[K] Citroen C4 Picasso Grand

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • abzuk
    Classic
    • 2007
    • 12

kmink, a czy przy 1.9 4x4 nie było seryjnie 6 skrzyni? Bo do tej pory co spotykałem 1.9 4x4 to była 6 skrzynia :roll:
  • yoschua
    Rider
    • 2006
    • 339

Witam,

na początek uprzedze, że Skodą nadal będę służbowo jeździł i jak na razie sie z nią nie rozstaje.

Prywatnie mamy Puga 206 SW (rok 2003).
    Takie w miare fajne powolne wozidełko.

Zachciało nam się czegoś większego.
    Założenie jest, że ma to być samochód 7 osobowy, ma wyglądać jak samochód a nie jak autobus, czy ciężarówka.
    Wytypowałem Citroena C4 Picasso Grand.
    Podoba mi się wnętrze, a wygląd deski mi się dużo bardziej podoba niż to co jest w podobnym aucie w Peugeocie.

Ale mam dwie obiekcje:
    1. Czy szukać wersji ze skrzynią automatyczną, czy ręczną - to pytanie jest pod kątem psucia się, a nie tego, że trzeba się nauczyć tym jeździć (ja tylko maylnual do tej pory) ?
    2. Czy silnik 2.0 HDi psuje się ? Na necie można wyczytać, że np. ktos sprzedaje wersje 1.6, i jest to super silnik, bo jak wiadomo 2.0 jest super awaryjny - prawda to ?
    A i może na dodatek co ma napisane na plastykowej pokrywie silnika wersja 2.0 HDi, bo to co oglądam ma zawsze napisane HDI 16 ale do tej pory nie powiedział mi nikt co oznacza te 16.

Ma ktoś z Was doświadczenie w Citroenach lub Peugeotach jeżeli chodzi o silnik i skrzynie ? (bo w sunie to jeden koncern, i auta identyczne swego czasu wypuszczali - tylko logo zmieniali)
    Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
    HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• lend
      Rider
      • 2007
      • 463

Ja mam w firmie peugota 307 - 6 lat i citroena berlingo blaszaka 1,6 Hdi 2,5 roku , który bardzo ciężko pracuje na siebie i żadny z nich nie miał większej usterki.
      Generalnie nie boję się francuzów co więcej rodzice właśnie kupili cytrynę c3 picasso więc w sumie posiadamy już 3 autka od francuzów.

P.S.
      Prywatnie jeżdżę skodą oczywiście
      MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• martinl
        Ambiente
        • 2006
        • 133
        • Octavia III (5E3)
        • DADA 1.5 TSI 150 KM

Re: [K] Citroen C4 Picasso Grand

Zamieszczone przez yoschua
        Wytypowałem Citroena C4 Picasso Grand.
        Heh, to również moje następne auto :-)
        Ale mam dwie obiekcje:
        1. Czy szukać wersji ze skrzynią automatyczną, czy ręczną - to pytanie jest pod kątem psucia się, a nie tego, że trzeba się nauczyć tym jeździć (ja tylko maylnual do tej pory) ?
        Sprawdź czy to czego szukasz to faktycznie automat czy MCP bo to dwie różne skrzynie. MCP to tak zwany zrobotyzowany manual (coś jak Tiptronic). IMHO trochę za wolno zmienia biegi to MCP ale i tak zdecydowanie szybciej niż automat w Mondeo MkII (to jedyne auta jakimi jeździłem z automatami)
        2. Czy silnik 2.0 HDi psuje się ? Na necie można wyczytać, że np. ktos sprzedaje wersje 1.6, i jest to super silnik, bo jak wiadomo 2.0 jest super awaryjny - prawda to ?
        Wśród znajomych cytryniarzy silnik ten ma raczej dobrą opinię. Mój brat ma C5 MkII z tym silnikiem i przy przebiegu 68 tys km nie wymagał żadnych napraw. Znajomy mechanik z ASO Peugeot doradził mu tylko aby olej zmieniać co 15 tys km a nie co 30 tys km jak w instrukcji. Może to dzięki temu.
        A i może na dodatek co ma napisane na plastykowej pokrywie silnika wersja 2.0 HDi, bo to co oglądam ma zawsze napisane HDI 16 ale do tej pory nie powiedział mi nikt co oznacza te 16.
        16 zaworów - wersja 136 KM.
        Ma ktoś z Was doświadczenie w Citroenach lub Peugeotach jeżeli chodzi o silnik i skrzynie ? (bo w sunie to jeden koncern, i auta identyczne swego czasu wypuszczali - tylko logo zmieniali)
        Ja tylko w starszych (miałem ZX i Xantię), no i bratowym C5 czasem się wożę. Generalnie technologia ta sama tylko np. w C5 jest zawieszenie hydropneumatyczne czego nie ma w odpowiedniku czyli Peugeot 407. Choć w najnowszym C5 MkIII można już wybrać zawieszenie klasyczne. Silniki, elektronika (łącznie np. z manetkami, wyświetlaczami itp.) to w większości to samo.
        Niektóre modele jak piszesz to praktycznie bliźniaki (P107-C1, Berlingo-Partner, C8-P807, większość większych dostawczaków).
        1.9 TDI rulezzz...
        Było 116.6HP 287,4Nm
        Jest 139,6HP 325,5 Nm
        Beżowa strzała kombi

Komentarz

Pracuję...