba w tym tak wygórowana cena.

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9935
                                      • Ford

Ja też nie czaję... zapłacić parę (paręnaście) tysięcy więcej za kilkuletnie używane auto z dychawicznym silnikiem i zazwyczaj słabym wyposażeniem tylko po to, żeby po założeniu gazu oszczędzać kilka złotych na każde sto kilometrów i z jeszcze większą uwagą wypatrywać luki do wyprzedzenia a powyżej 100km/h zakładać zatyczki do uszu... nie, to nie dla mojego rodziciela...
                                      Dla mojego rodziciela to ideałem byłaby O2FL 1.2TSI DSG Elegance... Ale takie nie bywają...
                                      Ostatnio edytowany przez Agamek12; 894.
                                      Adam... Używam:

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

jasne że szału nie ma. Tylko, ze 1,6 MPI to jedyny silnik z O2 który nadaje się do gazu. I chyba w tym tak wygórowana cena.

Na dzis wolalbym jednak byle jakie TSI z dotryskiem bo te 5zl na 100km wiecej nie zabije, a przynajmniej jakos to jezdzi i auta sa zazwyczaj duzo lepiej wyposazone. A cena instalacji wyzsza o 1000zl max, bo roznica w cenie sterownika to 500zl. A moze doczekamy niedlugo czasow sterownika Stag DPI500 gdzie auto bedzie jezdzic na LPG i dotrysk wtryskiwaczami benzynowymi rowniez wykonywac przy pomocy LPG w cenie za kompletna instalacje z montazem ponizej 5tys zl.

Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...