Działka na planie prostokąta, ale zbliżonego do kwadratu. Planujemy w przyszłym roku budowę nowego ogrodzenia. Zastanawiamy się nad bramą przesuwną lub dwuskrzydłową. Rozważamy też możliwość zamontowania automatyki. Jak wam się wydaje, która opcja będzie wygodniejsza? Trwalsza? Nie bez znaczenia jest też wygląd zewnętrzny.
Brama wjazdowa - przesuwna czy dwuskrzydłowa?
Zwiń
X
-
Ja mam zamontowaną bramę z automatyką dwuskrzydłową. U moich rodziców również z automatyką jest przesuwna. Szczerze powiem że to tylko kwestia gustu, ewentualnie zagospodarowania działki. Nie każdemu przesuwna pasuje (wejdzie). Jedna brama i druga zdaje egzamin. Moi rodzice użytkują bramę przesuwną od ok. 10 lat- totalnie nic się nie dzieje.Ja swoją użytkuję od ok. 3 lat- również bez żadnych problemów. Automatyka działa zarówno w jednej i drugiej bez problemów. Jeżeli chodzi o automatykę, to tylko kwestia dobrego osprzętu- u moich rodziców osprzęt firmy Nice, natomiast ja mam Came. Tak jak wspominałem - bez żadnych problemów.
-
-
jak masz miejsce to brama przesuwna. skrzydła potrzebują miejsca na rozwarcie....
napędy mam Nice do bramy i garażu. od 10 lat nic się nie dzieje.->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Jeżeli chodzi o odśnieżanie, to nie uważam że jest to problem...wręcz przeciwnie- przynajmniej człowiek będzie zmuszony się poruszać, co wyjdzie tylko na zdrowie.
Jeżeli chodzi o automatykę w bramie ogrodzeniowej - jestem jak najbardziej za. Ja mam przy domu trzy garaże i do każdego mam bramę garażową z automatyką. Aczkolwiek nie uważam że powinna być zamontowana automatyka w bramie ogrodzeniowej i garażowej jednocześnie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jacek7210 Zobacz wpisAczkolwiek nie uważam że powinna być zamontowana automatyka w bramie ogrodzeniowej i garażowej jednocześnie...
Komentarz
-
-
i jeden pilot do wszystkiego->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzynol Zobacz wpisi jeden pilot do wszystkiego
...pod warunkiem, że będzie osobny przycisk do każdej bramy..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12 Zobacz wpisPrzy dwuskrzydłowej weźcie pod uwagę to, że jak będzie mały prześwit pod bramą i napada Wam za dużo śniegu, to o wiele bardziej nałopatujecie się śniegu przy takiej bramie niż przy przesuwnej.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jacek7210 Zobacz wpis..pod warunkiem, że będzie osobny przycisk do każdej bramy..
ale miałem kiedyś czteroprzyciskowy i każdy guzik robił co innego na zestawie dwóch bram
1- otwórz lub zamnkij bramę
2 - otwórz lub zamnknij garaż
3- zrób "furtkę" w bramie
4- tylko otwórz garaż
ale oczywiście 4 różne napędy można podlączyć
->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jacek7210 Zobacz wpisJeżeli chodzi o odśnieżanie, to nie uważam że jest to problem...wręcz przeciwnie- przynajmniej człowiek będzie zmuszony się poruszać, co wyjdzie tylko na zdrowie.
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez aro_40 Zobacz wpis
Zwłaszcza rano, jak się opóźnisz z wyjściem do pracy
Komentarz
-
-
w takiej sytuacji wysprzęglam bramę i ręcznie ją odsuwam->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oolsztyniak Zobacz wpisJak zabraknie prądu też będzie problem.
Po co gdybać ?
Moim zdaniem przesuwna jest zdecydowanie wygodniejszym rozwiązaniem i praktyczniejszym.
Brak prądu nie jest żadnym problemem. Zarówno do jednej i do drugiej bramy jest klucz, który zwalnia blokadę i bez problemu można otworzyć.
Komentarz
-
-
Przesuwna jest obecnie chyba najbardziej popularnym wyborem.Nie zajmuje dużo miejsca .I to jest chyba jej najwieksza zaleta. Jeśli posiadasz możliwosć zamontowania sobie bramy dwuskrzydłowej to będzie to znacznie lepsze rozwiązanie ( jest wygodniejsze i atrakcyjniejsze jeśli chodzi o wygląd).
Podobaja mi się bramy kute Nawiązują do dawnych czasów.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jacek7210 Zobacz wpis
Brak prądu nie jest żadnym problemem. Zarówno do jednej i do drugiej bramy jest klucz, który zwalnia blokadę i bez problemu można otworzyć.Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oolsztyniak Zobacz wpis
to był sarkazm z tym brakiem prądu
Komentarz
-
Komentarz