Każdy będzie Ci proponował inna felgę Ja mam taką jak na zdjeciu w 16" oraz w 15" Omijaj chińszczyzne i nie przesadzaj z odsadzeniem bo będziesz miał cały czas upaprate asfaltem boki drzwi itd. Pozdrawiam
Kilka pytan do podrozujacych przez Europe!!!
Zwiń
X
-
Kilka pytan do podrozujacych przez Europe!!!
Witam!!!
W zwiazku z tym iz zbliza mi sie nieublaganie termin wielkiej podrozy (+ - 1263 mile) :P chcialem zadac kilka pytan do zorientowanych w temacie...
Trasa z UK do PL:
1. Co potrzebuje na taka trase?? Tzn jak juz bede w PL to czy musze miec gasnice + apteczke + trojkat + kamizelki (ile?) + zapasowe zarowki???
2. Kupywac nakladki na lampy czy raczej odpuscic???
3. Jakie koszta w jedna strone?? Tzn paliwo (ON) olpaty na jakies autostrady i inne duperele... :P
4. Czego sie moge spodziewac na trasie w poszczegolnych krajach?? Francja, Belgia, Holandia, Niemcy, Polska... :? Tzn. gdzie jest bardziej zajadla psiarnia, gdzie jakos uwazac na predkosc, gdzie najlepiej zatankowac zeby pozniej kapy nie bylo...??
Trasa z PL do UK:
1. Jakie limity?? Tzn. ile wody, piwa i fajek per one person?? :P :diabelski_usmiech Chodzi mi o max limity... Nie to zebym jakis sklep otwieral ale zapas zawsze sie przyda... :wink:
2. Jeszcze raz jakie koszta...?? :P
Chcialbym jedynie konkretnych odpowiedzi od tych co taka trase pokonywali, pokonuja lub sa baaardzo zorientowani w temacie...
Mysle ze pozniej moze to sie przydac wszystkim innym... :idea:
Z gory dziekowka od wszystkich pomocnych
Pozdrowienia
Kszok
PS. Do zobaczenia wkrotce w Polandzie... Jak szczescie dopisze to napewno zawitam na spota do Wawy we wtorek :diabelski_usmiech
-
-
W Polsce obowiązkowa gaśnica+trójkąt. Żarówki na wszelki przypadek jakby Ci się nagle spaliła jakaś i zostałbyś zatrzymany do kontroli. Wymiana na miejscu i brak mandatu. Jedziesz dalej.
ON kosztuje różnie w granicach 4 złotych około 1 euro za litr.
Fotoradary to Nawigacja np: Automapa + punkty POI z ostrzeganiem o stacjonarnych fotkach, przenośnych i kontrolach drogowych oraz radiowozach z kamerą.
W Niemczech uważaj na przepisy - wysokie mandaty. Jak jest 50 to jedź 50 (niemcy tak jeżdżą) - za +10 km/h chyba 50 euro mandatu.
Uważaj w mniastach na strefy ekologiczne (umweltzone) - bez zielonej nalepki za około 5 eure wjechać nie można.
Tyle na gorąco.
Z chęcia sam poczytam rady innych
Komentarz
-
-
Kszok_uk,
ad 1. Zgodnie z Konwencją Wiedeńską o ruchu drogowym policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają.
Oczywiście całe wyposażenie, które wypisałeś na pewno nie zaszkodzi.
ad 4.
Tu masz info o mandatach w Niemczech
Generalnie mandaty na całej trasie w podobnych stawkach.
Ja najgorzej wspominam kontakty z policją francuską. Nie mówią prawie nic po angielsku,
są nie uprzejmi i dają maksymalne mandaty.
Ja na 90km/h miałem 112km/h (po odliczeniu błędy pomiaru) dostałem 90 Euro mandatu . Rozmawiałem potem ze znajomym z Francji, który powiedział mi, że za to wykroczenie powinno być 60 Euro mandat .
Tak jak pisze golibroda aktualizacja POI do nawigacji powinno pomóc.
Dobre źródło POI dla większości navi to http://www.pdaclub.pl/index.php?opti...age&Itemid=107
Autostrady w Niemczech, Belgii i Holandii bezpłatne, we Francji autostrady z moich doświadczeń drogie (mi średnio wychodziło za 100 km ok 9 Euro opłaty ale to zależało od przejeżdżanych odcinków)
Co do reszty nie pomogę takiej trasy nie robiłem więc nie podam Ci kosztów, przemytem :lol: też się nie zajmuję.Octavia II - BLS seria
Octavia I AGR po Virusie
President Johnny II + Sirio Omega 27
Komentarz
-
-
Kszok_uk, 31 sierpnia będę jechał Londyn-Gdańsk, więc już trochę obadałem temat. Z resztą rok temu jechałem odwrotnie. Generalnie właściwie to nie mam żadnych uwag/rad (podroż z PL przebiegła zupełnie normalnie, oprócz trzepania przez celników w UK :lol. Oprócz jednej - zatankuj pełen bak w UK, bo we Francji, Niemczech, Belgii i Holandii waha jest strasznie droga.
Ceny paliw w Europie
Czym przeprawiasz się do Francji?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomiktno ale jaki limit - przecież nikt cię nigdzie nie będzie kontrolował
Zamieszczone przez winni7731 sierpnia będę jechał Londyn-Gdańsk
Zamieszczone przez winni77Czym przeprawiasz się do Francji?
Lecz nadal nikt nic nie powiedzial o limitach... :?
Komentarz
-
-
Pamietaj o kamizelkach, u nas jak dobrze pamietam :P jedna i chyba 2 w niemczech, ale nie jestem pewny.
Zamieszczone przez Kszok_ukLecz nadal nikt nic nie powiedzial o limitach... :?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Kszok_ukwinni77 napisał/a:
31 sierpnia będę jechał Londyn-Gdańsk
Qrcze!!! Ja jade 30... Tosmy sie rozmineli... :P
[ Dodano: 2010-08-03, 23:18 ]
Zamieszczone przez SamiecCo do otwartych granic, to tam faktycznie nikt nie kontroluje, ale spotkalem sie juz pare razy ze po przekroczeniu granicy panstwa, stoja "lotne" sluzby celne, ktore wypatruja obcokrajowcow i zatrzymuja do kontroli.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SamiecPamietaj o kamizelkach, u nas jak dobrze pamietam :P jedna i chyba 2 w niemczech, ale nie jestem pewny.
Zamieszczone przez winni77Otwarte granice to może i są, ale nie do UK i może się zdarzyć, że przetrzepią...
Komentarz
-
-
Uwaga! Limity w przewozie towarów akcyzowych w tym m.in. alkoholu i papierosów uległy zmianie z dniem 01.12.2008r. zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 274/2008 zmieniającym rozporządzenie (EWG) nr 918/83 ustanawiające wspólnotowy system zwolnień celnych (Dz. Urz. UE Nr L 85 z 2008 r.). Szczegółowe informacje na stronie http://mf.gov.pl
Osoby poniżej 17 roku życia nie mogą przewozić wyrobów alkoholowych i tytoniowych.
To jest cytat ze strony Straży Granicznej, reszty poszukaj sam
Komentarz
-
-
arturas03,
[ Dodano: Sro 04 Sie, 10 13:12 ]
If a customs official from the UK Border Agency (UKBA) thinks u may be bringing in excise goods such as alcohol and tobacco from the EU for commercial use - perhaps to sell to other people or simply for reimbursement - they may ask u questions and make checks. u may be asked about:
* the type and quantity of goods you've bought
* why u bought them
* how u paid for them
* how often u travel
* how much u normally smoke or drink
Although there are no limits on the amount of alcohol and tobacco u can bring in from EU countries, customs officials are more likely to ask u questions if u have more than:
* 3,200 cigarettes
* 200 cigars
* 400 cigarillos
* 3kg of tobacco
* 110 litres of beer
* 90 litres of wine
* 10 litres of spirits
* 20 litres of fortified wine (for example port or sherry)
If the UKBA is satisfied that the goods are for a commercial purpose it may seize them and any vehicle used to transport them, and may not return them to u .
Czyli wszystko poza tymi liczbami to tak naprawde loteria... :P
Ponizej link do strony...
INFO
PS. Zapisalem to z "u" zamiast "y o u" bo cos ten BBCode przeszkadza...
Komentarz
-
-
Samiec, cena promu/tunelu jest uzależniona od kilku czynników, ale przede wszystkim od tego jak wcześnie kupisz bilet i o jakiej porze będziesz się przeprawiał. Najtaniej oczywiście jest promem - Northfolk £19 (za osobówkę). Najtańszy bilet tunelem chyba £70, ale jedziesz 30 minut a nie 2 godziny. Sa tez inne promy, ale droższe, bo szybciej płyną (krótsza trasa). Ja jeżdżę od roku autem z kierą po normalnej :twisted: , polskiej stronie i nie ma większego problemu.
Zielonej karty nie trzeba, bo jesteśmy przecież w Unii.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Samiecjak sie jezdzi lewa strona, jak bym przyjechal i nigdy tam nie jezdzil, jak sie najlepiej adoptowac?
Zamieszczone przez SamiecZielonej karty chyba nie potrzeba?
Zamieszczone przez winni77cena promu/tunelu jest uzależniona od kilku czynników, ale przede wszystkim od tego jak wcześnie kupisz bilet i o jakiej porze będziesz się przeprawiał.
Zamieszczone przez winni77Northfolk £19 (za osobówkę)
Ja teraz dalem Ł52.50 w obie strony... (o 8 przeprawa z UK i pozniej o 8 powrot do UK oczywiscie rano...)
Pozdrowienia
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Kszok_ukChyba w jedna strone i to w jakis najmniej ruchliwych porach co??
Ja teraz dalem Ł52.50 w obie strony... (o 8 przeprawa z UK i pozniej o 8 powrot do UK oczywiscie rano...)
Dziś w Hallfords znalazłem coś takiego. Myślę, że się przyda.
Komentarz
-
Komentarz