Jaki wybrać Alkomat??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bigus
    Classic
    • 2017
    • 14

Jaki wybrać Alkomat??

Święta coraz bliżej więc i czas prezentów nastał.
    Czy ktoś z Was posiada jakiś alkomat w domu??
    Warto kupić tego typu urządzenie aby móc w domu zweryfikować ilość alkoholu w wydychanym??
  • Clip
    Elegance
    • 2015
    • 905

Kupowalem kilka lat temu i wtedy robilem glebsze rozeznanie.
    generalnie ponizej 400-500PLN to jest shit ktorym szkoda sobie zawracac glowe.
    Jezeli ma cokolwiek mierzyc to musi miec platynowy sensor.

Aaaa i dmuchamy 20min. po ostatnim piciu zeby nie rozwalic czujnika, wiec wszystkie zabawy przy stole "jeszcze ja i jeszcze ja" koncza sie niesprawnym urzadzeniem.

Ostatnio edytowany przez Clip; 38915.
    Powered by R-Performance

Komentarz

• Klima
      Ambiente
      • 2014
      • 239
      • Octavia I combi (1U5)
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

AlcoFind Pro X-5. Jest to alkomat elektrochemiczny, a nie półprzewodnikowy. Używam od ok. roku i 2 razy porównywałem z alkomatem drogówki. Wyniki bardzo zbliżone. Wiem, że jak pokazuje 0,0 to mogę jechać.

Komentarz

• marwoo
        Rider
        • 2017
        • 261
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Klima Zobacz wpis
        AlcoFind Pro X-5
        Potwierdzam, posiadam takiego od prawie 3 lat, i co roku jak wiozę na kalibrację to człowiek który się tym zajmuje jest pod wrażeniem że po takim czasie w dalszym ciągu bardzo szybko bada oraz błąd pomiaru jest minimalny względem próbki.

A i jak już kupisz, pamiętaj żeby w samochodzie mieć certyfikat kalibracji urządzenia bo w razie kontroli i wpadki jak pokażesz coś takiego policjant musi zrobić notatkę i generalnie w sądzie będą trochę łaskawsi ponieważ generalnie będzie to podciągnięte pod nieświadome wykroczenie bo przecież dmuchałeś (alkomat ma pamięć ostatnich pomiarów) i dbasz o swoje urządzenia, a mimo wszystko coś zawiodło.

Komentarz

• oolsztyniak
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6647
          • Superb II combi (3T5)
          • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez marwoo Zobacz wpis
          A i jak już kupisz, pamiętaj żeby w samochodzie mieć certyfikat kalibracji urządzenia bo w razie kontroli i wpadki jak pokażesz coś takiego policjant musi zrobić notatkę i generalnie w sądzie będą trochę łaskawsi ponieważ generalnie będzie to podciągnięte pod nieświadome wykroczenie bo przecież dmuchałeś (alkomat ma pamięć ostatnich pomiarów) i dbasz o swoje urządzenia, a mimo wszystko coś zawiodło.
          Cóż za bzdura. Przecież chlapnąć kielicha możesz po badaniu alkomatem i co, zwalisz, że nieświadomie popełniłeś wykroczenie?
          Zamieszczone przez Clip Zobacz wpis
          Aaaa i dmuchamy 20min. po ostatnim piciu zeby nie rozwalic czujnika, wiec wszystkie zabawy przy stole "jeszcze ja i jeszcze ja" koncza sie niesprawnym urzadzeniem.
          Prawda. Rozwaliliśmy tak dwa alkomaty. Nawet kalibracja i wymiana sensora już nie pomogła.
          Była O2 RS 190 km / 436 Nm
          Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• marwoo
            Rider
            • 2017
            • 261
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez oolsztyniak Zobacz wpis
            Cóż za bzdura. Przecież chlapnąć kielicha możesz po badaniu alkomatem i co, zwalisz, że nieświadomie popełniłeś wykroczenie?
            To jest przegięcie i w tym wypadku alkomat Ci nic nie pomoże - więc nie bardzo rozumiem insynuacje że bzdury... Tu chodzi tu o błąd pomiaru rzędu setnych wartości gdzie może Ci grozić zabranie prawka po mimo tego że sprawdziłeś się na własnym urządzeniu i też nie napisałem że będzie to nieświadome wykroczenie tylko że będą łaskawszym okiem patrzyć jeżeli jesteś w stanie wszystko udowodnić...

Komentarz

• oolsztyniak
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6647
              • Superb II combi (3T5)
              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Nie sądzę aby kawałek papieru z kalibracji cokolwiek pomógł.

Tu chodzi tu o błąd pomiaru rzędu setnych wartości
              chyba nie powiesz mi, że jeśli alkomat wykaże, że masz w wydychanym 0,2 wsiądziesz za kółko bo przecież "można" ?
              A w razie draki, gdzie u policmajstra będziesz miał 0,29 powiesz "Panie, przecież się badałem".

Komentarz

• marwoo
                Rider
                • 2017
                • 261
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

chyba nie powiesz mi, że jeśli alkomat wykaże, że masz w wydychanym 0,2 wsiądziesz za kółko bo przecież "można" ?
                A w razie draki, gdzie u policmajstra będziesz miał 0,29 powiesz "Panie, przecież się badałem".

Tak, właśnie o takiej sytuacji mówię, wtedy wyciągasz papier o kalibracji i muszą zrobić notatkę że coś takiego ma miejsce, a badania urządzenia są aktualne (generalnie że coś z nim robisz).
                Ale tak jak napisałem jedynie można się ubiegać o łaskawsze spojrzenie w sądzie - co nie zwalnia z kary - bo i tak zostanie się ukaranym, jedynie łagodniej.
                Poza tym... no nie oszukujmy się... jeżeli przekroczenie będzie znaczne to wiadomo że to nie pomoże...
                Ostatnio edytowany przez marwoo; 44439.

Komentarz

• oolsztyniak
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6647
                  • Superb II combi (3T5)
                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

jeżeli przekroczenie będzie znaczne to wiadomo że to nie pomoże...
                  jakiekolwiek wskazanie na urządzeniu już dyskwalifikuje z jazdy moim zdaniem właśnie ze względu na to, że to są wyniki "orientacyjne".

Komentarz

• marwoo
                    Rider
                    • 2017
                    • 261
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

jakiekolwiek wskazanie na urządzeniu już dyskwalifikuje z jazdy
                    też jestem tego zdania i zgadzam się w 100%, nie mniej jednak "na wypadek" trzeba mieć świadomość co można

Komentarz

• oolsztyniak
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6647
                      • Superb II combi (3T5)
                      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Dokładnie czasem się wydaje, że nie można a jednak można

Komentarz

• Clip
                        Elegance
                        • 2015
                        • 905

Po to wlasnie trzeba kupic dobry zeby nie trzeba bylo zastanawiac sie co pokazuje.
                        ja mam Fitalco neon f1 i pokazuje bardzo dokladnie. Sprawdzalem tez go na przyrzadzie do kalibracji i pokazywal kilka procent wiecej wiec jest lekki bufor bezpieczenstwa.
                        Mialem kilka imprez po ktorych rano bylo 0,6-0,8 mierzylem co pol godziny i zawsze schodzilo liniowo co moim zdaniem wyklucza losowe bledy pomiaru.